Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. અચ્ચેન્તિસુત્તવણ્ણના

    4. Accentisuttavaṇṇanā

    . ચતુત્થે અચ્ચેન્તીતિ અતિક્કમન્તિ. કાલાતિ પુરેભત્તાદયો કાલા. તરયન્તિ રત્તિયોતિ રત્તિયો અતિક્કમમાના પુગ્ગલં મરણૂપગમનાય તરયન્તિ સીઘં સીઘં ગમયન્તિ. વયોગુણાતિ પઠમમજ્ઝિમપચ્છિમવયાનં ગુણા, રાસયોતિ અત્થો. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અહતાનં વત્થાનં દિગુણં સઙ્ઘાટિ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૪૮) એત્થ હિ પટલટ્ઠો ગુણટ્ઠો. ‘‘સતગુણા દક્ખિણા પાટિકઙ્ખિતબ્બા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૯) એત્થ આનિસંસટ્ઠો. ‘‘અન્તં અન્તગુણ’’ન્તિ એત્થ કોટ્ઠાસટ્ઠો. ‘‘કયિરા માલાગુણે બહૂ’’તિ (ધ॰ પ॰ ૫૩) એત્થ રાસટ્ઠો. ‘‘પઞ્ચ કામગુણા’’તિ એત્થ બન્ધનટ્ઠો. ઇધ પન રાસટ્ઠો ગુણટ્ઠો. તસ્મા વયોગુણાતિ વયોરાસયો વેદિતબ્બા. અનુપુબ્બં જહન્તીતિ અનુપટિપાટિયા પુગ્ગલં જહન્તિ. મજ્ઝિમવયે ઠિતં હિ પઠમવયો જહતિ, પચ્છિમવયે ઠિતં દ્વે પઠમમજ્ઝિમા જહન્તિ, મરણક્ખણે પન તયોપિ વયા જહન્તેવ. એતં ભયન્તિ એતં કાલાનં અતિક્કમનં, રત્તિદિવાનં તરિતભાવો, વયોગુણાનં જહનભાવોતિ તિવિધં ભયં. સેસં પુરિમસદિસમેવાતિ.

    4. Catutthe accentīti atikkamanti. Kālāti purebhattādayo kālā. Tarayanti rattiyoti rattiyo atikkamamānā puggalaṃ maraṇūpagamanāya tarayanti sīghaṃ sīghaṃ gamayanti. Vayoguṇāti paṭhamamajjhimapacchimavayānaṃ guṇā, rāsayoti attho. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ahatānaṃ vatthānaṃ diguṇaṃ saṅghāṭi’’nti (mahāva. 348) ettha hi paṭalaṭṭho guṇaṭṭho. ‘‘Sataguṇā dakkhiṇā pāṭikaṅkhitabbā’’ti (ma. ni. 3.379) ettha ānisaṃsaṭṭho. ‘‘Antaṃ antaguṇa’’nti ettha koṭṭhāsaṭṭho. ‘‘Kayirā mālāguṇe bahū’’ti (dha. pa. 53) ettha rāsaṭṭho. ‘‘Pañca kāmaguṇā’’ti ettha bandhanaṭṭho. Idha pana rāsaṭṭho guṇaṭṭho. Tasmā vayoguṇāti vayorāsayo veditabbā. Anupubbaṃjahantīti anupaṭipāṭiyā puggalaṃ jahanti. Majjhimavaye ṭhitaṃ hi paṭhamavayo jahati, pacchimavaye ṭhitaṃ dve paṭhamamajjhimā jahanti, maraṇakkhaṇe pana tayopi vayā jahanteva. Etaṃ bhayanti etaṃ kālānaṃ atikkamanaṃ, rattidivānaṃ taritabhāvo, vayoguṇānaṃ jahanabhāvoti tividhaṃ bhayaṃ. Sesaṃ purimasadisamevāti.

    અચ્ચેન્તિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Accentisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. અચ્ચેન્તિસુત્તં • 4. Accentisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. અચ્ચેન્તિસુત્તવણ્ણના • 4. Accentisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact