Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    અજપાલકથાવણ્ણના

    Ajapālakathāvaṇṇanā

    . તસ્સ સત્તાહસ્સ અચ્ચયેનાતિ પલ્લઙ્કસત્તાહસ્સ અપગમનેન. તમ્હા સમાધિમ્હાતિ અરહત્તફલસમાપત્તિસમાધિમ્હા. અન્તરન્તરા એવ હિ પચ્ચયાકારમનસિકારો. અવસેસકાલં પન સબ્બં ભગવા ફલસમાપત્તિયાપિ વીતિનામેસિ. તં સન્ધાય ‘‘તમ્હા સમાધિમ્હા’’તિ વુત્તં. રતનચઙ્કમેતિ ભગવતો ચિરં ઠિતસ્સ ચઙ્કમનાધિપ્પાયં ઞત્વા દેવતાહિ માપિતે રતનચઙ્કમે. રતનઘરન્તિ ભગવતો નિસીદનાધિપ્પાયં ઞત્વા દેવતાહિ માપિતં રતનમયં ગેહં.

    4. Tassa sattāhassa accayenāti pallaṅkasattāhassa apagamanena. Tamhā samādhimhāti arahattaphalasamāpattisamādhimhā. Antarantarā eva hi paccayākāramanasikāro. Avasesakālaṃ pana sabbaṃ bhagavā phalasamāpattiyāpi vītināmesi. Taṃ sandhāya ‘‘tamhā samādhimhā’’ti vuttaṃ. Ratanacaṅkameti bhagavato ciraṃ ṭhitassa caṅkamanādhippāyaṃ ñatvā devatāhi māpite ratanacaṅkame. Ratanagharanti bhagavato nisīdanādhippāyaṃ ñatvā devatāhi māpitaṃ ratanamayaṃ gehaṃ.

    તત્રાપીતિ ન કેવલં રતનઘરેયેવ. તત્રાપિ અજપાલનિગ્રોધમૂલેપિ અભિધમ્મં વિચિનન્તો એવ અન્તરન્તરા વિમુત્તિસુખં પટિસંવેદેન્તોતિ અત્થો. તત્થાપિ હિ અનન્તનયસમન્તપટ્ઠાનં સમ્મસતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ પીતિસમુટ્ઠિતા છબ્બણ્ણા બુદ્ધરસ્મિયો રતનઘરે વિય નિચ્છરિંસુ એવ. ‘‘હુંહુ’’ન્તિ કરોન્તોતિ ‘‘સબ્બે હીનજાતિકા મં મા ઉપગચ્છન્તૂ’’તિ માનવસેન, સમીપં ઉપગતેસુ કોધવસેન ચ ‘‘અપેથા’’તિ અધિપ્પાયનિચ્છારિતં હુંહુંકારં કરોન્તો.

    Tatrāpīti na kevalaṃ ratanaghareyeva. Tatrāpi ajapālanigrodhamūlepi abhidhammaṃ vicinanto eva antarantarā vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedentoti attho. Tatthāpi hi anantanayasamantapaṭṭhānaṃ sammasato sammāsambuddhassa pītisamuṭṭhitā chabbaṇṇā buddharasmiyo ratanaghare viya nicchariṃsu eva. ‘‘Huṃhu’’nti karontoti ‘‘sabbe hīnajātikā maṃ mā upagacchantū’’ti mānavasena, samīpaṃ upagatesu kodhavasena ca ‘‘apethā’’ti adhippāyanicchāritaṃ huṃhuṃkāraṃ karonto.

    બ્રહ્મઞ્ઞન્તિ બ્રાહ્મણત્તં. અન્તન્તિ નિબ્બાનં. દેવાનં વા અન્તન્તિ મગ્ગઞાણાનં વા અન્તભૂતં અરહત્તફલં.

    Brahmaññanti brāhmaṇattaṃ. Antanti nibbānaṃ. Devānaṃ vā antanti maggañāṇānaṃ vā antabhūtaṃ arahattaphalaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨. અજપાલકથા • 2. Ajapālakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અજપાલકથા • Ajapālakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અજપાલકથાવણ્ણના • Ajapālakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અજપાલકથાવણ્ણના • Ajapālakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨. અજપાલકથા • 2. Ajapālakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact