Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. અઘમૂલસુત્તં

    10. Aghamūlasuttaṃ

    ૩૧. સાવત્થિનિદાનં. ‘‘અઘઞ્ચ, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અઘમૂલઞ્ચ. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ ભિક્ખવે અઘં? રૂપં, ભિક્ખવે, અઘં, વેદના અઘં, સઞ્ઞા અઘં, સઙ્ખારા અઘં, વિઞ્ઞાણં અઘં. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અઘં. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અઘમૂલં? યાયં તણ્હા પોનોભવિકા નન્દીરાગસહગતા 1 તત્રતત્રાભિનન્દિની; સેય્યથિદં – કામતણ્હા, ભવતણ્હા, વિભવતણ્હા. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અઘમૂલ’’ન્તિ. દસમં.

    31. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Aghañca, bhikkhave, desessāmi aghamūlañca. Taṃ suṇātha. Katamañca bhikkhave aghaṃ? Rūpaṃ, bhikkhave, aghaṃ, vedanā aghaṃ, saññā aghaṃ, saṅkhārā aghaṃ, viññāṇaṃ aghaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, aghaṃ. Katamañca, bhikkhave, aghamūlaṃ? Yāyaṃ taṇhā ponobhavikā nandīrāgasahagatā 2 tatratatrābhinandinī; seyyathidaṃ – kāmataṇhā, bhavataṇhā, vibhavataṇhā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, aghamūla’’nti. Dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. નન્દિરાગસહગતા (સબ્બત્થ)
    2. nandirāgasahagatā (sabbattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અઘમૂલસુત્તવણ્ણના • 10. Aghamūlasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. અઘમૂલસુત્તવણ્ણના • 10. Aghamūlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact