Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫. આદિત્તવગ્ગો
5. Ādittavaggo
૧. આદિત્તસુત્તવણ્ણના
1. Ādittasuttavaṇṇanā
૪૧. આદિત્તવગ્ગસ્સ પઠમે જરાય મરણેન ચાતિ દેસનાસીસમેતં, રાગાદીહિ પન એકાદસહિ અગ્ગીહિ લોકો આદિત્તોવ. દાનેનાતિ દાનચેતનાય. દિન્નં હોતિ સુનીહતન્તિ દાનપુઞ્ઞચેતનાહિ દાયકસ્સેવ હોતિ ઘરસામિકસ્સ વિય નીહતભણ્ડકં, તેનેતં વુત્તં. ચોરા હરન્તીતિ અદિન્ને ભોગે ચોરાપિ હરન્તિ રાજાનોપિ, અગ્ગિપિ ડહતિ, ઠપિતટ્ઠાનેપિ નસ્સન્તિ. અન્તેનાતિ મરણેન. સરીરં સપરિગ્ગહન્તિ સરીરઞ્ચેવ ચોરાદીનં વસેન અવિનટ્ઠભોગે ચ. સગ્ગમુપેતીતિ વેસ્સન્તરમહારાજાદયો વિય સગ્ગે નિબ્બત્તતીતિ. પઠમં.
41. Ādittavaggassa paṭhame jarāya maraṇena cāti desanāsīsametaṃ, rāgādīhi pana ekādasahi aggīhi loko ādittova. Dānenāti dānacetanāya. Dinnaṃ hoti sunīhatanti dānapuññacetanāhi dāyakasseva hoti gharasāmikassa viya nīhatabhaṇḍakaṃ, tenetaṃ vuttaṃ. Corā harantīti adinne bhoge corāpi haranti rājānopi, aggipi ḍahati, ṭhapitaṭṭhānepi nassanti. Antenāti maraṇena. Sarīraṃ sapariggahanti sarīrañceva corādīnaṃ vasena avinaṭṭhabhoge ca. Saggamupetīti vessantaramahārājādayo viya sagge nibbattatīti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. આદિત્તસુત્તં • 1. Ādittasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. આદિત્તસુત્તવણ્ણના • 1. Ādittasuttavaṇṇanā