Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. અગ્ગિકસુત્તં

    8. Aggikasuttaṃ

    ૧૯૪. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન અગ્ગિકભારદ્વાજસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ સપ્પિના પાયસો સન્નિહિતો હોતિ – ‘‘અગ્ગિં જુહિસ્સામિ, અગ્ગિહુત્તં પરિચરિસ્સામી’’તિ.

    194. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa sappinā pāyaso sannihito hoti – ‘‘aggiṃ juhissāmi, aggihuttaṃ paricarissāmī’’ti.

    અથ ખો ભગવા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય રાજગહં પિણ્ડાય પાવિસિ. રાજગહે સપદાનં પિણ્ડાય ચરમાનો યેન અગ્ગિકભારદ્વાજસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ નિવેસનં તેનુપસઙ્કમિ ; ઉપસઙ્કમિત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. અદ્દસા ખો અગ્ગિકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં પિણ્ડાય ઠિતં. દિસ્વાન ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pāvisi. Rājagahe sapadānaṃ piṇḍāya caramāno yena aggikabhāradvājassa brāhmaṇassa nivesanaṃ tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Addasā kho aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ piṇḍāya ṭhitaṃ. Disvāna bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘તીહિ વિજ્જાહિ સમ્પન્નો, જાતિમા સુતવા બહૂ;

    ‘‘Tīhi vijjāhi sampanno, jātimā sutavā bahū;

    વિજ્જાચરણસમ્પન્નો, સોમં ભુઞ્જેય્ય પાયસ’’ન્તિ.

    Vijjācaraṇasampanno, somaṃ bhuñjeyya pāyasa’’nti.

    ‘‘બહુમ્પિ પલપં જપ્પં, ન જચ્ચા હોતિ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘Bahumpi palapaṃ jappaṃ, na jaccā hoti brāhmaṇo;

    અન્તોકસમ્બુ સંકિલિટ્ઠો, કુહનાપરિવારિતો.

    Antokasambu saṃkiliṭṭho, kuhanāparivārito.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં યો વેદી, સગ્ગાપાયઞ્ચ પસ્સતિ;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ yo vedī, saggāpāyañca passati;

    અથો જાતિક્ખયં પત્તો, અભિઞ્ઞાવોસિતો મુનિ.

    Atho jātikkhayaṃ patto, abhiññāvosito muni.

    ‘‘એતાહિ તીહિ વિજ્જાહિ, તેવિજ્જો હોતિ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘Etāhi tīhi vijjāhi, tevijjo hoti brāhmaṇo;

    વિજ્જાચરણસમ્પન્નો, સોમં ભુઞ્જેય્ય પાયસ’’ન્તિ.

    Vijjācaraṇasampanno, somaṃ bhuñjeyya pāyasa’’nti.

    ‘‘ભુઞ્જતુ ભવં ગોતમો. બ્રાહ્મણો ભવ’’ન્તિ.

    ‘‘Bhuñjatu bhavaṃ gotamo. Brāhmaṇo bhava’’nti.

    ‘‘ગાથાભિગીતં મે અભોજનેય્યં,

    ‘‘Gāthābhigītaṃ me abhojaneyyaṃ,

    સમ્પસ્સતં બ્રાહ્મણ નેસ ધમ્મો;

    Sampassataṃ brāhmaṇa nesa dhammo;

    ગાથાભિગીતં પનુદન્તિ બુદ્ધા,

    Gāthābhigītaṃ panudanti buddhā,

    ધમ્મે સતિ બ્રાહ્મણ વુત્તિરેસા.

    Dhamme sati brāhmaṇa vuttiresā.

    ‘‘અઞ્ઞેન ચ કેવલિનં મહેસિં,

    ‘‘Aññena ca kevalinaṃ mahesiṃ,

    ખીણાસવં કુક્કુચ્ચવૂપસન્તં;

    Khīṇāsavaṃ kukkuccavūpasantaṃ;

    અન્નેન પાનેન ઉપટ્ઠહસ્સુ,

    Annena pānena upaṭṭhahassu,

    ખેત્તઞ્હિ તં પુઞ્ઞપેક્ખસ્સ હોતી’’તિ.

    Khettañhi taṃ puññapekkhassa hotī’’ti.

    એવં વુત્તે, અગ્ગિકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… અઞ્ઞતરો ચ પનાયસ્મા અગ્ગિકભારદ્વાજો અરહતં અહોસી’’તિ.

    Evaṃ vutte, aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… aññataro ca panāyasmā aggikabhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. અગ્ગિકસુત્તવણ્ણના • 8. Aggikasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. અગ્ગિકસુત્તવણ્ણના • 8. Aggikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact