Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    3. அச்ச²ரியஅப்³பு⁴தஸுத்தவண்ணனா

    3. Acchariyaabbhutasuttavaṇṇanā

    197. ஏவங் மே ஸுதந்தி அச்ச²ரியஅப்³பு⁴தஸுத்தங். தத்த² யத்ர ஹி நாமாதி அச்ச²ரியத்தே² நிபாதோ. யோ நாம ததா²க³தோதி அத்தோ². சி²ன்னபபஞ்சேதி எத்த² பபஞ்சா நாம தண்ஹா மானோ தி³ட்டீ²தி இமே தயோ கிலேஸா. சி²ன்னவடுமேதி எத்த² வடுமந்தி குஸலாகுஸலகம்மவட்டங் வுச்சதி. பரியாதி³ன்னவட்டேதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸப்³ப³து³க்க²வீதிவத்தேதி ஸப்³ப³ங் விபாகவட்டஸங்கா²தங் து³க்க²ங் வீதிவத்தே. அனுஸ்ஸரிஸ்ஸதீதி இத³ங் யத்ராதி நிபாதவஸேன அனாக³தவசனங், அத்தோ² பனெத்த² அதீதவஸேன வேதி³தப்³போ³. ப⁴க³வா ஹி தே பு³த்³தே⁴ அனுஸ்ஸரி, ந இதா³னி அனுஸ்ஸரிஸ்ஸதி. ஏவங்ஜச்சாதி விபஸ்ஸீஆத³யோ க²த்தியஜச்சா, ககுஸந்தா⁴த³யோ ப்³ராஹ்மணஜச்சாதி. ஏவங்கொ³த்தாதி விபஸ்ஸீஆத³யோ கொண்ட³ஞ்ஞகொ³த்தா, ககுஸந்தா⁴த³யோ கஸ்ஸபகொ³த்தாதி. ஏவங்ஸீலாதி லோகியலோகுத்தரஸீலேன ஏவங்ஸீலா. ஏவங்த⁴ம்மாதி எத்த² ஸமாதி⁴பக்கா² த⁴ம்மா அதி⁴ப்பேதா . லோகியலோகுத்தரேன ஸமாதி⁴னா ஏவங்ஸமாதி⁴னோதி அத்தோ². ஏவங்பஞ்ஞாதி லோகியலோகுத்தரபஞ்ஞாய ஏவங்பஞ்ஞா. ஏவங்விஹாரீதி எத்த² பன ஹெட்டா² ஸமாதி⁴பக்கா²னங் த⁴ம்மானங் க³ஹிதத்தா விஹாரோ க³ஹிதோவ, புன கஸ்மா க³ஹிதமேவ க³ண்ஹாதீதி சே, ந இத³ங் க³ஹிதமேவ. இத³ஞ்ஹி நிரோத⁴ஸமாபத்திதீ³பனத்த²ங், தஸ்மா ஏவங்னிரோத⁴ஸமாபத்திவிஹாரீதி அயமெத்த² அத்தோ².

    197.Evaṃme sutanti acchariyaabbhutasuttaṃ. Tattha yatra hi nāmāti acchariyatthe nipāto. Yo nāma tathāgatoti attho. Chinnapapañceti ettha papañcā nāma taṇhā māno diṭṭhīti ime tayo kilesā. Chinnavaṭumeti ettha vaṭumanti kusalākusalakammavaṭṭaṃ vuccati. Pariyādinnavaṭṭeti tasseva vevacanaṃ. Sabbadukkhavītivatteti sabbaṃ vipākavaṭṭasaṅkhātaṃ dukkhaṃ vītivatte. Anussarissatīti idaṃ yatrāti nipātavasena anāgatavacanaṃ, attho panettha atītavasena veditabbo. Bhagavā hi te buddhe anussari, na idāni anussarissati. Evaṃjaccāti vipassīādayo khattiyajaccā, kakusandhādayo brāhmaṇajaccāti. Evaṃgottāti vipassīādayo koṇḍaññagottā, kakusandhādayo kassapagottāti. Evaṃsīlāti lokiyalokuttarasīlena evaṃsīlā. Evaṃdhammāti ettha samādhipakkhā dhammā adhippetā . Lokiyalokuttarena samādhinā evaṃsamādhinoti attho. Evaṃpaññāti lokiyalokuttarapaññāya evaṃpaññā. Evaṃvihārīti ettha pana heṭṭhā samādhipakkhānaṃ dhammānaṃ gahitattā vihāro gahitova, puna kasmā gahitameva gaṇhātīti ce, na idaṃ gahitameva. Idañhi nirodhasamāpattidīpanatthaṃ, tasmā evaṃnirodhasamāpattivihārīti ayamettha attho.

    ஏவங்விமுத்தாதி எத்த² விக்க²ம்ப⁴னவிமுத்தி தத³ங்க³விமுத்தி ஸமுச்சே²த³விமுத்தி படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விமுத்தி நிஸ்ஸரணவிமுத்தீதி பஞ்சவிதா⁴ விமுத்தியோ. தத்த² அட்ட² ஸமாபத்தியோ ஸயங் விக்க²ம்பி⁴தேஹி நீவரணாதீ³ஹி விமுத்தத்தா விக்க²ம்ப⁴னவிமுத்தீதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. அனிச்சானுபஸ்ஸனாதி³கா ஸத்த அனுபஸ்ஸனா ஸயங் தஸ்ஸ தஸ்ஸ பச்சனீகங்க³வஸேன பரிசத்தாஹி நிச்சஸஞ்ஞாதீ³ஹி விமுத்தத்தா தத³ங்க³விமுத்தீதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. சத்தாரோ அரியமக்³கா³ ஸயங் ஸமுச்சி²ன்னேஹி கிலேஸேஹி விமுத்தத்தா ஸமுச்சே²த³விமுத்தீதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானி மக்³கா³னுபா⁴வேன கிலேஸானங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ந்தே உப்பன்னத்தா படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விமுத்தீதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. நிப்³பா³னங் ஸப்³ப³கிலேஸேஹி நிஸ்ஸடத்தா அபக³தத்தா தூ³ரே டி²தத்தா நிஸ்ஸரணவிமுத்தீதி ஸங்க²ங் க³தங். இதி இமாஸங் பஞ்சன்னங் விமுத்தீனங் வஸேன ஏவங்விமுத்தாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Evaṃvimuttāti ettha vikkhambhanavimutti tadaṅgavimutti samucchedavimutti paṭippassaddhivimutti nissaraṇavimuttīti pañcavidhā vimuttiyo. Tattha aṭṭha samāpattiyo sayaṃ vikkhambhitehi nīvaraṇādīhi vimuttattā vikkhambhanavimuttīti saṅkhaṃ gacchanti. Aniccānupassanādikā satta anupassanā sayaṃ tassa tassa paccanīkaṅgavasena paricattāhi niccasaññādīhi vimuttattā tadaṅgavimuttīti saṅkhaṃ gacchanti. Cattāro ariyamaggā sayaṃ samucchinnehi kilesehi vimuttattā samucchedavimuttīti saṅkhaṃ gacchanti. Cattāri sāmaññaphalāni maggānubhāvena kilesānaṃ paṭippassaddhante uppannattā paṭippassaddhivimuttīti saṅkhaṃ gacchanti. Nibbānaṃ sabbakilesehi nissaṭattā apagatattā dūre ṭhitattā nissaraṇavimuttīti saṅkhaṃ gataṃ. Iti imāsaṃ pañcannaṃ vimuttīnaṃ vasena evaṃvimuttāti evamettha attho veditabbo.

    199. தஸ்மாதிஹாதி யஸ்மா த்வங் ‘‘ததா²க³தா அச்ச²ரியா’’தி வத³ஸி, தஸ்மா தங் பி⁴ய்யோஸோ மத்தாய படிப⁴ந்து ததா²க³தஸ்ஸ அச்ச²ரியா அப்³பு⁴தத⁴ம்மாதி. ஸதோ ஸம்பஜானோதி எத்த² த்³வேஸம்பஜஞ்ஞானி மனுஸ்ஸலோகே தே³வலோகே ச. தத்த² வெஸ்ஸந்தரஜாதகே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த்³வே புத்தே த³த்வா புனதி³வஸே ஸக்கஸ்ஸ தே³விங் த³த்வா ஸக்கேன பஸீதி³த்வா தி³ன்னே அட்ட² வரே க³ண்ஹந்தோ –

    199.Tasmātihāti yasmā tvaṃ ‘‘tathāgatā acchariyā’’ti vadasi, tasmā taṃ bhiyyoso mattāya paṭibhantu tathāgatassa acchariyā abbhutadhammāti. Sato sampajānoti ettha dvesampajaññāni manussaloke devaloke ca. Tattha vessantarajātake brāhmaṇassa dve putte datvā punadivase sakkassa deviṃ datvā sakkena pasīditvā dinne aṭṭha vare gaṇhanto –

    ‘‘இதோ விமுச்சமானாஹங், ஸக்³க³கா³மீ விஸேஸகூ³;

    ‘‘Ito vimuccamānāhaṃ, saggagāmī visesagū;

    அனிவத்தீ ததோ அஸ்ஸங், அட்ட²மேதங் வரங் வரே’’தி. (ஜா॰ 2.22.2300) –

    Anivattī tato assaṃ, aṭṭhametaṃ varaṃ vare’’ti. (jā. 2.22.2300) –

    ஏவங் துஸிதப⁴வனே மே படிஸந்தி⁴ ஹோதூதி வரங் அக்³க³ஹேஸி, ததோ பட்டா²ய துஸிதப⁴வனே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி ஜானாதி, இத³ங் மனுஸ்ஸலோகே ஸம்பஜஞ்ஞங். வெஸ்ஸந்தரத்தபா⁴வதோ பன சுதோ புன துஸிதப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா நிப்³ப³த்தொஸ்மீதி அஞ்ஞாஸி, இத³ங் தே³வலோகே ஸம்பஜஞ்ஞங்.

    Evaṃ tusitabhavane me paṭisandhi hotūti varaṃ aggahesi, tato paṭṭhāya tusitabhavane uppajjissāmīti jānāti, idaṃ manussaloke sampajaññaṃ. Vessantarattabhāvato pana cuto puna tusitabhavane nibbattitvā nibbattosmīti aññāsi, idaṃ devaloke sampajaññaṃ.

    கிங் பன ஸேஸதே³வதா ந ஜானந்தீதி? நோ ந ஜானந்தி. தா பன உய்யானவிமானகப்பருக்கே² ஓலோகெத்வா தே³வனாடகேஹி தூரியஸத்³தே³ன பபோ³தி⁴தா ‘‘மாரிஸ அயங் தே³வலோகோ தும்ஹே இத⁴ நிப்³ப³த்தா’’தி ஸாரிதா ஜானந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ பட²மஜவனவாரே ந ஜானாதி, து³தியஜவனதோ பட்டா²ய ஜானாதி. இச்சஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணஜானநங் ஹோதி.

    Kiṃ pana sesadevatā na jānantīti? No na jānanti. Tā pana uyyānavimānakapparukkhe oloketvā devanāṭakehi tūriyasaddena pabodhitā ‘‘mārisa ayaṃ devaloko tumhe idha nibbattā’’ti sāritā jānanti. Bodhisatto paṭhamajavanavāre na jānāti, dutiyajavanato paṭṭhāya jānāti. Iccassa aññehi asādhāraṇajānanaṃ hoti.

    அட்டா²ஸீதி எத்த² கிஞ்சாபி அஞ்ஞேபி தே³வா தத்த² டி²தா டி²தம்ஹாதி ஜானந்தி, தே பன ச²ஸு த்³வாரேஸு ப³லவதா இட்டா²ரம்மணேன அபி⁴பு⁴ய்யமானா ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அத்தனோ பு⁴த்தபீதபா⁴வம்பி அஜானந்தா ஆஹாரூபச்சே²தே³ன காலங் கரொந்தி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கிங் ததா²ரூபங் ஆரம்மணங் நத்தீ²தி? நோ நத்தி². ஸோ ஹி ஸேஸதே³வே த³ஸஹி டா²னேஹி அதி⁴க்³க³ண்ஹாதி, ஆரம்மணேன பன அத்தானங் மத்³தி³துங் ந தே³தி, தங் ஆரம்மணங் அபி⁴ப⁴வித்வா திட்ட²தி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸதோ ஸம்பஜானோ, ஆனந்த³, போ³தி⁴ஸத்தோ துஸிதே காயே அட்டா²ஸீ’’தி.

    Aṭṭhāsīti ettha kiñcāpi aññepi devā tattha ṭhitā ṭhitamhāti jānanti, te pana chasu dvāresu balavatā iṭṭhārammaṇena abhibhuyyamānā satiṃ vissajjetvā attano bhuttapītabhāvampi ajānantā āhārūpacchedena kālaṃ karonti. Bodhisattassa kiṃ tathārūpaṃ ārammaṇaṃ natthīti? No natthi. So hi sesadeve dasahi ṭhānehi adhiggaṇhāti, ārammaṇena pana attānaṃ maddituṃ na deti, taṃ ārammaṇaṃ abhibhavitvā tiṭṭhati. Tena vuttaṃ – ‘‘sato sampajāno, ānanda, bodhisatto tusite kāye aṭṭhāsī’’ti.

    200. யாவதாயுகந்தி ஸேஸத்தபா⁴வேஸு கிங் யாவதாயுகங் ந திட்ட²த்தீதி? ஆம ந திட்ட²தி. அஞ்ஞதா³ ஹி தீ³கா⁴யுகதே³வலோகே நிப்³ப³த்தோ தத்த² பாரமியோ ந ஸக்கா பூரேதுந்தி அக்கீ²னி நிமீலெத்வா அதி⁴முத்திகாலங்கிரியங் நாம கத்வா மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்ததி . அயங் காலங்கிரியா அஞ்ஞேஸங் ந ஹோதி. ததா³ பன அதி³ன்னதா³னங் நாம நத்தி², அரக்கி²தஸீலங் நாம நத்தி², ஸப்³ப³பாரமீனங் பூரிதத்தா யாவதாயுகங் அட்டா²ஸி.

    200.Yāvatāyukanti sesattabhāvesu kiṃ yāvatāyukaṃ na tiṭṭhattīti? Āma na tiṭṭhati. Aññadā hi dīghāyukadevaloke nibbatto tattha pāramiyo na sakkā pūretunti akkhīni nimīletvā adhimuttikālaṃkiriyaṃ nāma katvā manussaloke nibbattati . Ayaṃ kālaṅkiriyā aññesaṃ na hoti. Tadā pana adinnadānaṃ nāma natthi, arakkhitasīlaṃ nāma natthi, sabbapāramīnaṃ pūritattā yāvatāyukaṃ aṭṭhāsi.

    ஸதோ ஸம்பஜானோ துஸிதா காயா சவித்வா மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதீதி ஏவங் தாவ ஸப்³ப³பாரமியோ பூரெத்வா ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ யாவதாயுகங் அட்டா²ஸி. தே³வதானங் பன – ‘‘மனுஸ்ஸக³ணனாவஸேன இதா³னி ஸத்தஹி தி³வஸேஹி சுதி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி உப்பஜ்ஜந்தி – மாலா மிலாயந்தி, வத்தா²னி கிலிஸ்ஸந்தி, கச்சே²ஹி ஸேதா³ முச்சந்தி, காயே து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமதி, தே³வோ தே³வாஸனே ந ஸண்டா²தி.

    Sato sampajāno tusitā kāyā cavitvā mātukucchiṃ okkamatīti evaṃ tāva sabbapāramiyo pūretvā tadā bodhisatto yāvatāyukaṃ aṭṭhāsi. Devatānaṃ pana – ‘‘manussagaṇanāvasena idāni sattahi divasehi cuti bhavissatī’’ti pañca pubbanimittāni uppajjanti – mālā milāyanti, vatthāni kilissanti, kacchehi sedā muccanti, kāye dubbaṇṇiyaṃ okkamati, devo devāsane na saṇṭhāti.

    தத்த² மாலாதி படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே பிளந்த⁴னமாலா. தா கிர ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கா ஸத்தபண்ணாஸ-வஸ்ஸகோடியோ அமிலாயித்வா ததா³ மிலாயந்தி. வத்தே²ஸுபி ஏஸேவ நயோ. எத்தகங் பன காலங் தே³வானங் நேவ ஸீதங் ந உண்ஹங் ஹோதி, தஸ்மிங் காலே ஸரீரதோ பி³ந்து³பி³ந்து³வஸேன ஸேதா³ முச்சந்தி. எத்தகஞ்ச காலங் தேஸங் ஸரீரே க²ண்டி³ச்சபாலிச்சாதி³வஸேன விவண்ணதா ந பஞ்ஞாயதி, தே³வதீ⁴தா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா விய, தே³வபுத்தா வீஸதிவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா விய கா²யந்தி. மரணகாலே பன நேஸங் கிலந்தரூபோ அத்தபா⁴வோ ஹோதி. எத்தகஞ்ச நேஸங் காலங் தே³வலோகே உக்கண்டி²தா நாம நத்தி², மரணகாலே பன நிஸ்ஸஸந்தி விஜம்ப⁴ந்தி, ஸகே ஆஸனே நாபி⁴ரமந்தி.

    Tattha mālāti paṭisandhiggahaṇadivase piḷandhanamālā. Tā kira saṭṭhisatasahassādhikā sattapaṇṇāsa-vassakoṭiyo amilāyitvā tadā milāyanti. Vatthesupi eseva nayo. Ettakaṃ pana kālaṃ devānaṃ neva sītaṃ na uṇhaṃ hoti, tasmiṃ kāle sarīrato bindubinduvasena sedā muccanti. Ettakañca kālaṃ tesaṃ sarīre khaṇḍiccapāliccādivasena vivaṇṇatā na paññāyati, devadhītā soḷasavassuddesikā viya, devaputtā vīsativassuddesikā viya khāyanti. Maraṇakāle pana nesaṃ kilantarūpo attabhāvo hoti. Ettakañca nesaṃ kālaṃ devaloke ukkaṇṭhitā nāma natthi, maraṇakāle pana nissasanti vijambhanti, sake āsane nābhiramanti.

    இமானி பன புப்³ப³னிமித்தானி, யதா² லோகே மஹாபுஞ்ஞானங் ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³னங்யேவ உக்காபாதபூ⁴மிசாலசந்த³க்³கா³ஹாதீ³னி நிமித்தானி பஞ்ஞாயந்தி, ந ஸப்³பே³ஸங், ஏவமேவ மஹேஸக்கா²னங் தே³வதானங்யேவ பஞ்ஞாயந்தி, ந ஸப்³பே³ஸங். யதா² ச மனுஸ்ஸேஸு புப்³ப³னிமித்தானி நக்க²த்தபாட²காத³யோவ ஜானந்தி, ந ஸப்³பே³, ஏவமேவ தானிபி ஸப்³பே³ தே³வா ந ஜானந்தி, பண்டி³தா ஏவ பன ஜானந்தி. தத்த² யே ச மந்தே³ன குஸலகம்மேன நிப்³ப³த்தா தே³வபுத்தா, தே தேஸு உப்பன்னேஸு – ‘‘இதா³னி கோ ஜானாதி, குஹிங் நிப்³ப³த்திஸ்ஸாமா’’தி பா⁴யந்தி. யே மஹாபுஞ்ஞா, தே – ‘‘அம்ஹேஹி தி³ன்னங் தா³னங் ரக்கி²தங் ஸீலங் பா⁴விதங் பா⁴வனங் ஆக³ம்ம உபரிதே³வலோகேஸு ஸம்பத்திங் அனுப⁴விஸ்ஸாமா’’தி ந பா⁴யந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி தானி புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி அனந்தரே அத்தபா⁴வே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ந பா⁴யி. அத²ஸ்ஸ தேஸு நிமித்தேஸு பாதுபூ⁴தேஸு த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதா ஸன்னிபதித்வா – ‘‘மாரிஸ தும்ஹேஹி த³ஸ பாரமியோ பூரெந்தேஹி ந ஸக்கஸம்பத்திங் ந மாரப்³ரஹ்மசக்கவத்திஸம்பத்திங் பத்தெ²ந்தேஹி பூரிதா, லோகனித்த²ரணத்தா²ய பன பு³த்³த⁴த்தங் பத்த²யமானேஹி பூரிதா. ஸோ வோ இதா³னி காலோ மாரிஸ பு³த்³த⁴த்தாய, ஸமயோ மாரிஸ பு³த்³த⁴த்தாயா’’தி யாசந்தி.

    Imāni pana pubbanimittāni, yathā loke mahāpuññānaṃ rājarājamahāmattādīnaṃyeva ukkāpātabhūmicālacandaggāhādīni nimittāni paññāyanti, na sabbesaṃ, evameva mahesakkhānaṃ devatānaṃyeva paññāyanti, na sabbesaṃ. Yathā ca manussesu pubbanimittāni nakkhattapāṭhakādayova jānanti, na sabbe, evameva tānipi sabbe devā na jānanti, paṇḍitā eva pana jānanti. Tattha ye ca mandena kusalakammena nibbattā devaputtā, te tesu uppannesu – ‘‘idāni ko jānāti, kuhiṃ nibbattissāmā’’ti bhāyanti. Ye mahāpuññā, te – ‘‘amhehi dinnaṃ dānaṃ rakkhitaṃ sīlaṃ bhāvitaṃ bhāvanaṃ āgamma uparidevalokesu sampattiṃ anubhavissāmā’’ti na bhāyanti. Bodhisattopi tāni pubbanimittāni disvā ‘‘idāni anantare attabhāve buddho bhavissāmī’’ti na bhāyi. Athassa tesu nimittesu pātubhūtesu dasasahassacakkavāḷadevatā sannipatitvā – ‘‘mārisa tumhehi dasa pāramiyo pūrentehi na sakkasampattiṃ na mārabrahmacakkavattisampattiṃ patthentehi pūritā, lokanittharaṇatthāya pana buddhattaṃ patthayamānehi pūritā. So vo idāni kālo mārisa buddhattāya, samayo mārisa buddhattāyā’’ti yācanti.

    அத² மஹாஸத்தோ தே³வதானங் படிஞ்ஞங் அத³த்வாவ காலதீ³பதே³ஸகுலஜனெத்திஆயுபரிச்சே²த³வஸேன பஞ்சமஹாவிலோகனங் நாம விலோகேஸி. தத்த² ‘‘காலோ நு கோ², ந காலோ’’தி பட²மங் காலங் விலோகேஸி. தத்த² வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸதோ உத்³த⁴ங் வட்³டி⁴தஆயுகாலோ காலோ நாம ந ஹோதி. கஸ்மா? ததா³ ஹி ஸத்தானங் ஜாதிஜராமரணானி ந பஞ்ஞாயந்தி, பு³த்³தா⁴னஞ்ச த⁴ம்மதே³ஸனா நாம திலக்க²ணமுத்தா நத்தி², தேஸங் அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி கதெ²ந்தானங் ‘‘கிங் நாமேதங் கதெ²ந்தீ’’தி நேவ ஸோதுங் ந ஸத்³தா⁴துங் மஞ்ஞந்தி, ததோ அபி⁴ஸமயோ ந ஹோதி, தஸ்மிங் அஸதி அனிய்யானிகங் ஸாஸனங் ஹோதி. தஸ்மா ஸோ அகாலோ. வஸ்ஸஸததோ ஊனஆயுகாலோபி காலோ நாம ந ஹோதி. கஸ்மா? ததா³ ஹி ஸத்தா உஸ்ஸன்னகிலேஸா ஹொந்தி, உஸ்ஸன்னகிலேஸானஞ்ச தி³ன்னோவாதோ³ ஓவாத³ட்டா²னே ந திட்ட²தி. உத³கே த³ண்ட³ராஜி விய கி²ப்பங் விக³ச்ச²தி. தஸ்மா ஸோபி அகாலோ. ஸதஸஹஸ்ஸதோ பன பட்டா²ய ஹெட்டா² வஸ்ஸஸததோ பட்டா²ய உத்³த⁴ங் ஆயுகாலோ காலோ நாம. ததா³ ச வஸ்ஸஸதகாலோ ஹோதி. அத² மஹாஸத்தோ ‘‘நிப்³ப³த்திதப்³ப³காலோ’’தி காலங் பஸ்ஸி.

    Atha mahāsatto devatānaṃ paṭiññaṃ adatvāva kāladīpadesakulajanettiāyuparicchedavasena pañcamahāvilokanaṃ nāma vilokesi. Tattha ‘‘kālo nu kho, na kālo’’ti paṭhamaṃ kālaṃ vilokesi. Tattha vassasatasahassato uddhaṃ vaḍḍhitaāyukālo kālo nāma na hoti. Kasmā? Tadā hi sattānaṃ jātijarāmaraṇāni na paññāyanti, buddhānañca dhammadesanā nāma tilakkhaṇamuttā natthi, tesaṃ aniccaṃ dukkhaṃ anattāti kathentānaṃ ‘‘kiṃ nāmetaṃ kathentī’’ti neva sotuṃ na saddhātuṃ maññanti, tato abhisamayo na hoti, tasmiṃ asati aniyyānikaṃ sāsanaṃ hoti. Tasmā so akālo. Vassasatato ūnaāyukālopi kālo nāma na hoti. Kasmā? Tadā hi sattā ussannakilesā honti, ussannakilesānañca dinnovādo ovādaṭṭhāne na tiṭṭhati. Udake daṇḍarāji viya khippaṃ vigacchati. Tasmā sopi akālo. Satasahassato pana paṭṭhāya heṭṭhā vassasatato paṭṭhāya uddhaṃ āyukālo kālo nāma. Tadā ca vassasatakālo hoti. Atha mahāsatto ‘‘nibbattitabbakālo’’ti kālaṃ passi.

    ததோ தீ³பங் விலோகெந்தோ ஸபரிவாரே சத்தாரோ தீ³பே ஓலோகெத்வா – ‘‘தீஸு தீ³பேஸு பு³த்³தா⁴ ந நிப்³ப³த்தந்தி, ஜம்பு³தீ³பேயேவ நிப்³ப³த்தந்தீ’’தி தீ³பங் பஸ்ஸி.

    Tato dīpaṃ vilokento saparivāre cattāro dīpe oloketvā – ‘‘tīsu dīpesu buddhā na nibbattanti, jambudīpeyeva nibbattantī’’ti dīpaṃ passi.

    ததோ – ‘‘ஜம்பு³தீ³போ நாம மஹா, த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸபரிமாணோ, கதரஸ்மிங் நு கோ² பதே³ஸே பு³த்³தா⁴ நிப்³ப³த்தந்தீ’’தி தே³ஸங் விலோகெந்தோ மஜ்ஜி²மதே³ஸங் பஸ்ஸி. மஜ்ஜி²மதே³ஸோ நாம ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய க³ஜங்க³லங் நாம நிக³மோ’’திஆதி³னா நயேன வினயே (மஹாவ॰ 259) வுத்தோவ. ஸோ பன ஆயாமதோ தீணி யோஜனஸதானி. வித்தா²ரதோ அட்³ட⁴தியானி, பரிக்கே²பதோ நவயோஜனஸதானீதி. ஏதஸ்மிஞ்ஹி பதே³ஸே சத்தாரி அட்ட² ஸோளஸ வா அஸங்க்²யெய்யானி, கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச பாரமியோ பூரெத்வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி. த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி, கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச பாரமியோ பூரெத்வா பச்சேகபு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, ஏகங் அஸங்க்²யெய்யங், கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச பாரமியோ பூரெத்வா ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானாத³யோ மஹாஸாவகா உப்பஜ்ஜந்தி, சதுன்னங் மஹாதீ³பானங் த்³விஸஹஸ்ஸானங் பரித்ததீ³பானஞ்ச இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சகாரகசக்கவத்திராஜானோ உப்பஜ்ஜந்தி, அஞ்ஞே ச மஹேஸக்கா² க²த்தியப்³ராஹ்மணக³ஹபதிமஹாஸாலா உப்பஜ்ஜந்தி. இத³ஞ்செத்த² கபிலவத்து² நாம நக³ரங், தத்த² மயா நிப்³ப³த்திதப்³ப³ந்தி நிட்ட²மக³மாஸி.

    Tato – ‘‘jambudīpo nāma mahā, dasayojanasahassaparimāṇo, katarasmiṃ nu kho padese buddhā nibbattantī’’ti desaṃ vilokento majjhimadesaṃ passi. Majjhimadeso nāma ‘‘puratthimāya disāya gajaṅgalaṃ nāma nigamo’’tiādinā nayena vinaye (mahāva. 259) vuttova. So pana āyāmato tīṇi yojanasatāni. Vitthārato aḍḍhatiyāni, parikkhepato navayojanasatānīti. Etasmiñhi padese cattāri aṭṭha soḷasa vā asaṅkhyeyyāni, kappasatasahassañca pāramiyo pūretvā sammāsambuddhā uppajjanti. Dve asaṅkhyeyyāni, kappasatasahassañca pāramiyo pūretvā paccekabuddhā uppajjanti, ekaṃ asaṅkhyeyyaṃ, kappasatasahassañca pāramiyo pūretvā sāriputtamoggallānādayo mahāsāvakā uppajjanti, catunnaṃ mahādīpānaṃ dvisahassānaṃ parittadīpānañca issariyādhipaccakārakacakkavattirājāno uppajjanti, aññe ca mahesakkhā khattiyabrāhmaṇagahapatimahāsālā uppajjanti. Idañcettha kapilavatthu nāma nagaraṃ, tattha mayā nibbattitabbanti niṭṭhamagamāsi.

    ததோ குலங் விலோகெந்தோ – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம லோகஸம்மதே குலே நிப்³ப³த்தந்தி, இதா³னி ச க²த்தியகுலங் லோகஸம்மதங், தத்த² நிப்³ப³த்திஸ்ஸாமி, ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம ராஜா மே பிதா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி குலங் பஸ்ஸி.

    Tato kulaṃ vilokento – ‘‘buddhā nāma lokasammate kule nibbattanti, idāni ca khattiyakulaṃ lokasammataṃ, tattha nibbattissāmi, suddhodano nāma rājā me pitā bhavissatī’’ti kulaṃ passi.

    ததோ மாதரங் விலோகெந்தோ – ‘‘பு³த்³த⁴மாதா நாம லோலா ஸுராது⁴த்தா ந ஹோதி, கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் பூரிதபாரமீ ஜாதிதோ பட்டா²ய அக²ண்ட³பஞ்சஸீலா ஹோதி, அயஞ்ச மஹாமாயா நாம தே³வீ ஏதி³ஸா. அயங் மே மாதா ப⁴விஸ்ஸதி. கித்தகங் பனஸ்ஸா ஆயூ’’தி ஆவஜ்ஜந்தோ – ‘‘த³ஸன்னங் மாஸானங் உபரி ஸத்த தி³வஸானீ’’தி பஸ்ஸி.

    Tato mātaraṃ vilokento – ‘‘buddhamātā nāma lolā surādhuttā na hoti, kappasatasahassaṃ pūritapāramī jātito paṭṭhāya akhaṇḍapañcasīlā hoti, ayañca mahāmāyā nāma devī edisā. Ayaṃ me mātā bhavissati. Kittakaṃ panassā āyū’’ti āvajjanto – ‘‘dasannaṃ māsānaṃ upari satta divasānī’’ti passi.

    இதி இமங் பஞ்சமஹாவிலோகனங் விலோகெத்வா – ‘‘காலோ மே மாரிஸா பு³த்³த⁴பா⁴வாயா’’தி தே³வதானங் ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ படிஞ்ஞங் த³த்வா ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹே’’தி தா தே³வதா உய்யோஜெத்வா துஸிததே³வதாஹி பரிவுதோ துஸிதபுரே நந்த³னவனங் பாவிஸி. ஸப்³ப³தே³வலோகேஸு ஹி நந்த³னவனங் அத்தி²யேவ. தத்த² நங் தே³வதா – ‘‘இதோ சுதோ ஸுக³திங் க³ச்ச², இதோ சுதோ ஸுக³திங் க³ச்சா²’’தி புப்³பே³கதகுஸலகம்மோகாஸங் ஸாரயமானா விசரந்தி. ஸோ ஏவங் தே³வதாஹி குஸலங் ஸாரயமானாஹி பரிவுதோ தத்த² விசரந்தோவ சவி.

    Iti imaṃ pañcamahāvilokanaṃ viloketvā – ‘‘kālo me mārisā buddhabhāvāyā’’ti devatānaṃ saṅgahaṃ karonto paṭiññaṃ datvā ‘‘gacchatha tumhe’’ti tā devatā uyyojetvā tusitadevatāhi parivuto tusitapure nandanavanaṃ pāvisi. Sabbadevalokesu hi nandanavanaṃ atthiyeva. Tattha naṃ devatā – ‘‘ito cuto sugatiṃ gaccha, ito cuto sugatiṃ gacchā’’ti pubbekatakusalakammokāsaṃ sārayamānā vicaranti. So evaṃ devatāhi kusalaṃ sārayamānāhi parivuto tattha vicarantova cavi.

    ஏவங் சுதோ சவாமீதி பஜானாதி, சுதிசித்தங் ந ஜானாதி. படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வாபி படிஸந்தி⁴சித்தங் ந ஜானாதி, இமஸ்மிங் மே டா²னே படிஸந்தி⁴ க³ஹிதாதி ஏவங் பன ஜானாதி. கேசி பன தே²ரா ‘‘ஆவஜ்ஜனபரியாயோ நாம லத்³து⁴ங் வட்டதி, து³தியததியசித்தவாரேயேவ ஜானிஸ்ஸதீ’’தி வத³ந்தி. திபிடகமஹாஸீவத்தே²ரோ பனாஹ – ‘‘மஹாஸத்தானங் படிஸந்தி⁴ ந அஞ்ஞேஸங் படிஸந்தி⁴ஸதி³ஸா, கோடிப்பத்தங் தேஸங் ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங். யஸ்மா பன தேனேவ சித்தேன தங் சித்தங் ஞாதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா சுதிசித்தங் ந ஜானாதி. சுதிக்க²ணேபி சவாமீதி பஜானாதி, படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வாபி படிஸந்தி⁴சித்தங் ந ஜானாதி, அஸுகஸ்மிங் டா²னே படிஸந்தி⁴ க³ஹிதாதி பஜானாதி, தஸ்மிங் காலே த³ஸஸஹஸ்ஸீ கம்பதீ’’தி. ஏவங் ஸதோ ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமந்தோ பன ஏகூனவீஸதியா படிஸந்தி⁴சித்தேஸு மெத்தாபுப்³ப³பா⁴க³ஸ்ஸ ஸோமனஸ்ஸ-ஸஹக³த-ஞாணஸம்பயுத்த-அஸங்கா²ரிக-குஸலசித்தஸ்ஸ ஸதி³ஸமஹாவிபாகசித்தேன படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. மஹாஸீவத்தே²ரோ பன ‘‘உபெக்கா²ஸஹக³தேனா’’தி ஆஹ.

    Evaṃ cuto cavāmīti pajānāti, cuticittaṃ na jānāti. Paṭisandhiṃ gahetvāpi paṭisandhicittaṃ na jānāti, imasmiṃ me ṭhāne paṭisandhi gahitāti evaṃ pana jānāti. Keci pana therā ‘‘āvajjanapariyāyo nāma laddhuṃ vaṭṭati, dutiyatatiyacittavāreyeva jānissatī’’ti vadanti. Tipiṭakamahāsīvatthero panāha – ‘‘mahāsattānaṃ paṭisandhi na aññesaṃ paṭisandhisadisā, koṭippattaṃ tesaṃ satisampajaññaṃ. Yasmā pana teneva cittena taṃ cittaṃ ñātuṃ na sakkā, tasmā cuticittaṃ na jānāti. Cutikkhaṇepi cavāmīti pajānāti, paṭisandhiṃ gahetvāpi paṭisandhicittaṃ na jānāti, asukasmiṃ ṭhāne paṭisandhi gahitāti pajānāti, tasmiṃ kāle dasasahassī kampatī’’ti. Evaṃ sato sampajāno mātukucchiṃ okkamanto pana ekūnavīsatiyā paṭisandhicittesu mettāpubbabhāgassa somanassa-sahagata-ñāṇasampayutta-asaṅkhārika-kusalacittassa sadisamahāvipākacittena paṭisandhiṃ gaṇhi. Mahāsīvatthero pana ‘‘upekkhāsahagatenā’’ti āha.

    படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹந்தோ பன ஆஸாள்ஹீபுண்ணமாயங் உத்தராஸாள்ஹனக்க²த்தேன அக்³க³ஹேஸி. ததா³ கிர மஹாமாயா புரே புண்ணமாய ஸத்தமதி³வஸதோ பட்டா²ய விக³தஸுராபானங் மாலாக³ந்த⁴விபூ⁴ஸனஸம்பன்னங் நக்க²த்தகீளங் அனுப⁴வமானா ஸத்தமே தி³வஸே பாதோ வுட்டா²ய க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாயித்வா ஸப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதா வரபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய ஸிரீக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஸிரீஸயனே நிபன்னா நித்³த³ங் ஓக்கமமானா இத³ங் ஸுபினங் அத்³த³ஸ – ‘‘சத்தாரோ கிர நங் மஹாராஜானோ ஸயனேனேவ ஸத்³தி⁴ங் உக்கி²பித்வா அனோதத்தத³ஹங் நெத்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. அத² நேஸங் தே³வியோ ஆக³ந்த்வா மனுஸ்ஸமலஹரணத்த²ங் ந்ஹாபெத்வா தி³ப்³ப³வத்த²ங் நிவாஸெத்வா க³ந்தே⁴ஹி விலிம்பெத்வா தி³ப்³ப³புப்பா²னி பிளந்தி⁴த்வா ததோ அவிதூ³ரே ரஜதபப்³ப³தோ, தஸ்ஸ அந்தோ கனகவிமானங் அத்தி², தஸ்மிங் பாசீனதோ ஸீஸங் கத்வா நிபஜ்ஜாபேஸுங். அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ஸேதவரவாரணோ ஹுத்வா ததோ அவிதூ³ரே ஏகோ ஸுவண்ணபப்³ப³தோ, தத்த² சரித்வா ததோ ஓருய்ஹ ரஜதபப்³ப³தங் அபி⁴ருஹித்வா உத்தரதி³ஸதோ ஆக³ம்ம கனகவிமானங் பவிஸித்வா மாதரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா த³க்கி²ணபஸ்ஸங் பா²லெத்வா குச்சி²ங் பவிட்ட²ஸதி³ஸோ அஹோஸி.

    Paṭisandhiṃ gaṇhanto pana āsāḷhīpuṇṇamāyaṃ uttarāsāḷhanakkhattena aggahesi. Tadā kira mahāmāyā pure puṇṇamāya sattamadivasato paṭṭhāya vigatasurāpānaṃ mālāgandhavibhūsanasampannaṃ nakkhattakīḷaṃ anubhavamānā sattame divase pāto vuṭṭhāya gandhodakena nhāyitvā sabbālaṅkāravibhūsitā varabhojanaṃ bhuñjitvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya sirīgabbhaṃ pavisitvā sirīsayane nipannā niddaṃ okkamamānā idaṃ supinaṃ addasa – ‘‘cattāro kira naṃ mahārājāno sayaneneva saddhiṃ ukkhipitvā anotattadahaṃ netvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Atha nesaṃ deviyo āgantvā manussamalaharaṇatthaṃ nhāpetvā dibbavatthaṃ nivāsetvā gandhehi vilimpetvā dibbapupphāni piḷandhitvā tato avidūre rajatapabbato, tassa anto kanakavimānaṃ atthi, tasmiṃ pācīnato sīsaṃ katvā nipajjāpesuṃ. Atha bodhisatto setavaravāraṇo hutvā tato avidūre eko suvaṇṇapabbato, tattha caritvā tato oruyha rajatapabbataṃ abhiruhitvā uttaradisato āgamma kanakavimānaṃ pavisitvā mātaraṃ padakkhiṇaṃ katvā dakkhiṇapassaṃ phāletvā kucchiṃ paviṭṭhasadiso ahosi.

    அத² பபு³த்³தா⁴ தே³வீ தங் ஸுபினங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா பபா⁴தாய ரத்தியா சதுஸட்டி²மத்தே ப்³ராஹ்மணபாமொக்கே² பக்கோஸாபெத்வா ஹரிதூபலித்தாய லாஜாதீ³ஹி கதமங்க³லஸக்காராய பூ⁴மியா மஹாரஹானி ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா தத்த² நிஸின்னானங் ப்³ராஹ்மணானங் ஸப்பிமது⁴ஸக்கராபி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ வரபாயாஸஸ்ஸ ஸுவண்ணரஜதபாதியோ பூரெத்வா ஸுவண்ணரஜதபாதீதிஹேவ படிகுஜ்ஜித்வா அதா³ஸி, அஞ்ஞேஹி ச அஹதவத்த²கபிலகா³வீதா³னாதீ³ஹி தே ஸந்தப்பேஸி. அத² நேஸங் ஸப்³ப³காமஸந்தப்பிதானங் ஸுபினங் ஆரோசாபெத்வா – ‘‘கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ப்³ராஹ்மணா ஆஹங்ஸு – ‘‘மா சிந்தயி மஹாராஜ, தே³வியா தே குச்சி²ம்ஹி க³ப்³போ⁴ பதிட்டி²தோ, ஸோ ச கோ² புரிஸக³ப்³போ⁴, ந இத்தி²க³ப்³போ⁴, புத்தோ தே ப⁴விஸ்ஸதி. ஸோ ஸசே அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸதி, ராஜா ப⁴விஸ்ஸதி சக்கவத்தீ. ஸசே அகா³ரா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி, பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி லோகே விவட்டச்ச²தோ³’’தி. ஏவங் ஸதோ ஸம்பஜானோ போ³தி⁴ஸத்தோ துஸிதகாயா சவித்வா மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதி.

    Atha pabuddhā devī taṃ supinaṃ rañño ārocesi. Rājā pabhātāya rattiyā catusaṭṭhimatte brāhmaṇapāmokkhe pakkosāpetvā haritūpalittāya lājādīhi katamaṅgalasakkārāya bhūmiyā mahārahāni āsanāni paññāpetvā tattha nisinnānaṃ brāhmaṇānaṃ sappimadhusakkarābhisaṅkhārassa varapāyāsassa suvaṇṇarajatapātiyo pūretvā suvaṇṇarajatapātītiheva paṭikujjitvā adāsi, aññehi ca ahatavatthakapilagāvīdānādīhi te santappesi. Atha nesaṃ sabbakāmasantappitānaṃ supinaṃ ārocāpetvā – ‘‘kiṃ bhavissatī’’ti pucchi. Brāhmaṇā āhaṃsu – ‘‘mā cintayi mahārāja, deviyā te kucchimhi gabbho patiṭṭhito, so ca kho purisagabbho, na itthigabbho, putto te bhavissati. So sace agāraṃ ajjhāvasissati, rājā bhavissati cakkavattī. Sace agārā nikkhamma pabbajissati, buddho bhavissati loke vivaṭṭacchado’’ti. Evaṃ sato sampajāno bodhisatto tusitakāyā cavitvā mātukucchiṃ okkamati.

    தத்த² ஸதோ ஸம்பஜானோதி இமினா சதுத்தா²ய க³ப்³பா⁴வக்கந்தியா ஓக்கமதீதி த³ஸ்ஸேதி. சதஸ்ஸோ ஹி க³ப்³பா⁴வக்கந்தியோ.

    Tattha sato sampajānoti iminā catutthāya gabbhāvakkantiyā okkamatīti dasseti. Catasso hi gabbhāvakkantiyo.

    ‘‘சதஸ்ஸோ இமா, ப⁴ந்தே, க³ப்³பா⁴வக்கந்தியோ. இத⁴, ப⁴ந்தே, ஏகச்சோ அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதி, அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் டா²தி, அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ம்ஹா நிக்க²மதி, அயங் பட²மா க³ப்³பா⁴வக்கந்தி.

    ‘‘Catasso imā, bhante, gabbhāvakkantiyo. Idha, bhante, ekacco asampajāno mātukucchiṃ okkamati, asampajāno mātukucchismiṃ ṭhāti, asampajāno mātukucchimhā nikkhamati, ayaṃ paṭhamā gabbhāvakkanti.

    புன சபரங், ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சோ ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதி, அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் டா²தி, அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ம்ஹா நிக்க²மதி, அயங் து³தியா க³ப்³பா⁴வக்கந்தி.

    Puna caparaṃ, bhante, idhekacco sampajāno mātukucchiṃ okkamati, asampajāno mātukucchismiṃ ṭhāti, asampajāno mātukucchimhā nikkhamati, ayaṃ dutiyā gabbhāvakkanti.

    புன சபரங், ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சோ ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதி, ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் டா²தி, அஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ம்ஹா நிக்க²மதி, அயங் ததியா க³ப்³பா⁴வக்கந்தி.

    Puna caparaṃ, bhante, idhekacco sampajāno mātukucchiṃ okkamati, sampajāno mātukucchismiṃ ṭhāti, asampajāno mātukucchimhā nikkhamati, ayaṃ tatiyā gabbhāvakkanti.

    புன சபரங், ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சோ ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதி, ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் டா²தி, ஸம்பஜானோ மாதுகுச்சி²ம்ஹா நிக்க²மதி, அயங் சதுத்தா² க³ப்³பா⁴வக்கந்தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.147).

    Puna caparaṃ, bhante, idhekacco sampajāno mātukucchiṃ okkamati, sampajāno mātukucchismiṃ ṭhāti, sampajāno mātukucchimhā nikkhamati, ayaṃ catutthā gabbhāvakkantī’’ti (dī. ni. 3.147).

    ஏதாஸு பட²மா லோகியமனுஸ்ஸானங் ஹோதி, து³தியா அஸீதிமஹாஸாவகானங், ததியா த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தானஞ்ச. தே கிர கம்மஜவாதேஹி உத்³த⁴ங்பாதா³ அதோ⁴ஸிரா அனேகஸதபோரிஸே பபாதே விய யோனிமுகே² தாளச்சி²க்³க³லேன ஹத்தீ² விய அதிவிய ஸம்பா³தே⁴ன யோனிமுகே²ன நிக்க²மமானா அனந்தங் து³க்க²ங் பாபுணந்தி. தேன நேஸங் ‘‘மயங் நிக்க²மாமா’’தி ஸம்பஜானதா ந ஹோதி. சதுத்தா² ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தானங். தே ஹி மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹந்தாபி ஜானந்தி, தத்த² வஸந்தாபி ஜானந்தி. நிக்க²மனகாலேபி நேஸங் கம்மஜவாதா உத்³த⁴ங்பாதே³ அதோ⁴ஸிரே கத்வா கி²பிதுங் ந ஸக்கொந்தி, த்³வே ஹத்தே² பஸாரெத்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா டி²தகாவ நிக்க²மந்தி.

    Etāsu paṭhamā lokiyamanussānaṃ hoti, dutiyā asītimahāsāvakānaṃ, tatiyā dvinnaṃ aggasāvakānaṃ paccekabodhisattānañca. Te kira kammajavātehi uddhaṃpādā adhosirā anekasataporise papāte viya yonimukhe tāḷacchiggalena hatthī viya ativiya sambādhena yonimukhena nikkhamamānā anantaṃ dukkhaṃ pāpuṇanti. Tena nesaṃ ‘‘mayaṃ nikkhamāmā’’ti sampajānatā na hoti. Catutthā sabbaññubodhisattānaṃ. Te hi mātukucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhantāpi jānanti, tattha vasantāpi jānanti. Nikkhamanakālepi nesaṃ kammajavātā uddhaṃpāde adhosire katvā khipituṃ na sakkonti, dve hatthe pasāretvā akkhīni ummīletvā ṭhitakāva nikkhamanti.

    201. மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமதீதி எத்த² மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கந்தோ ஹோதீதி அத்தோ². ஓக்கந்தே ஹி தஸ்மிங் ஏவங் ஹோதி, ந ஓக்கமமானே. அப்பமாணோதி பு³த்³த⁴ப்பமாணோ, விபுலோதி அத்தோ². உளாரோதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். தே³வானுபா⁴வந்தி எத்த² தே³வானங் அயமானுபா⁴வோ – நிவத்த²வத்த²ஸ்ஸ பபா⁴ த்³வாத³ஸ யோஜனானி ப²ரதி, ததா² ஸரீரஸ்ஸ, ததா² அலங்காரஸ்ஸ, ததா² விமானஸ்ஸ, தங் அதிக்கமித்வாதி அத்தோ².

    201.Mātukucchiṃ okkamatīti ettha mātukucchiṃ okkanto hotīti attho. Okkante hi tasmiṃ evaṃ hoti, na okkamamāne. Appamāṇoti buddhappamāṇo, vipuloti attho. Uḷāroti tasseva vevacanaṃ. Devānubhāvanti ettha devānaṃ ayamānubhāvo – nivatthavatthassa pabhā dvādasa yojanāni pharati, tathā sarīrassa, tathā alaṅkārassa, tathā vimānassa, taṃ atikkamitvāti attho.

    லோகந்தரிகாதி திண்ணங் திண்ணங் சக்கவாளானங் அந்தரா ஏகேகோ லோகந்தரிகா ஹோதி, திண்ணங் ஸகடசக்கானங் பத்தானங் வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆஹச்ச ட²பிதானங் மஜ்ஜே² ஓகாஸோ விய. ஸோ பன லோகந்தரிகனிரயோ பரிமாணதோ அட்ட²யோஜனஸஹஸ்ஸோ ஹோதி. அகா⁴தி நிச்சவிவடா. அஸங்வுதாதி ஹெட்டா²பி அப்பதிட்டா². அந்த⁴காராதி தமபூ⁴தா. அந்த⁴காரதிமிஸாதி சக்கு²விஞ்ஞாணுப்பத்தினிவாரணதோ அந்த⁴பா⁴வகரணதிமிஸேன ஸமன்னாக³தா. தத்த² கிர சக்கு²விஞ்ஞாணங் ந ஜாயதி. ஏவங்மஹித்³தி⁴காதி சந்தி³மஸூரியா கிர ஏகப்பஹாரேனேவ தீஸு தீ³பேஸு பஞ்ஞாயந்தி, ஏவங்மஹித்³தி⁴கா. ஏகேகாய தி³ஸாய நவனவயோஜனஸதஸஹஸ்ஸானி அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா ஆலோகங் த³ஸ்ஸெந்தி, ஏவங் மஹானுபா⁴வா. ஆபா⁴ய நானுபொ⁴ந்தீதி அத்தனோ பபா⁴ய நப்பஹொந்தி. தே கிர சக்கவாளபப்³ப³தஸ்ஸ வேமஜ்ஜே²ன சரந்தி, சக்கவாளபப்³ப³தஞ்ச அதிக்கம்ம லோகந்தரிகனிரயோ, தஸ்மா தே தத்த² ஆபா⁴ய நப்பஹொந்தி.

    Lokantarikāti tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ cakkavāḷānaṃ antarā ekeko lokantarikā hoti, tiṇṇaṃ sakaṭacakkānaṃ pattānaṃ vā aññamaññaṃ āhacca ṭhapitānaṃ majjhe okāso viya. So pana lokantarikanirayo parimāṇato aṭṭhayojanasahasso hoti. Aghāti niccavivaṭā. Asaṃvutāti heṭṭhāpi appatiṭṭhā. Andhakārāti tamabhūtā. Andhakāratimisāti cakkhuviññāṇuppattinivāraṇato andhabhāvakaraṇatimisena samannāgatā. Tattha kira cakkhuviññāṇaṃ na jāyati. Evaṃmahiddhikāti candimasūriyā kira ekappahāreneva tīsu dīpesu paññāyanti, evaṃmahiddhikā. Ekekāya disāya navanavayojanasatasahassāni andhakāraṃ vidhamitvā ālokaṃ dassenti, evaṃ mahānubhāvā. Ābhāyanānubhontīti attano pabhāya nappahonti. Te kira cakkavāḷapabbatassa vemajjhena caranti, cakkavāḷapabbatañca atikkamma lokantarikanirayo, tasmā te tattha ābhāya nappahonti.

    யேபி தத்த² ஸத்தாதி யேபி தஸ்மிங் லோகந்தரமஹானிரயே ஸத்தா உபபன்னா. கிங் பன கம்மங் கத்வா தே தத்த² உப்பஜ்ஜந்தீதி? பா⁴ரியங் தா³ருணங் மாதாபிதூனங் த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணானஞ்ச உபரி அபராத⁴ங் அஞ்ஞஞ்ச தி³வஸே தி³வஸே பாணவதா⁴தி³ஸாஹஸிககம்மங் கத்வா உப்பஜ்ஜந்தி தம்ப³பண்ணிதீ³பே அப⁴யசோரனாக³சோராத³யோ விய. தேஸங் அத்தபா⁴வோ திகா³வுதிகோ ஹோதி, வக்³கு³லீனங் விய தீ³க⁴னகா² ஹொந்தி. தே ருக்கே² வக்³கு³லியோ விய நகே²ஹி சக்கவாளபாதே³ லக்³க³ந்தி. யதா³ பன ஸங்ஸப்பந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹத்த²பாஸங் க³தா ஹொந்தி, அத² ‘‘ப⁴க்கோ² நோ லத்³தோ⁴’’தி மஞ்ஞமானா தத்த² வாவடா விபரிவத்தித்வா லோகஸந்தா⁴ரகஉத³கே பதந்தி. வாதே பஹரந்தே மது⁴கப²லானி விய சி²ஜ்ஜித்வா உத³கே பதந்தி. பதிதமத்தா ச அச்சந்தகா²ரே உத³கே பிட்ட²பிண்டி³ விய விலீயந்தி.

    Yepi tattha sattāti yepi tasmiṃ lokantaramahāniraye sattā upapannā. Kiṃ pana kammaṃ katvā te tattha uppajjantīti? Bhāriyaṃ dāruṇaṃ mātāpitūnaṃ dhammikasamaṇabrāhmaṇānañca upari aparādhaṃ aññañca divase divase pāṇavadhādisāhasikakammaṃ katvā uppajjanti tambapaṇṇidīpe abhayacoranāgacorādayo viya. Tesaṃ attabhāvo tigāvutiko hoti, vaggulīnaṃ viya dīghanakhā honti. Te rukkhe vagguliyo viya nakhehi cakkavāḷapāde lagganti. Yadā pana saṃsappantā aññamaññassa hatthapāsaṃ gatā honti, atha ‘‘bhakkho no laddho’’ti maññamānā tattha vāvaṭā viparivattitvā lokasandhārakaudake patanti. Vāte paharante madhukaphalāni viya chijjitvā udake patanti. Patitamattā ca accantakhāre udake piṭṭhapiṇḍi viya vilīyanti.

    அஞ்ஞேபி கிர போ⁴ ஸந்தி ஸத்தாதி – ‘‘யதா² மயங் மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வாம, ஏவங் அஞ்ஞேபி கிர ஸத்தா இத³ங் து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தா இதூ⁴பபன்னா’’தி தங் தி³வஸங் பஸ்ஸந்தி. அயங் பன ஓபா⁴ஸோ ஏகயாகு³பானமத்தம்பி ந திட்ட²தி, யாவதா நித்³தா³யித்வா பபு³த்³தோ⁴ ஆரம்மணங் விபா⁴வேதி, தத்தகங் காலங் ஹோதி. தீ³க⁴பா⁴ணகா பன ‘‘அச்ச²ராஸங்கா⁴டமத்தமேவ விஜ்ஜுபா⁴ஸோ விய நிச்ச²ரித்வா கிங் இத³ந்தி ப⁴ணந்தானங்யேவ அந்தரதா⁴யதீ’’தி வத³ந்தி. ஸங்கம்பதீதி ஸமந்ததோ கம்பதி. இதரத்³வயங் புரிமபஸ்ஸேவ வேவசனங். புன அப்பமாணோ சாதிஆதி³ நிக³மனத்த²ங் வுத்தங்.
