Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૮. વત્તક્ખન્ધકવણ્ણના

    8. Vattakkhandhakavaṇṇanā

    આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના

    Āgantukavattakathāvaṇṇanā

    ૩૫૭. એકસ્મિં ગામે અઞ્ઞવિહારતો આગતોપિ આગન્તુકોવ. તત્થ કેચિ એવં વદન્તિ ‘‘આવાસિકો કત્થચિ ગન્ત્વા સચે આગતો, ‘તેનાપિ આગન્તુકભત્તં ભુઞ્જિતબ્બ’ન્તિ વુત્તત્તા દૂરાગમનં વુત્તં હોતિ, ન ગામે, તસ્મા ન યુત્ત’’ન્તિ. તે વત્તબ્બા ‘‘આગન્તુકભત્તં નામ ગહટ્ઠેહિ ઠપિતં. યસ્મિં નિબદ્ધં, તતો અઞ્ઞગામતોતિ આપન્નં. તથા વિહારાધિકારત્તા અઞ્ઞવિહારતો આગતોપિ આગન્તુકો વા’’તિ આચરિયાનં સન્નિટ્ઠાનં. પાનીયં પુચ્છિતબ્બં, પરિભોજનીયં પુચ્છિતબ્બન્તિ ઉદ્ધરિત્વા ઘટસરાવાદિગતં સન્ધાય પઠમં, દુતિયં કૂપતળાકાદિગતન્તિ આચરિયો. દુતિયવારે અત્તનો વસનટ્ઠાનત્તા વિસું પુચ્છિતબ્બમેવ, તસ્મા વુત્તં એતં ‘‘પરિચ્છિન્નભિક્ખો વા ગામો’’તિ. બહૂસુ પોત્થકેસુ દુવિધાપિ યુજ્જતિ.

    357. Ekasmiṃ gāme aññavihārato āgatopi āgantukova. Tattha keci evaṃ vadanti ‘‘āvāsiko katthaci gantvā sace āgato, ‘tenāpi āgantukabhattaṃ bhuñjitabba’nti vuttattā dūrāgamanaṃ vuttaṃ hoti, na gāme, tasmā na yutta’’nti. Te vattabbā ‘‘āgantukabhattaṃ nāma gahaṭṭhehi ṭhapitaṃ. Yasmiṃ nibaddhaṃ, tato aññagāmatoti āpannaṃ. Tathā vihārādhikārattā aññavihārato āgatopi āgantuko vā’’ti ācariyānaṃ sanniṭṭhānaṃ. Pānīyaṃ pucchitabbaṃ, paribhojanīyaṃ pucchitabbanti uddharitvā ghaṭasarāvādigataṃ sandhāya paṭhamaṃ, dutiyaṃ kūpataḷākādigatanti ācariyo. Dutiyavāre attano vasanaṭṭhānattā visuṃ pucchitabbameva, tasmā vuttaṃ etaṃ ‘‘paricchinnabhikkho vā gāmo’’ti. Bahūsu potthakesu duvidhāpi yujjati.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૧. આગન્તુકવત્તકથા • 1. Āgantukavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / આગન્તુકવત્તકથા • Āgantukavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના • Āgantukavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના • Āgantukavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. આગન્તુકવત્તકથા • 1. Āgantukavattakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact