Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
સમથભેદવણ્ણના
Samathabhedavaṇṇanā
અધિકરણપરિયાયવારાદિવણ્ણના
Adhikaraṇapariyāyavārādivaṇṇanā
૨૯૩-૪. લોભકારણા વિવાદનતો ‘‘લોભો પુબ્બઙ્ગમો’’તિ વુત્તં. એવં સેસેસુ. ઠાનાનીતિઆદીનિ કારણવેવચનાનિ. કારણઞ્હિ તિટ્ઠન્તિ એત્થાતિ ઠાનં, વસન્તિ એત્થાતિ વત્થુ, ભવન્તિ એત્થાતિ ભૂમીતિ વુચ્ચતિ. કે તિટ્ઠન્તિ વસન્તિ ભવન્તિ ચાતિ? વિવાદાધિકરણાદયો. કુસલાકુસલાબ્યાકતચિત્તો હુત્વા વિવદનતો ‘‘નવ હેતૂ’’તિ વુત્તં. કોધનો હોતિ ઉપનાહીતિઆદીનિ દ્વાદસ મૂલાનિ. અક્કોસન્તેન હિ ચતૂસુ વિપત્તીસુ એકેન અનુવદનતો ‘‘ચતસ્સો વિપત્તિયો ઠાનાની’’તિ વુત્તં. ચુદ્દસ મૂલાનીતિ વિવાદાધિકરણે વુત્તા દ્વાદસ, કાયો, વાચા ચ.
293-4.Lobhakāraṇāvivādanato ‘‘lobho pubbaṅgamo’’ti vuttaṃ. Evaṃ sesesu. Ṭhānānītiādīni kāraṇavevacanāni. Kāraṇañhi tiṭṭhanti etthāti ṭhānaṃ, vasanti etthāti vatthu, bhavanti etthāti bhūmīti vuccati. Ke tiṭṭhanti vasanti bhavanti cāti? Vivādādhikaraṇādayo. Kusalākusalābyākatacitto hutvā vivadanato ‘‘nava hetū’’ti vuttaṃ. Kodhano hoti upanāhītiādīni dvādasa mūlāni. Akkosantena hi catūsu vipattīsu ekena anuvadanato ‘‘catasso vipattiyo ṭhānānī’’ti vuttaṃ. Cuddasa mūlānīti vivādādhikaraṇe vuttā dvādasa, kāyo, vācā ca.
૨૯૫-૬. સત્ત આપત્તિક્ખન્ધા ઠાનાનીતિ એત્થ ‘‘આપત્તિં આપજ્જિત્વા પટિચ્છાદેન્તસ્સ યા આપત્તિ હોતિ, તસ્સા આપત્તિયા પુબ્બે આપન્ના આપત્તિ ઠાનં હોતી’’તિ વુત્તં. ‘‘નત્થિ આપત્તાધિકરણં કુસલન્તિ વચનતો નત્થિ આપત્તાધિકરણસ્સ કુસલહેતુ, કુસલચિત્તં પન અઙ્ગં હોતી’’તિ લિખિતં. ચત્તારિ કમ્માનિ ઠાનાનીતિ એત્થ ‘‘એવં કત્તબ્બન્તિ ઠિતપાળિ કમ્મં નામ. ‘યથાઠિતપાળિવસેન કરોન્તાનં કિરિયા કિચ્ચાધિકરણં નામા’’’તિ વુત્તં, ‘‘પાળિઅનુસારેન પટિકાતબ્બલક્ખણં વા કમ્મં. તથેવ કરણં કિચ્ચાધિકરણ’’ન્તિ ચ. ઞત્તિઞત્તિદુતિયઞત્તિચતુત્થકમ્માનિ ઞત્તિતો જાયન્તિ, અપલોકનકમ્મં અપલોકનતો, ‘‘કિચ્ચાધિકરણં એકેન સમથેન સમ્મતિ સમ્પજ્જતીતિ અત્થો’’તિ લિખિતં. સિયુન્તિ હોન્તિ. કથઞ્ચ સિયાતિ કથં હોતિ. વિવાદાધિકરણસ્સ દ્વેતિ તે દ્વે ઠપેત્વા અઞ્ઞેહિ ન સમ્મતિ.
295-6.Satta āpattikkhandhā ṭhānānīti ettha ‘‘āpattiṃ āpajjitvā paṭicchādentassa yā āpatti hoti, tassā āpattiyā pubbe āpannā āpatti ṭhānaṃ hotī’’ti vuttaṃ. ‘‘Natthi āpattādhikaraṇaṃ kusalanti vacanato natthi āpattādhikaraṇassa kusalahetu, kusalacittaṃ pana aṅgaṃ hotī’’ti likhitaṃ. Cattāri kammāni ṭhānānīti ettha ‘‘evaṃ kattabbanti ṭhitapāḷi kammaṃ nāma. ‘Yathāṭhitapāḷivasena karontānaṃ kiriyā kiccādhikaraṇaṃ nāmā’’’ti vuttaṃ, ‘‘pāḷianusārena paṭikātabbalakkhaṇaṃ vā kammaṃ. Tatheva karaṇaṃ kiccādhikaraṇa’’nti ca. Ñattiñattidutiyañatticatutthakammāni ñattito jāyanti, apalokanakammaṃ apalokanato, ‘‘kiccādhikaraṇaṃ ekena samathena sammati sampajjatīti attho’’ti likhitaṃ. Siyunti honti. Kathañca siyāti kathaṃ hoti. Vivādādhikaraṇassa dveti te dve ṭhapetvā aññehi na sammati.
૨૯૭. સાધારણાતિ તં સમેતબ્બા.
297.Sādhāraṇāti taṃ sametabbā.
૨૯૮. તબ્ભાગિયાતિ તંકોટ્ઠાસા.
298.Tabbhāgiyāti taṃkoṭṭhāsā.
૨૯૯. એકાધિકરણં સબ્બે સમથા સમગ્ગા હુત્વા સમેતું ભબ્બાતિ પુચ્છન્તો ‘‘સમથા સમથસ્સ સાધારણા’’તિ આહ. સમથા સમથસ્સા સિયા સાધારણા સિયા અસાધારણા.
299. Ekādhikaraṇaṃ sabbe samathā samaggā hutvā sametuṃ bhabbāti pucchanto ‘‘samathā samathassa sādhāraṇā’’ti āha. Samathā samathassā siyā sādhāraṇā siyā asādhāraṇā.
૩૦૦. સમથા સમથસ્સ તબ્ભાગિયવારેપિ એસેવ નયો.
300. Samathā samathassa tabbhāgiyavārepi eseva nayo.
૩૦૧. ઇમે સમથા સમથા, ન સમ્મુખાવિનયોતિ અત્થો.
301. Ime samathā samathā, na sammukhāvinayoti attho.
૩૦૨. ‘‘સમથા વિનયો’’તિપિ વુચ્ચતિ, તસ્મા વિનયો સમ્મુખાવિનયોતિ વિનયવારો ઉદ્ધટો સિયા. ન સમ્મુખાવિનયોતિ સમ્મુખાવિનયં ઠપેત્વા સતિવિનયાદયો સેસસમથા.
302. ‘‘Samathā vinayo’’tipi vuccati, tasmā vinayo sammukhāvinayoti vinayavāro uddhaṭo siyā. Na sammukhāvinayoti sammukhāvinayaṃ ṭhapetvā sativinayādayo sesasamathā.
૩૦૩. સઙ્ઘસ્સ સમ્મુખા પટિઞ્ઞાતે તં પટિજાનનં સઙ્ઘસ્સ સમ્મુખતા નામ હોતીતિ ‘‘તસ્સ પટિજાનનચિત્તં સન્ધાય ‘સમ્મુખાવિનયો કુસલો’તિઆદિ વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ. નત્થિ સમ્મુખાવિનયો અકુસલોતિ ‘‘ધમ્મવિનયપુગ્ગલસમ્મુખતાહિ તિવઙ્ગિકો સમ્મુખાવિનયો એતેહિ વિના નત્થિ. તત્થ કુસલચિત્તેહિ કરણકાલે કુસલો, અરહન્તાનં કરણકાલે અબ્યાકતો, એતેસં અકુસલપટિપક્ખત્તા અકુસલસ્સ સમ્ભવો નત્થિ, તસ્મા ‘નત્થિ સમ્મુખાવિનયો અકુસલો’તિ વુત્ત’’ન્તિ લિખિતં. ‘‘યેભુય્યસિકા અધમ્મવાદીહિ વૂપસમનકાલે સલાકગ્ગાહાપકે ધમ્મવાદિમ્હિ કુસલા, ધમ્મવાદીનમ્પિ અધમ્મવાદિમ્હિ સલાકગ્ગાહાપકે જાતે અકુસલા, સબ્બત્થ અરહતો વસેનેવ અબ્યાકતતા, અનરહતો સઞ્ચિચ્ચ સતિવિનયદાને સતિવિનયો અકુસલો, અમૂળ્હવિનયો અનુમ્મત્તકસ્સ દાને, પટિઞ્ઞાતકરણં મૂળ્હસ્સ અજાનનતો પટિઞ્ઞાયકરણે, તસ્સપાપિયસિકા સુદ્ધસ્સ કરણે, તિણવત્થારકં મહાકલહે, સઞ્ચિચ્ચ કરણે ચ અકુસલ’’ન્તિ લિખિતં.
303. Saṅghassa sammukhā paṭiññāte taṃ paṭijānanaṃ saṅghassa sammukhatā nāma hotīti ‘‘tassa paṭijānanacittaṃ sandhāya ‘sammukhāvinayo kusalo’tiādi vutta’’nti vadanti. Natthi sammukhāvinayo akusaloti ‘‘dhammavinayapuggalasammukhatāhi tivaṅgiko sammukhāvinayo etehi vinā natthi. Tattha kusalacittehi karaṇakāle kusalo, arahantānaṃ karaṇakāle abyākato, etesaṃ akusalapaṭipakkhattā akusalassa sambhavo natthi, tasmā ‘natthi sammukhāvinayo akusalo’ti vutta’’nti likhitaṃ. ‘‘Yebhuyyasikā adhammavādīhi vūpasamanakāle salākaggāhāpake dhammavādimhi kusalā, dhammavādīnampi adhammavādimhi salākaggāhāpake jāte akusalā, sabbattha arahato vaseneva abyākatatā, anarahato sañcicca sativinayadāne sativinayo akusalo, amūḷhavinayo anummattakassa dāne, paṭiññātakaraṇaṃ mūḷhassa ajānanato paṭiññāyakaraṇe, tassapāpiyasikā suddhassa karaṇe, tiṇavatthārakaṃ mahākalahe, sañcicca karaṇe ca akusala’’nti likhitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૬. અધિકરણપરિયાયવારો • 6. Adhikaraṇapariyāyavāro
૭. સાધારણવારો • 7. Sādhāraṇavāro
૮. તબ્ભાગિયવારો • 8. Tabbhāgiyavāro
૯. સમથા સમથસ્સ સાધારણવારો • 9. Samathā samathassa sādhāraṇavāro
૧૦. સમથા સમથસ્સ તબ્ભાગિયવારો • 10. Samathā samathassa tabbhāgiyavāro
૧૧. સમથસમ્મુખાવિનયવારો • 11. Samathasammukhāvinayavāro
૧૨. વિનયવારો • 12. Vinayavāro
૧૩. કુસલવારો • 13. Kusalavāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
અધિકરણપરિયાયવારકથાવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavārakathāvaṇṇanā
તબ્ભાગિયવારકથાવણ્ણના • Tabbhāgiyavārakathāvaṇṇanā
સમથા સમથસ્સ સાધારણવારકથાવણ્ણના • Samathā samathassa sādhāraṇavārakathāvaṇṇanā
વિનયવારકથાવણ્ણના • Vinayavārakathāvaṇṇanā
કુસલવારકથાવણ્ણના • Kusalavārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
અધિકરણપરિયાયવારવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavāravaṇṇanā
સાધારણવારાદિવણ્ણના • Sādhāraṇavārādivaṇṇanā
સમથાસમથસ્સસાધારણવારવણ્ણના • Samathāsamathassasādhāraṇavāravaṇṇanā
સમથસમ્મુખાવિનયવારાદિવણ્ણના • Samathasammukhāvinayavārādivaṇṇanā