Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. અજ્ઝત્તદુક્ખહેતુસુત્તં

    8. Ajjhattadukkhahetusuttaṃ

    ૧૪૧. ‘‘ચક્ખું, ભિક્ખવે, દુક્ખં. યોપિ હેતુ યોપિ પચ્ચયો ચક્ખુસ્સ ઉપ્પાદાય, સોપિ દુક્ખો. દુક્ખસમ્ભૂતં, ભિક્ખવે, ચક્ખુ કુતો સુખં ભવિસ્સતિ…પે॰… જિવ્હા દુક્ખા. યોપિ હેતુ, યોપિ પચ્ચયો જિવ્હાય ઉપ્પાદાય, સોપિ દુક્ખો. દુક્ખસમ્ભૂતા, ભિક્ખવે, જિવ્હા કુતો સુખા ભવિસ્સતિ…પે॰… મનો દુક્ખો. યોપિ હેતુ યોપિ પચ્ચયો મનસ્સ ઉપ્પાદાય, સોપિ દુક્ખો. દુક્ખસમ્ભૂતો, ભિક્ખવે, મનો કુતો સુખો ભવિસ્સતિ! એવં પસ્સં…પે॰… ‘ખીણા જાતિ, વુસિતં બ્રહ્મચરિયં, કતં કરણીયં, નાપરં ઇત્થત્તાયા’તિ પજાનાતી’’તિ. અટ્ઠમં.

    141. ‘‘Cakkhuṃ, bhikkhave, dukkhaṃ. Yopi hetu yopi paccayo cakkhussa uppādāya, sopi dukkho. Dukkhasambhūtaṃ, bhikkhave, cakkhu kuto sukhaṃ bhavissati…pe… jivhā dukkhā. Yopi hetu, yopi paccayo jivhāya uppādāya, sopi dukkho. Dukkhasambhūtā, bhikkhave, jivhā kuto sukhā bhavissati…pe… mano dukkho. Yopi hetu yopi paccayo manassa uppādāya, sopi dukkho. Dukkhasambhūto, bhikkhave, mano kuto sukho bhavissati! Evaṃ passaṃ…pe… ‘khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪-૧૨. દુતિયરૂપારામસુત્તાદિવણ્ણના • 4-12. Dutiyarūpārāmasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪-૧૨. દુતિયરૂપારામસુત્તાદિવણ્ણના • 4-12. Dutiyarūpārāmasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact