Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૨૯] ૯. અગ્ગિકભારદ્વાજજાતકવણ્ણના

    [129] 9. Aggikabhāradvājajātakavaṇṇanā

    નાયં સિખા પુઞ્ઞહેતૂતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કુહકઞ્ઞેવ ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ.

    Nāyaṃsikhā puññahetūti idaṃ satthā jetavane viharanto kuhakaññeva bhikkhuṃ ārabbha kathesi.

    અતીતસ્મિઞ્હિ બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો મૂસિકરાજા હુત્વા અરઞ્ઞે વસતિ. અથેકો સિઙ્ગાલો દવડાહે ઉટ્ઠિતે પલાયિતું અસક્કોન્તો એકસ્મિં રુક્ખે સીસં આહચ્ચ અટ્ઠાસિ. તસ્સ સકલસરીરે લોમાનિ ઝાયિંસુ, રુક્ખં આહચ્ચ ઠિતટ્ઠાને પન મત્થકે ચૂળા વિય થોકાનિ લોમાનિ અટ્ઠંસુ. સો એકદિવસં સોણ્ડિયં પાનીયં પિવન્તો છાયં ઓલોકેન્તો ચૂળં દિસ્વા ‘‘ઉપ્પન્નં દાનિ મે ભણ્ડમૂલ’’ન્તિ અરઞ્ઞે વિચરન્તો તં મૂસિકાદરિં દિસ્વા ‘‘ઇમા મૂસિકા વઞ્ચેત્વા ખાદિસ્સામી’’તિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ અવિદૂરે અટ્ઠાસિ. અથ નં બોધિસત્તો ગોચરાય ચરન્તો દિસ્વા ‘‘સીલવા અય’’ન્તિ સઞ્ઞાય ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ત્વં કિન્નામોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અહં અગ્ગિકભારદ્વાજો નામા’’તિ. ‘‘અથ કસ્મા આગતોસી’’તિ? ‘‘તુમ્હાકં રક્ખનત્થાયા’’તિ. ‘‘કિન્તિ કત્વા અમ્હે રક્ખિસ્સસી’’તિ? ‘‘અહં અઙ્ગુટ્ઠગણનં નામ જાનામિ, તુમ્હાકં પાતોવ નિક્ખમિત્વા ગોચરાય ગમનકાલે ‘એત્તકા’તિ ગણેત્વા પચ્ચાગમનકાલેપિ ગણેસ્સામિ, એવં સાયં પાતં ગણેન્તો રક્ખિસ્સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ રક્ખ માતુલા’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા નિક્ખમનકાલે ‘‘એકો દ્વે તયો’’તિ ગણેત્વા પચ્ચાગમનકાલેપિ તથેવ ગણેત્વા સબ્બપચ્છિમં ગહેત્વા ખાદતિ. સેસં પુરિમસદિસમેવ.

    Atītasmiñhi bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mūsikarājā hutvā araññe vasati. Atheko siṅgālo davaḍāhe uṭṭhite palāyituṃ asakkonto ekasmiṃ rukkhe sīsaṃ āhacca aṭṭhāsi. Tassa sakalasarīre lomāni jhāyiṃsu, rukkhaṃ āhacca ṭhitaṭṭhāne pana matthake cūḷā viya thokāni lomāni aṭṭhaṃsu. So ekadivasaṃ soṇḍiyaṃ pānīyaṃ pivanto chāyaṃ olokento cūḷaṃ disvā ‘‘uppannaṃ dāni me bhaṇḍamūla’’nti araññe vicaranto taṃ mūsikādariṃ disvā ‘‘imā mūsikā vañcetvā khādissāmī’’ti heṭṭhā vuttanayeneva avidūre aṭṭhāsi. Atha naṃ bodhisatto gocarāya caranto disvā ‘‘sīlavā aya’’nti saññāya upasaṅkamitvā ‘‘tvaṃ kinnāmosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ aggikabhāradvājo nāmā’’ti. ‘‘Atha kasmā āgatosī’’ti? ‘‘Tumhākaṃ rakkhanatthāyā’’ti. ‘‘Kinti katvā amhe rakkhissasī’’ti? ‘‘Ahaṃ aṅguṭṭhagaṇanaṃ nāma jānāmi, tumhākaṃ pātova nikkhamitvā gocarāya gamanakāle ‘ettakā’ti gaṇetvā paccāgamanakālepi gaṇessāmi, evaṃ sāyaṃ pātaṃ gaṇento rakkhissāmī’’ti. ‘‘Tena hi rakkha mātulā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā nikkhamanakāle ‘‘eko dve tayo’’ti gaṇetvā paccāgamanakālepi tatheva gaṇetvā sabbapacchimaṃ gahetvā khādati. Sesaṃ purimasadisameva.

    ઇધ પન મૂસિકરાજા નિવત્તિત્વા ઠિતો ‘‘ભો અગ્ગિકભારદ્વાજ, નાયં તવ ધમ્મસુધમ્મતાય મત્થકે ચૂળા ઠપિતા, કુચ્છિકારણા પન ઠપિતા’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Idha pana mūsikarājā nivattitvā ṭhito ‘‘bho aggikabhāradvāja, nāyaṃ tava dhammasudhammatāya matthake cūḷā ṭhapitā, kucchikāraṇā pana ṭhapitā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘નાયં સિખા પુઞ્ઞહેતુ, ઘાસહેતુ અયં સિખા;

    ‘‘Nāyaṃ sikhā puññahetu, ghāsahetu ayaṃ sikhā;

    નાગુટ્ઠિગણનં યાતિ, અલં તે હોતુ અગ્ગિકા’’તિ.

    Nāguṭṭhigaṇanaṃ yāti, alaṃ te hotu aggikā’’ti.

    તત્થ નાગુટ્ઠિગણનં યાતીતિ ‘‘અઙ્ગુટ્ઠિગણના’’તિ અઙ્ગુટ્ઠગણના વુચ્ચતિ, અયં મૂસિકગણો અઙ્ગુટ્ઠગણનં ન ગચ્છતિ ન ઉપેતિ ન પૂરેતિ, પરિક્ખયં ગચ્છતીતિ અત્થો. અલં તે હોતુ અગ્ગિકાતિ સિઙ્ગાલં નામેન આલપન્તો આહ. એત્તાવતા તે અલં હોતુ, ન ઇતો પરં મૂસિકે ખાદિસ્સસિ . અમ્હેહિ વા તયા સદ્ધિં સંવાસો અલં હોતુ, ન મયં ઇદાનિ તયા સદ્ધિં વસિસ્સામાતિપિ અત્થો. સેસં પુરિમસદિસમેવ.

    Tattha nāguṭṭhigaṇanaṃ yātīti ‘‘aṅguṭṭhigaṇanā’’ti aṅguṭṭhagaṇanā vuccati, ayaṃ mūsikagaṇo aṅguṭṭhagaṇanaṃ na gacchati na upeti na pūreti, parikkhayaṃ gacchatīti attho. Alaṃ te hotu aggikāti siṅgālaṃ nāmena ālapanto āha. Ettāvatā te alaṃ hotu, na ito paraṃ mūsike khādissasi . Amhehi vā tayā saddhiṃ saṃvāso alaṃ hotu, na mayaṃ idāni tayā saddhiṃ vasissāmātipi attho. Sesaṃ purimasadisameva.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ ‘‘તદા સિઙ્ગાલો અયં ભિક્ખુ અહોસિ, મૂસિકરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā siṅgālo ayaṃ bhikkhu ahosi, mūsikarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    અગ્ગિકભારદ્વાજજાતકવણ્ણના નવમા.

    Aggikabhāradvājajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૨૯. અગ્ગિકભારદ્વાજજાતકં • 129. Aggikabhāradvājajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact