Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. અભિરૂપનન્દાથેરીઅપદાનં

    6. Abhirūpanandātherīapadānaṃ

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, વિપસ્સી નામ નાયકો;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    ઉપ્પજ્જિ ચારુદસ્સનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammesu cakkhumā.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘તદાહં બન્ધુમતિયં, ઇદ્ધે ફીતે મહાકુલે;

    ‘‘Tadāhaṃ bandhumatiyaṃ, iddhe phīte mahākule;

    જાતા સુરૂપા દયિતા, પૂજનીયા જનસ્સ ચ.

    Jātā surūpā dayitā, pūjanīyā janassa ca.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘ઉપગન્ત્વા મહાવીરં, વિપસ્સિં લોકનાયકં;

    ‘‘Upagantvā mahāvīraṃ, vipassiṃ lokanāyakaṃ;

    ધમ્મં સુણિત્વા સરણં, ઉપેસિં નરનાયકં.

    Dhammaṃ suṇitvā saraṇaṃ, upesiṃ naranāyakaṃ.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘સીલેસુ સંવુતા હુત્વા, નિબ્બુતે ચ નરુત્તમે;

    ‘‘Sīlesu saṃvutā hutvā, nibbute ca naruttame;

    ધાતુથૂપસ્સ ઉપરિ, સોણ્ણચ્છત્તમપૂજયિં.

    Dhātuthūpassa upari, soṇṇacchattamapūjayiṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘મુત્તચાગા સીલવતી, યાવજીવં તતો ચુતા;

    ‘‘Muttacāgā sīlavatī, yāvajīvaṃ tato cutā;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસૂપગા અહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘તદા દસહિ ઠાનેહિ, અધિભોત્વાન સેસકે 1;

    ‘‘Tadā dasahi ṭhānehi, adhibhotvāna sesake 2;

    રૂપસદ્દેહિ ગન્ધેહિ, રસેહિ ફુસનેહિ ચ.

    Rūpasaddehi gandhehi, rasehi phusanehi ca.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘આયુનાપિ ચ વણ્ણેન, સુખેન યસસાપિ ચ;

    ‘‘Āyunāpi ca vaṇṇena, sukhena yasasāpi ca;

    તથેવાધિપતેય્યેન, અધિગય્હ વિરોચહં.

    Tathevādhipateyyena, adhigayha virocahaṃ.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતાહં કપિલવ્હયે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātāhaṃ kapilavhaye;

    ધીતા ખેમકસક્કસ્સ, નન્દા નામાતિ વિસ્સુતા.

    Dhītā khemakasakkassa, nandā nāmāti vissutā.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘અભિરૂપસમ્પદમ્પિ 3, અહુ મે કન્તિસૂચકં;

    ‘‘Abhirūpasampadampi 4, ahu me kantisūcakaṃ;

    યદાહં યોબ્બનપ્પત્તા, રૂપલાવઞ્ઞભૂસિતા.

    Yadāhaṃ yobbanappattā, rūpalāvaññabhūsitā.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘તદા 5 મત્થે સક્યાનં, વિવાદો સુમહા અહુ;

    ‘‘Tadā 6 matthe sakyānaṃ, vivādo sumahā ahu;

    પબ્બાજેસિ તતો તાતો, મા સક્યા વિનસ્સિંસુતિ.

    Pabbājesi tato tāto, mā sakyā vinassiṃsuti.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘પબ્બજિત્વા તથાગતં, રૂપદેસ્સિં નરુત્તમં;

    ‘‘Pabbajitvā tathāgataṃ, rūpadessiṃ naruttamaṃ;

    સુત્વાન નોપગચ્છામિ, મમ રૂપેન ગબ્બિતા.

    Sutvāna nopagacchāmi, mama rūpena gabbitā.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘ઓવાદમ્પિ ન ગચ્છામિ, બુદ્ધદસ્સનભીરુતા;

    ‘‘Ovādampi na gacchāmi, buddhadassanabhīrutā;

    તદા જિનો ઉપાયેન, ઉપનેત્વા સસન્તિકં.

    Tadā jino upāyena, upanetvā sasantikaṃ.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘તિસ્સિત્થિયો 7 નિદસ્સેસિ, ઇદ્ધિયા મગ્ગકોવિદો;

    ‘‘Tissitthiyo 8 nidassesi, iddhiyā maggakovido;

    અચ્છરારૂપસદિસં, તરુણિં જરિતં 9 મતં.

    Accharārūpasadisaṃ, taruṇiṃ jaritaṃ 10 mataṃ.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘તાયો દિસ્વા સુસંવિગ્ગા, વિરત્તાસે કળેવરે;

    ‘‘Tāyo disvā susaṃviggā, virattāse kaḷevare;

    અટ્ઠાસિં ભવનિબ્બિન્દા, તદા મં આહ નાયકો.

    Aṭṭhāsiṃ bhavanibbindā, tadā maṃ āha nāyako.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘‘આતુરં અસુચિં પૂતિં, પસ્સ નન્દે સમુસ્સયં;

    ‘‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa nande samussayaṃ;

    ઉગ્ઘરન્તં પગ્ઘરન્તં, બાલાનં અભિનન્દિતં.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘‘અસુભાય ચિત્તં ભાવેહિ, એકગ્ગં સુસમાહિતં;

    ‘‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    યથા ઇદં તથા એતં, યથા એતં તથા ઇદં.

    Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘‘એવમેતં અવેક્ખન્તી, રત્તિન્દિવમતન્દિતા;

    ‘‘‘Evametaṃ avekkhantī, rattindivamatanditā;

    તતો સકાય પઞ્ઞાય, અભિનિબ્બિજ્ઝ વચ્છસિ’.

    Tato sakāya paññāya, abhinibbijjha vacchasi’.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘તસ્સા મે અપ્પમત્તાય, વિચરન્તિયા 11 યોનિસો;

    ‘‘Tassā me appamattāya, vicarantiyā 12 yoniso;

    યથાભૂતં અયં કાયો, દિટ્ઠો સન્તરબાહિરો.

    Yathābhūtaṃ ayaṃ kāyo, diṭṭho santarabāhiro.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘અથ નિબ્બિન્દહં કાયે, અજ્ઝત્તઞ્ચ વિરજ્જહં;

    ‘‘Atha nibbindahaṃ kāye, ajjhattañca virajjahaṃ;

    અપ્પમત્તા વિસંયુત્તા, ઉપસન્તામ્હિ નિબ્બુતા.

    Appamattā visaṃyuttā, upasantāmhi nibbutā.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા , નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā , natthi dāni punabbhavo.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મમ મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં અભિરૂપનન્દા ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ abhirūpanandā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    અભિરૂપનન્દાથેરિયાપદાનં છટ્ઠં.

    Abhirūpanandātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. અધિભોત્વા અસેસતો (સ્યા॰)
    2. adhibhotvā asesato (syā.)
    3. અભિરુપં ઉપપદં (સી॰), અભિરુપં ઉપ્પાદં (પી॰)
    4. abhirupaṃ upapadaṃ (sī.), abhirupaṃ uppādaṃ (pī.)
    5. તદા મમત્થં (સી॰), ઇધ મમત્તે (સ્યા॰ ક॰)
    6. tadā mamatthaṃ (sī.), idha mamatte (syā. ka.)
    7. તિસ્સો થીયો (સી॰ પી॰)
    8. tisso thīyo (sī. pī.)
    9. જરિકં (સ્યા॰ ક॰)
    10. jarikaṃ (syā. ka.)
    11. વિચરન્ત્વાધ (સી॰), વિચિનન્તીધ (સ્યા॰ પી॰)
    12. vicarantvādha (sī.), vicinantīdha (syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact