Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૪. અધોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
4. Adhopupphiyattheraapadānavaṇṇanā
અભિભૂ નામ સો ભિક્ખૂતિઆદિકં આયસ્મતો અધોપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિખિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા અપરભાગે કામેસુ આદીનવં દિસ્વા તં પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા પઞ્ચાભિઞ્ઞાઅટ્ઠસમાપત્તિલાભી ઇદ્ધીસુ ચ વસીભાવં પત્વા હિમવન્તસ્મિં પટિવસતિ. તસ્સ સિખિસ્સ ભગવતો અભિભૂ નામ અગ્ગસાવકો વિવેકાભિરતો હિમવન્તમગમાસિ. અથ સો તાપસો તં અગ્ગસાવકત્થેરં દિસ્વા થેરસ્સ ઠિતપબ્બતં આરુહન્તો પબ્બતસ્સ હેટ્ઠાતલતો સુગન્ધાનિ વણ્ણસમ્પન્નાનિ સત્ત પુપ્ફાનિ ગહેત્વા પૂજેસિ. અથ સો થેરો તસ્સાનુમોદનમકાસિ. સોપિ તાપસો સકસ્સમં અગમાસિ. તત્થ એકેન અજગરેન પીળિતો અપરભાગે અપરિહીનજ્ઝાનો તેનેવ ઉપદ્દવેન ઉપદ્દુતો કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકપરાયનો હુત્વા બ્રહ્મસમ્પત્તિં છકામાવચરસમ્પત્તિઞ્ચ અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ મનુસ્સસમ્પત્તિયો ચ ખેપેત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો ભગવતો ધમ્મં સુત્વા પસન્નમાનસો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ. સો અપરભાગે અત્તનો કતપુઞ્ઞનામેન અધોપુપ્ફિયત્થેરોતિ પાકટો.
Abhibhū nāma so bhikkhūtiādikaṃ āyasmato adhopupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto sikhissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhippatto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā aparabhāge kāmesu ādīnavaṃ disvā taṃ pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā pañcābhiññāaṭṭhasamāpattilābhī iddhīsu ca vasībhāvaṃ patvā himavantasmiṃ paṭivasati. Tassa sikhissa bhagavato abhibhū nāma aggasāvako vivekābhirato himavantamagamāsi. Atha so tāpaso taṃ aggasāvakattheraṃ disvā therassa ṭhitapabbataṃ āruhanto pabbatassa heṭṭhātalato sugandhāni vaṇṇasampannāni satta pupphāni gahetvā pūjesi. Atha so thero tassānumodanamakāsi. Sopi tāpaso sakassamaṃ agamāsi. Tattha ekena ajagarena pīḷito aparabhāge aparihīnajjhāno teneva upaddavena upadduto kālaṃ katvā brahmalokaparāyano hutvā brahmasampattiṃ chakāmāvacarasampattiñca anubhavitvā manussesu manussasampattiyo ca khepetvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhippatto bhagavato dhammaṃ sutvā pasannamānaso pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi. So aparabhāge attano katapuññanāmena adhopupphiyattheroti pākaṭo.
૨૨. સો એકદિવસં અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અભિભૂ નામ સો ભિક્ખૂતિઆદિમાહ. તત્થ સીલસમાધીહિ પરે અભિભવતીતિ અભિભૂ, ખન્ધમારાદિમારે અભિભવતિ અજ્ઝોત્થરતીતિ વા અભિભૂ, સસન્તાનપરસન્તાનગતકિલેસે અભિભવતિ વિહેસેતિ વિદ્ધંસેતીતિ વા અભિભૂ. ભિક્ખનસીલો યાચનસીલોતિ ભિક્ખુ, છિન્નભિન્નપટધરોતિ વા ભિક્ખુ. અભિભૂ નામ અગ્ગસાવકો સો ભિક્ખૂતિ અત્થો, સિખિસ્સ ભગવતો અગ્ગસાવકોતિ સમ્બન્ધો.
22. So ekadivasaṃ attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento abhibhū nāma so bhikkhūtiādimāha. Tattha sīlasamādhīhi pare abhibhavatīti abhibhū, khandhamārādimāre abhibhavati ajjhottharatīti vā abhibhū, sasantānaparasantānagatakilese abhibhavati viheseti viddhaṃsetīti vā abhibhū. Bhikkhanasīlo yācanasīloti bhikkhu, chinnabhinnapaṭadharoti vā bhikkhu. Abhibhū nāma aggasāvako so bhikkhūti attho, sikhissa bhagavato aggasāvakoti sambandho.
૨૭. અજગરો મં પીળેસીતિ તથારૂપં સીલસમ્પન્નં ઝાનસમ્પન્નં તાપસં પુબ્બે કતપાપેન વેરેન ચ મહન્તો અજગરસપ્પો પીળેસિ. સો તેનેવ ઉપદ્દવેન ઉપદ્દુતો અપરિહીનજ્ઝાનો કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો આસિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
27.Ajagaro maṃ pīḷesīti tathārūpaṃ sīlasampannaṃ jhānasampannaṃ tāpasaṃ pubbe katapāpena verena ca mahanto ajagarasappo pīḷesi. So teneva upaddavena upadduto aparihīnajjhāno kālaṃ katvā brahmalokaparāyaṇo āsi. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
અધોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Adhopupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. અધોપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 4. Adhopupphiyattheraapadānaṃ