Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૪. અડ્ઢકાસિથેરીગાથાવણ્ણના
4. Aḍḍhakāsitherīgāthāvaṇṇanā
યાવ કાસિજનપદોતિઆદિકા અડ્ઢકાસિયા થેરિયા ગાથા. અયં કિર કસ્સપસ્સ દસબલસ્સ કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા ભિક્ખુનીનં સન્તિકં ગન્ત્વા ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધા પબ્બજિત્વા ભિક્ખુનિસીલે ઠિતં અઞ્ઞતરં પટિસમ્ભિદાપ્પત્તં ખીણાસવત્થેરિં ગણિકાવાદેન અક્કોસિત્વા, તતો ચુતા નિરયે પચ્ચિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કાસિકરટ્ઠે ઉળારવિભવે સેટ્ઠિકુલે નિબ્બત્તિત્વા વુદ્ધિપ્પત્તા પુબ્બે કતસ્સ વચીદુચ્ચરિતસ્સ નિસ્સન્દેન ઠાનતો પરિભટ્ઠા ગણિકા અહોસિ. નામેન અડ્ઢકાસી નામ. તસ્સા પબ્બજ્જા ચ દૂતેન ઉપસમ્પદા ચ ખન્ધકે આગતાયેવ. વુત્તઞ્હેતં –
Yāva kāsijanapadotiādikā aḍḍhakāsiyā theriyā gāthā. Ayaṃ kira kassapassa dasabalassa kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā bhikkhunīnaṃ santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā pabbajitvā bhikkhunisīle ṭhitaṃ aññataraṃ paṭisambhidāppattaṃ khīṇāsavattheriṃ gaṇikāvādena akkositvā, tato cutā niraye paccitvā imasmiṃ buddhuppāde kāsikaraṭṭhe uḷāravibhave seṭṭhikule nibbattitvā vuddhippattā pubbe katassa vacīduccaritassa nissandena ṭhānato paribhaṭṭhā gaṇikā ahosi. Nāmena aḍḍhakāsī nāma. Tassā pabbajjā ca dūtena upasampadā ca khandhake āgatāyeva. Vuttañhetaṃ –
તેન ખો પન સમયેન અડ્ઢકાસી ગણિકા ભિક્ખુનીસુ પબ્બજિતા હોતિ. સા ચ સાવત્થિં ગન્તુકામા હોતિ ‘‘ભગવતો સન્તિકે ઉપસમ્પજ્જિસ્સામી’’તિ. અસ્સોસું ખો ધુત્તા – ‘‘અડ્ઢકાસી કિર ગણિકા સાવત્થિં ગન્તુકામા’’તિ. તે મગ્ગે પરિયુટ્ઠિંસુ. અસ્સોસિ ખો અડ્ઢકાસી ગણિકા ‘‘ધુત્તા કિર મગ્ગે પરિયુટ્ઠિતા’’તિ. ભગવતો સન્તિકે દૂતં પાહેસિ – ‘‘અહઞ્હિ ઉપસમ્પજ્જિતુકામા, કથં નુ ખો મયા પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ? અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દૂતેનપિ ઉપસમ્પાદેતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૩૦).
Tena kho pana samayena aḍḍhakāsī gaṇikā bhikkhunīsu pabbajitā hoti. Sā ca sāvatthiṃ gantukāmā hoti ‘‘bhagavato santike upasampajjissāmī’’ti. Assosuṃ kho dhuttā – ‘‘aḍḍhakāsī kira gaṇikā sāvatthiṃ gantukāmā’’ti. Te magge pariyuṭṭhiṃsu. Assosi kho aḍḍhakāsī gaṇikā ‘‘dhuttā kira magge pariyuṭṭhitā’’ti. Bhagavato santike dūtaṃ pāhesi – ‘‘ahañhi upasampajjitukāmā, kathaṃ nu kho mayā paṭipajjitabba’’nti? Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dūtenapi upasampādetu’’nti (cūḷava. 430).
એવં લદ્ધૂપસમ્પદા પન વિપસ્સનાય કમ્મં કરોન્તી ન ચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેરી ૨.૪.૧૬૮-૧૮૩) –
Evaṃ laddhūpasampadā pana vipassanāya kammaṃ karontī na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.4.168-183) –
‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;
કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
‘‘તદાહં પબ્બજિત્વાન, તસ્સ બુદ્ધસ્સ સાસને;
‘‘Tadāhaṃ pabbajitvāna, tassa buddhassa sāsane;
સંવુતા પાતિમોક્ખમ્હિ, ઇન્દ્રિયેસુ ચ પઞ્ચસુ.
Saṃvutā pātimokkhamhi, indriyesu ca pañcasu.
‘‘મત્તઞ્ઞુની ચ અસને, યુત્તા જાગરિયેપિ ચ;
‘‘Mattaññunī ca asane, yuttā jāgariyepi ca;
વસન્તી યુત્તયોગાહં, ભિક્ખુનિં વિગતાસવં.
Vasantī yuttayogāhaṃ, bhikkhuniṃ vigatāsavaṃ.
‘‘અક્કોસિં દુટ્ઠચિત્તાહં, ગણિકેતિ ભણિં તદા;
‘‘Akkosiṃ duṭṭhacittāhaṃ, gaṇiketi bhaṇiṃ tadā;
તેન પાપેન કમ્મેન, નિરયમ્હિ અપચ્ચિસં.
Tena pāpena kammena, nirayamhi apaccisaṃ.
‘‘તેન કમ્માવસેસેન, અજાયિં ગણિકાકુલે;
‘‘Tena kammāvasesena, ajāyiṃ gaṇikākule;
બહુસોવ પરાધીના, પચ્છિમાય ચ જાતિયં.
Bahusova parādhīnā, pacchimāya ca jātiyaṃ.
‘‘કાસીસુ સેટ્ઠિકુલજા, બ્રહ્મચારીબલેનહં;
‘‘Kāsīsu seṭṭhikulajā, brahmacārībalenahaṃ;
અચ્છરા વિય દેવેસુ, અહોસિં રૂપસમ્પદા.
Accharā viya devesu, ahosiṃ rūpasampadā.
‘‘દિસ્વાન દસ્સનીયં મં, ગિરિબ્બજપુરુત્તમે;
‘‘Disvāna dassanīyaṃ maṃ, giribbajapuruttame;
ગણિકત્તે નિવેસેસું, અક્કોસનબલેન મે.
Gaṇikatte nivesesuṃ, akkosanabalena me.
‘‘સાહં સુત્વાન સદ્ધમ્મં, બુદ્ધસેટ્ઠેન દેસિતં;
‘‘Sāhaṃ sutvāna saddhammaṃ, buddhaseṭṭhena desitaṃ;
પુબ્બવાસનસમ્પન્ના, પબ્બજિં અનગારિયં.
Pubbavāsanasampannā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
‘‘તદૂપસમ્પદત્થાય, ગચ્છન્તી જિનસન્તિકં;
‘‘Tadūpasampadatthāya, gacchantī jinasantikaṃ;
મગ્ગે ધુત્તે ઠિતે સુત્વા, લભિં દૂતોપસમ્પદં.
Magge dhutte ṭhite sutvā, labhiṃ dūtopasampadaṃ.
‘‘સબ્બકમ્મં પરિક્ખીણં, પુઞ્ઞં પાપં તથેવ ચ;
‘‘Sabbakammaṃ parikkhīṇaṃ, puññaṃ pāpaṃ tatheva ca;
સબ્બસંસારમુત્તિણ્ણા , ગણિકત્તઞ્ચ ખેપિતં.
Sabbasaṃsāramuttiṇṇā , gaṇikattañca khepitaṃ.
‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;
‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.
Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.
‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;
‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;
ઞાણં મમ મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.
Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. (અપ॰ થેરી ૨.૪.૧૬૮-૧૮૩);
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti. (apa. therī 2.4.168-183);
અરહત્તં પન પત્વા ઉદાનવસેન –
Arahattaṃ pana patvā udānavasena –
૨૫.
25.
‘‘યાવ કાસિજનપદો, સુઙ્કો મે તત્તકો અહુ;
‘‘Yāva kāsijanapado, suṅko me tattako ahu;
તં કત્વા નેગમો અગ્ઘં, અડ્ઢેનગ્ઘં ઠપેસિ મં.
Taṃ katvā negamo agghaṃ, aḍḍhenagghaṃ ṭhapesi maṃ.
૨૬.
26.
‘‘અથ નિબ્બિન્દહં રૂપે, નિબ્બિન્દઞ્ચ વિરજ્જહં;
‘‘Atha nibbindahaṃ rūpe, nibbindañca virajjahaṃ;
મા પુન જાતિસંસારં, સન્ધાવેય્યં પુનપ્પુનં;
Mā puna jātisaṃsāraṃ, sandhāveyyaṃ punappunaṃ;
તિસ્સો વિજ્જા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. –
Tisso vijjā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
ઇમા ગાથા અભાસિ.
Imā gāthā abhāsi.
તત્થ યાવ કાસિજનપદો, સુઙ્કો મે તત્તકો અહૂતિ કાસીસુ જનપદેસુ ભવો સુઙ્કો કાસિજનપદો, સો યાવ યત્તકો, તત્તકો મય્હં સુઙ્કો અહુ અહોસિ. કિત્તકો પન સોતિ? સહસ્સમત્તો. કાસિરટ્ઠે કિર તદા સુઙ્કવસેન એકદિવસં રઞ્ઞો ઉપ્પજ્જનકઆયો અહોસિ સહસ્સમત્તો, ઇમાયપિ પુરિસાનં હત્થતો એકદિવસં લદ્ધધનં તત્તકં. તેન વુત્તં – ‘‘યાવ કાસિજનપદો, સુઙ્કો મે તત્તકો અહૂ’’તિ. સા પન કાસિસુઙ્કપરિમાણતાય કાસીતિ સમઞ્ઞં લભિ. તત્થ યેભુય્યેન મનુસ્સા સહસ્સં દાતું અસક્કોન્તા તતો ઉપડ્ઢં દત્વા દિવસભાગમેવ રમિત્વા ગચ્છન્તિ, તેસં વસેનાયં અડ્ઢકાસીતિ પઞ્ઞાયિત્થ. તેન વુત્તં – ‘‘તં કત્વા નેગમો અગ્ઘં, અડ્ઢેનગ્ઘં ઠપેસિ મ’’ન્તિ. તં પઞ્ચસતમત્તં ધનં અગ્ઘં કત્વા નેગમો નિગમવાસિજનો ઇત્થિરતનભાવેન અનગ્ઘમ્પિ સમાનં અડ્ઢેન અગ્ઘં નિમિત્તં અડ્ઢકાસીતિ સમઞ્ઞાવસેન મં ઠપેસિ, તથા મં વોહરીતિ અત્થો.
Tattha yāva kāsijanapado, suṅko me tattako ahūti kāsīsu janapadesu bhavo suṅko kāsijanapado, so yāva yattako, tattako mayhaṃ suṅko ahu ahosi. Kittako pana soti? Sahassamatto. Kāsiraṭṭhe kira tadā suṅkavasena ekadivasaṃ rañño uppajjanakaāyo ahosi sahassamatto, imāyapi purisānaṃ hatthato ekadivasaṃ laddhadhanaṃ tattakaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘yāva kāsijanapado, suṅko me tattako ahū’’ti. Sā pana kāsisuṅkaparimāṇatāya kāsīti samaññaṃ labhi. Tattha yebhuyyena manussā sahassaṃ dātuṃ asakkontā tato upaḍḍhaṃ datvā divasabhāgameva ramitvā gacchanti, tesaṃ vasenāyaṃ aḍḍhakāsīti paññāyittha. Tena vuttaṃ – ‘‘taṃ katvā negamo agghaṃ, aḍḍhenagghaṃ ṭhapesi ma’’nti. Taṃ pañcasatamattaṃ dhanaṃ agghaṃ katvā negamo nigamavāsijano itthiratanabhāvena anagghampi samānaṃ aḍḍhena agghaṃ nimittaṃ aḍḍhakāsīti samaññāvasena maṃ ṭhapesi, tathā maṃ voharīti attho.
અથ નિબ્બિન્દહં રૂપેતિ એવં રૂપૂપજીવિની હુત્વા ઠિતા. અથ પચ્છા સાસનં નિસ્સાય રૂપે અહં નિબ્બિન્દિં ‘‘ઇતિપિ રૂપં અનિચ્ચં, ઇતિપિદં રૂપં દુક્ખં, અસુભ’’ન્તિ પસ્સન્તી તત્થ ઉક્કણ્ઠિં. નિબ્બિન્દઞ્ચ વિરજ્જહન્તિ નિબ્બિન્દન્તી ચાહં તતો પરં વિરાગં આપજ્જિં. નિબ્બિન્દગ્ગહણેન ચેત્થ તરુણવિપસ્સનં દસ્સેતિ, વિરાગગ્ગહણેન બલવવિપસ્સનં. ‘‘નિબ્બિન્દન્તો વિરજ્જતિ વિરાગા વિમુચ્ચતી’’તિ હિ વુત્તં. મા પુન જાતિસંસારં, સન્ધાવેય્યં પુનપ્પુનન્તિ ઇમિના નિબ્બિન્દનવિરજ્જનાકારે નિદસ્સેતિ. તિસ્સો વિજ્જાતિઆદિના તેસં મત્થકપ્પત્તિં, તં વુત્તનયમેવ.
Atha nibbindahaṃ rūpeti evaṃ rūpūpajīvinī hutvā ṭhitā. Atha pacchā sāsanaṃ nissāya rūpe ahaṃ nibbindiṃ ‘‘itipi rūpaṃ aniccaṃ, itipidaṃ rūpaṃ dukkhaṃ, asubha’’nti passantī tattha ukkaṇṭhiṃ. Nibbindañca virajjahanti nibbindantī cāhaṃ tato paraṃ virāgaṃ āpajjiṃ. Nibbindaggahaṇena cettha taruṇavipassanaṃ dasseti, virāgaggahaṇena balavavipassanaṃ. ‘‘Nibbindanto virajjati virāgā vimuccatī’’ti hi vuttaṃ. Mā puna jātisaṃsāraṃ, sandhāveyyaṃ punappunanti iminā nibbindanavirajjanākāre nidasseti. Tisso vijjātiādinā tesaṃ matthakappattiṃ, taṃ vuttanayameva.
અડ્ઢકાસિથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aḍḍhakāsitherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૪. અડ્ઢકાસિથેરીગાથા • 4. Aḍḍhakāsitherīgāthā