Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    7. அஜகலாபகஸுத்தங்

    7. Ajakalāpakasuttaṃ

    7. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா பாவாயங் 1 விஹரதி அஜகலாபகே சேதியே, அஜகலாபகஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ரத்தந்த⁴காரதிமிஸாயங் அப்³போ⁴காஸே நிஸின்னோ ஹோதி; தே³வோ ச ஏகமேகங் பு²ஸாயதி. அத² கோ² அஜகலாபகோ யக்கோ² ப⁴க³வதோ ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே திக்க²த்துங் ‘‘அக்குலோ பக்குலோ’’தி அக்குலபக்குலிகங் அகாஸி – ‘‘ஏஸோ தே, ஸமண, பிஸாசோ’’தி.

    7. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā pāvāyaṃ 2 viharati ajakalāpake cetiye, ajakalāpakassa yakkhassa bhavane. Tena kho pana samayena bhagavā rattandhakāratimisāyaṃ abbhokāse nisinno hoti; devo ca ekamekaṃ phusāyati. Atha kho ajakalāpako yakkho bhagavato bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato avidūre tikkhattuṃ ‘‘akkulo pakkulo’’ti akkulapakkulikaṃ akāsi – ‘‘eso te, samaṇa, pisāco’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யதா³ ஸகேஸு த⁴ம்மேஸு, பாரகூ³ ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Yadā sakesu dhammesu, pāragū hoti brāhmaṇo;

    அத² ஏதங் பிஸாசஞ்ச, பக்குலஞ்சாதிவத்ததீ’’தி. ஸத்தமங்;

    Atha etaṃ pisācañca, pakkulañcātivattatī’’ti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. பாடலியங் (பீ॰)
    2. pāṭaliyaṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 7. அஜகலாபகஸுத்தவண்ணனா • 7. Ajakalāpakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact