Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    અધિકરણપચ્ચયવારવણ્ણના

    Adhikaraṇapaccayavāravaṇṇanā

    ૨૯૧. પઞ્ચમે અધિકરણપચ્ચયવારે કિચ્ચાધિકરણપચ્ચયાતિ અપલોકનવચનઞત્તિકમ્મવાચાસઙ્ખતકમ્મવાચાપચ્ચયા. પઞ્ચાતિ એત્થ અધમ્મિકકતિકાદિં અપલોકેત્વા કરોન્તાનં અનિમિત્તન્તિ અત્થો. પઞ્ચમે અધિકરણપચ્ચયવારે કિચ્ચાધિકરણપચ્ચયા અપલોકનાવસાને દુક્કટં, અધિપ્પાયાદિના ઞત્તિકમ્માદિં કરોન્તાનં થુલ્લચ્ચયાદિ ચ સઙ્ગય્હતીતિ દટ્ઠબ્બં. અવસેસા આપત્તિયોતિ સોતાપત્તિફલસમાપત્તિઆદયો. ‘‘નત્થઞ્ઞા આપત્તિયો’’તિ ઇદં વિપત્તિઆદિભાગિનિયો સાવજ્જાપત્તિયો સન્ધાય વુત્તં.

    291. Pañcame adhikaraṇapaccayavāre kiccādhikaraṇapaccayāti apalokanavacanañattikammavācāsaṅkhatakammavācāpaccayā. Pañcāti ettha adhammikakatikādiṃ apaloketvā karontānaṃ animittanti attho. Pañcame adhikaraṇapaccayavāre kiccādhikaraṇapaccayā apalokanāvasāne dukkaṭaṃ, adhippāyādinā ñattikammādiṃ karontānaṃ thullaccayādi ca saṅgayhatīti daṭṭhabbaṃ. Avasesā āpattiyoti sotāpattiphalasamāpattiādayo. ‘‘Natthaññā āpattiyo’’ti idaṃ vipattiādibhāginiyo sāvajjāpattiyo sandhāya vuttaṃ.

    અધિકરણપચ્ચયવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Adhikaraṇapaccayavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૫. અધિકરણપચ્ચયવારો • 5. Adhikaraṇapaccayavāro

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છઆપત્તિસમુટ્ઠાનવારાદિવણ્ણના • Chaāpattisamuṭṭhānavārādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact