Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    5. பஞ்சமவக்³கோ³

    5. Pañcamavaggo

    1. அக்³க³ப்பஸாத³ஸுத்தவண்ணனா

    1. Aggappasādasuttavaṇṇanā

    90. பஞ்சமவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே அக்³க³ப்பஸாதா³தி எத்த² அயங் அக்³க³ஸத்³தோ³ ஆதி³கோடிகொட்டா²ஸஸெட்டே²ஸு தி³ஸ்ஸதி. ததா² ஹேஸ ‘‘அஜ்ஜதக்³கே³, ஸம்ம தோ³வாரிக, ஆவராமி த்³வாரங் நிக³ண்டா²னங் நிக³ண்டீ²னங் (ம॰ நி॰ 2.70). அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 1.250; பாரா॰ 15) ச ஆதீ³ஸு ஆதி³ம்ஹி தி³ஸ்ஸதி. ‘‘தேனேவ அங்கு³லக்³கே³ன தங் அங்கு³லக்³க³ங் பராமஸெய்ய (கதா²॰ 441). உச்ச²க்³க³ங் வேளக்³க³’’ந்தி ச ஆதீ³ஸு கோடியங். ‘‘அம்பி³லக்³க³ங் வா மது⁴ரக்³க³ங் வா தித்தகக்³க³ங் வா (ஸங்॰ நி॰ 5.374). அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, விஹாரக்³கே³ன வா பரிவேணக்³கே³ன வா பா⁴ஜேது’’ந்தி (சூளவ॰ 318) ச ஆதீ³ஸு கொட்டா²ஸே. ‘‘அயங் இமேஸங் சதுன்னங் புக்³க³லானங் அக்³கோ³ ச ஸெட்டோ² ச உத்தமோ ச பவரோ ச (அ॰ நி॰ 4.95). அக்³கோ³ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸா’’தி ச ஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.31; ம॰ நி॰ 3.207) ஸெட்டே². ஸ்வாயமிதா⁴பி ஸெட்டே²யேவ த³ட்ட²ப்³போ³. தஸ்மா அக்³கே³ஸு ஸெட்டே²ஸு பஸாதா³, அக்³க³பூ⁴தா ஸெட்ட²பூ⁴தா வா பஸாதா³ அக்³க³ப்பஸாதா³தி அத்தோ².

    90. Pañcamavaggassa paṭhame aggappasādāti ettha ayaṃ aggasaddo ādikoṭikoṭṭhāsaseṭṭhesu dissati. Tathā hesa ‘‘ajjatagge, samma dovārika, āvarāmi dvāraṃ nigaṇṭhānaṃ nigaṇṭhīnaṃ (ma. ni. 2.70). Ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti (dī. ni. 1.250; pārā. 15) ca ādīsu ādimhi dissati. ‘‘Teneva aṅgulaggena taṃ aṅgulaggaṃ parāmaseyya (kathā. 441). Ucchaggaṃ veḷagga’’nti ca ādīsu koṭiyaṃ. ‘‘Ambilaggaṃ vā madhuraggaṃ vā tittakaggaṃ vā (saṃ. ni. 5.374). Anujānāmi, bhikkhave, vihāraggena vā pariveṇaggena vā bhājetu’’nti (cūḷava. 318) ca ādīsu koṭṭhāse. ‘‘Ayaṃ imesaṃ catunnaṃ puggalānaṃ aggo ca seṭṭho ca uttamo ca pavaro ca (a. ni. 4.95). Aggohamasmi lokassā’’ti ca ādīsu (dī. ni. 2.31; ma. ni. 3.207) seṭṭhe. Svāyamidhāpi seṭṭheyeva daṭṭhabbo. Tasmā aggesu seṭṭhesu pasādā, aggabhūtā seṭṭhabhūtā vā pasādā aggappasādāti attho.

    புரிமஸ்மிஞ்ச அத்தே² அக்³க³ஸத்³தே³ன பு³த்³தா⁴தி³ரதனத்தயங் வுச்சதி. தேஸு ப⁴க³வா தாவ அஸதி³ஸட்டே²ன, கு³ணவிஸிட்ட²ட்டே²ன, அஸமஸமட்டே²ன ச அக்³கோ³. ஸோ ஹி மஹாபி⁴னீஹாரங் த³ஸன்னங் பாரமீனங் பவிசயஞ்ச ஆதி³ங் கத்வா தேஹி போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரகு³ணேஹி சேவ பு³த்³த⁴கு³ணேஹி ச ஸேஸஜனேஹி அஸதி³ஸோதி அஸதி³ஸட்டே²ன அக்³கோ³. யே சஸ்ஸ கு³ணா மஹாகருணாத³யோ, தே ஸேஸஸத்தானங் கு³ணேஹி விஸிட்டா²தி கு³ணவிஸிட்ட²ட்டே²னபி ஸப்³ப³ஸத்துத்தமதாய அக்³கோ³. யே பன புரிமகா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ ஸப்³ப³ஸத்தேஹி அஸமா, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அயமேவ ரூபகாயகு³ணேஹி சேவ த⁴ம்மகாயகு³ணேஹி ச ஸமோதி அஸமஸமட்டே²னபி அக்³கோ³. ததா² து³ல்லப⁴பாதுபா⁴வதோ அச்ச²ரியமனுஸ்ஸபா⁴வதோ ப³ஹுஜனஹிதஸுகா²வஹதோ அது³தியஅஸஹாயாதி³பா⁴வதோ ச ப⁴க³வா லோகே அக்³கோ³தி வுச்சதி. யதா²ஹ –

    Purimasmiñca atthe aggasaddena buddhādiratanattayaṃ vuccati. Tesu bhagavā tāva asadisaṭṭhena, guṇavisiṭṭhaṭṭhena, asamasamaṭṭhena ca aggo. So hi mahābhinīhāraṃ dasannaṃ pāramīnaṃ pavicayañca ādiṃ katvā tehi bodhisambhāraguṇehi ceva buddhaguṇehi ca sesajanehi asadisoti asadisaṭṭhena aggo. Ye cassa guṇā mahākaruṇādayo, te sesasattānaṃ guṇehi visiṭṭhāti guṇavisiṭṭhaṭṭhenapi sabbasattuttamatāya aggo. Ye pana purimakā sammāsambuddhā sabbasattehi asamā, tehi saddhiṃ ayameva rūpakāyaguṇehi ceva dhammakāyaguṇehi ca samoti asamasamaṭṭhenapi aggo. Tathā dullabhapātubhāvato acchariyamanussabhāvato bahujanahitasukhāvahato adutiyaasahāyādibhāvato ca bhagavā loke aggoti vuccati. Yathāha –

    ‘‘ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, பாதுபா⁴வோ து³ல்லபோ⁴ லோகஸ்மிங், கதமஸ்ஸ ஏகபுக்³க³லஸ்ஸ? ததா²க³தஸ்ஸ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ.

    ‘‘Ekapuggalassa , bhikkhave, pātubhāvo dullabho lokasmiṃ, katamassa ekapuggalassa? Tathāgatassa arahato sammāsambuddhassa.

    ‘‘ஏகபுக்³க³லோ , பி⁴க்க²வே, லோகே உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதி அச்ச²ரியமனுஸ்ஸோ.

    ‘‘Ekapuggalo , bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati acchariyamanusso.

    ‘‘ஏகபுக்³க³லோ, பி⁴க்க²வே, லோகே உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதி ப³ஹுஜன…பே॰… ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴.

    ‘‘Ekapuggalo, bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati bahujana…pe… sammāsambuddho.

    ‘‘ஏகபுக்³க³லோ, பி⁴க்க²வே, லோகே உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதி, அது³தியோ அஸஹாயோ அப்படிமோ அப்படிஸமோ அப்படிபா⁴கோ³ அப்படிபுக்³க³லோ அஸமோ அஸமஸமோ த்³விபதா³னங் அக்³கோ³. கதமோ ஏகபுக்³க³லோ? ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி (அ॰ நி॰ 1.170-172, 174).

    ‘‘Ekapuggalo, bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati, adutiyo asahāyo appaṭimo appaṭisamo appaṭibhāgo appaṭipuggalo asamo asamasamo dvipadānaṃ aggo. Katamo ekapuggalo? Tathāgato arahaṃ sammāsambuddho’’ti (a. ni. 1.170-172, 174).

    த⁴ம்மஸங்கா⁴பி அஞ்ஞத⁴ம்மஸங்கே⁴ஹி அஸதி³ஸட்டே²ன விஸிட்ட²கு³ணதாய து³ல்லப⁴பாதுபா⁴வாதி³னா ச அக்³கா³. ததா² ஹி தேஸங் ஸ்வாக்கா²ததாதி³ஸுப்படிபன்னதாதி³கு³ணவிஸேஸேஹி அஞ்ஞத⁴ம்மஸங்கா⁴ ஸதி³ஸா அப்பதரனிஹீனா வா நத்தி², குதோ ஸெட்டா². ஸயமேவ ச பன தேஹி விஸிட்ட²கு³ணதாய ஸெட்டா². ததா² து³ல்லபு⁴ப்பாத³அச்ச²ரியபா⁴வப³ஹுஜனஹிதஸுகா²வஹா அது³தியஅஸஹாயாதி³ஸபா⁴வா ச தே. யத³க்³கே³ன ஹி ப⁴க³வா து³ல்லப⁴பாதுபா⁴வோ, தத³க்³கே³ன த⁴ம்மஸங்கா⁴பீதி. அச்ச²ரியாதி³பா⁴வேபி ஏஸேவ நயோ. ஏவங் அக்³கே³ஸு ஸெட்டே²ஸு உத்தமேஸு பவரேஸு கு³ணவிஸிட்டே²ஸு பஸாதா³தி அக்³க³ப்பஸாதா³.

    Dhammasaṅghāpi aññadhammasaṅghehi asadisaṭṭhena visiṭṭhaguṇatāya dullabhapātubhāvādinā ca aggā. Tathā hi tesaṃ svākkhātatādisuppaṭipannatādiguṇavisesehi aññadhammasaṅghā sadisā appataranihīnā vā natthi, kuto seṭṭhā. Sayameva ca pana tehi visiṭṭhaguṇatāya seṭṭhā. Tathā dullabhuppādaacchariyabhāvabahujanahitasukhāvahā adutiyaasahāyādisabhāvā ca te. Yadaggena hi bhagavā dullabhapātubhāvo, tadaggena dhammasaṅghāpīti. Acchariyādibhāvepi eseva nayo. Evaṃ aggesu seṭṭhesu uttamesu pavaresu guṇavisiṭṭhesu pasādāti aggappasādā.

    து³தியஸ்மிங் பன அத்தே² யதா²வுத்தேஸு அக்³கே³ஸு பு³த்³தா⁴தீ³ஸு உப்பத்தியா அக்³க³பூ⁴தா பஸாதா³ அக்³க³ப்பஸாதா³. யே பன அரியமக்³கே³ன ஆக³தா அவேச்சப்பஸாதா³, தே ஏகந்தேனேவ அக்³க³பூ⁴தா பஸாதா³தி அக்³க³ப்பஸாதா³. யதா²ஹ ‘‘இத⁴ , பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதீ’’திஆதி³ (ஸங்॰ நி॰ 5.1027). அக்³க³விபாகத்தாபி சேதே அக்³க³ப்பஸாதா³. வுத்தஞ்ஹி ‘‘அக்³கே³ கோ² பன பஸன்னானங் அக்³கோ³ விபாகோ’’தி.

    Dutiyasmiṃ pana atthe yathāvuttesu aggesu buddhādīsu uppattiyā aggabhūtā pasādā aggappasādā. Ye pana ariyamaggena āgatā aveccappasādā, te ekanteneva aggabhūtā pasādāti aggappasādā. Yathāha ‘‘idha , bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hotī’’tiādi (saṃ. ni. 5.1027). Aggavipākattāpi cete aggappasādā. Vuttañhi ‘‘agge kho pana pasannānaṃ aggo vipāko’’ti.

    யாவதாதி யத்தகா. ஸத்தாதி பாணினோ. அபதா³தி அபாத³கா. த்³விபதா³தி த்³விபாத³கா. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ. வா-ஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², ந விகப்பத்தோ². யதா² ‘‘அனுப்பன்னோ வா காமாஸவோ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ வா காமாஸவோ பவட்³ட⁴தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.17) எத்த² அனுப்பன்னோ ச உப்பன்னோ சாதி அத்தோ². யதா² ச ‘‘பூ⁴தானங் வா ஸத்தானங் டி²தியா ஸம்ப⁴வேஸீனங் வா அனுக்³க³ஹாயா’’தி (ம॰ நி॰ 1.402; ஸங்॰ நி॰ 2.12) எத்த² பூ⁴தானஞ்ச ஸம்ப⁴வேஸீனஞ்சாதி அத்தோ². யதா² ச ‘‘அக்³கி³தோ வா உத³கதோ வா மிது²பே⁴த³தோ வா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.152; உதா³॰ 76; மஹாவ॰ 286) எத்த² அக்³கி³தோ ச உத³கதோ ச மிது²பே⁴த³தோ சாதி அத்தோ², ஏவங் ‘‘அபதா³ வா…பே॰… அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி எத்தா²பி அபதா³ ச த்³விபதா³ சாதி ஸம்பிண்ட³னவஸேன அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தேன வுத்தங் ‘‘வா-ஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², ந விகப்பத்தோ²’’தி.

    Yāvatāti yattakā. Sattāti pāṇino. Apadāti apādakā. Dvipadāti dvipādakā. Sesapadadvayepi eseva nayo. Vā-saddo samuccayattho, na vikappattho. Yathā ‘‘anuppanno vā kāmāsavo uppajjati, uppanno vā kāmāsavo pavaḍḍhatī’’ti (ma. ni. 1.17) ettha anuppanno ca uppanno cāti attho. Yathā ca ‘‘bhūtānaṃ vā sattānaṃ ṭhitiyā sambhavesīnaṃ vā anuggahāyā’’ti (ma. ni. 1.402; saṃ. ni. 2.12) ettha bhūtānañca sambhavesīnañcāti attho. Yathā ca ‘‘aggito vā udakato vā mithubhedato vā’’ti (dī. ni. 2.152; udā. 76; mahāva. 286) ettha aggito ca udakato ca mithubhedato cāti attho, evaṃ ‘‘apadā vā…pe… aggamakkhāyatī’’ti etthāpi apadā ca dvipadā cāti sampiṇḍanavasena attho daṭṭhabbo. Tena vuttaṃ ‘‘vā-saddo samuccayattho, na vikappattho’’ti.

    ரூபினோதி ரூபவந்தோ. ந ரூபினோதி அரூபினோ. ஸஞ்ஞினோதி ஸஞ்ஞாவந்தோ. ந ஸஞ்ஞினோதி அஸஞ்ஞினோ. நேவஸஞ்ஞினாஸஞ்ஞினோ நாம ப⁴வக்³க³பரியாபன்னா. எத்தாவதா ச காமப⁴வோ, ரூபப⁴வோ, அரூபப⁴வோ, ஏகவோகாரப⁴வோ, சதுவோகாரப⁴வோ, பஞ்சவோகாரப⁴வோ, ஸஞ்ஞீப⁴வோ, அஸஞ்ஞீப⁴வோ, நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீப⁴வோதி நவவிதே⁴பி ப⁴வே ஸத்தே அனவஸேஸதோ பரியாதி³யித்வா த³ஸ்ஸேஸி த⁴ம்மராஜா. எத்த² ஹி ரூபிக்³க³ஹணேன காமப⁴வோ ரூபப⁴வோ பஞ்சவோகாரப⁴வோ ஏகவோகாரப⁴வோ ச த³ஸ்ஸிதோ, அரூபிக்³க³ஹணேன அரூபப⁴வோ சதுவோகாரப⁴வோ ச த³ஸ்ஸிதோ. ஸஞ்ஞீப⁴வாத³யோ பன ஸரூபேனேவ த³ஸ்ஸிதா. அபதா³தி³க்³க³ஹணேன காமப⁴வபஞ்சவோகாரப⁴வஸஞ்ஞீப⁴வானங் ஏகதே³ஸோ த³ஸ்ஸிதோதி.

    Rūpinoti rūpavanto. Na rūpinoti arūpino. Saññinoti saññāvanto. Na saññinoti asaññino. Nevasaññināsaññino nāma bhavaggapariyāpannā. Ettāvatā ca kāmabhavo, rūpabhavo, arūpabhavo, ekavokārabhavo, catuvokārabhavo, pañcavokārabhavo, saññībhavo, asaññībhavo, nevasaññīnāsaññībhavoti navavidhepi bhave satte anavasesato pariyādiyitvā dassesi dhammarājā. Ettha hi rūpiggahaṇena kāmabhavo rūpabhavo pañcavokārabhavo ekavokārabhavo ca dassito, arūpiggahaṇena arūpabhavo catuvokārabhavo ca dassito. Saññībhavādayo pana sarūpeneva dassitā. Apadādiggahaṇena kāmabhavapañcavokārabhavasaññībhavānaṃ ekadeso dassitoti.

    கஸ்மா பனெத்த² யதா² அது³தியஸுத்தே ‘‘த்³விபதா³னங் அக்³கோ³’’தி த்³விபதா³னங் க³ஹணமேவ அகத்வா அபதா³தி³க்³க³ஹணங் கதந்தி? வுச்சதே – அது³தியஸுத்தே தாவ ஸெட்ட²தரவஸேன த்³விபத³க்³க³ஹணமேவ கதங். இமஸ்மிஞ்ஹி லோகே ஸெட்டோ² நாம உப்பஜ்ஜமானோ அபத³சதுப்பத³ப³ஹுப்பதே³ஸு ந உப்பஜ்ஜதி, த்³விபதே³ஸுயேவ உப்பஜ்ஜதி. கதரேஸு த்³விபதே³ஸு? மனுஸ்ஸேஸு சேவ தே³வேஸு ச. மனுஸ்ஸேஸு உப்பஜ்ஜமானோ ஸகலலோகங் வஸே வத்தேதுங் ஸமத்தோ² பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா உப்பஜ்ஜதி. அங்கு³த்தரட்ட²கதா²யங் பன ‘‘திஸஹஸ்ஸிமஹாஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் வஸே வத்தேதுங் ஸமத்தோ²’’தி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.174) வுத்தங். தே³வேஸு உப்பஜ்ஜமானோ த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் வஸே வத்தனகோ மஹாப்³ரஹ்மா ஹுத்வா உப்பஜ்ஜதி, ஸோ தஸ்ஸ கப்பியகாரகோ வா ஆராமிகோ வா ஸம்பஜ்ஜதி. இதி ததோபி ஸெட்ட²தரவஸேனேஸ ‘‘த்³விபதா³னங் அக்³கோ³’’தி தத்த² வுத்தோ, இத⁴ பன அனவஸேஸபரியாதா³னவஸேன ஏவங் வுத்தங். யாவத்தகா ஹி ஸத்தா அத்தபா⁴வபரியாபன்னா அபதா³ வா…பே॰… நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞினோ வா, ததா²க³தோ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீதி. நித்³தா⁴ரணே சேதங் ஸாமிவசனங், மகாரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. அக்³கோ³ அக்கா²யதீதி பத³விபா⁴கோ³.

    Kasmā panettha yathā adutiyasutte ‘‘dvipadānaṃ aggo’’ti dvipadānaṃ gahaṇameva akatvā apadādiggahaṇaṃ katanti? Vuccate – adutiyasutte tāva seṭṭhataravasena dvipadaggahaṇameva kataṃ. Imasmiñhi loke seṭṭho nāma uppajjamāno apadacatuppadabahuppadesu na uppajjati, dvipadesuyeva uppajjati. Kataresu dvipadesu? Manussesu ceva devesu ca. Manussesu uppajjamāno sakalalokaṃ vase vattetuṃ samattho buddho hutvā uppajjati. Aṅguttaraṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘tisahassimahāsahassilokadhātuṃ vase vattetuṃ samattho’’ti (a. ni. aṭṭha. 1.1.174) vuttaṃ. Devesu uppajjamāno dasasahassilokadhātuṃ vase vattanako mahābrahmā hutvā uppajjati, so tassa kappiyakārako vā ārāmiko vā sampajjati. Iti tatopi seṭṭhataravasenesa ‘‘dvipadānaṃ aggo’’ti tattha vutto, idha pana anavasesapariyādānavasena evaṃ vuttaṃ. Yāvattakā hi sattā attabhāvapariyāpannā apadā vā…pe… nevasaññīnāsaññino vā, tathāgato tesaṃ aggamakkhāyatīti. Niddhāraṇe cetaṃ sāmivacanaṃ, makāro padasandhikaro. Aggo akkhāyatīti padavibhāgo.

    அக்³கோ³ விபாகோ ஹோதீதி அக்³கே³ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ பஸன்னானங் யோ பஸாதோ³, ஸோ அக்³கோ³ ஸெட்டோ² உத்தமோ கோடிபூ⁴தோ வா, தஸ்மா தஸ்ஸ விபாகோபி அக்³கோ³ ஸெட்டோ² உத்தமோ கோடிபூ⁴தோ உளாரதமோ பணீததமோ ஹோதி. ஸோ பன பஸாதோ³ து³விதோ⁴ லோகியலோகுத்தரபே⁴த³தோ. தேஸு லோகியஸ்ஸ தாவ –

    Aggo vipāko hotīti agge sammāsambuddhe pasannānaṃ yo pasādo, so aggo seṭṭho uttamo koṭibhūto vā, tasmā tassa vipākopi aggo seṭṭho uttamo koṭibhūto uḷāratamo paṇītatamo hoti. So pana pasādo duvidho lokiyalokuttarabhedato. Tesu lokiyassa tāva –

    ‘‘யே கேசி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தாஸே, ந தே க³மிஸ்ஸந்தி அபாயபூ⁴மிங்;

    ‘‘Ye keci buddhaṃ saraṇaṃ gatāse, na te gamissanti apāyabhūmiṃ;

    பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், தே³வகாயங் பரிபூரெஸ்ஸந்தி. (தீ³॰ நி॰ 2.332; ஸங்॰ நி॰ 1.37);

    Pahāya mānusaṃ dehaṃ, devakāyaṃ paripūressanti. (dī. ni. 2.332; saṃ. ni. 1.37);

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி கித்தயந்தஸ்ஸ, காயே ப⁴வதி யா பீதி;

    ‘‘Buddhoti kittayantassa, kāye bhavati yā pīti;

    வரமேவ ஹி ஸா பீதி, கஸிணேனபி ஜம்பு³தீ³பஸ்ஸ.

    Varameva hi sā pīti, kasiṇenapi jambudīpassa.

    ‘‘ஸதங் ஹத்தீ² ஸதங் அஸ்ஸா, ஸதங் அஸ்ஸதரீ ரதா²;

    ‘‘Sataṃ hatthī sataṃ assā, sataṃ assatarī rathā;

    ஸதங் கஞ்ஞாஸஹஸ்ஸானி, ஆமுக்கமணிகுண்ட³லா;

    Sataṃ kaññāsahassāni, āmukkamaṇikuṇḍalā;

    ஏகஸ்ஸ பத³வீதிஹாரஸ்ஸ, கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிங்’’. (ஸங்॰ நி॰ 1.242; சூளவ॰ 305);

    Ekassa padavītihārassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ’’. (saṃ. ni. 1.242; cūḷava. 305);

    ‘‘ஸாது⁴ கோ², தே³வானமிந்த³, பு³த்³த⁴ங் ஸரணக³மனங் ஹோதி, பு³த்³த⁴ங் ஸரணக³மனஹேது கோ², தே³வானமிந்த³, ஏவமிதே⁴கச்சே ஸத்தா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜந்தி. தே அஞ்ஞே தே³வே த³ஸஹி டா²னேஹி அதி⁴க³ண்ஹந்தி – தி³ப்³பே³ன ஆயுனா, தி³ப்³பே³ன வண்ணேன, தி³ப்³பே³ன ஸுகே²ன, தி³ப்³பே³ன யஸேன, தி³ப்³பே³ன ஆதி⁴பதெய்யேன, தி³ப்³பே³ஹி ரூபேஹி, தி³ப்³பே³ஹி ஸத்³தே³ஹி, தி³ப்³பே³ஹி க³ந்தே⁴ஹி, தி³ப்³பே³ஹி ரஸேஹி, தி³ப்³பே³ஹி பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.341) –

    ‘‘Sādhu kho, devānaminda, buddhaṃ saraṇagamanaṃ hoti, buddhaṃ saraṇagamanahetu kho, devānaminda, evamidhekacce sattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjanti. Te aññe deve dasahi ṭhānehi adhigaṇhanti – dibbena āyunā, dibbena vaṇṇena, dibbena sukhena, dibbena yasena, dibbena ādhipateyyena, dibbehi rūpehi, dibbehi saddehi, dibbehi gandhehi, dibbehi rasehi, dibbehi phoṭṭhabbehī’’ti (saṃ. ni. 4.341) –

    ஏவமாதீ³னங் ஸுத்தபதா³னங் வஸேன பஸாத³ஸ்ஸ ப²லவிஸேஸயோகோ³ வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா ஸோ அபாயது³க்க²வினிவத்தனேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பத்திப⁴வேஸு ஸுக²விபாகதா³யகோதி த³ட்ட²ப்³போ³. லோகுத்தரோ பன ஸாமஞ்ஞப²லவிபாகதா³யகோ வட்டது³க்க²வினிவத்தகோ ச. ஸப்³போ³பி சாயங் பஸாதோ³ பரம்பராய வட்டது³க்க²ங் வினிவத்தேதியேவ. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Evamādīnaṃ suttapadānaṃ vasena pasādassa phalavisesayogo veditabbo. Tasmā so apāyadukkhavinivattanena saddhiṃ sampattibhavesu sukhavipākadāyakoti daṭṭhabbo. Lokuttaro pana sāmaññaphalavipākadāyako vaṭṭadukkhavinivattako ca. Sabbopi cāyaṃ pasādo paramparāya vaṭṭadukkhaṃ vinivattetiyeva. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யஸ்மிங் , பி⁴க்க²வே, ஸமயே அரியஸாவகோ அத்தனோ ஸத்³த⁴ங் அனுஸ்ஸரதி, நேவஸ்ஸ தஸ்மிங் ஸமயே ராக³பரியுட்டி²தங் சித்தங் ஹோதி, ந தோ³ஸபரியுட்டி²தங், ந மோஹபரியுட்டி²தங் சித்தங் ஹோதி, உஜுக³தமேவஸ்ஸ தஸ்மிங் ஸமயே சித்தங் ஹோதி. உஜுக³தசித்தஸ்ஸ பாமோஜ்ஜங் ஜாயதி, பமுதி³தஸ்ஸ பீதி ஜாயதி…பே॰… நாபரங் இத்த²த்தாயாதி பஜானாதீ’’தி (அ॰ நி॰ 6.10; 26).

    ‘‘Yasmiṃ , bhikkhave, samaye ariyasāvako attano saddhaṃ anussarati, nevassa tasmiṃ samaye rāgapariyuṭṭhitaṃ cittaṃ hoti, na dosapariyuṭṭhitaṃ, na mohapariyuṭṭhitaṃ cittaṃ hoti, ujugatamevassa tasmiṃ samaye cittaṃ hoti. Ujugatacittassa pāmojjaṃ jāyati, pamuditassa pīti jāyati…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānātī’’ti (a. ni. 6.10; 26).

    த⁴ம்மாதி ஸபா⁴வத⁴ம்மா. ஸங்க²தாதி ஸமேச்ச ஸம்பு⁴ய்ய பச்சயேஹி கதாதி ஸங்க²தா, ஸப்பச்சயத⁴ம்மா. ஹேதூஹி பச்சயேஹி ச ந கேஹிசி கதாதி அஸங்க²தா, அப்பச்சயனிப்³பா³னங். ஸங்க²தானங் படியோகி³பா⁴வேன ‘‘அஸங்க²தா’’தி புது²வசனங். விராகோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீதி தேஸங் ஸங்க²தாஸங்க²தத⁴ம்மானங் யோ விராக³ஸங்கா²தோ அஸங்க²தத⁴ம்மோ, ஸோ ஸபா⁴வேனேவ ஸண்ஹஸுகு²மபா⁴வதோ ஸந்ததரபணீததரபா⁴வதோ க³ம்பீ⁴ராதி³பா⁴வதோ மத³னிம்மத³னாதி³பா⁴வதோ ச அக்³க³ங் ஸெட்ட²ங் உத்தமங் பவரந்தி வுச்சதி. யதி³த³ந்தி நிபாதோ, யோ அயந்தி அத்தோ². மத³னிம்மத³னோதிஆதீ³னி ஸப்³பா³னி நிப்³பா³னவேவசனானியேவ. ததா² ஹி தங் ஆக³ம்ம மானமத³புரிஸமதா³தி³கோ ஸப்³போ³ மதோ³ நிம்மதீ³யதி பமத்³தீ³யதி, காமபிபாஸாதி³கா ஸப்³பா³ பிபாஸா வினீயதி, காமாலயாதி³கா ஸப்³பே³பி ஆலயா ஸமுக்³கா⁴தீயந்தி, ஸப்³பே³பி கம்மவட்டகிலேஸவட்டவிபாகவட்டா உபச்சி²ஜ்ஜந்தி, அட்ட²ஸதபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி தண்ஹா கீ²யதி, ஸப்³பே³பி கிலேஸா விரஜ்ஜந்தி, ஸப்³ப³ங் து³க்க²ங் நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா மத³னிம்மத³னோ…பே॰… நிரோதோ⁴தி வுச்சதி. யா பனேஸா தண்ஹா ப⁴வேன ப⁴வங், ப²லேன கம்மங் வினதி ஸங்ஸிப்³ப³தீதி கத்வா வானந்தி வுச்சதி. தங் வானங் எத்த² நத்தி², ஏதஸ்மிங் வா அதி⁴க³தே அரியபுக்³க³லஸ்ஸ ந ஹோதீதி நிப்³பா³னங்.

    Dhammāti sabhāvadhammā. Saṅkhatāti samecca sambhuyya paccayehi katāti saṅkhatā, sappaccayadhammā. Hetūhi paccayehi ca na kehici katāti asaṅkhatā, appaccayanibbānaṃ. Saṅkhatānaṃ paṭiyogibhāvena ‘‘asaṅkhatā’’ti puthuvacanaṃ. Virāgo tesaṃ aggamakkhāyatīti tesaṃ saṅkhatāsaṅkhatadhammānaṃ yo virāgasaṅkhāto asaṅkhatadhammo, so sabhāveneva saṇhasukhumabhāvato santatarapaṇītatarabhāvato gambhīrādibhāvato madanimmadanādibhāvato ca aggaṃ seṭṭhaṃ uttamaṃ pavaranti vuccati. Yadidanti nipāto, yo ayanti attho. Madanimmadanotiādīni sabbāni nibbānavevacanāniyeva. Tathā hi taṃ āgamma mānamadapurisamadādiko sabbo mado nimmadīyati pamaddīyati, kāmapipāsādikā sabbā pipāsā vinīyati, kāmālayādikā sabbepi ālayā samugghātīyanti, sabbepi kammavaṭṭakilesavaṭṭavipākavaṭṭā upacchijjanti, aṭṭhasatabhedā sabbāpi taṇhā khīyati, sabbepi kilesā virajjanti, sabbaṃ dukkhaṃ nirujjhati, tasmā madanimmadano…pe… nirodhoti vuccati. Yā panesā taṇhā bhavena bhavaṃ, phalena kammaṃ vinati saṃsibbatīti katvā vānanti vuccati. Taṃ vānaṃ ettha natthi, etasmiṃ vā adhigate ariyapuggalassa na hotīti nibbānaṃ.

    அக்³கோ³ விபாகோ ஹோதீதி எத்தா²பி –

    Aggo vipāko hotīti etthāpi –

    ‘‘யே கேசி த⁴ம்மங் ஸரணங் க³தாஸே…பே॰…. (தீ³॰ நி॰ 2.332; ஸங்॰ நி॰ 1.37);

    ‘‘Ye keci dhammaṃ saraṇaṃ gatāse…pe…. (dī. ni. 2.332; saṃ. ni. 1.37);

    ‘‘த⁴ம்மோதி கித்தயந்தஸ்ஸ, காயே ப⁴வதி யா பீதி…பே॰….

    ‘‘Dhammoti kittayantassa, kāye bhavati yā pīti…pe….

    ‘‘ஸாது⁴ கோ², தே³வானமிந்த³, த⁴ம்மங் ஸரணக³மனங் ஹோதி. த⁴ம்மங் ஸரணக³மனஹேது கோ², தே³வானமிந்த³, ஏவமிதே⁴கச்சே…பே॰… தி³ப்³பே³ஹி பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.341) –

    ‘‘Sādhu kho, devānaminda, dhammaṃ saraṇagamanaṃ hoti. Dhammaṃ saraṇagamanahetu kho, devānaminda, evamidhekacce…pe… dibbehi phoṭṭhabbehī’’ti (saṃ. ni. 4.341) –

    ஏவமாதீ³னங் ஸுத்தபதா³னங் வஸேன த⁴ம்மே பஸாத³ஸ்ஸ ப²லவிஸேஸயோகோ³ வேதி³தப்³போ³. ஏவமெத்த² அஸங்க²தத⁴ம்மவஸேனேவ அக்³க³பா⁴வோ ஆக³தோ, ஸப்³ப³ஸங்க²தனிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸனத்த²ங் அரியமக்³க³வஸேனபி அயமத்தோ² லப்³ப⁴தேவ. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Evamādīnaṃ suttapadānaṃ vasena dhamme pasādassa phalavisesayogo veditabbo. Evamettha asaṅkhatadhammavaseneva aggabhāvo āgato, sabbasaṅkhatanissaraṇadassanatthaṃ ariyamaggavasenapi ayamattho labbhateva. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யாவதா , பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.34).

    ‘‘Yāvatā , bhikkhave, dhammā saṅkhatā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34).

    ‘‘மக்³கா³னட்ட²ங்கி³கோ ஸெட்டோ²’’தி ச. (த⁴॰ ப॰ 273).

    ‘‘Maggānaṭṭhaṅgiko seṭṭho’’ti ca. (Dha. pa. 273).

    ஸங்கா⁴ வா க³ணா வாதி ஜனஸமூஹஸங்கா²தா யாவதா லோகே ஸங்கா⁴ வா க³ணா வா. ததா²க³தஸாவகஸங்கோ⁴தி அட்ட²அரியபுக்³க³லஸமூஹஸங்கா²தோ தி³ட்டி²ஸீலஸாமஞ்ஞேன ஸங்ஹதோ ததா²க³தஸ்ஸ ஸாவகஸங்கோ⁴. தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீதி அத்தனோ ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாவிமுத்திஆதி³கு³ணவிஸேஸேன தேஸங் ஸங்கா⁴னங் அக்³கோ³ ஸெட்டோ² உத்தமோ பவரோதி வுச்சதி. யதி³த³ந்தி யானி இமானி. சத்தாரி புரிஸயுகா³னீதி யுக³ளவஸேன பட²மமக்³க³ட்டோ² பட²மப²லட்டோ²தி இத³மேகங் யுக³ளங், யாவ சதுத்த²மக்³க³ட்டோ² சதுத்த²ப²லட்டோ²தி இத³மேகங் யுக³ளந்தி ஏவங் சத்தாரி புரிஸயுகா³னி. அட்ட² புரிஸபுக்³க³லாதி புரிஸபுக்³க³லவஸேன ஏகோ பட²மமக்³க³ட்டோ² ஏகோ பட²மப²லட்டோ²தி இமினா நயேன அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா. எத்த² ச புரிஸோதி வா புக்³க³லோதி வா ஏகத்தா²னி ஏதானி பதா³னி, வேனெய்யவஸேன பனேவங் வுத்தங். ஏஸ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴தி யானிமானி யுக³வஸேன சத்தாரி புரிஸயுகா³னி, பாடேக்கதோ அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா, ஏஸ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴.

    Saṅghā vā gaṇā vāti janasamūhasaṅkhātā yāvatā loke saṅghā vā gaṇā vā. Tathāgatasāvakasaṅghoti aṭṭhaariyapuggalasamūhasaṅkhāto diṭṭhisīlasāmaññena saṃhato tathāgatassa sāvakasaṅgho. Tesaṃ aggamakkhāyatīti attano sīlasamādhipaññāvimuttiādiguṇavisesena tesaṃ saṅghānaṃ aggo seṭṭho uttamo pavaroti vuccati. Yadidanti yāni imāni. Cattāri purisayugānīti yugaḷavasena paṭhamamaggaṭṭho paṭhamaphalaṭṭhoti idamekaṃ yugaḷaṃ, yāva catutthamaggaṭṭho catutthaphalaṭṭhoti idamekaṃ yugaḷanti evaṃ cattāri purisayugāni. Aṭṭha purisapuggalāti purisapuggalavasena eko paṭhamamaggaṭṭho eko paṭhamaphalaṭṭhoti iminā nayena aṭṭha purisapuggalā. Ettha ca purisoti vā puggaloti vā ekatthāni etāni padāni, veneyyavasena panevaṃ vuttaṃ. Esa bhagavato sāvakasaṅghoti yānimāni yugavasena cattāri purisayugāni, pāṭekkato aṭṭha purisapuggalā, esa bhagavato sāvakasaṅgho.

    ஆஹுனெய்யோதிஆதீ³ஸு ஆனெத்வா ஹுனிதப்³ப³ந்தி ஆஹுனங், தூ³ரதோபி ஆக³ந்த்வா ஸீலவந்தேஸு தா³தப்³ப³ந்தி அத்தோ². சதுன்னங் பச்சயானமேதங் அதி⁴வசனங். மஹப்ப²லபா⁴வகரணதோ தங் ஆஹுனங் படிக்³க³ஹேதுங் யுத்தோதி ஆஹுனெய்யோ. அத² வா தூ³ரதோபி ஆக³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் ஸாபதெய்யம்பி எத்த² ஹுனிதப்³ப³ங், ஸக்காதீ³னம்பி ஆஹவனங் அரஹதீதி வா ஆஹவனீயோ. யோ சாயங் ப்³ராஹ்மணானங் ஆஹவனீயோ நாம அக்³கி³, யத்த² ஹுதங் மஹப்ப²லந்தி தேஸங் லத்³தி⁴, ஸோ சே ஹுதஸ்ஸ மஹப்ப²லதாய ஆஹவனீயோ, ஸங்கோ⁴வ ஆஹவனீயோ. ஸங்கே⁴ ஹுதஞ்ஹி மஹப்ப²லங் ஹோதி. யதா²ஹ –

    Āhuneyyotiādīsu ānetvā hunitabbanti āhunaṃ, dūratopi āgantvā sīlavantesu dātabbanti attho. Catunnaṃ paccayānametaṃ adhivacanaṃ. Mahapphalabhāvakaraṇato taṃ āhunaṃ paṭiggahetuṃ yuttoti āhuneyyo. Atha vā dūratopi āgantvā sabbaṃ sāpateyyampi ettha hunitabbaṃ, sakkādīnampi āhavanaṃ arahatīti vā āhavanīyo. Yo cāyaṃ brāhmaṇānaṃ āhavanīyo nāma aggi, yattha hutaṃ mahapphalanti tesaṃ laddhi, so ce hutassa mahapphalatāya āhavanīyo, saṅghova āhavanīyo. Saṅghe hutañhi mahapphalaṃ hoti. Yathāha –

    ‘‘யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜந்து, அக்³கி³ங் பரிசரே வனே;

    ‘‘Yo ca vassasataṃ jantu, aggiṃ paricare vane;

    ஏகஞ்ச பா⁴விதத்தானங், முஹுத்தமபி பூஜயே;

    Ekañca bhāvitattānaṃ, muhuttamapi pūjaye;

    ஸா ஏவ பூஜனா ஸெய்யோ, யஞ்சே வஸ்ஸஸதங் ஹுத’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 107);

    Sā eva pūjanā seyyo, yañce vassasataṃ huta’’nti. (dha. pa. 107);

    தயித³ங் நிகாயந்தரே ‘‘ஆஹவனீயோ’’தி பத³ங் இத⁴ ‘‘ஆஹுனெய்யோ’’தி இமினா பதே³ன அத்த²தோ ஏகங், ப்³யஞ்ஜனதோ பன கிஞ்சிமத்தமேவ நானங், தஸ்மா ஏவமத்த²வண்ணனா கதா.

    Tayidaṃ nikāyantare ‘‘āhavanīyo’’ti padaṃ idha ‘‘āhuneyyo’’ti iminā padena atthato ekaṃ, byañjanato pana kiñcimattameva nānaṃ, tasmā evamatthavaṇṇanā katā.

    பாஹுனெய்யோதி எத்த² பன பாஹுனங் வுச்சதி தி³ஸாவிதி³ஸதோ ஆக³தானங் பியமனாபானங் ஞாதிமித்தானங் அத்தா²ய ஸக்காரேன படியத்தங் ஆக³ந்துகதா³னங், தம்பி ட²பெத்வா தே ததா²ரூபே பாஹுனகே ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ தா³துங் யுத்தங். ததா² ஹேஸ ஏகபு³த்³த⁴ந்தரேபி தி³ஸ்ஸதி அப்³போ³கிண்ணஞ்ச. அயங் பனெத்த² பத³த்தோ² – ‘‘பியமனாபத்தகரேஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி ஏவங் பாஹுனமஸ்ஸ தா³துங் யுத்தங், பாஹுனஞ்ச படிக்³க³ஹேதுங் யுத்தோதி பாஹுனெய்யோ. யேஸங் பன பாஹவனீயோதி பாளி, தேஸங் யஸ்மா ஸங்கோ⁴ புப்³ப³காரங் அரஹதி, தஸ்மா ஸங்கோ⁴ ஸப்³ப³பட²மங் ஆனெத்வா எத்த² ஹுனிதப்³ப³ந்தி பாஹவனீயோ, ஸப்³ப³ப்பகாரேன வா ஆஹவனங் அரஹதீதி பாஹவனீயோ. ஸ்வாயமித⁴ தேனேவ அத்தே²ன பாஹுனெய்யோதி வுச்சதி.

    Pāhuneyyoti ettha pana pāhunaṃ vuccati disāvidisato āgatānaṃ piyamanāpānaṃ ñātimittānaṃ atthāya sakkārena paṭiyattaṃ āgantukadānaṃ, tampi ṭhapetvā te tathārūpe pāhunake saṅghasseva dātuṃ yuttaṃ. Tathā hesa ekabuddhantarepi dissati abbokiṇṇañca. Ayaṃ panettha padattho – ‘‘piyamanāpattakarehi dhammehi samannāgato’’ti evaṃ pāhunamassa dātuṃ yuttaṃ, pāhunañca paṭiggahetuṃ yuttoti pāhuneyyo. Yesaṃ pana pāhavanīyoti pāḷi, tesaṃ yasmā saṅgho pubbakāraṃ arahati, tasmā saṅgho sabbapaṭhamaṃ ānetvā ettha hunitabbanti pāhavanīyo, sabbappakārena vā āhavanaṃ arahatīti pāhavanīyo. Svāyamidha teneva atthena pāhuneyyoti vuccati.

    ‘‘த³க்கி²ணா’’தி பரலோகங் ஸத்³த³ஹித்வா தா³தப்³ப³தா³னங், தங் த³க்கி²ணங் அரஹதி த³க்கி²ணாய வா ஹிதோ மஹப்ப²லபா⁴வகரணேன விஸோத⁴னதோதி த³க்கி²ணெய்யோ. உபோ⁴ ஹத்தே² ஸிரஸி பதிட்ட²பெத்வா ஸப்³ப³லோகேன கரியமானங் அஞ்ஜலிகம்மங் அரஹதீதி அஞ்ஜலிகரணீயோ. அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸாதி ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ அஸதி³ஸங் புஞ்ஞவிரூஹனட்டா²னங். யதா² ஹி ரத்தஸாலீனங் வா யவானங் வா விரூஹனட்டா²னங் ‘‘ரத்தஸாலிக்கெ²த்தங் யவக்கெ²த்த’’ந்தி வுச்சதி, ஏவங் ஸங்கோ⁴ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ புஞ்ஞவிரூஹனட்டா²னங். ஸங்க⁴ங் நிஸ்ஸாய ஹி லோகஸ்ஸ நானப்பகாரஹிதஸுக²னிப்³ப³த்தகானி புஞ்ஞானி விரூஹந்தி, தஸ்மா ஸங்கோ⁴ அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸ. இதா⁴பி –

    ‘‘Dakkhiṇā’’ti paralokaṃ saddahitvā dātabbadānaṃ, taṃ dakkhiṇaṃ arahati dakkhiṇāya vā hito mahapphalabhāvakaraṇena visodhanatoti dakkhiṇeyyo. Ubho hatthe sirasi patiṭṭhapetvā sabbalokena kariyamānaṃ añjalikammaṃ arahatīti añjalikaraṇīyo. Anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti sabbalokassa asadisaṃ puññavirūhanaṭṭhānaṃ. Yathā hi rattasālīnaṃ vā yavānaṃ vā virūhanaṭṭhānaṃ ‘‘rattasālikkhettaṃ yavakkhetta’’nti vuccati, evaṃ saṅgho sadevakassa lokassa puññavirūhanaṭṭhānaṃ. Saṅghaṃ nissāya hi lokassa nānappakārahitasukhanibbattakāni puññāni virūhanti, tasmā saṅgho anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa. Idhāpi –

    ‘‘யே கேசி ஸங்க⁴ங் ஸரணங் க³தாஸே…பே॰…. (தீ³॰ நி॰ 2.332; ஸங்॰ நி॰ 1.37);

    ‘‘Ye keci saṅghaṃ saraṇaṃ gatāse…pe…. (dī. ni. 2.332; saṃ. ni. 1.37);

    ‘‘ஸங்கோ⁴தி கித்தயந்தஸ்ஸ, காயே ப⁴வதி யா பீதி…பே॰…’’.

    ‘‘Saṅghoti kittayantassa, kāye bhavati yā pīti…pe…’’.

    ‘‘ஸாது⁴ கோ², தே³வானமிந்த³, ஸங்க⁴ங் ஸரணக³மனங் ஹோதி, ஸங்க⁴ங் ஸரணக³மனஹேது கோ² தே³வானமிந்த³…பே॰… தி³ப்³பே³ஹி பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.341) –

    ‘‘Sādhu kho, devānaminda, saṅghaṃ saraṇagamanaṃ hoti, saṅghaṃ saraṇagamanahetu kho devānaminda…pe… dibbehi phoṭṭhabbehī’’ti (saṃ. ni. 4.341) –

    ஆதீ³னங் ஸுத்தபதா³னங் வஸேன ஸங்கே⁴ பஸாத³ஸ்ஸ ப²லவிஸேஸயோகோ³, தேனஸ்ஸ அக்³க³தா அக்³க³விபாகதா ச வேதி³தப்³பா³. ததா² அனுத்தரியபடிலாபோ⁴ ஸத்தமப⁴வாதி³தோ பட்டா²ய வட்டது³க்க²ஸமுச்சே²தோ³ அனுத்தரஸுகா²தி⁴க³மோதி ஏவமாதி³உளாரப²லனிப்பா²த³னவஸேன அக்³க³விபாகதா வேதி³தப்³பா³.

    Ādīnaṃ suttapadānaṃ vasena saṅghe pasādassa phalavisesayogo, tenassa aggatā aggavipākatā ca veditabbā. Tathā anuttariyapaṭilābho sattamabhavādito paṭṭhāya vaṭṭadukkhasamucchedo anuttarasukhādhigamoti evamādiuḷāraphalanipphādanavasena aggavipākatā veditabbā.

    கா³தா²ஸு அக்³க³தோதி அக்³கே³ ரதனத்தயே, அக்³க³பா⁴வதோ வா பஸன்னானங். அக்³க³ங் த⁴ம்மந்தி அக்³க³ஸபா⁴வங் பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தங் த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங் ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்திங் ரதனத்தயஸ்ஸ அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங் உத்தமஸபா⁴வங் , த³ஸப³லாதி³ஸ்வாக்கா²ததாதி³ஸுப்படிபன்னதாதி³கு³ணஸபா⁴வங் வா விஜானதங் விஜானந்தானங். ஏவங் ஸாதா⁴ரணதோ அக்³க³ப்பஸாத³வத்து²ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அஸாதா⁴ரணதோ தங் விபா⁴கே³ன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அக்³கே³ பு³த்³தே⁴’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பஸன்னானந்தி அவேச்சப்பஸாதே³ன இதரப்பஸாதே³ன ச பஸன்னானங் அதி⁴முத்தானங். விராகூ³பஸமேதி விராகே³ உபஸமே ச, ஸப்³ப³ஸ்ஸ ராக³ஸ்ஸ ஸப்³பே³ஸங் கிலேஸானங் அச்சந்தவிராக³ஹேதுபூ⁴தே அச்சந்தஉபஸமஹேதுபூ⁴தே சாதி அத்தோ². ஸுகே²தி வட்டது³க்க²க்க²யபா⁴வேன ஸங்கா²ரூபஸமஸுக²பா⁴வேன ச ஸுகே².

    Gāthāsu aggatoti agge ratanattaye, aggabhāvato vā pasannānaṃ. Aggaṃ dhammanti aggasabhāvaṃ buddhasubuddhataṃ dhammasudhammataṃ saṅghasuppaṭipattiṃ ratanattayassa anaññasādhāraṇaṃ uttamasabhāvaṃ , dasabalādisvākkhātatādisuppaṭipannatādiguṇasabhāvaṃ vā vijānataṃ vijānantānaṃ. Evaṃ sādhāraṇato aggappasādavatthuṃ dassetvā idāni asādhāraṇato taṃ vibhāgena dassetuṃ ‘‘agge buddhe’’tiādi vuttaṃ. Tattha pasannānanti aveccappasādena itarappasādena ca pasannānaṃ adhimuttānaṃ. Virāgūpasameti virāge upasame ca, sabbassa rāgassa sabbesaṃ kilesānaṃ accantavirāgahetubhūte accantaupasamahetubhūte cāti attho. Sukheti vaṭṭadukkhakkhayabhāvena saṅkhārūpasamasukhabhāvena ca sukhe.

    அக்³க³ஸ்மிங் தா³னங் த³த³தந்தி அக்³கே³ ரதனத்தயே தா³னங் தெ³ந்தானங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் பரிச்சஜந்தானங். தத்த² த⁴ரமானங் ப⁴க³வந்தங் சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹந்தா பூஜெந்தா ஸக்கரொந்தா பரினிப்³பு³தஞ்ச ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ தா⁴துசேதியாதி³கே உபட்ட²ஹந்தா பூஜெந்தா ஸக்கரொந்தா பு³த்³தே⁴ தா³னங் த³த³ந்தி நாம. ‘‘த⁴ம்மங் பூஜெஸ்ஸாமா’’தி த⁴ம்மத⁴ரே புக்³க³லே சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹந்தா பூஜெந்தா ஸக்கரொந்தா த⁴ம்மஞ்ச சிரட்டி²திகங் கரொந்தா த⁴ம்மே தா³னங் த³த³ந்தி நாம. ததா² அரியஸங்க⁴ங் சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹந்தா பூஜெந்தா ஸக்கரொந்தா தங் உத்³தி³ஸ்ஸ இதரஸ்மிம்பி ததா² படிபஜ்ஜந்தா ஸங்கே⁴ தா³னங் த³த³ந்தி நாம. அக்³க³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீதி ஏவங் ரதனத்தயே பஸன்னேன சேதஸா உளாரங் பரிச்சாக³ங் உளாரஞ்ச பூஜாஸக்காரங் பவத்தெந்தானங் தி³வஸே தி³வஸே அக்³க³ங் உளாரங் குஸலங் உபசீயதி. இதா³னி தஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ அக்³க³விபாகதாய அக்³க³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அக்³க³ங் ஆயூ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அக்³க³ங் ஆயூதி தி³ப்³ப³ங் வா மானுஸங் வா அக்³க³ங் உளாரதமங் ஆயு. பவட்³ட⁴தீதி உபரூபரி ப்³ரூஹதி. வண்ணோதி ரூபஸம்பதா³. யஸோதி பரிவாரஸம்பதா³. கித்தீதி து²திகோ⁴ஸோ. ஸுக²ந்தி காயிகங் சேதஸிகஞ்ச ஸுக²ங். ப³லந்தி காயப³லங் ஞாணப³லஞ்ச.

    Aggasmiṃ dānaṃ dadatanti agge ratanattaye dānaṃ dentānaṃ deyyadhammaṃ pariccajantānaṃ. Tattha dharamānaṃ bhagavantaṃ catūhi paccayehi upaṭṭhahantā pūjentā sakkarontā parinibbutañca bhagavantaṃ uddissa dhātucetiyādike upaṭṭhahantā pūjentā sakkarontā buddhe dānaṃ dadanti nāma. ‘‘Dhammaṃ pūjessāmā’’ti dhammadhare puggale catūhi paccayehi upaṭṭhahantā pūjentā sakkarontā dhammañca ciraṭṭhitikaṃ karontā dhamme dānaṃ dadanti nāma. Tathā ariyasaṅghaṃ catūhi paccayehi upaṭṭhahantā pūjentā sakkarontā taṃ uddissa itarasmimpi tathā paṭipajjantā saṅghe dānaṃ dadanti nāma. Aggaṃ puññaṃ pavaḍḍhatīti evaṃ ratanattaye pasannena cetasā uḷāraṃ pariccāgaṃ uḷārañca pūjāsakkāraṃ pavattentānaṃ divase divase aggaṃ uḷāraṃ kusalaṃ upacīyati. Idāni tassa puññassa aggavipākatāya aggabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘aggaṃ āyū’’tiādi vuttaṃ. Tattha aggaṃ āyūti dibbaṃ vā mānusaṃ vā aggaṃ uḷāratamaṃ āyu. Pavaḍḍhatīti uparūpari brūhati. Vaṇṇoti rūpasampadā. Yasoti parivārasampadā. Kittīti thutighoso. Sukhanti kāyikaṃ cetasikañca sukhaṃ. Balanti kāyabalaṃ ñāṇabalañca.

    அக்³க³ஸ்ஸ தா³தாதி அக்³க³ஸ்ஸ ரதனத்தயஸ்ஸ தா³தா, அத² வா அக்³க³ஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ தா³னங் உளாரங் கத்வா தத்த² புஞ்ஞங் பவத்தேதா. அக்³க³த⁴ம்மஸமாஹிதோதி அக்³கே³ன பஸாத³த⁴ம்மேன தா³னாதி³த⁴ம்மேன ச ஸமாஹிதோ ஸமன்னாக³தோ அசலப்பஸாத³யுத்தோ, தஸ்ஸ வா விபாகபூ⁴தேஹி ப³ஹுஜனஸ்ஸ பியமனாபதாதி³த⁴ம்மேஹி யுத்தோ. அக்³க³ப்பத்தோ பமோத³தீதி யத்த² யத்த² ஸத்தனிகாயே உப்பன்னோ, தத்த² தத்த² அக்³க³பா⁴வங் ஸெட்ட²பா⁴வங் அதி⁴க³தோ, அக்³க³பா⁴வங் வா லோகுத்தரமக்³க³ப²லங் அதி⁴க³தோ பமோத³தி அபி⁴ரமதி பரிதுஸ்ஸதீதி.

    Aggassa dātāti aggassa ratanattayassa dātā, atha vā aggassa deyyadhammassa dānaṃ uḷāraṃ katvā tattha puññaṃ pavattetā. Aggadhammasamāhitoti aggena pasādadhammena dānādidhammena ca samāhito samannāgato acalappasādayutto, tassa vā vipākabhūtehi bahujanassa piyamanāpatādidhammehi yutto. Aggappatto pamodatīti yattha yattha sattanikāye uppanno, tattha tattha aggabhāvaṃ seṭṭhabhāvaṃ adhigato, aggabhāvaṃ vā lokuttaramaggaphalaṃ adhigato pamodati abhiramati paritussatīti.

    பட²மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 1. அக்³க³ப்பஸாத³ஸுத்தங் • 1. Aggappasādasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact