Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    આકઙ્ખમાનચતુક્કં

    Ākaṅkhamānacatukkaṃ

    ૩૯. ‘‘પઞ્ચહિ, ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય. ગિહીનં અલાભાય પરિસક્કતિ, ગિહીનં અનત્થાય પરિસક્કતિ, ગિહીનં અનાવાસાય 1 પરિસક્કતિ, ગિહી અક્કોસતિ પરિભાસતિ, ગિહી ગિહીહિ ભેદેતિ – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય.

    39. ‘‘Pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgatassa bhikkhuno, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya. Gihīnaṃ alābhāya parisakkati, gihīnaṃ anatthāya parisakkati, gihīnaṃ anāvāsāya 2 parisakkati, gihī akkosati paribhāsati, gihī gihīhi bhedeti – imehi kho, bhikkhave, pañcahaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya.

    ‘‘અપરેહિપિ, ભિક્ખવે, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય. ગિહીનં બુદ્ધસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ , ગિહીનં ધમ્મસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ, ગિહીનં સઙ્ઘસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ, ગિહી હીનેન ખુંસેતિ હીનેન વમ્ભેતિ, ગિહીનં ધમ્મિકં પટિસ્સવં ન સચ્ચાપેતિ – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય.

    ‘‘Aparehipi, bhikkhave, pañcahaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya. Gihīnaṃ buddhassa avaṇṇaṃ bhāsati , gihīnaṃ dhammassa avaṇṇaṃ bhāsati, gihīnaṃ saṅghassa avaṇṇaṃ bhāsati, gihī hīnena khuṃseti hīnena vambheti, gihīnaṃ dhammikaṃ paṭissavaṃ na saccāpeti – imehi kho, bhikkhave, pañcahaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya.

    ‘‘પઞ્ચન્નં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂનં, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય. એકો ગિહીનં અલાભાય પરિસક્કતિ, એકો ગિહીનં અનત્થાય પરિસક્કતિ, એકો ગિહીનં અનાવાસાય પરિસક્કતિ, એકો ગિહી અક્કોસતિ પરિભાસતિ, એકો ગિહી ગિહીહિ ભેદેતિ – ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં ભિક્ખૂનં, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય.

    ‘‘Pañcannaṃ, bhikkhave, bhikkhūnaṃ, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya. Eko gihīnaṃ alābhāya parisakkati, eko gihīnaṃ anatthāya parisakkati, eko gihīnaṃ anāvāsāya parisakkati, eko gihī akkosati paribhāsati, eko gihī gihīhi bhedeti – imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ bhikkhūnaṃ, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya.

    ‘‘અપરેસમ્પિ, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં ભિક્ખૂનં, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય. એકો ગિહીનં બુદ્ધસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ, એકો ગિહીનં ધમ્મસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ, એકો ગિહીનં સઙ્ઘસ્સ અવણ્ણં ભાસતિ, એકો ગિહી હીનેન ખુંસેતિ હીનેન વમ્ભેતિ, એકો ગિહીનં ધમ્મિકં પટિસ્સવં ન સચ્ચાપેતિ – ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં ભિક્ખૂનં, આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો, પટિસારણીયકમ્મં કરેય્ય.

    ‘‘Aparesampi, bhikkhave, pañcannaṃ bhikkhūnaṃ, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya. Eko gihīnaṃ buddhassa avaṇṇaṃ bhāsati, eko gihīnaṃ dhammassa avaṇṇaṃ bhāsati, eko gihīnaṃ saṅghassa avaṇṇaṃ bhāsati, eko gihī hīnena khuṃseti hīnena vambheti, eko gihīnaṃ dhammikaṃ paṭissavaṃ na saccāpeti – imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ bhikkhūnaṃ, ākaṅkhamāno saṅgho, paṭisāraṇīyakammaṃ kareyya.

    આકઙ્ખમાનચતુક્કં નિટ્ઠિતં.

    Ākaṅkhamānacatukkaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. અવાસાય (સી॰)
    2. avāsāya (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / અધમ્મકમ્માદિદ્વાદસકકથા • Adhammakammādidvādasakakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / નિયસ્સકમ્મકથાદિવણ્ણના • Niyassakammakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અધમ્મકમ્માદિદ્વાદસકકથા • Adhammakammādidvādasakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact