Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના
Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
૩૪૨. વિવાદાધિકરણં કિંનિદાનન્તિઆદીસુ કિં નિદાનમસ્સાતિ કિંનિદાનં. કો સમુદયો અસ્સાતિ કિંસમુદયં. કા જાતિ અસ્સાતિ કિંજાતિકં. કો પભવો અસ્સાતિ કિંપભવં. કો સમ્ભારો અસ્સાતિ કિંસમ્ભારં. કિં સમુટ્ઠાનં અસ્સાતિ કિંસમુટ્ઠાનં. સબ્બાનેતાનિ કારણવેવચનાનિયેવ.
342.Vivādādhikaraṇaṃ kiṃnidānantiādīsu kiṃ nidānamassāti kiṃnidānaṃ. Ko samudayo assāti kiṃsamudayaṃ. Kā jāti assāti kiṃjātikaṃ. Ko pabhavo assāti kiṃpabhavaṃ. Ko sambhāro assāti kiṃsambhāraṃ. Kiṃ samuṭṭhānaṃ assāti kiṃsamuṭṭhānaṃ. Sabbānetāni kāraṇavevacanāniyeva.
વિવાદનિદાનન્તિઆદીસુપિ અટ્ઠારસભેદકરવત્થુસઙ્ખાતો વિવાદો નિદાનમેતસ્સાતિ વિવાદનિદાનં. વિવાદં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકવિવાદવસેનેતં વુત્તં. અનુવાદો નિદાનં અસ્સાતિ અનુવાદનિદાનં . ઇદમ્પિ અનુવાદં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકઅનુવાદવસેન વુત્તં. આપત્તિ નિદાનં અસ્સાતિ આપત્તિનિદાનં. આપત્તાધિકરણપચ્ચયા ચતસ્સો આપત્તિયો આપજ્જતીતિ એવં આપત્તિં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકઆપત્તિવસેનેતં વુત્તં. કિચ્ચયં નિદાનમસ્સાતિ કિચ્ચયનિદાનં; ચતુબ્બિધં સઙ્ઘકમ્મં કારણમસ્સાતિ અત્થો. ઉક્ખિત્તાનુવત્તિકાય ભિક્ખુનિયા યાવતતિયં સમનુભાસનાદીનં કિચ્ચં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકકિચ્ચાનં વસેનેતં વુત્તં. અયં ચતુન્નમ્પિ અધિકરણાનં વિસ્સજ્જનપક્ખે એકપદયોજના. એતેનાનુસારેન સબ્બપદાનિ યોજેતબ્બાનિ.
Vivādanidānantiādīsupi aṭṭhārasabhedakaravatthusaṅkhāto vivādo nidānametassāti vivādanidānaṃ. Vivādaṃ nissāya uppajjanakavivādavasenetaṃ vuttaṃ. Anuvādo nidānaṃ assāti anuvādanidānaṃ. Idampi anuvādaṃ nissāya uppajjanakaanuvādavasena vuttaṃ. Āpatti nidānaṃ assāti āpattinidānaṃ. Āpattādhikaraṇapaccayā catasso āpattiyo āpajjatīti evaṃ āpattiṃ nissāya uppajjanakaāpattivasenetaṃ vuttaṃ. Kiccayaṃ nidānamassāti kiccayanidānaṃ; catubbidhaṃ saṅghakammaṃ kāraṇamassāti attho. Ukkhittānuvattikāya bhikkhuniyā yāvatatiyaṃ samanubhāsanādīnaṃ kiccaṃ nissāya uppajjanakakiccānaṃ vasenetaṃ vuttaṃ. Ayaṃ catunnampi adhikaraṇānaṃ vissajjanapakkhe ekapadayojanā. Etenānusārena sabbapadāni yojetabbāni.
દુતિયપુચ્છાય હેતુનિદાનન્તિઆદિમ્હિ વિસ્સજ્જને નવન્નં કુસલાકુસલાબ્યાકતહેતૂનં વસેન હેતુનિદાનાદિતા વેદિતબ્બા. તતિયપુચ્છાય વિસ્સજ્જને બ્યઞ્જનમત્તં નાનં. હેતુયેવ હિ એત્થ પચ્ચયોતિ વુત્તો.
Dutiyapucchāya hetunidānantiādimhi vissajjane navannaṃ kusalākusalābyākatahetūnaṃ vasena hetunidānāditā veditabbā. Tatiyapucchāya vissajjane byañjanamattaṃ nānaṃ. Hetuyeva hi ettha paccayoti vutto.
૩૪૩. મૂલપુચ્છાય વિસ્સજ્જને દ્વાદસ મૂલાનીતિ કોધઉપનાહયુગળકાદીનિ છ વિવાદામૂલાનિ, લોભદોસમોહા તયો, અલોભાદોસામોહા તયોતિ ઇમાનિ અજ્ઝત્તસન્તાનપ્પવત્તાનિ દ્વાદસ મૂલાનિ. ચુદ્દસ મૂલાનીતિ તાનેવ દ્વાદસ કાયવાચાહિ સદ્ધિં ચુદ્દસ હોન્તિ. છ મૂલાનીતિ કાયાદીનિ છ સમુટ્ઠાનાનિ.
343. Mūlapucchāya vissajjane dvādasa mūlānīti kodhaupanāhayugaḷakādīni cha vivādāmūlāni, lobhadosamohā tayo, alobhādosāmohā tayoti imāni ajjhattasantānappavattāni dvādasa mūlāni. Cuddasa mūlānīti tāneva dvādasa kāyavācāhi saddhiṃ cuddasa honti. Cha mūlānīti kāyādīni cha samuṭṭhānāni.
સમુટ્ઠાનપુચ્છાય વિસ્સજ્જને અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ સમુટ્ઠાનાનિ, તઞ્હિ એતેસુ અટ્ઠારસસુ ભેદકરવત્થૂસુ સમુટ્ઠાતિ, એતેહિ વા કારણભૂતેહિ સમુટ્ઠાતિ. તેનસ્સેતાનિ સમુટ્ઠાનાનિ વુચ્ચન્તિ. એસ નયો સબ્બત્થ.
Samuṭṭhānapucchāya vissajjane aṭṭhārasa bhedakaravatthūni samuṭṭhānāni, tañhi etesu aṭṭhārasasu bhedakaravatthūsu samuṭṭhāti, etehi vā kāraṇabhūtehi samuṭṭhāti. Tenassetāni samuṭṭhānāni vuccanti. Esa nayo sabbattha.
૩૪૪. વિવાદાધિકરણં આપત્તીતિઆદિભેદે એકેન અધિકરણેન કિચ્ચાધિકરણેનાતિ ઇદં યેન અધિકરણેન સમ્મન્તિ, તં દસ્સેતું વુત્તં, ન પનેતાનિ એકંસતો કિચ્ચાધિકરણેનેવ સમ્મન્તિ. ન હિ પુગ્ગલસ્સ સન્તિકે દેસેન્તસ્સ કિચ્ચાધિકરણં નામ અત્થિ.
344.Vivādādhikaraṇaṃ āpattītiādibhede ekena adhikaraṇena kiccādhikaraṇenāti idaṃ yena adhikaraṇena sammanti, taṃ dassetuṃ vuttaṃ, na panetāni ekaṃsato kiccādhikaraṇeneva sammanti. Na hi puggalassa santike desentassa kiccādhikaraṇaṃ nāma atthi.
ન કતમેન સમથેનાતિ સાવસેસાપત્તિ વિય ન સમ્મતિ. ન હિ સક્કા સા દેસેતું, ન તતો વુટ્ઠાય સુદ્ધન્તે પતિટ્ઠાતું.
Na katamena samathenāti sāvasesāpatti viya na sammati. Na hi sakkā sā desetuṃ, na tato vuṭṭhāya suddhante patiṭṭhātuṃ.
૩૪૮. વિવાદાધિકરણં હોતિ અનુવાદાધિકરણન્તિઆદિ નયો ઉત્તાનોયેવ.
348.Vivādādhikaraṇaṃ hoti anuvādādhikaraṇantiādi nayo uttānoyeva.
૩૪૯. તતો પરં યત્થ સતિવિનયોતિઆદિકા સમ્મુખાવિનયં અમુઞ્ચિત્વા છ યમકપુચ્છા વુત્તા, તાસં વિસ્સજ્જનેનેવ અત્થો પકાસિતો.
349. Tato paraṃ yattha sativinayotiādikā sammukhāvinayaṃ amuñcitvā cha yamakapucchā vuttā, tāsaṃ vissajjaneneva attho pakāsito.
૩૫૧. સંસટ્ઠાદિપુચ્છાનં વિસ્સજ્જને સંસટ્ઠાતિ સતિવિનયકમ્મવાચાક્ખણસ્મિંયેવ દ્વિન્નમ્પિ સમથાનં સિદ્ધત્તા સમ્મુખાવિનયોતિ વા સતિવિનયોતિ વા ઇમે ધમ્મા સંસટ્ઠા, નો વિસંસટ્ઠા. યસ્મા પન કદલિક્ખન્ધે પત્તવટ્ટીનં વિય ન સક્કા તેસં વિનિબ્ભુજિત્વા નાનાકરણં દસ્સેતું, તેન વુત્તં ‘‘ન ચ લબ્ભા ઇમેસં ધમ્માનં વિનિબ્ભુજિત્વા વિનિબ્ભુજિત્વા નાનાકરણં પઞ્ઞાપેતુ’’ન્તિ. એસ નયો સબ્બત્થ.
351. Saṃsaṭṭhādipucchānaṃ vissajjane saṃsaṭṭhāti sativinayakammavācākkhaṇasmiṃyeva dvinnampi samathānaṃ siddhattā sammukhāvinayoti vā sativinayoti vā ime dhammā saṃsaṭṭhā, no visaṃsaṭṭhā. Yasmā pana kadalikkhandhe pattavaṭṭīnaṃ viya na sakkā tesaṃ vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ dassetuṃ, tena vuttaṃ ‘‘na ca labbhā imesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetu’’nti. Esa nayo sabbattha.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૨. અધિકરણનિદાનાદિ • 2. Adhikaraṇanidānādi
૩. અધિકરણમૂલાદિ • 3. Adhikaraṇamūlādi
૪. અધિકરણપચ્ચયાપત્તિ • 4. Adhikaraṇapaccayāpatti
૫. અધિકરણાધિપ્પાયો • 5. Adhikaraṇādhippāyo
૬. પુચ્છાવારો • 6. Pucchāvāro
૮. સંસટ્ઠવારો • 8. Saṃsaṭṭhavāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā