Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. અજિતત્થેરઅપદાનં

    10. Ajitattheraapadānaṃ

    ૪૮૪.

    484.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    અજ્ઝોગાહેત્વા હિમવન્તં, નિસીદિ લોકનાયકો.

    Ajjhogāhetvā himavantaṃ, nisīdi lokanāyako.

    ૪૮૫.

    485.

    ‘‘નાહં અદ્દક્ખિં 1 સમ્બુદ્ધં, નપિ સદ્દં સુણોમહં;

    ‘‘Nāhaṃ addakkhiṃ 2 sambuddhaṃ, napi saddaṃ suṇomahaṃ;

    મમ ભક્ખં ગવેસન્તો, આહિણ્ડામિ વને અહં 3.

    Mama bhakkhaṃ gavesanto, āhiṇḍāmi vane ahaṃ 4.

    ૪૮૬.

    486.

    ‘‘તત્થદ્દસ્સાસિં સમ્બુદ્ધં, દ્વત્તિંસવરલક્ખણં;

    ‘‘Tatthaddassāsiṃ sambuddhaṃ, dvattiṃsavaralakkhaṇaṃ;

    દિસ્વાન વિત્તિમાપજ્જિં 5, સત્તો કો નામયં ભવે.

    Disvāna vittimāpajjiṃ 6, satto ko nāmayaṃ bhave.

    ૪૮૭.

    487.

    ‘‘લક્ખણાનિ વિલોકેત્વા, મમ વિજ્જં અનુસ્સરિં;

    ‘‘Lakkhaṇāni viloketvā, mama vijjaṃ anussariṃ;

    સુતઞ્હિ મેતં વુડ્ઢાનં, પણ્ડિતાનં સુભાસિતં.

    Sutañhi metaṃ vuḍḍhānaṃ, paṇḍitānaṃ subhāsitaṃ.

    ૪૮૮.

    488.

    ‘‘તેસં યથા તં વચનં, અયં બુદ્ધો ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Tesaṃ yathā taṃ vacanaṃ, ayaṃ buddho bhavissati;

    યંનૂનાહં સક્કરેય્યં, ગતિં મે સોધયિસ્સતિ.

    Yaṃnūnāhaṃ sakkareyyaṃ, gatiṃ me sodhayissati.

    ૪૮૯.

    489.

    ‘‘ખિપ્પં અસ્સમમાગન્ત્વા, મધુતેલં ગહિં અહં;

    ‘‘Khippaṃ assamamāgantvā, madhutelaṃ gahiṃ ahaṃ;

    કોલમ્બકં ગહેત્વાન, ઉપગચ્છિં વિનાયકં 7.

    Kolambakaṃ gahetvāna, upagacchiṃ vināyakaṃ 8.

    ૪૯૦.

    490.

    ‘‘તિદણ્ડકે ગહેત્વાન, અબ્ભોકાસે ઠપેસહં;

    ‘‘Tidaṇḍake gahetvāna, abbhokāse ṭhapesahaṃ;

    પદીપં પજ્જલિત્વાન, અટ્ઠક્ખત્તું અવન્દહં.

    Padīpaṃ pajjalitvāna, aṭṭhakkhattuṃ avandahaṃ.

    ૪૯૧.

    491.

    ‘‘સત્તરત્તિન્દિવં બુદ્ધો, નિસીદિ પુરિસુત્તમો;

    ‘‘Sattarattindivaṃ buddho, nisīdi purisuttamo;

    તતો રત્યા વિવસાને, વુટ્ઠાસિ લોકનાયકો.

    Tato ratyā vivasāne, vuṭṭhāsi lokanāyako.

    ૪૯૨.

    492.

    ‘‘પસન્નચિત્તો સુમનો, સબ્બરત્તિન્દિવં અહં;

    ‘‘Pasannacitto sumano, sabbarattindivaṃ ahaṃ;

    દીપં બુદ્ધસ્સ પાદાસિં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Dīpaṃ buddhassa pādāsiṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    ૪૯૩.

    493.

    ‘‘સબ્બે વના ગન્ધમયા, પબ્બતે ગન્ધમાદને;

    ‘‘Sabbe vanā gandhamayā, pabbate gandhamādane;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, આગચ્છું બુદ્ધસન્તિકં 9.

    Buddhassa ānubhāvena, āgacchuṃ buddhasantikaṃ 10.

    ૪૯૪.

    494.

    ‘‘યે કેચિ પુપ્ફગન્ધાસે, પુપ્ફિતા ધરણીરુહા;

    ‘‘Ye keci pupphagandhāse, pupphitā dharaṇīruhā;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, સબ્બે સન્નિપતું તદા.

    Buddhassa ānubhāvena, sabbe sannipatuṃ tadā.

    ૪૯૫.

    495.

    ‘‘યાવતા હિમવન્તમ્હિ, નાગા ચ ગરુળા ઉભો;

    ‘‘Yāvatā himavantamhi, nāgā ca garuḷā ubho;

    ધમ્મઞ્ચ સોતુકામા તે, આગચ્છું બુદ્ધસન્તિકં.

    Dhammañca sotukāmā te, āgacchuṃ buddhasantikaṃ.

    ૪૯૬.

    496.

    ‘‘દેવલો નામ સમણો, બુદ્ધસ્સ અગ્ગસાવકો;

    ‘‘Devalo nāma samaṇo, buddhassa aggasāvako;

    વસીસતસહસ્સેહિ, બુદ્ધસન્તિકુપાગમિ.

    Vasīsatasahassehi, buddhasantikupāgami.

    ૪૯૭.

    497.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૪૯૮.

    498.

    ‘‘‘યો મે દીપં પદીપેસિ, પસન્નો સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘‘Yo me dīpaṃ padīpesi, pasanno sehi pāṇibhi;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૪૯૯.

    499.

    ‘‘‘સટ્ઠિ કપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramissati;

    સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    સોળસમં ભાણવારં.

    Soḷasamaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૫૦૦.

    500.

    ‘‘‘છત્તિસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Chattisakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    પથવિયં સત્તસતં, વિપુલં રજ્જં કરિસ્સતિ.

    Pathaviyaṃ sattasataṃ, vipulaṃ rajjaṃ karissati.

    ૫૦૧.

    501.

    ‘‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;

    ‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ઇમિના દીપદાનેન, દિબ્બચક્ખુ ભવિસ્સતિ.

    Iminā dīpadānena, dibbacakkhu bhavissati.

    ૫૦૨.

    502.

    ‘‘‘સમન્તતો અટ્ઠકોસં 11, પસ્સિસ્સતિ અયં સદા;

    ‘‘‘Samantato aṭṭhakosaṃ 12, passissati ayaṃ sadā;

    દેવલોકા ચવન્તસ્સ, નિબ્બત્તન્તસ્સ જન્તુનો.

    Devalokā cavantassa, nibbattantassa jantuno.

    ૫૦૩.

    503.

    ‘‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, પદીપં ધારયિસ્સતિ;

    ‘‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, padīpaṃ dhārayissati;

    જાયમાનસ્સ સત્તસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો.

    Jāyamānassa sattassa, puññakammasamaṅgino.

    ૫૦૪.

    504.

    ‘‘‘યાવતા નગરં આસિ, તાવતા જોતયિસ્સતિ;

    ‘‘‘Yāvatā nagaraṃ āsi, tāvatā jotayissati;

    ઉપપજ્જતિ યં યોનિં, દેવત્તં અથ માનુસં.

    Upapajjati yaṃ yoniṃ, devattaṃ atha mānusaṃ.

    ૫૦૫.

    505.

    ‘‘‘અસ્સેવ દીપદાનસ્સ, 13 અટ્ઠદીપફલેન હિ;

    ‘‘‘Asseva dīpadānassa, 14 aṭṭhadīpaphalena hi;

    ન જયિસ્સન્તિમં જન્તૂ 15, દીપદાનસ્સિદં ફલં.

    Na jayissantimaṃ jantū 16, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    ૫૦૬.

    506.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ , ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૫૦૭.

    507.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૫૦૮.

    508.

    ‘‘‘તોસયિત્વાન સમ્બુદ્ધં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;

    ‘‘‘Tosayitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    અજિતો નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Ajito nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    ૫૦૯.

    509.

    ‘‘સટ્ઠિ કપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Saṭṭhi kappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    તત્રાપિ મે દીપસતં, જોતતે નિચ્ચકાલિકં 17.

    Tatrāpi me dīpasataṃ, jotate niccakālikaṃ 18.

    ૫૧૦.

    510.

    ‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, નિદ્ધાવન્તિ પભા મમ;

    ‘‘Devaloke manusse vā, niddhāvanti pabhā mama;

    બુદ્ધસેટ્ઠં સરિત્વાન, ભિય્યો હાસં જનેસહં.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, bhiyyo hāsaṃ janesahaṃ.

    ૫૧૧.

    511.

    ‘‘તુસિતાહં ચવિત્વાન, ઓક્કમિં માતુકુચ્છિયં;

    ‘‘Tusitāhaṃ cavitvāna, okkamiṃ mātukucchiyaṃ;

    જાયમાનસ્સ સન્તસ્સ, આલોકો વિપુલો અહુ.

    Jāyamānassa santassa, āloko vipulo ahu.

    ૫૧૨.

    512.

    ‘‘અગારા અભિનિક્ખમ્મ, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    બાવરિં ઉપસઙ્કમ્મ, સિસ્સત્તં અજ્ઝુપાગમિં.

    Bāvariṃ upasaṅkamma, sissattaṃ ajjhupāgamiṃ.

    ૫૧૩.

    513.

    ‘‘હિમવન્તે વસન્તોહં, અસ્સોસિં લોકનાયકં;

    ‘‘Himavante vasantohaṃ, assosiṃ lokanāyakaṃ;

    ઉત્તમત્થં ગવેસન્તો, ઉપગચ્છિં વિનાયકં.

    Uttamatthaṃ gavesanto, upagacchiṃ vināyakaṃ.

    ૫૧૪.

    514.

    ‘‘દન્તો બુદ્ધો દમેતાવી, ઓઘતિણ્ણો નિરૂપધિ;

    ‘‘Danto buddho dametāvī, oghatiṇṇo nirūpadhi;

    નિબ્બાનં કથયી બુદ્ધો, સબ્બદુક્ખપ્પમોચનં.

    Nibbānaṃ kathayī buddho, sabbadukkhappamocanaṃ.

    ૫૧૫.

    515.

    ‘‘તં મે આગમનં સિદ્ધં, તોસિતોહં મહામુનિં;

    ‘‘Taṃ me āgamanaṃ siddhaṃ, tositohaṃ mahāmuniṃ;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૧૬.

    516.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દીપમદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, દીપદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    ૫૧૭.

    517.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૫૧૮.

    518.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૧૯.

    519.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા અજિતો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ajito thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    અજિતત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Ajitattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    પિલિન્દવચ્છવગ્ગો ચત્તાલીસમો.

    Pilindavacchavaggo cattālīsamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પિલિન્દવચ્છો સેલો ચ, સબ્બકિત્તી મધુંદદો;

    Pilindavaccho selo ca, sabbakittī madhuṃdado;

    કૂટાગારી બાકુલો ચ, ગિરિ સળલસવ્હયો.

    Kūṭāgārī bākulo ca, giri saḷalasavhayo.

    સબ્બદો અજિતો ચેવ, ગાથાયો ગણિતા ઇહ;

    Sabbado ajito ceva, gāthāyo gaṇitā iha;

    સતાનિ પઞ્ચ ગાથાનં, વીસતિ ચ તદુત્તરીતિ.

    Satāni pañca gāthānaṃ, vīsati ca taduttarīti.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    પદુમારક્ખદો ચેવ, ઉમા ગન્ધોદકેન ચ;

    Padumārakkhado ceva, umā gandhodakena ca;

    એકપદ્મ સદ્દસઞ્ઞી, મન્દારં બોધિવન્દકો.

    Ekapadma saddasaññī, mandāraṃ bodhivandako.

    અવટઞ્ચ પિલિન્દિ 19 ચ, ગાથાયો ગણિતા ઇહ;

    Avaṭañca pilindi 20 ca, gāthāyo gaṇitā iha;

    ચતુસત્તતિ ગાથાયો, એકાદસ સતાનિ ચ.

    Catusattati gāthāyo, ekādasa satāni ca.

    પદુમવગ્ગદસકં.

    Padumavaggadasakaṃ.

    ચતુત્થસતકં સમત્તં.

    Catutthasatakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. પસ્સામિ (?)
    2. passāmi (?)
    3. તદા (સી॰)
    4. tadā (sī.)
    5. ચિત્તમાપજ્જિ (સી॰), ચિત્તમાપજ્જિં (સ્યા॰)
    6. cittamāpajji (sī.), cittamāpajjiṃ (syā.)
    7. નરાસભં (સી॰)
    8. narāsabhaṃ (sī.)
    9. ઉપગચ્છું તદા જિનં (સી॰)
    10. upagacchuṃ tadā jinaṃ (sī.)
    11. અડ્ઢકોસં (સી॰ સ્યા॰)
    12. aḍḍhakosaṃ (sī. syā.)
    13. અટ્ઠદીપફલેન હિ; ઉપટ્ઠિસ્સન્તિમં જન્તું (સ્યા॰), અટ્ઠ દીપા ફલેન હિ; ન જહિસ્સન્તિ’મં જન્તું (?)
    14. aṭṭhadīpaphalena hi; upaṭṭhissantimaṃ jantuṃ (syā.), aṭṭha dīpā phalena hi; na jahissanti’maṃ jantuṃ (?)
    15. અટ્ઠદીપફલેન હિ; ઉપટ્ઠિસ્સન્તિમં જન્તું (સ્યા॰), અટ્ઠ દીપા ફલેન હિ; ન જહિસ્સન્તિ’મં જન્તું (?)
    16. aṭṭhadīpaphalena hi; upaṭṭhissantimaṃ jantuṃ (syā.), aṭṭha dīpā phalena hi; na jahissanti’maṃ jantuṃ (?)
    17. સબ્બકાલિકં (સી॰)
    18. sabbakālikaṃ (sī.)
    19. એવમેવ દિસ્સતિ
    20. evameva dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact