Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૭. અભયત્થેરઅપદાનં
7. Abhayattheraapadānaṃ
૧૯૫.
195.
‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;
ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.
Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.
૧૯૬.
196.
‘‘સરણગમને કિઞ્ચિ, નિવેસેસિ તથાગતો;
‘‘Saraṇagamane kiñci, nivesesi tathāgato;
કિઞ્ચિ સીલે નિવેસેસિ, દસકમ્મપથુત્તમે.
Kiñci sīle nivesesi, dasakammapathuttame.
૧૯૭.
197.
‘‘દેતિ કસ્સચિ સો વીરો, સામઞ્ઞફલમુત્તમં;
‘‘Deti kassaci so vīro, sāmaññaphalamuttamaṃ;
સમાપત્તી તથા અટ્ઠ, તિસ્સો વિજ્જા પવચ્છતિ.
Samāpattī tathā aṭṭha, tisso vijjā pavacchati.
૧૯૮.
198.
‘‘છળભિઞ્ઞાસુ યોજેસિ, કિઞ્ચિ સત્તં નરુત્તમો;
‘‘Chaḷabhiññāsu yojesi, kiñci sattaṃ naruttamo;
દેતિ કસ્સચિ નાથો સો, ચતસ્સો પટિસમ્ભિદા.
Deti kassaci nātho so, catasso paṭisambhidā.
૧૯૯.
199.
ખણેન ઉપગન્ત્વાન, વિનેતિ નરસારથિ.
Khaṇena upagantvāna, vineti narasārathi.
૨૦૦.
200.
‘‘તદાહં હંસવતિયં, અહોસિં બ્રાહ્મણત્રજો;
‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, ahosiṃ brāhmaṇatrajo;
પારગૂ સબ્બવેદાનં, વેય્યાકરણસમ્મતો.
Pāragū sabbavedānaṃ, veyyākaraṇasammato.
૨૦૧.
201.
‘‘નિરુત્તિયા ચ કુસલો, નિઘણ્ડુમ્હિ વિસારદો;
‘‘Niruttiyā ca kusalo, nighaṇḍumhi visārado;
પદકો કેટુભવિદૂ, છન્દોવિચિતિકોવિદો.
Padako keṭubhavidū, chandovicitikovido.
૨૦૨.
202.
‘‘જઙ્ઘાવિહારં વિચરં, હંસારામમુપેચ્ચહં;
‘‘Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, haṃsārāmamupeccahaṃ;
૨૦૩.
203.
‘‘દેસેન્તં વિરજં ધમ્મં, પચ્ચનીકમતી અહં;
‘‘Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, paccanīkamatī ahaṃ;
૨૦૪.
204.
‘‘બ્યાહતં પુનરુત્તં વા, અપત્થં વા નિરત્થકં;
‘‘Byāhataṃ punaruttaṃ vā, apatthaṃ vā niratthakaṃ;
નાદ્દસં તસ્સ મુનિનો, તતો પબ્બજિતો અહં.
Nāddasaṃ tassa munino, tato pabbajito ahaṃ.
૨૦૫.
205.
‘‘નચિરેનેવ કાલેન, સબ્બસત્તવિસારદો;
‘‘Nacireneva kālena, sabbasattavisārado;
નિપુણો બુદ્ધવચને, અહોસિં ગુણિસમ્મતો.
Nipuṇo buddhavacane, ahosiṃ guṇisammato.
૨૦૬.
206.
‘‘તદા ચતસ્સો ગાથાયો, ગન્થયિત્વા સુબ્યઞ્જના;
‘‘Tadā catasso gāthāyo, ganthayitvā subyañjanā;
સન્થવિત્વા તિલોકગ્ગં, દેસયિસ્સં દિને દિને.
Santhavitvā tilokaggaṃ, desayissaṃ dine dine.
૨૦૭.
207.
‘‘વિરત્તોસિ મહાવીરો, સંસારે સભયે વસં;
‘‘Virattosi mahāvīro, saṃsāre sabhaye vasaṃ;
કરુણાય ન નિબ્બાયિ, તતો કારુણિકો મુનિ.
Karuṇāya na nibbāyi, tato kāruṇiko muni.
૨૦૮.
208.
‘‘પુથુજ્જનો વયો સન્તો, ન કિલેસવસો અહુ;
‘‘Puthujjano vayo santo, na kilesavaso ahu;
સમ્પજાનો સતિયુત્તો, તસ્મા એસો અચિન્તિયો.
Sampajāno satiyutto, tasmā eso acintiyo.
૨૦૯.
209.
‘‘દુબ્બલાનિ કિલેસાનિ, યસ્સાસયગતાનિ મે;
‘‘Dubbalāni kilesāni, yassāsayagatāni me;
ઞાણગ્ગિપરિદડ્ઢાનિ, ન ખીયિંસુ તમબ્ભુતં.
Ñāṇaggiparidaḍḍhāni, na khīyiṃsu tamabbhutaṃ.
૨૧૦.
210.
તથાપિ લોકાચરિયો, લોકો તસ્સાનુવત્તકો.
Tathāpi lokācariyo, loko tassānuvattako.
૨૧૧.
211.
‘‘એવમાદીહિ સમ્બુદ્ધં, કિત્તયં ધમ્મદેસનં;
‘‘Evamādīhi sambuddhaṃ, kittayaṃ dhammadesanaṃ;
યાવજીવં કરિત્વાન, ગતો સગ્ગં તતો ચુતો.
Yāvajīvaṃ karitvāna, gato saggaṃ tato cuto.
૨૧૨.
212.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિકિત્તયિં;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhikittayiṃ;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, કિત્તનાય ઇદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.
૨૧૩.
213.
ચક્કવત્તી મહારજ્જં, બહુસોનુભવિં અહં.
Cakkavattī mahārajjaṃ, bahusonubhaviṃ ahaṃ.
૨૧૪.
214.
‘‘દુવે ભવે પજાયામિ, દેવત્તે અથ માનુસે;
‘‘Duve bhave pajāyāmi, devatte atha mānuse;
અઞ્ઞં ગતિં ન જાનામિ, કિત્તનાય ઇદં ફલં.
Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.
૨૧૫.
215.
‘‘દુવે કુલે પજાયામિ, ખત્તિયે અથ બ્રાહ્મણે;
‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;
નીચે કુલે ન જાયામિ, કિત્તનાય ઇદં ફલં.
Nīce kule na jāyāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.
૨૧૬.
216.
‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, ગિરિબ્બજપુરુત્તમે;
‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;
રઞ્ઞોહં બિમ્બિસારસ્સ, પુત્તો નામેન ચાભયો.
Raññohaṃ bimbisārassa, putto nāmena cābhayo.
૨૧૭.
217.
‘‘પાપમિત્તવસં ગન્ત્વા, નિગણ્ઠેન વિમોહિતો;
‘‘Pāpamittavasaṃ gantvā, nigaṇṭhena vimohito;
પેસિતો નાટપુત્તેન, બુદ્ધસેટ્ઠમુપેચ્ચહં.
Pesito nāṭaputtena, buddhaseṭṭhamupeccahaṃ.
૨૧૮.
218.
‘‘પુચ્છિત્વા નિપુણં પઞ્હં, સુત્વા બ્યાકરણુત્તમં;
‘‘Pucchitvā nipuṇaṃ pañhaṃ, sutvā byākaraṇuttamaṃ;
પબ્બજિત્વાન નચિરં, અરહત્તમપાપુણિં.
Pabbajitvāna naciraṃ, arahattamapāpuṇiṃ.
૨૧૯.
219.
‘‘કિત્તયિત્વા જિનવરં, કિત્તિતો હોમિ સબ્બદા;
‘‘Kittayitvā jinavaraṃ, kittito homi sabbadā;
સુગન્ધદેહવદનો, આસિં સુખસમપ્પિતો.
Sugandhadehavadano, āsiṃ sukhasamappito.
૨૨૦.
220.
‘‘તિક્ખહાસલહુપઞ્ઞો, મહાપઞ્ઞો તથેવહં;
‘‘Tikkhahāsalahupañño, mahāpañño tathevahaṃ;
વિચિત્તપટિભાનો ચ, તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા.
Vicittapaṭibhāno ca, tassa kammassa vāhasā.
૨૨૧.
221.
‘‘અભિત્થવિત્વા પદુમુત્તરાહં, પસન્નચિત્તો અસમં સયમ્ભું;
‘‘Abhitthavitvā padumuttarāhaṃ, pasannacitto asamaṃ sayambhuṃ;
ન ગચ્છિ કપ્પાનિ અપાયભૂમિં, સતં સહસ્સાનિ બલેન તસ્સ.
Na gacchi kappāni apāyabhūmiṃ, sataṃ sahassāni balena tassa.
૨૨૨.
222.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
૨૨૩.
223.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૨૪.
224.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા અભયો થેરો ઇમા ગાથાયો
Itthaṃ sudaṃ āyasmā abhayo thero imā gāthāyo
અભાસિત્થાતિ.
Abhāsitthāti.
અભયત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.
Abhayattherassāpadānaṃ sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. અભયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Abhayattheraapadānavaṇṇanā