Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૯. એકૂનવીસતિમવગ્ગો

    19. Ekūnavīsatimavaggo

    (૧૯૨) ૭. અચ્ચન્તનિયામકથા

    (192) 7. Accantaniyāmakathā

    ૮૪૭. અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતાતિ? આમન્તા. માતુઘાતકો અચ્ચન્તનિયતો, પિતુઘાતકો…પે॰… અરહન્તઘાતકો…પે॰… રુહિરુપ્પાદકો …પે॰… સઙ્ઘભેદકો અચ્ચન્તનિયતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    847. Atthi puthujjanassa accantaniyāmatāti? Āmantā. Mātughātako accantaniyato, pitughātako…pe… arahantaghātako…pe… ruhiruppādako …pe… saṅghabhedako accantaniyatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૪૮. અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતાતિ? આમન્તા. અચ્ચન્તનિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છા ઉપ્પજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અચ્ચન્તનિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છા ઉપ્પજ્જેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતા’’તિ.

    848. Atthi puthujjanassa accantaniyāmatāti? Āmantā. Accantaniyatassa puggalassa vicikicchā uppajjeyyāti? Āmantā. Hañci accantaniyatassa puggalassa vicikicchā uppajjeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi puthujjanassa accantaniyāmatā’’ti.

    અચ્ચન્તનિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છા નુપ્પજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. પહીનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પહીનાતિ? આમન્તા. સોતાપત્તિમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સકદાગામિમગ્ગેન …પે॰… અનાગામિમગ્ગેન…પે॰… અરહત્તમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Accantaniyatassa puggalassa vicikicchā nuppajjeyyāti? Āmantā. Pahīnāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… pahīnāti? Āmantā. Sotāpattimaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sakadāgāmimaggena …pe… anāgāmimaggena…pe… arahattamaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    કતમેન મગ્ગેનાતિ? અકુસલેન મગ્ગેનાતિ. અકુસલો મગ્ગો નિય્યાનિકો ખયગામી બોધગામી અનાસવો…પે॰… અસંકિલેસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અકુસલો મગ્ગો અનિય્યાનિકો…પે॰… સંકિલેસિકોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અકુસલો મગ્ગો અનિય્યાનિકો…પે॰… સંકિલેસિકો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અચ્ચન્તનિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિચિકિચ્છા અકુસલેન મગ્ગેન પહીના’’તિ.

    Katamena maggenāti? Akusalena maggenāti. Akusalo maggo niyyāniko khayagāmī bodhagāmī anāsavo…pe… asaṃkilesikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu akusalo maggo aniyyāniko…pe… saṃkilesikoti? Āmantā. Hañci akusalo maggo aniyyāniko…pe… saṃkilesiko, no ca vata re vattabbe – ‘‘accantaniyatassa puggalassa vicikicchā akusalena maggena pahīnā’’ti.

    ૮૪૯. સસ્સતદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સસ્સતદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતા’’તિ.

    849. Sassatadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa ucchedadiṭṭhi uppajjeyyāti? Āmantā. Hañci sassatadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa ucchedadiṭṭhi uppajjeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi puthujjanassa accantaniyāmatā’’ti.

    સસ્સતદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ નુપ્પજ્જેય્યાતિ ? આમન્તા. પહીનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પહીનાતિ? આમન્તા. સોતાપત્તિમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સકદાગામિમગ્ગેન…પે॰… અનાગામિમગ્ગેન…પે॰… અરહત્તમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sassatadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa ucchedadiṭṭhi nuppajjeyyāti ? Āmantā. Pahīnāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… pahīnāti? Āmantā. Sotāpattimaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sakadāgāmimaggena…pe… anāgāmimaggena…pe… arahattamaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    કતમેન મગ્ગેનાતિ? અકુસલેન મગ્ગેન. અકુસલો મગ્ગો…પે॰… નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સસ્સતદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઉચ્છેદદિટ્ઠિ અકુસલેન મગ્ગેન પહીના’’તિ.

    Katamena maggenāti? Akusalena maggena. Akusalo maggo…pe… no ca vata re vattabbe – ‘‘sassatadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa ucchedadiṭṭhi akusalena maggena pahīnā’’ti.

    ૮૫૦. ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સસ્સતદિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સસ્સતદિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતા’’તિ.

    850. Ucchedadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa sassatadiṭṭhi uppajjeyyāti? Āmantā. Hañci ucchedadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa sassatadiṭṭhi uppajjeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi puthujjanassa accantaniyāmatā’’ti.

    ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સસ્સતદિટ્ઠિ નુપ્પજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. પહીનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પહીનાતિ? આમન્તા. સોતાપત્તિમગ્ગેનાતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… સકદાગામિમગ્ગેન…પે॰… અનાગામિમગ્ગેન…પે॰… અરહત્તમગ્ગેનાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Ucchedadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa sassatadiṭṭhi nuppajjeyyāti? Āmantā. Pahīnāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… pahīnāti? Āmantā. Sotāpattimaggenāti ? Na hevaṃ vattabbe …pe… sakadāgāmimaggena…pe… anāgāmimaggena…pe… arahattamaggenāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    કતમેન મગ્ગેનાતિ? અકુસલેન મગ્ગેનાતિ. અકુસલો મગ્ગો…પે॰… નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા નિયતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સસ્સતદિટ્ઠિ અકુસલેન મગ્ગેન પહીના’’તિ.

    Katamena maggenāti? Akusalena maggenāti. Akusalo maggo…pe… no ca vata re vattabbe – ‘‘ucchedadiṭṭhiyā niyatassa puggalassa sassatadiṭṭhi akusalena maggena pahīnā’’ti.

    ૮૫૧. ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતા’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો સમન્નાગતો હોતિ એકન્તકાળકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ, સો 1 સકિં નિમુગ્ગો નિમુગ્ગોવ હોતી’’તિ 2! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતાતિ.

    851. Na vattabbaṃ – ‘‘atthi puthujjanassa accantaniyāmatā’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo samannāgato hoti ekantakāḷakehi akusalehi dhammehi, so 3 sakiṃ nimuggo nimuggova hotī’’ti 4! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi puthujjanassa accantaniyāmatāti.

    ૮૫૨. વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો સમન્નાગતો હોતિ એકન્તકાળકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ, સો સકિં નિમુગ્ગો નિમુગ્ગોવ હોતી’’તિ કત્વા તેન ચ કારણેન અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતાતિ? આમન્તા. વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો ઉમ્મુજ્જિત્વા નિમુજ્જતી’’તિ 5! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. સબ્બકાલં ઉમ્મુજ્જિત્વા નિમુજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    852. Vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo samannāgato hoti ekantakāḷakehi akusalehi dhammehi, so sakiṃ nimuggo nimuggova hotī’’ti katvā tena ca kāraṇena atthi puthujjanassa accantaniyāmatāti? Āmantā. Vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo ummujjitvā nimujjatī’’ti 6! Attheva suttantoti? Āmantā. Sabbakālaṃ ummujjitvā nimujjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો સમન્નાગતો હોતિ એકન્તકાળકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ, સો સકિં નિમુગ્ગો નિમુગ્ગોવ હોતી’’તિ – કત્વા તેન ચ કારણેન અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અચ્ચન્તનિયામતાતિ? આમન્તા. વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો ઉમ્મુજ્જિત્વા ઠિતો હોતિ, ઉમ્મુજ્જિત્વા વિપસ્સતિ વિલોકેતિ, ઉમ્મુજ્જિત્વા પતરતિ, ઉમ્મુજ્જિત્વા પતિગાધપ્પત્તો હોતી’’તિ 7! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. સબ્બકાલં ઉમ્મુજ્જિત્વા પતિગાધપ્પત્તો હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo samannāgato hoti ekantakāḷakehi akusalehi dhammehi, so sakiṃ nimuggo nimuggova hotī’’ti – katvā tena ca kāraṇena atthi puthujjanassa accantaniyāmatāti? Āmantā. Vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, ekacco puggalo ummujjitvā ṭhito hoti, ummujjitvā vipassati viloketi, ummujjitvā patarati, ummujjitvā patigādhappatto hotī’’ti 8! Attheva suttantoti? Āmantā. Sabbakālaṃ ummujjitvā patigādhappatto hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અચ્ચન્તનિયામકથા નિટ્ઠિતા.

    Accantaniyāmakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. એવં ખો ભિક્ખવે પુગ્ગલો (અ॰ નિ॰ ૭.૧૫)
    2. અ॰ નિ॰ ૭.૧૫
    3. evaṃ kho bhikkhave puggalo (a. ni. 7.15)
    4. a. ni. 7.15
    5. અ॰ નિ॰ ૭.૧૫
    6. a. ni. 7.15
    7. અ॰ નિ॰ ૭.૧૫
    8. a. ni. 7.15



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. અચ્ચન્તનિયામકથાવણ્ણના • 7. Accantaniyāmakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. અચ્ચન્તનિયામકથાવણ્ણના • 7. Accantaniyāmakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. અચ્ચન્તનિયામકથાવણ્ણના • 7. Accantaniyāmakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact