Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi |
424. ஆதி³த்தஜாதகங் (8)
424. Ādittajātakaṃ (8)
69.
69.
ஆதி³த்தஸ்மிங் அகா³ரஸ்மிங், யங் நீஹரதி பா⁴ஜனங்;
Ādittasmiṃ agārasmiṃ, yaṃ nīharati bhājanaṃ;
தங் தஸ்ஸ ஹோதி அத்தா²ய, நோ ச யங் தத்த² ட³ய்ஹதி.
Taṃ tassa hoti atthāya, no ca yaṃ tattha ḍayhati.
70.
70.
ஏவாமாதீ³பிதோ லோகோ, ஜராய மரணேன ச;
Evāmādīpito loko, jarāya maraṇena ca;
71.
71.
யோ த⁴ம்மலத்³த⁴ஸ்ஸ த³தா³தி தா³னங், உட்டா²னவீரியாதி⁴க³தஸ்ஸ ஜந்து;
Yo dhammaladdhassa dadāti dānaṃ, uṭṭhānavīriyādhigatassa jantu;
அதிக்கம்ம ஸோ வேதரணிங் 3 யமஸ்ஸ, தி³ப்³பா³னி டா²னானி உபேதி மச்சோ.
Atikkamma so vetaraṇiṃ 4 yamassa, dibbāni ṭhānāni upeti macco.
72.
72.
தா³னஞ்ச யுத்³த⁴ஞ்ச ஸமானமாஹு, அப்பாபி ஸந்தா ப³ஹுகே ஜினந்தி;
Dānañca yuddhañca samānamāhu, appāpi santā bahuke jinanti;
அப்பம்பி சே ஸத்³த³ஹானோ த³தா³தி, தேனேவ ஸோ ஹோதி ஸுகீ² பரத்த².
Appampi ce saddahāno dadāti, teneva so hoti sukhī parattha.
73.
73.
விசெய்ய தா³னங் ஸுக³தப்பஸத்த²ங், யே த³க்கி²ணெய்யா இத⁴ ஜீவலோகே;
Viceyya dānaṃ sugatappasatthaṃ, ye dakkhiṇeyyā idha jīvaloke;
ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானி, பீ³ஜானி வுத்தானி யதா² ஸுகெ²த்தே.
Etesu dinnāni mahapphalāni, bījāni vuttāni yathā sukhette.
74.
74.
யோ பாணபூ⁴தானி அஹேட²யங் சரங், பரூபவாதா³ ந கரோதி பாபங்;
Yo pāṇabhūtāni aheṭhayaṃ caraṃ, parūpavādā na karoti pāpaṃ;
பீ⁴ருங் பஸங்ஸந்தி ந தத்த² ஸூரங், ப⁴யா ஹி ஸந்தோ ந கரொந்தி பாபங்.
Bhīruṃ pasaṃsanti na tattha sūraṃ, bhayā hi santo na karonti pāpaṃ.
75.
75.
ஹீனேன ப்³ரஹ்மசரியேன, க²த்தியே உபபஜ்ஜதி;
Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;
மஜ்ஜி²மேன ச தே³வத்தங், உத்தமேன விஸுஜ்ஜ²தி.
Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.
76.
76.
அத்³தா⁴ ஹி தா³னங் ப³ஹுதா⁴ பஸத்த²ங், தா³னா ச கோ² த⁴ம்மபத³ங்வ ஸெய்யோ;
Addhā hi dānaṃ bahudhā pasatthaṃ, dānā ca kho dhammapadaṃva seyyo;
புப்³பே³வ ஹி புப்³ப³தரேவ ஸந்தோ 5, நிப்³பா³னமேவஜ்ஜ²க³முங் ஸபஞ்ஞாதி.
Pubbeva hi pubbatareva santo 6, nibbānamevajjhagamuṃ sapaññāti.
ஆதி³த்தஜாதகங் அட்ட²மங்.
Ādittajātakaṃ aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [424] 8. ஆதி³த்தஜாதகவண்ணனா • [424] 8. Ādittajātakavaṇṇanā