Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૪૬. અટ્ઠમે છટ્ઠિયં ઉપ્પન્નચીવરસ્સ એકાદસમારુણો ચીવરકાલે ઉટ્ઠાતીતિ આહ ‘‘છટ્ઠિતો પટ્ઠાયા’’તિઆદિ, તેન ચ ‘‘દસાહાનાગત’’ન્તિ વુત્તત્તા પઞ્ચમિતો પટ્ઠાય પુણ્ણમિતો પુબ્બે દસસુ અરુણેસુ ઉટ્ઠિતેસુપિ ચીવરં નિસ્સગ્ગિયં ન હોતિ. પુણ્ણમિયા સહ એકાદસ દિવસા લબ્ભન્તીતિ એત્તકમેવ ઇમિના સિક્ખાપદેન લદ્ધં, છટ્ઠિતો પટ્ઠાય ઉપ્પન્નં સબ્બચીવરં પઠમકથિનસિક્ખાપદવસેનેવ યાવ ચીવરકાલં નિસ્સગ્ગિયં ન હોતીતિ દસ્સેતિ.

    646. Aṭṭhame chaṭṭhiyaṃ uppannacīvarassa ekādasamāruṇo cīvarakāle uṭṭhātīti āha ‘‘chaṭṭhito paṭṭhāyā’’tiādi, tena ca ‘‘dasāhānāgata’’nti vuttattā pañcamito paṭṭhāya puṇṇamito pubbe dasasu aruṇesu uṭṭhitesupi cīvaraṃ nissaggiyaṃ na hoti. Puṇṇamiyā saha ekādasa divasā labbhantīti ettakameva iminā sikkhāpadena laddhaṃ, chaṭṭhito paṭṭhāya uppannaṃ sabbacīvaraṃ paṭhamakathinasikkhāpadavaseneva yāva cīvarakālaṃ nissaggiyaṃ na hotīti dasseti.

    ૬૫૦. ઇદાનિ પઠમકથિનાદિસિક્ખાપદેહિ તસ્સ તસ્સ ચીવરસ્સ લબ્ભમાનં પરિહારં ઇધેવ એકતો સમ્પિણ્ડેત્વા દસ્સેન્તો ‘‘અતિરેકચીવરસ્સા’’તિઆદિમાહ. ‘‘અનત્થતે કથિને એકાદસદિવસાધિકો માસો, અત્થતે કથિને એકાદસદિવસાધિકા પઞ્ચ માસા’’તિ અયમેવ પાઠો પાળિયા સમેતિ. કેચિ પન ‘‘દસદિવસાધિકો માસો, દસદિવસાધિકા પઞ્ચ માસાતિ પાઠેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં, અઞ્ઞથા ‘‘નવાહાનાગત’’ન્તિ વત્તબ્બતો. યં પનેત્થ માતિકાટ્ઠકથાયઞ્ચ ‘‘કામઞ્ચેસ ‘દસાહપરમં અતિરેકચીવરં ધારેતબ્બ’ન્તિ ઇમિનાવ સિદ્ધો, અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન પન અપુબ્બં વિય અત્થં દસ્સેત્વા સિક્ખાપદં ઠપિત’’ન્તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના) લિખન્તિ, તં પમાદલિખિતં ‘‘પવારણમાસસ્સ જુણ્હપક્ખપઞ્ચમિતો પટ્ઠાય ઉપ્પન્નસ્સ ચીવરસ્સ નિધાનકાલો દસ્સિતો હોતી’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના) વુત્તત્તા. ઇમમેવ ચ પમાદલિખિતં ગહેત્વા ભદન્તબુદ્ધદત્તાચરિયેન ચ ‘‘પરિહારેકમાસોવ, દસાહપરમો મતો’’તિઆદિ વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં.

    650. Idāni paṭhamakathinādisikkhāpadehi tassa tassa cīvarassa labbhamānaṃ parihāraṃ idheva ekato sampiṇḍetvā dassento ‘‘atirekacīvarassā’’tiādimāha. ‘‘Anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā’’ti ayameva pāṭho pāḷiyā sameti. Keci pana ‘‘dasadivasādhiko māso, dasadivasādhikā pañca māsāti pāṭhena bhavitabba’’nti vadanti, taṃ na yuttaṃ, aññathā ‘‘navāhānāgata’’nti vattabbato. Yaṃ panettha mātikāṭṭhakathāyañca ‘‘kāmañcesa ‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’nti imināva siddho, aṭṭhuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapita’’nti (kaṅkhā. aṭṭha. accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā) likhanti, taṃ pamādalikhitaṃ ‘‘pavāraṇamāsassa juṇhapakkhapañcamito paṭṭhāya uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hotī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā) vuttattā. Imameva ca pamādalikhitaṃ gahetvā bhadantabuddhadattācariyena ca ‘‘parihārekamāsova, dasāhaparamo mato’’tiādi vuttanti gahetabbaṃ.

    અચ્ચેકચીવરસદિસે અઞ્ઞસ્મિન્તિ પુબ્બે અધિટ્ઠિતે ઉપ્પન્નકાલાકારાદિ સાદિસેન અચ્ચેકચીવરસદિસે અઞ્ઞસ્મિં ચીવરે અચ્ચેકચીવરસઞ્ઞાય ચીવરકાલં અતિક્કમેતીતિ અત્થો. તેનેવેત્થ દુક્કટં, અનાપત્તિ ચ વુત્તા, ઇતરથા તીસુપિ પદેસુ પાચિત્તિયસ્સેવ વત્તબ્બતો. અનચ્ચેકચીવરમ્પિ હિ ચીવરકાલં અતિક્કમયતો પાચિત્તિયમેવ અચ્ચેકચીવરત્તિકે વિયાતિ દટ્ઠબ્બં. વિકપ્પનુપગપચ્છિમપ્પમાણસ્સ અચ્ચેકચીવરસ્સ અત્તનો સન્તકતા , દસાહાનાગતાય કત્તિકતેમાસિપુણ્ણમાય ઉપ્પન્નભાવો, અનધિટ્ઠિતઅવિકપ્પિતતા, ચીવરકાલાતિક્કમોતિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.

    Accekacīvarasadise aññasminti pubbe adhiṭṭhite uppannakālākārādi sādisena accekacīvarasadise aññasmiṃ cīvare accekacīvarasaññāya cīvarakālaṃ atikkametīti attho. Tenevettha dukkaṭaṃ, anāpatti ca vuttā, itarathā tīsupi padesu pācittiyasseva vattabbato. Anaccekacīvarampi hi cīvarakālaṃ atikkamayato pācittiyameva accekacīvarattike viyāti daṭṭhabbaṃ. Vikappanupagapacchimappamāṇassa accekacīvarassa attano santakatā , dasāhānāgatāya kattikatemāsipuṇṇamāya uppannabhāvo, anadhiṭṭhitaavikappitatā, cīvarakālātikkamoti imānettha cattāri aṅgāni.

    અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદં • 8. Accekacīvarasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact