Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૮. આદિત્તપરિયાયસુત્તવણ્ણના
8. Ādittapariyāyasuttavaṇṇanā
૨૩૫. અટ્ઠમે અનુબ્યઞ્જનસો નિમિત્તગ્ગાહોતિ ‘‘હત્થા સોભના પાદા સોભના’’તિ એવં અનુબ્યઞ્જનવસેન નિમિત્તગ્ગાહો. નિમિત્તગ્ગાહોતિ હિ સંસન્દેત્વા ગહણં, અનુબ્યઞ્જનગ્ગાહોતિ વિભત્તિગહણં. નિમિત્તગ્ગાહો કુમ્ભીલસદિસો સબ્બમેવ ગણ્હાતિ, અનુબ્યઞ્જનગ્ગાહો રત્તપાસદિસો વિભજિત્વા હત્થપાદાદીસુ તં તં કોટ્ઠાસં. ઇમે પન દ્વે ગાહા એકજવનવારેપિ લબ્ભન્તિ, નાનાજવનવારે વત્તબ્બમેવ નત્થિ.
235. Aṭṭhame anubyañjanaso nimittaggāhoti ‘‘hatthā sobhanā pādā sobhanā’’ti evaṃ anubyañjanavasena nimittaggāho. Nimittaggāhoti hi saṃsandetvā gahaṇaṃ, anubyañjanaggāhoti vibhattigahaṇaṃ. Nimittaggāho kumbhīlasadiso sabbameva gaṇhāti, anubyañjanaggāho rattapāsadiso vibhajitvā hatthapādādīsu taṃ taṃ koṭṭhāsaṃ. Ime pana dve gāhā ekajavanavārepi labbhanti, nānājavanavāre vattabbameva natthi.
નિમિત્તસ્સાદગથિતન્તિ નિમિત્તસ્સાદેન ગન્થિતં બદ્ધં. વિઞ્ઞાણન્તિ કમ્મવિઞ્ઞાણં. તસ્મિં ચે સમયે કાલં કરેય્યાતિ ન કોચિ સંકિલિટ્ઠેન ચિત્તેન કાલં કરોન્તો નામ અત્થિ. સબ્બસત્તાનઞ્હિ ભવઙ્ગેનેવ કાલકિરિયા હોતિ. કિલેસભયં પન દસ્સેન્તો એવમાહ. સમયવસેન વા એવં વુત્તં. ચક્ખુદ્વારસ્મિઞ્હિ આપાથગતે આરમ્મણે રત્તચિત્તં વા દુટ્ઠચિત્તં વા મૂળ્હચિત્તં વા આરમ્મણરસં અનુભવિત્વા ભવઙ્ગં ઓતરતિ, ભવઙ્ગે ઠત્વા કાલકિરિયં કરોતિ. તસ્મિં સમયે કાલં કરોન્તસ્સ દ્વેવ ગતિયો પાટિકઙ્ખા, ઇમસ્સ સમયસ્સ વસેનેતં વુત્તં.
Nimittassādagathitanti nimittassādena ganthitaṃ baddhaṃ. Viññāṇanti kammaviññāṇaṃ. Tasmiṃ ce samaye kālaṃ kareyyāti na koci saṃkiliṭṭhena cittena kālaṃ karonto nāma atthi. Sabbasattānañhi bhavaṅgeneva kālakiriyā hoti. Kilesabhayaṃ pana dassento evamāha. Samayavasena vā evaṃ vuttaṃ. Cakkhudvārasmiñhi āpāthagate ārammaṇe rattacittaṃ vā duṭṭhacittaṃ vā mūḷhacittaṃ vā ārammaṇarasaṃ anubhavitvā bhavaṅgaṃ otarati, bhavaṅge ṭhatvā kālakiriyaṃ karoti. Tasmiṃ samaye kālaṃ karontassa dveva gatiyo pāṭikaṅkhā, imassa samayassa vasenetaṃ vuttaṃ.
ઇમં ખ્વાહં, ભિક્ખવે, આદીનવન્તિ ઇમં અનેકાનિ વસ્સસતસહસ્સાનિ નિરયે અનુભવિતબ્બં દુક્ખં સમ્પસ્સમાનો એવં વદામિ તત્તાય અયોસલાકાય અક્ખીનિ અઞ્જાપેતુકામોતિ. ઇમિના નયેન સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. અયોસઙ્કુનાતિ અયસૂલેન. સમ્પલિમટ્ઠન્તિ દ્વેપિ કણ્ણચ્છિદ્દાનિ વિનિવિજ્ઝિત્વા પથવિયં આકોટનવસેન સમ્પલિમટ્ઠં.
Imaṃ khvāhaṃ, bhikkhave, ādīnavanti imaṃ anekāni vassasatasahassāni niraye anubhavitabbaṃ dukkhaṃ sampassamāno evaṃ vadāmi tattāya ayosalākāya akkhīni añjāpetukāmoti. Iminā nayena sabbattha attho veditabbo. Ayosaṅkunāti ayasūlena. Sampalimaṭṭhanti dvepi kaṇṇacchiddāni vinivijjhitvā pathaviyaṃ ākoṭanavasena sampalimaṭṭhaṃ.
તતિયવારે સમ્પલિમટ્ઠન્તિ નખચ્છેદનં પવેસેત્વા ઉક્ખિપિત્વા સહધુનટ્ઠેન છિન્દિત્વા પાતનવસેન સમ્પલિમટ્ઠં. ચતુત્થવારે સમ્પલિમટ્ઠન્તિ બન્ધનમૂલં છેત્વા પાતનવસેન સમ્પલિમટ્ઠં. પઞ્ચમવારે સમ્પલિમટ્ઠન્તિ તિખિણાય સત્તિયા કાયપસાદં ઉપ્પાટેત્વા પતનવસેન સમ્પલિમટ્ઠં. સત્તિયાતિ એત્થ મહતી દણ્ડકવાસિ વેદિતબ્બા. સોત્તન્તિ નિપજ્જિત્વા નિદ્દોક્કમનં. યથારૂપાનં વિતક્કાનં વસં ગતો સઙ્ઘં ભિન્દેય્યાતિ ઇમિના વિતક્કાનં યાવ સઙ્ઘભેદા પાપકમ્માવહનતા દસ્સિતા. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
Tatiyavāre sampalimaṭṭhanti nakhacchedanaṃ pavesetvā ukkhipitvā sahadhunaṭṭhena chinditvā pātanavasena sampalimaṭṭhaṃ. Catutthavāre sampalimaṭṭhanti bandhanamūlaṃ chetvā pātanavasena sampalimaṭṭhaṃ. Pañcamavāre sampalimaṭṭhanti tikhiṇāya sattiyā kāyapasādaṃ uppāṭetvā patanavasena sampalimaṭṭhaṃ. Sattiyāti ettha mahatī daṇḍakavāsi veditabbā. Sottanti nipajjitvā niddokkamanaṃ. Yathārūpānaṃ vitakkānaṃ vasaṃ gato saṅghaṃ bhindeyyāti iminā vitakkānaṃ yāva saṅghabhedā pāpakammāvahanatā dassitā. Sesamettha uttānameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. આદિત્તપરિયાયસુત્તં • 8. Ādittapariyāyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. આદિત્તપરિયાયસુત્તવણ્ણના • 8. Ādittapariyāyasuttavaṇṇanā