Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૬૫] ૫. અહિતુણ્ડિકજાતકવણ્ણના
[365] 5. Ahituṇḍikajātakavaṇṇanā
ધુત્તોમ્હીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં મહલ્લકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા સાલૂકજાતકે (જા॰ ૧.૩.૧૦૬ આદયો) વિત્થારિતં. ઇધાપિ સો મહલ્લકો એકં ગામદારકં પબ્બાજેત્વા અક્કોસતિ પહરતિ. દારકો પલાયિત્વા વિબ્ભમિ. દુતિયમ્પિ નં પબ્બાજેત્વા તથેવાકાસિ. દુતિયમ્પિ વિબ્ભમિત્વા પુન યાચિયમાનો ઓલોકેતુમ્પિ ન ઇચ્છિ. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, અસુકો નામ મહલ્લકો અત્તનો સામણેરેન સહાપિ વિનાપિ વત્તિતું ન સક્કોતિ, ઇતરો તસ્સ દોસં દિસ્વા પુન ઓલોકેતુમ્પિ ન ઇચ્છિ, સુહદયો કુમારકો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ સામણેરો સુહદયોવ, સકિં દોસં દિસ્વા પુન ઓલોકેતુમ્પિ ન ઇચ્છી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Dhuttomhīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ mahallakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā sālūkajātake (jā. 1.3.106 ādayo) vitthāritaṃ. Idhāpi so mahallako ekaṃ gāmadārakaṃ pabbājetvā akkosati paharati. Dārako palāyitvā vibbhami. Dutiyampi naṃ pabbājetvā tathevākāsi. Dutiyampi vibbhamitvā puna yāciyamāno oloketumpi na icchi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma mahallako attano sāmaṇerena sahāpi vināpi vattituṃ na sakkoti, itaro tassa dosaṃ disvā puna oloketumpi na icchi, suhadayo kumārako’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa sāmaṇero suhadayova, sakiṃ dosaṃ disvā puna oloketumpi na icchī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ધઞ્ઞવાણિજકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો ધઞ્ઞવિક્કયેન જીવિકં કપ્પેસિ. અથેકો અહિતુણ્ડિકો મક્કટં ગહેત્વા સિક્ખાપેત્વા અહિં કીળાપેન્તો બારાણસિયં ઉસ્સવે ઘુટ્ઠે તં મક્કટં ધઞ્ઞવાણિજકસ્સ સન્તિકે ઠપેત્વા અહિં કીળાપેન્તો સત્ત દિવસાનિ વિચરિ. સોપિ વાણિજો મક્કટસ્સ ખાદનીયં ભોજનીયં અદાસિ. અહિતુણ્ડિકો સત્તમે દિવસે ઉસ્સવકીળનતો આગન્ત્વા તં મક્કટં વેળુપેસિકાય તિક્ખત્તું પહરિત્વા તં આદાય ઉય્યાનં ગન્ત્વા બન્ધિત્વા નિદ્દં ઓક્કમિ. મક્કટો બન્ધનં મોચેત્વા અમ્બરુક્ખં આરુય્હ અમ્બાનિ ખાદન્તો નિસીદિ. સો પબુદ્ધો રુક્ખે મક્કટં દિસ્વા ‘‘એતં મયા ઉપલાપેત્વા ગહેતું વટ્ટતી’’તિ તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto dhaññavāṇijakule nibbattitvā vayappatto dhaññavikkayena jīvikaṃ kappesi. Atheko ahituṇḍiko makkaṭaṃ gahetvā sikkhāpetvā ahiṃ kīḷāpento bārāṇasiyaṃ ussave ghuṭṭhe taṃ makkaṭaṃ dhaññavāṇijakassa santike ṭhapetvā ahiṃ kīḷāpento satta divasāni vicari. Sopi vāṇijo makkaṭassa khādanīyaṃ bhojanīyaṃ adāsi. Ahituṇḍiko sattame divase ussavakīḷanato āgantvā taṃ makkaṭaṃ veḷupesikāya tikkhattuṃ paharitvā taṃ ādāya uyyānaṃ gantvā bandhitvā niddaṃ okkami. Makkaṭo bandhanaṃ mocetvā ambarukkhaṃ āruyha ambāni khādanto nisīdi. So pabuddho rukkhe makkaṭaṃ disvā ‘‘etaṃ mayā upalāpetvā gahetuṃ vaṭṭatī’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૮૦.
80.
‘‘ધુત્તોમ્હિ સમ્મ સુમુખ, જૂતે અક્ખપરાજિતો;
‘‘Dhuttomhi samma sumukha, jūte akkhaparājito;
હરેહિ અમ્બપક્કાનિ, વીરિયં તે ભક્ખયામસે’’તિ.
Harehi ambapakkāni, vīriyaṃ te bhakkhayāmase’’ti.
તત્થ અક્ખપરાજિતોતિ અક્ખેહિ પરાજિતો. હરેહીતિ પાતેહિ. અયમેવ વા પાઠો.
Tattha akkhaparājitoti akkhehi parājito. Harehīti pātehi. Ayameva vā pāṭho.
તં સુત્વા મક્કટો સેસગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā makkaṭo sesagāthā abhāsi –
૮૧.
81.
‘‘અલિકં વત મં સમ્મ, અભૂતેન પસંસસિ;
‘‘Alikaṃ vata maṃ samma, abhūtena pasaṃsasi;
કો તે સુતો વા દિટ્ઠો વા, સુમુખો નામ મક્કટો.
Ko te suto vā diṭṭho vā, sumukho nāma makkaṭo.
૮૨.
82.
‘‘અજ્જાપિ મે તં મનસિ, યં મં ત્વં અહિતુણ્ડિક;
‘‘Ajjāpi me taṃ manasi, yaṃ maṃ tvaṃ ahituṇḍika;
ધઞ્ઞાપણં પવિસિત્વા, મત્તો છાતં હનાસિ મં.
Dhaññāpaṇaṃ pavisitvā, matto chātaṃ hanāsi maṃ.
૮૩.
83.
‘‘તાહં સરં દુક્ખસેય્યં, અપિ રજ્જમ્પિ કારયે;
‘‘Tāhaṃ saraṃ dukkhaseyyaṃ, api rajjampi kāraye;
નેવાહં યાચિતો દજ્જં, તથા હિ ભયતજ્જિતો.
Nevāhaṃ yācito dajjaṃ, tathā hi bhayatajjito.
૮૪.
84.
‘‘યઞ્ચ જઞ્ઞા કુલે જાતં, ગબ્ભે તિત્તં અમચ્છરિં;
‘‘Yañca jaññā kule jātaṃ, gabbhe tittaṃ amacchariṃ;
તેન સખિઞ્ચ મિત્તઞ્ચ, ધીરો સન્ધાતુમરહતી’’તિ.
Tena sakhiñca mittañca, dhīro sandhātumarahatī’’ti.
તત્થ અલિકં વતાતિ મુસા વત. અભૂતેનાતિ અવિજ્જમાનેન. કો તેતિ ક્વ તયા. સુમુખોતિ સુન્દરમુખો. અહિતુણ્ડિકાતિ તં આલપતિ. ‘‘અહિકોણ્ડિકા’’તિપિ પાઠો. છાતન્તિ જિઘચ્છાભિભૂતં દુબ્બલં કપણં. હનાસીતિ વેળુપેસિકાય તિક્ખત્તું પહરસિ. તાહન્તિ તં અહં. સરન્તિ સરન્તો. દુક્ખસેય્યન્તિ તસ્મિં આપણે દુક્ખસયનં. અપિ રજ્જમ્પિ કારયેતિ સચેપિ બારાણસિરજ્જં ગહેત્વા મય્હં દત્વા મં રજ્જં કારેય્યાસિ, એવમ્પિ તં નેવાહં યાચિતો દજ્જં, તં એકમ્પિ અમ્બપક્કં અહં તયા યાચિતો ન દદેય્યં. કિંકારણા? તથા હિ ભયતજ્જિતોતિ, તથા હિ અહં તયા ભયેન તજ્જિતોતિ અત્થો.
Tattha alikaṃ vatāti musā vata. Abhūtenāti avijjamānena. Ko teti kva tayā. Sumukhoti sundaramukho. Ahituṇḍikāti taṃ ālapati. ‘‘Ahikoṇḍikā’’tipi pāṭho. Chātanti jighacchābhibhūtaṃ dubbalaṃ kapaṇaṃ. Hanāsīti veḷupesikāya tikkhattuṃ paharasi. Tāhanti taṃ ahaṃ. Saranti saranto. Dukkhaseyyanti tasmiṃ āpaṇe dukkhasayanaṃ. Api rajjampi kārayeti sacepi bārāṇasirajjaṃ gahetvā mayhaṃ datvā maṃ rajjaṃ kāreyyāsi, evampi taṃ nevāhaṃ yācito dajjaṃ, taṃ ekampi ambapakkaṃ ahaṃ tayā yācito na dadeyyaṃ. Kiṃkāraṇā? Tathā hi bhayatajjitoti, tathā hi ahaṃ tayā bhayena tajjitoti attho.
ગબ્ભે તિત્તન્તિ સુભોજનરસેન માતુકુચ્છિયંયેવ અલઙ્કતપટિયત્તે સયનગબ્ભેયેવ વા તિત્તં ભોગાસાય અકપણં. સખિઞ્ચ મિત્તઞ્ચાતિ સખિભાવઞ્ચ મિત્તભાવઞ્ચ તથારૂપેન કુલજાતેન તિત્તેન અકપણેન અમચ્છરિના સદ્ધિં પણ્ડિતો સન્ધાતું પુન ઘટેતું અરહતિ, તયા પન કપણેન અહિતુણ્ડિકેન સદ્ધિં કો મિત્તભાવં પુન ઘટેતુન્તિ અત્થો. એવઞ્ચ પન વત્વા વાનરો વનં સહસા પાવિસિ.
Gabbhe tittanti subhojanarasena mātukucchiyaṃyeva alaṅkatapaṭiyatte sayanagabbheyeva vā tittaṃ bhogāsāya akapaṇaṃ. Sakhiñca mittañcāti sakhibhāvañca mittabhāvañca tathārūpena kulajātena tittena akapaṇena amaccharinā saddhiṃ paṇḍito sandhātuṃ puna ghaṭetuṃ arahati, tayā pana kapaṇena ahituṇḍikena saddhiṃ ko mittabhāvaṃ puna ghaṭetunti attho. Evañca pana vatvā vānaro vanaṃ sahasā pāvisi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા અહિતુણ્ડિકો મહલ્લકો અહોસિ, મક્કટો સામણેરો, ધઞ્ઞવાણિજો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ahituṇḍiko mahallako ahosi, makkaṭo sāmaṇero, dhaññavāṇijo pana ahameva ahosi’’nti.
અહિતુણ્ડિકજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Ahituṇḍikajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૬૫. અહિતુણ્ડિકજાતકં • 365. Ahituṇḍikajātakaṃ