Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. અહિંસકસુત્તં

    5. Ahiṃsakasuttaṃ

    ૧૯૧. સાવત્થિનિદાનં. અથ ખો અહિંસકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો અહિંસકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અહિંસકાહં, ભો ગોતમ, અહિંસકાહં, ભો ગોતમા’’તિ.

    191. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho ahiṃsakabhāradvājo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho ahiṃsakabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ahiṃsakāhaṃ, bho gotama, ahiṃsakāhaṃ, bho gotamā’’ti.

    ‘‘યથા નામં તથા ચસ્સ, સિયા ખો ત્વં અહિંસકો;

    ‘‘Yathā nāmaṃ tathā cassa, siyā kho tvaṃ ahiṃsako;

    યો ચ કાયેન વાચાય, મનસા ચ ન હિંસતિ;

    Yo ca kāyena vācāya, manasā ca na hiṃsati;

    સ વે અહિંસકો હોતિ, યો પરં ન વિહિંસતી’’તિ.

    Sa ve ahiṃsako hoti, yo paraṃ na vihiṃsatī’’ti.

    એવં વુત્તે, અહિંસકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… અબ્ભઞ્ઞાસિ. અઞ્ઞતરો ચ પનાયસ્મા અહિંસકભારદ્વાજો અરહતં અહોસી’’તિ.

    Evaṃ vutte, ahiṃsakabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… abbhaññāsi. Aññataro ca panāyasmā ahiṃsakabhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અહિંસકસુત્તવણ્ણના • 5. Ahiṃsakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. અહિંસકસુત્તવણ્ણના • 5. Ahiṃsakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact