Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. અગ્ગિકસુત્તવણ્ણના

    8. Aggikasuttavaṇṇanā

    ૧૯૪. અગ્ગિપરિચરણવસેનાતિ અગ્ગિહુત્તજુહનવસેન. સન્નિહિતોતિ મિસ્સીભાવં સમ્પાપિતો. તથાભૂતો ચ સો સપ્પિના સદ્ધિં યોજિતો નામ હોતીતિ આહ ‘‘સંયોજિતો’’તિ. અપાયમગ્ગં ઓક્કમતિ મિચ્છાદિટ્ઠિમિચ્છાસઙ્કપ્પાદીનં અત્તનો સન્તાને સમુપ્પાદનતો. તેનાહ ‘‘ઇમં લદ્ધિ’’ન્તિઆદિ.

    194.Aggiparicaraṇavasenāti aggihuttajuhanavasena. Sannihitoti missībhāvaṃ sampāpito. Tathābhūto ca so sappinā saddhiṃ yojito nāma hotīti āha ‘‘saṃyojito’’ti. Apāyamaggaṃ okkamati micchādiṭṭhimicchāsaṅkappādīnaṃ attano santāne samuppādanato. Tenāha ‘‘imaṃ laddhi’’ntiādi.

    જાતિયાતિ સદોસકિરિયાપરાધસ્સ અસમ્ભવેન પરિસુદ્ધાય જાતિયા. નાનપ્પકારે અટ્ઠારસવિજ્જાટ્ઠાનસઞ્ઞિતે ગન્થે. સુતવાતિ સુત્વા નિટ્ઠં પત્તો અગ્ગદક્ખિણેય્યત્તાતિ અધિપ્પાયો.

    Jātiyāti sadosakiriyāparādhassa asambhavena parisuddhāya jātiyā. Nānappakāre aṭṭhārasavijjāṭṭhānasaññite ganthe. Sutavāti sutvā niṭṭhaṃ patto aggadakkhiṇeyyattāti adhippāyo.

    પુબ્બેનિવાસઞાણેનાતિ ઇદં લોકે સાસને ચ નિરુળ્હતાવસેન વુત્તં. અઞ્ઞે હિ પુબ્બેનિવાસં જાનન્તા પુબ્બેનિવાસઞાણેનેવ જાનન્તિ, ભગવા પન સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેનપિ જાનાતિ. દિબ્બેન ચક્ખુનાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. સબ્બસો જાતિ ખીયતિ એતેનાતિ જાતિક્ખયો, અગ્ગમગ્ગો , તેન પત્તબ્બત્તા આપન્નત્તા ચ જાતિક્ખયો અરહત્તં. જાનિત્વા વોસિતવોસાનોતિ વિજાનિતબ્બં ચતુસચ્ચધમ્મં મગ્ગઞાણેન જાનિત્વા સોળસન્નમ્પિ કિચ્ચાનં વોસિતવોસાનો.

    Pubbenivāsañāṇenāti idaṃ loke sāsane ca niruḷhatāvasena vuttaṃ. Aññe hi pubbenivāsaṃ jānantā pubbenivāsañāṇeneva jānanti, bhagavā pana sabbaññutaññāṇenapi jānāti. Dibbena cakkhunāti etthāpi eseva nayo. Sabbaso jāti khīyati etenāti jātikkhayo, aggamaggo , tena pattabbattā āpannattā ca jātikkhayo arahattaṃ. Jānitvā vositavosānoti vijānitabbaṃ catusaccadhammaṃ maggañāṇena jānitvā soḷasannampi kiccānaṃ vositavosāno.

    ઉપ્પત્તિં દીપેત્વાતિ પાયસદાનસ્સ આગમનં પકાસેત્વા. ગાથાહિ અભિગીતન્તિ દ્વીહિ ગાથાહિ મયા અભિગીતં. અભુઞ્જિતબ્બન્તિ ભુઞ્જિતું ન યુત્તં. ‘‘અભોજનેય્ય’’ન્તિ કસ્મા વુત્તં, નનુ ભગવતો અજ્ઝાસયો અચ્ચન્તમેવ સુદ્ધોતિ? સચ્ચમેતં, બ્રાહ્મણો પન પુબ્બે અદાતુકામો પચ્છા ગાથા સુત્વા ધમ્મદેસનાય મુદુહદયો હુત્વા દાતુકામો અહોસિ, તસ્મા તં ભિક્ખૂનં અનાગતે દિટ્ઠાનુગતિઆપજ્જનત્થં પટિક્ખિપિ. તથા હિ અનન્તરસુત્તે કસિભારદ્વાજસુત્તે ચ એવમેવ પટિપજ્જિ. તેનાહ ‘‘ત્વં બ્રાહ્મણા’’તિઆદિ. કિલઞ્જમ્હિ…પે॰… પકાસિતાતિ એતેન ગાથં ઉદ્દેસટ્ઠાનેવ ઠપેત્વા ભગવા બ્રાહ્મણસ્સ વિત્થારેન ધમ્મં દેસેસીતિ દસ્સેતિ. ગાયનેનાતિ ગાયનકેન, ગાનેન વા. અત્થઞ્ચ ધમ્મઞ્ચાતિ સદેવકસ્સ લોકસ્સ હિતઞ્ચેવ તસ્સ કારણઞ્ચ. સમ્પસ્સન્તાનન્તિ સમ્મદેવ પસ્સન્તાનં. ધમ્મોતિ પવેણિઆગતો ચારિત્તધમ્મો ન હોતિ. ભોજનેસુ ઉક્કંસગતં દસ્સેતું ‘‘સુધાભોજન’’ન્તિ આહ. ધમ્મે સતીતિ અરિયાનં આચારધમ્મે સતિ તં આલમ્બિત્વા જીવન્તાનં એતદેવ સેટ્ઠન્તિ ‘‘સોમં ભુઞ્જેય્ય પાયસ’’ન્તિ તં આરબ્ભ કથાય ઉપ્પન્નત્તા.

    Uppattiṃ dīpetvāti pāyasadānassa āgamanaṃ pakāsetvā. Gāthāhi abhigītanti dvīhi gāthāhi mayā abhigītaṃ. Abhuñjitabbanti bhuñjituṃ na yuttaṃ. ‘‘Abhojaneyya’’nti kasmā vuttaṃ, nanu bhagavato ajjhāsayo accantameva suddhoti? Saccametaṃ, brāhmaṇo pana pubbe adātukāmo pacchā gāthā sutvā dhammadesanāya muduhadayo hutvā dātukāmo ahosi, tasmā taṃ bhikkhūnaṃ anāgate diṭṭhānugatiāpajjanatthaṃ paṭikkhipi. Tathā hi anantarasutte kasibhāradvājasutte ca evameva paṭipajji. Tenāha ‘‘tvaṃ brāhmaṇā’’tiādi. Kilañjamhi…pe… pakāsitāti etena gāthaṃ uddesaṭṭhāneva ṭhapetvā bhagavā brāhmaṇassa vitthārena dhammaṃ desesīti dasseti. Gāyanenāti gāyanakena, gānena vā. Atthañca dhammañcāti sadevakassa lokassa hitañceva tassa kāraṇañca. Sampassantānanti sammadeva passantānaṃ. Dhammoti paveṇiāgato cārittadhammo na hoti. Bhojanesu ukkaṃsagataṃ dassetuṃ ‘‘sudhābhojana’’nti āha. Dhamme satīti ariyānaṃ ācāradhamme sati taṃ ālambitvā jīvantānaṃ etadeva seṭṭhanti ‘‘somaṃ bhuñjeyya pāyasa’’nti taṃ ārabbha kathāya uppannattā.

    સલ્લક્ખેતિ અયં બ્રાહ્મણો. સેસા પચ્ચયા નિદ્દોસા તે આરબ્ભ કથાય અપ્પવત્તિતત્તા. કુક્કુચ્ચવૂપસન્તન્તિ અગ્ગિઆહિતપદસ્સ વિય સદ્દસિદ્ધિ વેદિતબ્બા. અન્નેન પાનેનાતિ લક્ખણવચનમેતં યથા ‘‘કાકેહિ સપ્પિ રક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. તેનાહ ‘‘દેસનામત્તમેત’’ન્તિ. બહુસસ્સફલદાયકં સુખેત્તં વિય પટિયત્તન્તિ સમ્મા કસનબીજનઉદકાનયનાપનયનાદિના સુસજ્જિતં ખેત્તં વિય સીલાદિગુણવિસેસસમ્પાદનેન પટિયત્તં પુઞ્ઞક્ખેત્તં એતં.

    Sallakkheti ayaṃ brāhmaṇo. Sesā paccayā niddosā te ārabbha kathāya appavattitattā. Kukkuccavūpasantanti aggiāhitapadassa viya saddasiddhi veditabbā. Annena pānenāti lakkhaṇavacanametaṃ yathā ‘‘kākehi sappi rakkhitabba’’nti. Tenāha ‘‘desanāmattameta’’nti. Bahusassaphaladāyakaṃ sukhettaṃ viya paṭiyattanti sammā kasanabījanaudakānayanāpanayanādinā susajjitaṃ khettaṃ viya sīlādiguṇavisesasampādanena paṭiyattaṃ puññakkhettaṃ etaṃ.

    અગ્ગિકસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aggikasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. અગ્ગિકસુત્તં • 8. Aggikasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. અગ્ગિકસુત્તવણ્ણના • 8. Aggikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact