Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. અધોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    4. Adhopupphiyattheraapadānaṃ

    ૨૨.

    22.

    ‘‘અભિભૂ નામ સો ભિક્ખુ, સિખિનો અગ્ગસાવકો;

    ‘‘Abhibhū nāma so bhikkhu, sikhino aggasāvako;

    મહાનુભાવો તેવિજ્જો, હિમવન્તં ઉપાગમિ.

    Mahānubhāvo tevijjo, himavantaṃ upāgami.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘અહમ્પિ હિમવન્તમ્હિ, રમણીયસ્સમે ઇસિ;

    ‘‘Ahampi himavantamhi, ramaṇīyassame isi;

    વસામિ અપ્પમઞ્ઞાસુ, ઇદ્ધીસુ ચ તદા વસી.

    Vasāmi appamaññāsu, iddhīsu ca tadā vasī.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘પક્ખિજાતો વિયાકાસે, પબ્બતં અધિવત્તયિં 1;

    ‘‘Pakkhijāto viyākāse, pabbataṃ adhivattayiṃ 2;

    અધોપુપ્ફં ગહેત્વાન, આગચ્છિં 3 પબ્બતં અહં.

    Adhopupphaṃ gahetvāna, āgacchiṃ 4 pabbataṃ ahaṃ.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘સત્ત પુપ્ફાનિ ગણ્હિત્વા, મત્થકે ઓકિરિં અહં;

    ‘‘Satta pupphāni gaṇhitvā, matthake okiriṃ ahaṃ;

    આલોકિતે 5 ચ વીરેન, પક્કામિં પાચિનામુખો.

    Ālokite 6 ca vīrena, pakkāmiṃ pācināmukho.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘આવાસં અભિસમ્ભોસિં, પત્વાન અસ્સમં અહં;

    ‘‘Āvāsaṃ abhisambhosiṃ, patvāna assamaṃ ahaṃ;

    ખારિભારં ગહેત્વાન, પાયાસિં 7 પબ્બતન્તરં.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, pāyāsiṃ 8 pabbatantaraṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘અજગરો મં પીળેસિ, ઘોરરૂપો મહબ્બલો;

    ‘‘Ajagaro maṃ pīḷesi, ghorarūpo mahabbalo;

    પુબ્બકમ્મં સરિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Pubbakammaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા અધોપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā adhopupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    અધોપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Adhopupphiyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અભિપત્થયિં (સ્યા॰), અભિમત્થયિં (ક॰), અધિવત્થયિન્તિ પબ્બતસ્સ ઉપરિ ગચ્છિન્તિઅત્થો
    2. abhipatthayiṃ (syā.), abhimatthayiṃ (ka.), adhivatthayinti pabbatassa upari gacchintiattho
    3. અગચ્છિં (ક॰)
    4. agacchiṃ (ka.)
    5. આલોકિતો (સ્યા॰)
    6. ālokito (syā.)
    7. પાવિસિં (સી॰)
    8. pāvisiṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. અધોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Adhopupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact