Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    અગ્ઘસમોધાનપરિવાસકથાવણ્ણના

    Agghasamodhānaparivāsakathāvaṇṇanā

    ૧૩૪. ‘‘એકાપત્તિમૂલકઞ્ચા’’તિ ઇમિના ‘‘એકા આપત્તિ એકાહપ્પટિચ્છન્ના, એકા આપત્તિ દ્વીહપ્પટિચ્છન્ના’’તિઆદિનયં દસ્સેતિ. અપ્પટિચ્છન્નભાવં દસ્સેતુન્તિ અજાનનાદિના પટિચ્છન્નાયપિ આપત્તિયા માનત્તારહતાવચનેન અપ્પટિચ્છન્નભાવં દસ્સેતું. ‘‘એકસ્સ, આવુસો, માસસ્સ ભિક્ખુ માનત્તારહો’’તિ (ચૂળવ॰ ૧૫૩) હિ વુત્તં. એત્થ એકસ્સ અજાનનપટિચ્છન્નમાસસ્સ પરિવાસારહો ન હોતિ, કેવલં આપત્તિયા અપ્પટિચ્છન્નત્તા માનત્તારહો હોતીતિ અધિપ્પાયો. પાળિયં મક્ખધમ્મોતિ મદ્દિતુકામતા. સઙ્ઘાદિસેસાનં પરિવાસદાનાદિસબ્બવિનિચ્છયસ્સ સમુચ્ચયત્તા પનેસ સમુચ્ચયક્ખન્ધકોતિ વુત્તોતિ વેદિતબ્બો.

    134.‘‘Ekāpattimūlakañcā’’ti iminā ‘‘ekā āpatti ekāhappaṭicchannā, ekā āpatti dvīhappaṭicchannā’’tiādinayaṃ dasseti. Appaṭicchannabhāvaṃ dassetunti ajānanādinā paṭicchannāyapi āpattiyā mānattārahatāvacanena appaṭicchannabhāvaṃ dassetuṃ. ‘‘Ekassa, āvuso, māsassa bhikkhu mānattāraho’’ti (cūḷava. 153) hi vuttaṃ. Ettha ekassa ajānanapaṭicchannamāsassa parivāsāraho na hoti, kevalaṃ āpattiyā appaṭicchannattā mānattāraho hotīti adhippāyo. Pāḷiyaṃ makkhadhammoti madditukāmatā. Saṅghādisesānaṃ parivāsadānādisabbavinicchayassa samuccayattā panesa samuccayakkhandhakoti vuttoti veditabbo.

    અગ્ઘસમોધાનપરિવાસકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Agghasamodhānaparivāsakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    સમુચ્ચયક્ખન્ધકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Samuccayakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / અગ્ઘસમોધાનપરિવાસો • Agghasamodhānaparivāso

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / અગ્ઘસમોધાનપરિવાસકથા • Agghasamodhānaparivāsakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અગ્ઘસમોધાનપરિવાસકથાવણ્ણના • Agghasamodhānaparivāsakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અગ્ઘસમોધાનપરિવાસકથા • Agghasamodhānaparivāsakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact