Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. આદિત્તવગ્ગો

    5. Ādittavaggo

    ૧. આદિત્તસુત્તં

    1. Ādittasuttaṃ

    ૪૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો અઞ્ઞતરા દેવતા અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતા ખો સા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    41. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho aññatarā devatā abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitā kho sā devatā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘આદિત્તસ્મિં અગારસ્મિં, યં નીહરતિ ભાજનં;

    ‘‘Ādittasmiṃ agārasmiṃ, yaṃ nīharati bhājanaṃ;

    તં તસ્સ હોતિ અત્થાય, નો ચ યં તત્થ ડય્હતિ.

    Taṃ tassa hoti atthāya, no ca yaṃ tattha ḍayhati.

    ‘‘એવં આદિત્તકો લોકો, જરાય મરણેન ચ;

    ‘‘Evaṃ ādittako loko, jarāya maraṇena ca;

    નીહરેથેવ દાનેન, દિન્નં હોતિ સુનીહતં.

    Nīharetheva dānena, dinnaṃ hoti sunīhataṃ.

    ‘‘દિન્નં સુખફલં હોતિ, નાદિન્નં હોતિ તં તથા;

    ‘‘Dinnaṃ sukhaphalaṃ hoti, nādinnaṃ hoti taṃ tathā;

    ચોરા હરન્તિ રાજાનો, અગ્ગિ ડહતિ નસ્સતિ.

    Corā haranti rājāno, aggi ḍahati nassati.

    ‘‘અથ અન્તેન જહતિ, સરીરં સપરિગ્ગહં;

    ‘‘Atha antena jahati, sarīraṃ sapariggahaṃ;

    એતદઞ્ઞાય મેધાવી, ભુઞ્જેથ ચ દદેથ ચ;

    Etadaññāya medhāvī, bhuñjetha ca dadetha ca;

    દત્વા ચ ભુત્વા ચ યથાનુભાવં;

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ;

    અનિન્દિતો સગ્ગમુપેતિ ઠાન’’ન્તિ.

    Anindito saggamupeti ṭhāna’’nti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. આદિત્તસુત્તવણ્ણના • 1. Ādittasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. આદિત્તસુત્તવણ્ણના • 1. Ādittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact