Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    10. ஆகா⁴தபடிவினயஸுத்தங்

    10. Āghātapaṭivinayasuttaṃ

    30. 1 ‘‘நவயிமே, பி⁴க்க²வே, ஆகா⁴தபடிவினயா. கதமே நவ? ‘அனத்த²ங் மே அசரி 2, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴’தி ஆகா⁴தங் படிவினேதி; ‘அனத்த²ங் மே சரதி, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴’தி ஆகா⁴தங் படிவினேதி; ‘அனத்த²ங் மே சரிஸ்ஸதி, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴’தி ஆகா⁴தங் படிவினேதி; பியஸ்ஸ மே மனாபஸ்ஸ அனத்த²ங் அசரி…பே॰… அனத்த²ங் சரதி…பே॰… ‘அனத்த²ங் சரிஸ்ஸதி, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴’தி ஆகா⁴தங் படிவினேதி; அப்பியஸ்ஸ மே அமனாபஸ்ஸ அத்த²ங் அசரி…பே॰… அத்த²ங் சரதி…பே॰… ‘அத்த²ங் சரிஸ்ஸதி, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴’தி ஆகா⁴தங் படிவினேதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, நவ ஆகா⁴தபடிவினயா’’தி. த³ஸமங்.

    30.3 ‘‘Navayime, bhikkhave, āghātapaṭivinayā. Katame nava? ‘Anatthaṃ me acari 4, taṃ kutettha labbhā’ti āghātaṃ paṭivineti; ‘anatthaṃ me carati, taṃ kutettha labbhā’ti āghātaṃ paṭivineti; ‘anatthaṃ me carissati, taṃ kutettha labbhā’ti āghātaṃ paṭivineti; piyassa me manāpassa anatthaṃ acari…pe… anatthaṃ carati…pe… ‘anatthaṃ carissati, taṃ kutettha labbhā’ti āghātaṃ paṭivineti; appiyassa me amanāpassa atthaṃ acari…pe… atthaṃ carati…pe… ‘atthaṃ carissati, taṃ kutettha labbhā’ti āghātaṃ paṭivineti. Ime kho, bhikkhave, nava āghātapaṭivinayā’’ti. Dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 3.340, 359
    2. அசரீதி (ஸ்யா॰), ஏவங் ‘‘சரதி, சரிஸ்ஸதி’’ பதே³ஸுபி
    3. dī. ni. 3.340, 359
    4. acarīti (syā.), evaṃ ‘‘carati, carissati’’ padesupi



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10-11. ஆகா⁴தபடிவினயஸுத்தாதி³வண்ணனா • 10-11. Āghātapaṭivinayasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. ஆகா⁴தபடிவினயஸுத்தவண்ணனா • 10. Āghātapaṭivinayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact