Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા

    Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā

    પારાયનવગ્ગનિદ્દેસો

    Pārāyanavagganiddeso

    ૧. અજિતમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    1. Ajitamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā

    પારાયનવગ્ગસ્સ પઠમે અજિતસુત્તનિદ્દેસે –

    Pārāyanavaggassa paṭhame ajitasuttaniddese –

    .

    1.

    ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો, (ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો,)

    ‘‘Kenassu nivuto loko, (iccāyasmā ajito,)

    કેનસ્સુ નપ્પકાસતિ;

    Kenassu nappakāsati;

    કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસિ, કિંસુ તસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ. –

    Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃsu tassa mahabbhaya’’nti. –

    અજિતમાણવસ્સ પુચ્છિતે પઠમપઞ્હે ચ ઉપરૂપરિપઞ્હે ચ નિદ્દેસેસુ ચ વુત્તઞ્ચ ઉત્તાનઞ્ચ વજ્જેત્વા વિસેસમેવ વક્ખામ. તત્થ નિવુતોતિ પટિચ્છાદિતો. કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસીતિ કિં અસ્સ લોકસ્સ અભિલેપનં વદેસિ?

    Ajitamāṇavassa pucchite paṭhamapañhe ca uparūparipañhe ca niddesesu ca vuttañca uttānañca vajjetvā visesameva vakkhāma. Tattha nivutoti paṭicchādito. Kissābhilepanaṃ brūsīti kiṃ assa lokassa abhilepanaṃ vadesi?

    આવુતોતિ આવરિતો. નિવુતોતિ પટિચ્છાદિતો. ઓવુતોતિ હેટ્ઠા પટિચ્છાદિતો. પિહિતોતિ ઉપરિભાગેન છાદિતો. પટિચ્છન્નોતિ અવિવટો. પટિકુજ્જિતોતિ અધોમુખં છાદિતો.

    Āvutoti āvarito. Nivutoti paṭicchādito. Ovutoti heṭṭhā paṭicchādito. Pihitoti uparibhāgena chādito. Paṭicchannoti avivaṭo. Paṭikujjitoti adhomukhaṃ chādito.

    નપ્પકાસતીતિ નપ્પકાસો હોતિ. નપ્પભાસતીતિ ઞાણપ્પભાસં ન કરોતિ. ન તપતીતિ ઞાણતપં ન કરોતિ. ન વિરોચતીતિ ઞાણવિરોચનં ન કરોતિ. ન ઞાયતીતિ ન જાનીયતિ. ન પઞ્ઞાયતીતિ નપ્પઞ્ઞાયતે.

    Nappakāsatīti nappakāso hoti. Nappabhāsatīti ñāṇappabhāsaṃ na karoti. Na tapatīti ñāṇatapaṃ na karoti. Na virocatīti ñāṇavirocanaṃ na karoti. Na ñāyatīti na jānīyati. Na paññāyatīti nappaññāyate.

    કેન લિત્તોતિ કેન લિમ્પિતો. સંલિત્તો ઉપલિત્તોતિ ઉપસગ્ગેન પદં વડ્ઢિતં. આચિક્ખસિ નિદ્દેસવસેન. દેસેસિ પટિનિદ્દેસવસેન . પઞ્ઞપેસિ તેન તેન પકારેન. અત્થં બોધેન્તો પટ્ઠપેસિ. તસ્સત્થસ્સ કારણં દસ્સેન્તો વિવરસિ. બ્યઞ્જનભાવં દસ્સેન્તો વિભજસિ. નિકુજ્જિતભાવં ગમ્ભીરભાવઞ્ચ હરિત્વા સોતૂનં ઞાણસ્સ પતિટ્ઠં જનયન્તો ઉત્તાનીકરોસિ. સબ્બેહિપિ ઇમેહિ આકારેહિ સોતૂનં અઞ્ઞાણન્ધકારં વિધમેન્તો પકાસેસીતિ એવં અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    Kenalittoti kena limpito. Saṃlitto upalittoti upasaggena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Ācikkhasi niddesavasena. Desesi paṭiniddesavasena . Paññapesi tena tena pakārena. Atthaṃ bodhento paṭṭhapesi. Tassatthassa kāraṇaṃ dassento vivarasi. Byañjanabhāvaṃ dassento vibhajasi. Nikujjitabhāvaṃ gambhīrabhāvañca haritvā sotūnaṃ ñāṇassa patiṭṭhaṃ janayanto uttānīkarosi. Sabbehipi imehi ākārehi sotūnaṃ aññāṇandhakāraṃ vidhamento pakāsesīti evaṃ attho daṭṭhabbo.

    . વેવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતીતિ મચ્છરિયહેતુ ચ પમાદહેતુ ચ નપ્પકાસતિ. મચ્છરિયં હિસ્સ દાનાદીહિ ગુણેહિ પકાસિતું ન દેતિ, પમાદો સીલાદીહિ. જપ્પાભિલેપનન્તિ તણ્હા અસ્સ લોકસ્સ મક્કટલેપો વિય મક્કટસ્સ અભિલેપનં. દુક્ખન્તિ જાતિઆદિકં દુક્ખં.

    2.Vevicchā pamādā nappakāsatīti macchariyahetu ca pamādahetu ca nappakāsati. Macchariyaṃ hissa dānādīhi guṇehi pakāsituṃ na deti, pamādo sīlādīhi. Jappābhilepananti taṇhā assa lokassa makkaṭalepo viya makkaṭassa abhilepanaṃ. Dukkhanti jātiādikaṃ dukkhaṃ.

    યેસં ધમ્માનન્તિ યેસં રૂપાદિધમ્માનં. આદિતો સમુદાગમનં પઞ્ઞાયતીતિ પઠમતો ઉપ્પાદો પઞ્ઞાયતિ. અત્થઙ્ગમતો નિરોધો પઞ્ઞાયતીતિ ભઙ્ગતો નિરુજ્ઝનં પઞ્ઞાયતિ. કમ્મસન્નિસ્સિતો વિપાકોતિ કુસલાકુસલવિપાકો કમ્મં અમુઞ્ચિત્વા પવત્તનતો કમ્મસન્નિસ્સિતો વિપાકોતિ વુચ્ચતિ. વિપાકસન્નિસ્સિતં કમ્મન્તિ કુસલાકુસલં કમ્મં વિપાકસ્સ ઓકાસં કત્વા ઠિતત્તા વિપાકસન્નિસ્સિતં કમ્મન્તિ વુચ્ચતિ. નામસન્નિસ્સિતં રૂપન્તિ પઞ્ચવોકારે રૂપં નામં અમુઞ્ચિત્વા પવત્તનતો નામસન્નિસ્સિતં રૂપન્તિ વુચ્ચતિ. રૂપસન્નિસ્સિતં નામન્તિ પઞ્ચવોકારે નામં રૂપં અમુઞ્ચિત્વા પવત્તનતો રૂપસન્નિસ્સિતં નામન્તિ વુચ્ચતિ.

    Yesaṃ dhammānanti yesaṃ rūpādidhammānaṃ. Ādito samudāgamanaṃ paññāyatīti paṭhamato uppādo paññāyati. Atthaṅgamato nirodho paññāyatīti bhaṅgato nirujjhanaṃ paññāyati. Kammasannissito vipākoti kusalākusalavipāko kammaṃ amuñcitvā pavattanato kammasannissito vipākoti vuccati. Vipākasannissitaṃ kammanti kusalākusalaṃ kammaṃ vipākassa okāsaṃ katvā ṭhitattā vipākasannissitaṃ kammanti vuccati. Nāmasannissitaṃ rūpanti pañcavokāre rūpaṃ nāmaṃ amuñcitvā pavattanato nāmasannissitaṃ rūpanti vuccati. Rūpasannissitaṃ nāmanti pañcavokāre nāmaṃ rūpaṃ amuñcitvā pavattanato rūpasannissitaṃ nāmanti vuccati.

    . સવન્તિ સબ્બધિ સોતાતિ સબ્બેસુ રૂપાદિઆયતનેસુ તણ્હાદિકા સોતા સન્દન્તિ. કિં નિવારણન્તિ તેસં કિં આવરણં કા રક્ખા. સંવરં બ્રૂહીતિ તં તેસં નિવારણસઙ્ખાતં સંવરં બ્રૂહિ. એતેન સાવસેસપ્પહાનં પુચ્છતિ. કેન સોતા પિધીયરેતિ કેન ધમ્મેન એતે સોતા પિધીયન્તિ પચ્છિજ્જન્તિ. એતેન અનવસેસપ્પહાનં પુચ્છતિ.

    3.Savanti sabbadhi sotāti sabbesu rūpādiāyatanesu taṇhādikā sotā sandanti. Kiṃ nivāraṇanti tesaṃ kiṃ āvaraṇaṃ kā rakkhā. Saṃvaraṃ brūhīti taṃ tesaṃ nivāraṇasaṅkhātaṃ saṃvaraṃ brūhi. Etena sāvasesappahānaṃ pucchati. Kena sotā pidhīyareti kena dhammena ete sotā pidhīyanti pacchijjanti. Etena anavasesappahānaṃ pucchati.

    સવન્તીતિ ઉપ્પજ્જન્તિ. આસવન્તીતિ અધોગામિનો હુત્વા સવન્તિ. સન્દન્તીતિ નિરન્તરગામિનો હુત્વા સન્દમાના પવત્તન્તિ. પવત્તન્તીતિ પુનપ્પુનં વત્તન્તિ.

    Savantīti uppajjanti. Āsavantīti adhogāmino hutvā savanti. Sandantīti nirantaragāmino hutvā sandamānā pavattanti. Pavattantīti punappunaṃ vattanti.

    . સતિ તેસં નિવારણન્તિ વિપસ્સનાયુત્તા કુસલાકુસલધમ્માનં ગતિયો સમન્વેસમાના સતિ તેસં સોતાનં નિવારણં . સોતાનં સંવરં બ્રૂમીતિ તમેવાહં સતિં સોતાનં સંવરં બ્રૂમીતિ અધિપ્પાયો. પઞ્ઞાયેતે પિધીયરેતિ રૂપાદીસુ પન અનિચ્ચતાદિપટિવેધસાધિકાય મગ્ગપઞ્ઞાય એતે સોતા સબ્બસો પિધીયન્તિ.

    4.Satitesaṃ nivāraṇanti vipassanāyuttā kusalākusaladhammānaṃ gatiyo samanvesamānā sati tesaṃ sotānaṃ nivāraṇaṃ . Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmīti tamevāhaṃ satiṃ sotānaṃ saṃvaraṃ brūmīti adhippāyo. Paññāyete pidhīyareti rūpādīsu pana aniccatādipaṭivedhasādhikāya maggapaññāya ete sotā sabbaso pidhīyanti.

    પચ્છિજ્જન્તીતિ ઉચ્છિજ્જન્તિ. સમુદયઞ્ચાતિ પચ્ચયઞ્ચ. અત્થઙ્ગમઞ્ચાતિ ઉપ્પન્નાનં અભાવગમનઞ્ચ, અનુપ્પન્નાનં અનુપ્પાદં વા. અસ્સાદઞ્ચાતિ આનિસંસઞ્ચ. આદીનવઞ્ચાતિ દોસઞ્ચ. નિસ્સરણઞ્ચાતિ નિક્ખમનઞ્ચ.

    Pacchijjantīti ucchijjanti. Samudayañcāti paccayañca. Atthaṅgamañcāti uppannānaṃ abhāvagamanañca, anuppannānaṃ anuppādaṃ vā. Assādañcāti ānisaṃsañca. Ādīnavañcāti dosañca. Nissaraṇañcāti nikkhamanañca.

    . પઞ્ઞા ચેવાતિ પઞ્હાગાથાય યા ચાયં તયા વુત્તા પઞ્ઞા, યા ચ સતિ, યઞ્ચ તદવસેસં નામરૂપં, એતં સબ્બમ્પિ કત્થ નિરુજ્ઝતિ. એતં મે પઞ્હં પુટ્ઠો પબ્રૂહીતિ એવં સઙ્ખેપત્થો વેદિતબ્બો.

    5.Paññā cevāti pañhāgāthāya yā cāyaṃ tayā vuttā paññā, yā ca sati, yañca tadavasesaṃ nāmarūpaṃ, etaṃ sabbampi kattha nirujjhati. Etaṃ me pañhaṃ puṭṭho pabrūhīti evaṃ saṅkhepattho veditabbo.

    કત્થેતં ઉપરુજ્ઝતીતિ એતં નામરૂપં કત્થ ન ભવતિ. વૂપસમ્મતીતિ નિબ્બાતિ. અત્થં ગચ્છતીતિ અભાવં ગચ્છતિ. પટિપ્પસ્સમ્ભતીતિ સન્નિસીદતિ.

    Katthetaṃ uparujjhatīti etaṃ nāmarūpaṃ kattha na bhavati. Vūpasammatīti nibbāti. Atthaṃ gacchatīti abhāvaṃ gacchati. Paṭippassambhatīti sannisīdati.

    . વિસ્સજ્જનગાથાય પનસ્સ યસ્મા પઞ્ઞાસતિયો નામેનેવ સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ, તસ્મા તા વિસું ન વુત્તા. અયમેત્થ સઙ્ખેપત્થો – યં મં ત્વં, અજિત, એતં પઞ્હં અપુચ્છિ – ‘‘કત્થેતં ઉપરુજ્ઝતી’’તિ, તદેતં યત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ અસેસં ઉપરુજ્ઝતિ, તં તે વદામિ. તસ્સ તસ્સ હિ વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન સહેવ અપુબ્બં અચરિમં એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ, એત્થેવ વિઞ્ઞાણનિરોધેન નિરુજ્ઝતિ એતં, વિઞ્ઞાણનિરોધા તસ્સ તસ્સ નિરોધો હોતિ, તં નાતિવત્તતીતિ વુત્તં હોતિ.

    6. Vissajjanagāthāya panassa yasmā paññāsatiyo nāmeneva saṅgahaṃ gacchanti, tasmā tā visuṃ na vuttā. Ayamettha saṅkhepattho – yaṃ maṃ tvaṃ, ajita, etaṃ pañhaṃ apucchi – ‘‘katthetaṃ uparujjhatī’’ti, tadetaṃ yattha nāmañca rūpañca asesaṃ uparujjhati, taṃ te vadāmi. Tassa tassa hi viññāṇassa nirodhena saheva apubbaṃ acarimaṃ etthetaṃ uparujjhati, ettheva viññāṇanirodhena nirujjhati etaṃ, viññāṇanirodhā tassa tassa nirodho hoti, taṃ nātivattatīti vuttaṃ hoti.

    સોતાપત્તિમગ્ગઞાણેન અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેનાતિ સોતાપત્તિમગ્ગસમ્પયુત્તપઞ્ઞાય કુસલાકુસલચેતનાસમ્પયુત્તચિત્તસ્સ અભબ્બુપ્પત્તિકવસેન નિરુજ્ઝનેન. તત્થ દુવિધો નિરોધો અનુપાદિન્નકનિરોધો ઉપાદિન્નકનિરોધોતિ. સોતાપત્તિમગ્ગેન હિ ચત્તારિ દિટ્ઠિસમ્પયુત્તાનિ વિચિકિચ્છાસહગતન્તિ પઞ્ચ ચિત્તાનિ નિરુજ્ઝન્તિ, તાનિ રૂપં સમુટ્ઠાપેન્તિ . તં અનુપાદિન્નકરૂપક્ખન્ધો , તાનિ ચિત્તાનિ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો, તંસમ્પયુત્તા વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા તયો અરૂપક્ખન્ધા. તત્થ સચે સોતાપન્નસ્સ સોતાપત્તિમગ્ગો અભાવિતો અભવિસ્સા, તાનિ પઞ્ચ ચિત્તાનિ છસુ આરમ્મણેસુ પરિયુટ્ઠાનં પાપુણેય્યું. સોતાપત્તિમગ્ગો પન નેસં પરિયુટ્ઠાનુપ્પત્તિં વારયમાનો સેતુસમુગ્ઘાતં અભબ્બુપ્પત્તિકભાવં કુરુમાનો અનુપાદિન્નકં નિરોધેતિ નામ. સકદાગામિમગ્ગેન ચત્તારિ દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તાનિ દ્વે દોમનસ્સસહગતાનીતિ ઓળારિકકામરાગબ્યાપાદવસેન છ ચિત્તાનિ નિરુજ્ઝન્તિ. અનાગામિમગ્ગેન અણુસહગતકામરાગબ્યાપાદવસેન તાનિ એવ છ ચિત્તાનિ નિરુજ્ઝન્તિ. અરહત્તમગ્ગેન ચત્તારિ દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તાનિ ઉદ્ધચ્ચસહગતઞ્ચાતિ પઞ્ચ અકુસલચિત્તાનિ નિરુજ્ઝન્તિ. તત્થ સચે તેસં અરિયાનં તે મગ્ગા અભાવિતા અસ્સુ, તાનિ ચિત્તાનિ છસુ આરમ્મણેસુ પરિયુટ્ઠાનં પાપુણેય્યું. તે પન તેસં મગ્ગા પરિયુટ્ઠાનુપ્પત્તિં વારયમાના સેતુસમુગ્ઘાતં અભબ્બુપ્પત્તિકભાવં કુરુમાના અનુપાદિન્નકં નિરોધેન્તિ નામ. એવં અનુપાદિન્નકનિરોધો વેદિતબ્બો.

    Sotāpattimaggañāṇena abhisaṅkhāraviññāṇassa nirodhenāti sotāpattimaggasampayuttapaññāya kusalākusalacetanāsampayuttacittassa abhabbuppattikavasena nirujjhanena. Tattha duvidho nirodho anupādinnakanirodho upādinnakanirodhoti. Sotāpattimaggena hi cattāri diṭṭhisampayuttāni vicikicchāsahagatanti pañca cittāni nirujjhanti, tāni rūpaṃ samuṭṭhāpenti . Taṃ anupādinnakarūpakkhandho , tāni cittāni viññāṇakkhandho, taṃsampayuttā vedanā saññā saṅkhārā tayo arūpakkhandhā. Tattha sace sotāpannassa sotāpattimaggo abhāvito abhavissā, tāni pañca cittāni chasu ārammaṇesu pariyuṭṭhānaṃ pāpuṇeyyuṃ. Sotāpattimaggo pana nesaṃ pariyuṭṭhānuppattiṃ vārayamāno setusamugghātaṃ abhabbuppattikabhāvaṃ kurumāno anupādinnakaṃ nirodheti nāma. Sakadāgāmimaggena cattāri diṭṭhivippayuttāni dve domanassasahagatānīti oḷārikakāmarāgabyāpādavasena cha cittāni nirujjhanti. Anāgāmimaggena aṇusahagatakāmarāgabyāpādavasena tāni eva cha cittāni nirujjhanti. Arahattamaggena cattāri diṭṭhivippayuttāni uddhaccasahagatañcāti pañca akusalacittāni nirujjhanti. Tattha sace tesaṃ ariyānaṃ te maggā abhāvitā assu, tāni cittāni chasu ārammaṇesu pariyuṭṭhānaṃ pāpuṇeyyuṃ. Te pana tesaṃ maggā pariyuṭṭhānuppattiṃ vārayamānā setusamugghātaṃ abhabbuppattikabhāvaṃ kurumānā anupādinnakaṃ nirodhenti nāma. Evaṃ anupādinnakanirodho veditabbo.

    સચે પન સોતાપન્નસ્સ સોતાપત્તિમગ્ગો અભાવિતો અભવિસ્સા, ઠપેત્વા સત્ત ભવે અનમતગ્ગે સંસારવટ્ટે ઉપાદિન્નકક્ખન્ધપ્પવત્તં પવત્તેય્ય. કસ્મા? તસ્સ પવત્તિયા હેતૂનં અત્થિતાય. તીણિ સંયોજનાનિ દિટ્ઠાનુસયો વિચિકિચ્છાનુસયોતિ ઇમે પન પઞ્ચ કિલેસે સો મગ્ગો ઉપ્પજ્જમાનોવ સમુગ્ઘાતેતિ. ઇદાનિ કુતો સોતાપન્નસ્સ સત્ત ભવે ઠપેત્વા અનમતગ્ગે સંસારવટ્ટે ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તિસ્સતિ. એવં સોતાપત્તિમગ્ગો ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં અપ્પવત્તં કુરુમાનો ઉપાદિન્નકં નિરોધેતિ નામ.

    Sace pana sotāpannassa sotāpattimaggo abhāvito abhavissā, ṭhapetvā satta bhave anamatagge saṃsāravaṭṭe upādinnakakkhandhappavattaṃ pavatteyya. Kasmā? Tassa pavattiyā hetūnaṃ atthitāya. Tīṇi saṃyojanāni diṭṭhānusayo vicikicchānusayoti ime pana pañca kilese so maggo uppajjamānova samugghāteti. Idāni kuto sotāpannassa satta bhave ṭhapetvā anamatagge saṃsāravaṭṭe upādinnakappavattaṃ pavattissati. Evaṃ sotāpattimaggo upādinnakappavattaṃ appavattaṃ kurumāno upādinnakaṃ nirodheti nāma.

    સચે સકદાગામિસ્સ સકદાગામિમગ્ગો અભાવિતો અભવિસ્સા, ઠપેત્વા દ્વે ભવે પઞ્ચસુ ભવેસુ ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તેય્ય. કસ્મા? તસ્સ પવત્તિયા હેતૂનં અત્થિતાય. ઓળારિકાનિ કામરાગપટિઘસંયોજનાનિ ઓળારિકો કામરાગાનુસયો પટિઘાનુસયોતિ ઇમે પન ચત્તારો કિલેસે સો મગ્ગો ઉપ્પજ્જમાનોવ સમુગ્ઘાતેતિ. ઇદાનિ કુતો સકદાગામિસ્સ દ્વે ભવે ઠપેત્વા પઞ્ચસુ ભવેસુ ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તિસ્સતિ . એવં સકદાગામિમગ્ગો ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં અપ્પવત્તં કુરુમાનો ઉપાદિન્નકં નિરોધેતિ નામ.

    Sace sakadāgāmissa sakadāgāmimaggo abhāvito abhavissā, ṭhapetvā dve bhave pañcasu bhavesu upādinnakappavattaṃ pavatteyya. Kasmā? Tassa pavattiyā hetūnaṃ atthitāya. Oḷārikāni kāmarāgapaṭighasaṃyojanāni oḷāriko kāmarāgānusayo paṭighānusayoti ime pana cattāro kilese so maggo uppajjamānova samugghāteti. Idāni kuto sakadāgāmissa dve bhave ṭhapetvā pañcasu bhavesu upādinnakappavattaṃ pavattissati . Evaṃ sakadāgāmimaggo upādinnakappavattaṃ appavattaṃ kurumāno upādinnakaṃ nirodheti nāma.

    સચે અનાગામિસ્સ અનાગામિમગ્ગો અભાવિતો અભવિસ્સા, ઠપેત્વા એકં ભવં દુતિયભવે ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તેય્ય. કસ્મા? તસ્સ પવત્તિયા હેતૂનં અત્થિતાય. અણુસહગતાનિ કામરાગપટિઘસઞ્ઞોજનાનિ અણુસહગતો કામરાગાનુસયો પટિઘાનુસયોતિ ઇમે પન ચત્તારો કિલેસે સો મગ્ગો ઉપ્પજ્જમાનોવ સમુગ્ઘાતેતિ. ઇદાનિ કુતો અનાગામિસ્સ એકં ભવં ઠપેત્વા દુતિયભવે ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તિસ્સતિ. એવં અનાગામિમગ્ગો ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં અપ્પવત્તં કુરુમાનો ઉપાદિન્નકં નિરોધેતિ નામ.

    Sace anāgāmissa anāgāmimaggo abhāvito abhavissā, ṭhapetvā ekaṃ bhavaṃ dutiyabhave upādinnakappavattaṃ pavatteyya. Kasmā? Tassa pavattiyā hetūnaṃ atthitāya. Aṇusahagatāni kāmarāgapaṭighasaññojanāni aṇusahagato kāmarāgānusayo paṭighānusayoti ime pana cattāro kilese so maggo uppajjamānova samugghāteti. Idāni kuto anāgāmissa ekaṃ bhavaṃ ṭhapetvā dutiyabhave upādinnakappavattaṃ pavattissati. Evaṃ anāgāmimaggo upādinnakappavattaṃ appavattaṃ kurumāno upādinnakaṃ nirodheti nāma.

    સચે અરહતો અરહત્તમગ્ગો અભાવિતો અભવિસ્સા, રૂપારૂપભવેસુ ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તેય્ય. કસ્મા? તસ્સ પવત્તિયા હેતૂનં અત્થિતાય. રૂપરાગો અરૂપરાગો માનો ઉદ્ધચ્ચં અવિજ્જા માનાનુસયો ભવરાગાનુસયો અવિજ્જાનુસયોતિ ઇમે પન અટ્ઠ કિલેસે સો મગ્ગો ઉપ્પજ્જમાનોવ સમુગ્ઘાતેતિ. ઇદાનિ કુતો ખીણાસવસ્સ પુનબ્ભવે ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં પવત્તિસ્સતિ? એવં અરહત્તમગ્ગો ઉપાદિન્નકપ્પવત્તં અપ્પવત્તં કુરુમાનો ઉપાદિન્નકં નિરોધેતિ નામ.

    Sace arahato arahattamaggo abhāvito abhavissā, rūpārūpabhavesu upādinnakappavattaṃ pavatteyya. Kasmā? Tassa pavattiyā hetūnaṃ atthitāya. Rūparāgo arūparāgo māno uddhaccaṃ avijjā mānānusayo bhavarāgānusayo avijjānusayoti ime pana aṭṭha kilese so maggo uppajjamānova samugghāteti. Idāni kuto khīṇāsavassa punabbhave upādinnakappavattaṃ pavattissati? Evaṃ arahattamaggo upādinnakappavattaṃ appavattaṃ kurumāno upādinnakaṃ nirodheti nāma.

    સોતાપત્તિમગ્ગો ચેત્થ અપાયભવં નિરોધેતિ. સકદાગામિમગ્ગો સુગતિકામભવેકદેસં. અનાગામિમગ્ગો કામભવં. અરહત્તમગ્ગો રૂપારૂપભવં, સબ્બભવેપિ નિરોધેતિ એવાતિ વદન્તિ. એવં ઉપાદિન્નકનિરોધો વેદિતબ્બો.

    Sotāpattimaggo cettha apāyabhavaṃ nirodheti. Sakadāgāmimaggo sugatikāmabhavekadesaṃ. Anāgāmimaggo kāmabhavaṃ. Arahattamaggo rūpārūpabhavaṃ, sabbabhavepi nirodheti evāti vadanti. Evaṃ upādinnakanirodho veditabbo.

    તત્થ ‘‘અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેના’’તિ એતેન અનુપાદિન્નકનિરોધં દસ્સેતિ. ‘‘યે ઉપ્પજ્જેય્યું નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, એત્થેતે નિરુજ્ઝન્તી’’તિ ઇમિના પન ઉપાદિન્નકનિરોધં દસ્સેતિ.

    Tattha ‘‘abhisaṅkhāraviññāṇassa nirodhenā’’ti etena anupādinnakanirodhaṃ dasseti. ‘‘Ye uppajjeyyuṃ nāmañca rūpañca, etthete nirujjhantī’’ti iminā pana upādinnakanirodhaṃ dasseti.

    તત્થ સત્ત ભવે ઠપેત્વાતિ કામભવતો કામભવં સંસરન્તસ્સ સત્ત ભવે વજ્જેત્વા. અનમતગ્ગે સંસારેતિ –

    Tattha satta bhave ṭhapetvāti kāmabhavato kāmabhavaṃ saṃsarantassa satta bhave vajjetvā. Anamatagge saṃsāreti –

    ‘‘ખન્ધાનઞ્ચ પટિપાટિ, ધાતુઆયતનાન ચ;

    ‘‘Khandhānañca paṭipāṭi, dhātuāyatanāna ca;

    અબ્બોચ્છિન્નં વત્તમાના, ‘સંસારો’તિ પવુચ્ચતી’’તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૬૧૯; ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૪.૧૯૯; પટિ॰ મ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧.૧૧૭; ઇતિવુ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪, ૫૮; ઉદા॰ અટ્ઠ॰ ૩૯) –

    Abbocchinnaṃ vattamānā, ‘saṃsāro’ti pavuccatī’’ti. (visuddhi. 2.619; dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; a. ni. aṭṭha. 2.4.199; paṭi. ma. aṭṭha. 2.1.117; itivu. aṭṭha. 14, 58; udā. aṭṭha. 39) –

    એવં વણ્ણિતે સંસારવટ્ટે. યે ઉપ્પજ્જેય્યું નામઞ્ચ રૂપઞ્ચાતિ નમનલક્ખણં ચતુક્ખન્ધસઙ્ખાતં નામઞ્ચ રુપ્પનલક્ખણં ભૂતોપાદાયસઙ્ખાતં રૂપઞ્ચ એતે ધમ્મા ઉપ્પજ્જેય્યું. એત્થેતે નિરુજ્ઝન્તીતિ એતસ્મિં સોતાપત્તિમગ્ગે એતે નામરૂપધમ્મા અભબ્બુપ્પત્તિકવસેન નિરોધં ગચ્છન્તિ. સકદાગામિમગ્ગઞાણેનાતિ એત્થ પટિસન્ધિવસેન સકિંયેવ ઇમં લોકં આગચ્છતીતિ સકદાગામી , તસ્સ મગ્ગો સકદાગામિમગ્ગો. તેન મગ્ગેન સમ્પયુત્તઞાણેન. દ્વે ભવે ઠપેત્વાતિ કામધાતુયાયેવ પટિસન્ધિવસેન દ્વે ભવે વજ્જેત્વા. પઞ્ચસુ ભવેસૂતિ તદવસિટ્ઠેસુ પઞ્ચસુ ભવેસુ. એત્થેતે નિરુજ્ઝન્તીતિ એત્થ સકદાગામિમગ્ગે એતે ધમ્મા વુત્તનયેન નિરુજ્ઝન્તિ. એકં ભવં ઠપેત્વાતિ ઉક્કટ્ઠવસેન રૂપધાતુયા વા અરૂપધાતુયા વા એકં ભવં વજ્જેત્વા. રૂપધાતુયા વા અરૂપધાતુયા વાતિ દુતિયકભવે રૂપધાતુયા ચેવ અરૂપધાતુયા ચ. નામઞ્ચ રૂપઞ્ચાતિ એત્થ રૂપભવે નામરૂપં, અરૂપભવે નામમેવ. એત્થેતે નિરુજ્ઝન્તીતિ એત્થ અનાગામિમગ્ગે એતે નામરૂપધમ્મા વુત્તનયેન નિરુજ્ઝન્તિ.

    Evaṃ vaṇṇite saṃsāravaṭṭe. Ye uppajjeyyuṃ nāmañca rūpañcāti namanalakkhaṇaṃ catukkhandhasaṅkhātaṃ nāmañca ruppanalakkhaṇaṃ bhūtopādāyasaṅkhātaṃ rūpañca ete dhammā uppajjeyyuṃ. Etthete nirujjhantīti etasmiṃ sotāpattimagge ete nāmarūpadhammā abhabbuppattikavasena nirodhaṃ gacchanti. Sakadāgāmimaggañāṇenāti ettha paṭisandhivasena sakiṃyeva imaṃ lokaṃ āgacchatīti sakadāgāmī , tassa maggo sakadāgāmimaggo. Tena maggena sampayuttañāṇena. Dve bhave ṭhapetvāti kāmadhātuyāyeva paṭisandhivasena dve bhave vajjetvā. Pañcasu bhavesūti tadavasiṭṭhesu pañcasu bhavesu. Etthete nirujjhantīti ettha sakadāgāmimagge ete dhammā vuttanayena nirujjhanti. Ekaṃ bhavaṃ ṭhapetvāti ukkaṭṭhavasena rūpadhātuyā vā arūpadhātuyā vā ekaṃ bhavaṃ vajjetvā. Rūpadhātuyā vā arūpadhātuyā vāti dutiyakabhave rūpadhātuyā ceva arūpadhātuyā ca. Nāmañca rūpañcāti ettha rūpabhave nāmarūpaṃ, arūpabhave nāmameva. Etthete nirujjhantīti ettha anāgāmimagge ete nāmarūpadhammā vuttanayena nirujjhanti.

    અરહતોતિ કિલેસેહિ આરકત્તા ‘‘અરહા’’તિ લદ્ધનામસ્સ ખીણાસવસ્સ. અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયાતિ દુવિધા હિ નિબ્બાનધાતુ સઉપાદિસેસા ચ અનુપાદિસેસા ચ. તત્થ ઉપાદીયતિ ‘‘અહં મમા’’તિ ભુસં ગણ્હીયતીતિ ઉપાદિ, ખન્ધપઞ્ચકસ્સેતં અધિવચનં. ઉપાદિયેવ સેસો અવસિટ્ઠો ઉપાદિસેસો, સહ ઉપાદિસેસેન વત્તતીતિ સઉપાદિસેસા. નત્થેત્થ ઉપાદિસેસોતિ અનુપાદિસેસા. તાય અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા. પરિનિબ્બાયન્તસ્સાતિ નિરિન્ધનસ્સ વિય જાતવેદસ્સ નિબ્બાયન્તસ્સ અપ્પવત્તં પવિસન્તસ્સ. ચરિમવિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેનાતિ એત્થ અસ્સાસપસ્સાસાનં નિરોધવસેન. તયો ચરિમા ભવચરિમો ઝાનચરિમો ચુતિચરિમોતિ. ભવેસુ હિ કામભવે અસ્સાસપસ્સાસા પવત્તન્તિ, રૂપારૂપભવેસુ નપ્પવત્તન્તિ. તસ્મા સો ભવચરિમો. ઝાનેસુ પુરિમઝાનત્તયેવ પવત્તન્તિ, ચતુત્થે નપ્પવત્તન્તિ. તસ્મા સો ઝાનચરિમો. યે પન ચુતિચિત્તસ્સ પુરતો સોળસમેન ચિત્તેન સહુપ્પન્ના, તે ચુતિચિત્તેન સહ નિરુજ્ઝન્તિ. સો ચુતિચરિમો નામ. અયં ઇધ ચરિમોતિ અધિપ્પેતો. યે હિ કેચિ બુદ્ધા વા પચ્ચેકબુદ્ધા વા અરિયસાવકા વા અન્તમસો કુન્થકિપિલ્લિકં ઉપાદાય સબ્બે ભવઙ્ગચિત્તેનેવ અબ્યાકતેન દુક્ખસચ્ચેન કાલં કરોન્તિ. તસ્મા ચરિમવિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેનાતિ ચુતિચિત્તસ્સ નિરોધેનાતિ અત્થો.

    Arahatoti kilesehi ārakattā ‘‘arahā’’ti laddhanāmassa khīṇāsavassa. Anupādisesāya nibbānadhātuyāti duvidhā hi nibbānadhātu saupādisesā ca anupādisesā ca. Tattha upādīyati ‘‘ahaṃ mamā’’ti bhusaṃ gaṇhīyatīti upādi, khandhapañcakassetaṃ adhivacanaṃ. Upādiyeva seso avasiṭṭho upādiseso, saha upādisesena vattatīti saupādisesā. Natthettha upādisesoti anupādisesā. Tāya anupādisesāya nibbānadhātuyā. Parinibbāyantassāti nirindhanassa viya jātavedassa nibbāyantassa appavattaṃ pavisantassa. Carimaviññāṇassa nirodhenāti ettha assāsapassāsānaṃ nirodhavasena. Tayo carimā bhavacarimo jhānacarimo cuticarimoti. Bhavesu hi kāmabhave assāsapassāsā pavattanti, rūpārūpabhavesu nappavattanti. Tasmā so bhavacarimo. Jhānesu purimajhānattayeva pavattanti, catutthe nappavattanti. Tasmā so jhānacarimo. Ye pana cuticittassa purato soḷasamena cittena sahuppannā, te cuticittena saha nirujjhanti. So cuticarimo nāma. Ayaṃ idha carimoti adhippeto. Ye hi keci buddhā vā paccekabuddhā vā ariyasāvakā vā antamaso kunthakipillikaṃ upādāya sabbe bhavaṅgacitteneva abyākatena dukkhasaccena kālaṃ karonti. Tasmā carimaviññāṇassa nirodhenāti cuticittassa nirodhenāti attho.

    પઞ્ઞા ચ સતિ ચ નામઞ્ચાતિ એતેહિ ચતુન્નં અરૂપક્ખન્ધાનં ગહણં પચ્ચેતબ્બં. રૂપઞ્ચાતિ એતેન ચતુન્નં મહાભૂતાનં ચતુવીસતિઉપાદારૂપાનઞ્ચ ગહણં પચ્ચેતબ્બં. ઇદાનિ તસ્સ નિરુજ્ઝનૂપાયં દસ્સેન્તો ‘‘વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતી’’તિ આહ. તત્થ વિઞ્ઞાણન્તિ ચરિમવિઞ્ઞાણમ્પિ અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણમ્પિ. અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણસ્સ પહીનનિરોધેન એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ નિરુજ્ઝતિ દીપસિખા વિય અપણ્ણત્તિકભાવં યાતિ, ચરિમવિઞ્ઞાણસ્સ અનુપ્પાદપચ્ચયત્તા અનુપ્પાદનિરોધેન અનુપ્પાદવસેનેવ ઉપરુજ્ઝતીતિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૪૯૯).

    Paññāca sati ca nāmañcāti etehi catunnaṃ arūpakkhandhānaṃ gahaṇaṃ paccetabbaṃ. Rūpañcāti etena catunnaṃ mahābhūtānaṃ catuvīsatiupādārūpānañca gahaṇaṃ paccetabbaṃ. Idāni tassa nirujjhanūpāyaṃ dassento ‘‘viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ uparujjhatī’’ti āha. Tattha viññāṇanti carimaviññāṇampi abhisaṅkhāraviññāṇampi. Abhisaṅkhāraviññāṇassa pahīnanirodhena etthetaṃ uparujjhati nirujjhati dīpasikhā viya apaṇṇattikabhāvaṃ yāti, carimaviññāṇassa anuppādapaccayattā anuppādanirodhena anuppādavaseneva uparujjhatīti (dī. ni. aṭṭha. 1.499).

    . એત્તાવતા ચ ‘‘દુક્ખમસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ ઇમિના પકાસિતં દુક્ખસચ્ચં, ‘‘યાનિ સોતાની’’તિ ઇમિના સમુદયસચ્ચં, ‘‘પઞ્ઞાયેતે પિધીયરે’’તિ ઇમિના મગ્ગસચ્ચં, ‘‘અસેસં ઉપરુજ્ઝતી’’તિ ઇમિના નિરોધસચ્ચન્તિ એવં ચત્તારિ સચ્ચાનિ સુત્વાપિ અરિયભૂમિં અનધિગતો પુન સેક્ખાસેક્ખપટિપદં પુચ્છન્તો ‘‘યે ચ સઙ્ખાતધમ્માસે’’તિ ગાથમાહ. તત્થ સઙ્ખાતધમ્માતિ અનિચ્ચાદિવસેન પરિવીમંસિતધમ્મા, અરહન્તાનમેતં અધિવચનં. સેક્ખાતિ સીલાદીનિ સિક્ખમાના અવસેસા અરિયપુગ્ગલા. પુથૂતિ બહૂ સત્તજના. તેસં મે નિપકો ઇરિયં પુટ્ઠો પબ્રૂહીતિ તેસં મે સેક્ખાસેક્ખાનં નિપકો પણ્ડિતો ત્વં પુટ્ઠો પટિપત્તિં બ્રૂહીતિ.

    7. Ettāvatā ca ‘‘dukkhamassa mahabbhaya’’nti iminā pakāsitaṃ dukkhasaccaṃ, ‘‘yāni sotānī’’ti iminā samudayasaccaṃ, ‘‘paññāyete pidhīyare’’ti iminā maggasaccaṃ, ‘‘asesaṃ uparujjhatī’’ti iminā nirodhasaccanti evaṃ cattāri saccāni sutvāpi ariyabhūmiṃ anadhigato puna sekkhāsekkhapaṭipadaṃ pucchanto ‘‘ye ca saṅkhātadhammāse’’ti gāthamāha. Tattha saṅkhātadhammāti aniccādivasena parivīmaṃsitadhammā, arahantānametaṃ adhivacanaṃ. Sekkhāti sīlādīni sikkhamānā avasesā ariyapuggalā. Puthūti bahū sattajanā. Tesaṃ me nipako iriyaṃ puṭṭho pabrūhīti tesaṃ me sekkhāsekkhānaṃ nipako paṇḍito tvaṃ puṭṭho paṭipattiṃ brūhīti.

    તેસં ખન્ધા સઙ્ખાતાતિ તેસં પઞ્ચક્ખન્ધા અપ્પટિસન્ધિકં કત્વા દેસિતા, સઙ્ખેપં કત્વા ઠપિતા વા. ધાતુઆદીસુપિ એસેવ નયો. ઇરિયન્તિ પયોગં. ચરિયન્તિ કિરિયં. વુત્તિન્તિ પવત્તિં. આચરન્તિ ચરણં. ગોચરન્તિ પચ્ચયં. વિહારન્તિ ઇરિયાપથપવત્તનં. પટિપદન્તિ વિપસ્સનં.

    Tesaṃ khandhā saṅkhātāti tesaṃ pañcakkhandhā appaṭisandhikaṃ katvā desitā, saṅkhepaṃ katvā ṭhapitā vā. Dhātuādīsupi eseva nayo. Iriyanti payogaṃ. Cariyanti kiriyaṃ. Vuttinti pavattiṃ. Ācaranti caraṇaṃ. Gocaranti paccayaṃ. Vihāranti iriyāpathapavattanaṃ. Paṭipadanti vipassanaṃ.

    . અથસ્સ ભગવા યસ્મા સેક્ખેન કામચ્છન્દનીવરણં આદિં કત્વા સબ્બકિલેસા પહાતબ્બા એવ, તસ્મા ‘‘કામેસૂતિ ઉપડ્ઢગાથાય સેક્ખપટિપદં દસ્સેતિ. તસ્સત્થો – વત્થુકામેસુ કિલેસકામેન નાભિગિજ્ઝેય્ય, કાયદુચ્ચરિતાદયો ચ મનસો આવિલભાવકરે ધમ્મે પજહન્તો મનસાનાવિલો સિયાતિ. યસ્મા પન અસેક્ખો અનિચ્ચાદિવસેન સબ્બસઙ્ખારાદીનં પરિતુલિતત્તા કુસલો સબ્બધમ્મેસુ કાયાનુપસ્સનાસતિઆદીહિ ચ સતો સક્કાયદિટ્ઠિઆદીનં ભિન્નત્તા ભિક્ખુભાવં પત્તો હુત્વા સબ્બઇરિયાપથેસુ પરિબ્બજતિ, તસ્મા ‘‘કુસલો’’તિ ઉપડ્ઢગાથાય અસેક્ખપટિપદં દસ્સેતિ.

    8. Athassa bhagavā yasmā sekkhena kāmacchandanīvaraṇaṃ ādiṃ katvā sabbakilesā pahātabbā eva, tasmā ‘‘kāmesūti upaḍḍhagāthāya sekkhapaṭipadaṃ dasseti. Tassattho – vatthukāmesu kilesakāmena nābhigijjheyya, kāyaduccaritādayo ca manaso āvilabhāvakare dhamme pajahanto manasānāvilo siyāti. Yasmā pana asekkho aniccādivasena sabbasaṅkhārādīnaṃ paritulitattā kusalo sabbadhammesu kāyānupassanāsatiādīhi ca sato sakkāyadiṭṭhiādīnaṃ bhinnattā bhikkhubhāvaṃ patto hutvā sabbairiyāpathesu paribbajati, tasmā ‘‘kusalo’’ti upaḍḍhagāthāya asekkhapaṭipadaṃ dasseti.

    નાભિગિજ્ઝેય્યાતિ ગેધં નાપજ્જેય્ય. ન પલિગિજ્ઝેય્યાતિ લોભં નાપજ્જેય્ય. ન પલિબુન્ધેય્યાતિ લોભવસેન ન અલ્લીયેય્ય.

    Nābhigijjheyyāti gedhaṃ nāpajjeyya. Na paligijjheyyāti lobhaṃ nāpajjeyya. Na palibundheyyāti lobhavasena na allīyeyya.

    આવિલકરે કિલેસે જહેય્યાતિ ચિત્તાલુળકરે ઉપતાપસઙ્ખાતે કિલેસે જહેય્ય.

    Āvilakare kilese jaheyyāti cittāluḷakare upatāpasaṅkhāte kilese jaheyya.

    સબ્બે ધમ્મા અનત્તાતિ નિબ્બાનં અન્તોકરિત્વા વુત્તં. યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મન્તિ યં કિઞ્ચિ સપ્પચ્ચયસભાવં.

    Sabbe dhammā anattāti nibbānaṃ antokaritvā vuttaṃ. Yaṃ kiñci samudayadhammanti yaṃ kiñci sappaccayasabhāvaṃ.

    સહ ગાથાપરિયોસાનાતિ ગાથાવસાનેનેવ સદ્ધિં. યેતે બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં એકચ્છન્દાતિ યે એતે અજિતમાણવેન કલ્યાણછન્દેન એકજ્ઝાસયા. એકપ્પયોગાતિ કાયવચીમનોપયોગેહિ એકપ્પયોગા. એકાધિપ્પાયાતિ એકો અધિપ્પાયો રુચિ એતેસન્તિ એકાધિપ્પાયા, એકરુચિકાતિ અત્થો. એકવાસનવાસિતાતિ અતીતબુદ્ધસાસને તેન સદ્ધિં ભાવિતભાવના. અનેકપાણસહસ્સાનન્તિ અનેકેસં દેવમનુસ્સસઙ્ખાતાનં પાણસહસ્સાનં. વિરજં વીતમલન્તિ રાગાદિરજવિરહિતં રાગાદિમલવિરહિતઞ્ચ.

    Saha gāthāpariyosānāti gāthāvasāneneva saddhiṃ. Yete brāhmaṇena saddhiṃ ekacchandāti ye ete ajitamāṇavena kalyāṇachandena ekajjhāsayā. Ekappayogāti kāyavacīmanopayogehi ekappayogā. Ekādhippāyāti eko adhippāyo ruci etesanti ekādhippāyā, ekarucikāti attho. Ekavāsanavāsitāti atītabuddhasāsane tena saddhiṃ bhāvitabhāvanā. Anekapāṇasahassānanti anekesaṃ devamanussasaṅkhātānaṃ pāṇasahassānaṃ. Virajaṃ vītamalanti rāgādirajavirahitaṃ rāgādimalavirahitañca.

    ધમ્મચક્ખુન્તિ ઇધ સોતાપત્તિમગ્ગો અધિપ્પેતો. અઞ્ઞત્થ હેટ્ઠામગ્ગત્તયં. તસ્સ ઉપ્પત્તિકારણદસ્સનત્થં ‘‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં, સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ આહ. તઞ્હિ નિરોધં આરમ્મણં કત્વા કિચ્ચવસેન એવં સબ્બસઙ્ખતં પટિવિજ્ઝન્તં ઉપ્પજ્જતિ. તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ અનુપાદાય આસવેહિ ચિત્તં વિમુચ્ચીતિ તસ્સ ચ અજિતબ્રાહ્મણસ્સ અન્તેવાસિકસહસ્સાનઞ્ચ તણ્હાદીહિ અગ્ગહેત્વા કામાસવાદીહિ મગ્ગક્ખણે ચિત્તં વિમુચ્ચમાનં ફલક્ખણે વિમુચ્ચિ. સહ અરહત્તપ્પત્તાતિ અરહત્તપ્પત્તિયા ચ સહેવ આયસ્મતો અજિતસ્સ ચ અન્તેવાસિકસહસ્સસ્સ ચ અજિનજટાવાકચીરતિદણ્ડકમણ્ડલુઆદયો અન્તરધાયિંસુ. સબ્બેવ ઇદ્ધિમયપત્તચીવરધરા દ્વઙ્ગુલકેસા એહિભિક્ખૂ હુત્વા ભગવન્તં નમસ્સમાના પઞ્જલિકા નિસીદિંસુ. પાળિયં પન અજિતત્થેરોવ પઞ્ઞાયતિ. તત્થ અન્વત્થપટિપત્તિયાતિ સયં પચ્ચાસીસિતલદ્ધપટિપત્તિયા, નિબ્બાનલદ્ધભાવેનાતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ પાકટમેવ. એવં ભગવા અરહત્તનિકૂટેન દેસનં નિટ્ઠાપેસીતિ.

    Dhammacakkhunti idha sotāpattimaggo adhippeto. Aññattha heṭṭhāmaggattayaṃ. Tassa uppattikāraṇadassanatthaṃ ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti āha. Tañhi nirodhaṃ ārammaṇaṃ katvā kiccavasena evaṃ sabbasaṅkhataṃ paṭivijjhantaṃ uppajjati. Tassa brāhmaṇassa anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccīti tassa ca ajitabrāhmaṇassa antevāsikasahassānañca taṇhādīhi aggahetvā kāmāsavādīhi maggakkhaṇe cittaṃ vimuccamānaṃ phalakkhaṇe vimucci. Saha arahattappattāti arahattappattiyā ca saheva āyasmato ajitassa ca antevāsikasahassassa ca ajinajaṭāvākacīratidaṇḍakamaṇḍaluādayo antaradhāyiṃsu. Sabbeva iddhimayapattacīvaradharā dvaṅgulakesā ehibhikkhū hutvā bhagavantaṃ namassamānā pañjalikā nisīdiṃsu. Pāḷiyaṃ pana ajitattherova paññāyati. Tattha anvatthapaṭipattiyāti sayaṃ paccāsīsitaladdhapaṭipattiyā, nibbānaladdhabhāvenāti attho. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva. Evaṃ bhagavā arahattanikūṭena desanaṃ niṭṭhāpesīti.

    સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથાય

    Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya

    અજિતમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ajitamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi
    ૧. અજિતમાણવપુચ્છા • 1. Ajitamāṇavapucchā
    ૧. અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો • 1. Ajitamāṇavapucchāniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact