Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. અડ્ઢકાસિથેરીઅપદાનં

    7. Aḍḍhakāsitherīapadānaṃ

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘તદાહં પબ્બજિત્વાન, તસ્સ બુદ્ધસ્સ સાસને;

    ‘‘Tadāhaṃ pabbajitvāna, tassa buddhassa sāsane;

    સંવુતા પાતિમોક્ખમ્હિ, ઇન્દ્રિયેસુ ચ પઞ્ચસુ.

    Saṃvutā pātimokkhamhi, indriyesu ca pañcasu.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘મત્તઞ્ઞુની ચ અસને, યુત્તા જાગરિયેપિ ચ;

    ‘‘Mattaññunī ca asane, yuttā jāgariyepi ca;

    વસન્તી યુત્તયોગાહં, ભિક્ખુનિં વિગતાસવં.

    Vasantī yuttayogāhaṃ, bhikkhuniṃ vigatāsavaṃ.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘અક્કોસિં દુટ્ઠચિત્તાહં, ગણિકેતિ ભણિં તદા;

    ‘‘Akkosiṃ duṭṭhacittāhaṃ, gaṇiketi bhaṇiṃ tadā;

    તેન પાપેન કમ્મેન, નિરયમ્હિ અપચ્ચિસં.

    Tena pāpena kammena, nirayamhi apaccisaṃ.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘તેન કમ્માવસેસેન, અજાયિં ગણિકાકુલે;

    ‘‘Tena kammāvasesena, ajāyiṃ gaṇikākule;

    બહુસોવ પરાધીના, પચ્છિમાય ચ જાતિયં.

    Bahusova parādhīnā, pacchimāya ca jātiyaṃ.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘કાસીસુ સેટ્ઠિકુલજા, બ્રહ્મચારીબલેનહં;

    ‘‘Kāsīsu seṭṭhikulajā, brahmacārībalenahaṃ;

    અચ્છરા વિય દેવેસુ, અહોસિં રૂપસમ્પદા.

    Accharā viya devesu, ahosiṃ rūpasampadā.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘દિસ્વાન દસ્સનીયં મં, ગિરિબ્બજપુરુત્તમે;

    ‘‘Disvāna dassanīyaṃ maṃ, giribbajapuruttame;

    ગણિકત્તે નિવેસેસું, અક્કોસનબલેન મે.

    Gaṇikatte nivesesuṃ, akkosanabalena me.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘સાહં સુત્વાન સદ્ધમ્મં, બુદ્ધસેટ્ઠેન દેસિતં;

    ‘‘Sāhaṃ sutvāna saddhammaṃ, buddhaseṭṭhena desitaṃ;

    પુબ્બવાસનસમ્પન્ના, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Pubbavāsanasampannā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘તદૂપસમ્પદત્થાય, ગચ્છન્તી જિનસન્તિકં;

    ‘‘Tadūpasampadatthāya, gacchantī jinasantikaṃ;

    મગ્ગે ધુત્તે ઠિતે સુત્વા, લભિં દૂતોપસમ્પદં.

    Magge dhutte ṭhite sutvā, labhiṃ dūtopasampadaṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘સબ્બકમ્મં પરિક્ખીણં, પુઞ્ઞં પાપં તથેવ ચ;

    ‘‘Sabbakammaṃ parikkhīṇaṃ, puññaṃ pāpaṃ tatheva ca;

    સબ્બસંસારમુત્તિણ્ણા, ગણિકત્તઞ્ચ ખેપિતં.

    Sabbasaṃsāramuttiṇṇā, gaṇikattañca khepitaṃ.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મમ મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં અડ્ઢકાસિ ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ aḍḍhakāsi bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    અડ્ઢકાસિથેરિયાપદાનં સત્તમં.

    Aḍḍhakāsitheriyāpadānaṃ sattamaṃ.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact