Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. அஹிராஜஸுத்தங்

    7. Ahirājasuttaṃ

    67. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² அஹினா த³ட்டோ² காலங்கதோ ஹோதி. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴ , ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² அஹினா த³ட்டோ² காலங்கதோ’’தி.

    67. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthiyaṃ aññataro bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkato hoti. Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha , bhante, sāvatthiyaṃ aññataro bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkato’’ti.

    ‘‘ந ஹி நூன 1 ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சத்தாரி அஹிராஜகுலானி மெத்தேன சித்தேன ப²ரி. ஸசே ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² சத்தாரி அஹிராஜகுலானி மெத்தேன சித்தேன ப²ரெய்ய, ந ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அஹினா த³ட்டோ² காலங்கரெய்ய.

    ‘‘Na hi nūna 2 so, bhikkhave, bhikkhu cattāri ahirājakulāni mettena cittena phari. Sace hi so, bhikkhave, bhikkhu cattāri ahirājakulāni mettena cittena phareyya, na hi so, bhikkhave, bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkareyya.

    ‘‘கதமானி சத்தாரி? விரூபக்க²ங் அஹிராஜகுலங், ஏராபத²ங் அஹிராஜகுலங், ச²ப்³யாபுத்தங் அஹிராஜகுலங், கண்ஹாகோ³தமகங் அஹிராஜகுலங். ந ஹி நூன ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² இமானி சத்தாரி அஹிராஜகுலானி மெத்தேன சித்தேன ப²ரி. ஸசே ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² இமானி சத்தாரி அஹிராஜகுலானி மெத்தேன சித்தேன ப²ரெய்ய, ந ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அஹினா த³ட்டோ² காலங்கரெய்ய.

    ‘‘Katamāni cattāri? Virūpakkhaṃ ahirājakulaṃ, erāpathaṃ ahirājakulaṃ, chabyāputtaṃ ahirājakulaṃ, kaṇhāgotamakaṃ ahirājakulaṃ. Na hi nūna so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phari. Sace hi so, bhikkhave, bhikkhu imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena phareyya, na hi so, bhikkhave, bhikkhu ahinā daṭṭho kālaṅkareyya.

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, இமானி சத்தாரி அஹிராஜகுலானி மெத்தேன சித்தேன ப²ரிதுங் அத்தகு³த்தியா அத்தரக்கா²ய அத்தபரித்தாயா’’தி.

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, imāni cattāri ahirājakulāni mettena cittena pharituṃ attaguttiyā attarakkhāya attaparittāyā’’ti.

    3 ‘‘விரூபக்கே²ஹி மே மெத்தங், மெத்தங் ஏராபதே²ஹி மே;

    4 ‘‘Virūpakkhehi me mettaṃ, mettaṃ erāpathehi me;

    ச²ப்³யாபுத்தேஹி மே மெத்தங், மெத்தங் கண்ஹாகோ³தமகேஹி ச.

    Chabyāputtehi me mettaṃ, mettaṃ kaṇhāgotamakehi ca.

    ‘‘அபாத³கேஹி மே மெத்தங், மெத்தங் த்³விபாத³கேஹி 5 மே;

    ‘‘Apādakehi me mettaṃ, mettaṃ dvipādakehi 6 me;

    சதுப்பதே³ஹி மே மெத்தங், மெத்தங் ப³ஹுப்பதே³ஹி மே.

    Catuppadehi me mettaṃ, mettaṃ bahuppadehi me.

    ‘‘மா மங் அபாத³கோ ஹிங்ஸி, மா மங் ஹிங்ஸி த்³விபாத³கோ 7;

    ‘‘Mā maṃ apādako hiṃsi, mā maṃ hiṃsi dvipādako 8;

    மா மங் சதுப்பதோ³ ஹிங்ஸி, மா மங் ஹிங்ஸி ப³ஹுப்பதோ³.

    Mā maṃ catuppado hiṃsi, mā maṃ hiṃsi bahuppado.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா ஸப்³பே³ பாணா, ஸப்³பே³ பூ⁴தா ச கேவலா;

    ‘‘Sabbe sattā sabbe pāṇā, sabbe bhūtā ca kevalā;

    ஸப்³பே³ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸந்து, மா கஞ்சி 9 பாபமாக³மா.

    Sabbe bhadrāni passantu, mā kañci 10 pāpamāgamā.

    ‘‘அப்பமாணோ பு³த்³தோ⁴, அப்பமாணோ த⁴ம்மோ;

    ‘‘Appamāṇo buddho, appamāṇo dhammo;

    அப்பமாணோ ஸங்கோ⁴, பமாணவந்தானி ஸரீஸபானி 11.

    Appamāṇo saṅgho, pamāṇavantāni sarīsapāni 12.

    ‘‘அஹிவிச்சி²கா ஸதபதீ³, உண்ணனாபீ⁴ ஸரபூ³ மூஸிகா;

    ‘‘Ahivicchikā satapadī, uṇṇanābhī sarabū mūsikā;

    கதா மே ரக்கா² கதா மே பரித்தா 13, படிக்கமந்து பூ⁴தானி;

    Katā me rakkhā katā me parittā 14, paṭikkamantu bhūtāni;

    ஸோஹங் நமோ ப⁴க³வதோ, நமோ ஸத்தன்னங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ன’’ந்தி. ஸத்தமங்;

    Sohaṃ namo bhagavato, namo sattannaṃ sammāsambuddhāna’’nti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. ந ஹ நூன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. na ha nūna (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. சூளவ॰ 251; ஜா॰ 1.2.105 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    4. cūḷava. 251; jā. 1.2.105 passitabbaṃ
    5. தி³பாத³கேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    6. dipādakehi (sī. syā. kaṃ. pī.)
    7. தி³பாத³கோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    8. dipādako (sī. syā. kaṃ. pī.)
    9. கிஞ்சி (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    10. kiñci (syā. kaṃ. ka.)
    11. ஸிரிங்ஸபானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    12. siriṃsapāni (sī. syā. kaṃ. pī.)
    13. கதங் மே பரித்தங் (?)
    14. kataṃ me parittaṃ (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. அஹிராஜஸுத்தவண்ணனா • 7. Ahirājasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7. அஹிராஜஸுத்தவண்ணனா • 7. Ahirājasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact