Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
6. ஆகங்கெ²ய்யஸுத்தவண்ணனா
6. Ākaṅkheyyasuttavaṇṇanā
64. ஏவங் மே ஸுதந்தி ஆகங்கெ²ய்யஸுத்தங். தத்த² ஸம்பன்னஸீலாதி திவித⁴ங் ஸம்பன்னங் பரிபுண்ணஸமங்கி³மது⁴ரவஸேன. தத்த² –
64.Evaṃme sutanti ākaṅkheyyasuttaṃ. Tattha sampannasīlāti tividhaṃ sampannaṃ paripuṇṇasamaṅgimadhuravasena. Tattha –
‘‘ஸம்பன்னங் ஸாலிகேதா³ரங், ஸுவா பு⁴ஞ்ஜந்தி கோஸிய;
‘‘Sampannaṃ sālikedāraṃ, suvā bhuñjanti kosiya;
படிவேதே³மி தே ப்³ரஹ்மே, ந நங் வாரேதுமுஸ்ஸஹே’’தி. (ஜா॰ 1.14.1);
Paṭivedemi te brahme, na naṃ vāretumussahe’’ti. (jā. 1.14.1);
இத³ங் பரிபுண்ணஸம்பன்னங் நாம. ‘‘இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ’’தி (விப⁴॰ 511) இத³ங் ஸமங்கி³ஸம்பன்னங் நாம. ‘‘இமிஸ்ஸா, ப⁴ந்தே, மஹாபத²வியா ஹெட்டி²மதலங் ஸம்பன்னங், ஸெய்யதா²பி கு²த்³த³மது⁴ங் அனேளகங், ஏவமஸ்ஸாத³’’ந்தி (பாரா॰ 17) இத³ங் மது⁴ரஸம்பன்னங் நாம. இத⁴ பன பரிபுண்ணஸம்பன்னம்பி ஸமங்கி³ஸம்பன்னம்பி வட்டதி. தஸ்மா ஸம்பன்னஸீலாதி பரிபுண்ணஸீலா ஹுத்வாதிபி ஸீலஸமங்கி³னோ ஹுத்வாதிபி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³ப்³போ³. ஸீலந்தி கேனட்டே²ன ஸீலங்? ஸீலனட்டே²ன ஸீலங். தஸ்ஸ வித்தா²ரகதா² விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தா.
Idaṃ paripuṇṇasampannaṃ nāma. ‘‘Iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto upāgato samupāgato upapanno sampanno samannāgato’’ti (vibha. 511) idaṃ samaṅgisampannaṃ nāma. ‘‘Imissā, bhante, mahāpathaviyā heṭṭhimatalaṃ sampannaṃ, seyyathāpi khuddamadhuṃ aneḷakaṃ, evamassāda’’nti (pārā. 17) idaṃ madhurasampannaṃ nāma. Idha pana paripuṇṇasampannampi samaṅgisampannampi vaṭṭati. Tasmā sampannasīlāti paripuṇṇasīlā hutvātipi sīlasamaṅgino hutvātipi evamettha attho vedibbo. Sīlanti kenaṭṭhena sīlaṃ? Sīlanaṭṭhena sīlaṃ. Tassa vitthārakathā visuddhimagge vuttā.
தத்த² ‘‘பரிபுண்ணஸீலா’’தி இமினா அத்தே²ன கெ²த்ததோ³ஸவிக³மேன கெ²த்தபாரிபூரீ விய ஸீலதோ³ஸவிக³மேன ஸீலபாரிபூரீ வுத்தா ஹோதி. யதா² ஹி கெ²த்தங் பீ³ஜக²ண்ட³ங் வப்பக²ண்ட³ங் உத³கக²ண்ட³ங் ஊஸக²ண்ட³ந்தி சதுதோ³ஸஸமன்னாக³தங் அபரிபூரங் ஹோதி.
Tattha ‘‘paripuṇṇasīlā’’ti iminā atthena khettadosavigamena khettapāripūrī viya sīladosavigamena sīlapāripūrī vuttā hoti. Yathā hi khettaṃ bījakhaṇḍaṃ vappakhaṇḍaṃ udakakhaṇḍaṃ ūsakhaṇḍanti catudosasamannāgataṃ aparipūraṃ hoti.
தத்த² பீ³ஜக²ண்ட³ங் நாம யத்த² அந்தரந்தரா பீ³ஜானி க²ண்டா³னி வா பூதீனி வா ஹொந்தி, தானி யத்த² வபந்தி, தத்த² ஸஸ்ஸங் ந உட்டே²தி, கெ²த்தங் க²ண்ட³ங் ஹோதி. வப்பக²ண்ட³ங் நாம யத்த² அகுஸலோ பீ³ஜானி வபந்தோ அந்தரந்தரா நிபாதேதி. ஏவஞ்ஹி ஸப்³ப³த்த² ஸஸ்ஸங் ந உட்டே²தி, கெ²த்தங் க²ண்ட³ங் ஹோதி. உத³கக²ண்ட³ங் நாம யத்த² கத்த²சி உத³கங் அதிப³ஹு வா ந வா ஹோதி, தத்ராபி ஹி ஸஸ்ஸானி ந உட்டெ²ந்தி, கெ²த்தங் க²ண்ட³ங் ஹோதி. ஊஸக²ண்ட³ங் நாம யத்த² கஸ்ஸகோ கிஸ்மிஞ்சி பதே³ஸே நங்க³லேன பூ⁴மிங் சத்தாரோ பஞ்ச வாரே கஸந்தோ அதிக³ம்பீ⁴ரங் கரோதி, ததோ ஊஸங் உப்பஜ்ஜதி, தத்ராபி ஹி ஸஸ்ஸங் ந உட்டே²தி, கெ²த்தங் க²ண்ட³ங் ஹோதி, தாதி³ஸஞ்ச கெ²த்தங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி ந மஹானிஸங்ஸங், தத்ராபி ஹி ப³ஹும்பி வபித்வா அப்பங் லப⁴தி. இமேஸங் பன சதுன்னங் தோ³ஸானங் விக³மா கெ²த்தங் பரிபுண்ணங் ஹோதி. தாதி³ஸஞ்ச கெ²த்தங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸங். ஏவமேவ க²ண்ட³ங் சி²த்³த³ங் ஸப³லங் கம்மாஸந்தி சதுதோ³ஸஸமன்னாக³தங் ஸீலங் அபரிபூரங் ஹோதி. தாதி³ஸஞ்ச ஸீலங் ந மஹப்ப²லங் ஹோதி, ந மஹானிஸங்ஸங். இமேஸங் பன சதுன்னங் தோ³ஸானங் விக³மா ஸீலகெ²த்தங் பரிபுண்ணங் ஹோதி, தாதி³ஸஞ்ச ஸீலங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸங்.
Tattha bījakhaṇḍaṃ nāma yattha antarantarā bījāni khaṇḍāni vā pūtīni vā honti, tāni yattha vapanti, tattha sassaṃ na uṭṭheti, khettaṃ khaṇḍaṃ hoti. Vappakhaṇḍaṃ nāma yattha akusalo bījāni vapanto antarantarā nipāteti. Evañhi sabbattha sassaṃ na uṭṭheti, khettaṃ khaṇḍaṃ hoti. Udakakhaṇḍaṃ nāma yattha katthaci udakaṃ atibahu vā na vā hoti, tatrāpi hi sassāni na uṭṭhenti, khettaṃ khaṇḍaṃ hoti. Ūsakhaṇḍaṃ nāma yattha kassako kismiñci padese naṅgalena bhūmiṃ cattāro pañca vāre kasanto atigambhīraṃ karoti, tato ūsaṃ uppajjati, tatrāpi hi sassaṃ na uṭṭheti, khettaṃ khaṇḍaṃ hoti, tādisañca khettaṃ na mahapphalaṃ hoti na mahānisaṃsaṃ, tatrāpi hi bahumpi vapitvā appaṃ labhati. Imesaṃ pana catunnaṃ dosānaṃ vigamā khettaṃ paripuṇṇaṃ hoti. Tādisañca khettaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ. Evameva khaṇḍaṃ chiddaṃ sabalaṃ kammāsanti catudosasamannāgataṃ sīlaṃ aparipūraṃ hoti. Tādisañca sīlaṃ na mahapphalaṃ hoti, na mahānisaṃsaṃ. Imesaṃ pana catunnaṃ dosānaṃ vigamā sīlakhettaṃ paripuṇṇaṃ hoti, tādisañca sīlaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ.
‘‘ஸீலஸமங்கி³னோ’’தி இமினா பனத்தே²ன ஸீலேன ஸமங்கி³பூ⁴தா ஸமோதா⁴னங் க³தா ஸமன்னாக³தா ஹுத்வா விஹரதா²தி இத³மேவ வுத்தங் ஹோதி. தத்த² த்³வீஹி காரணேஹி ஸம்பன்னஸீலதா ஹோதி ஸீலவிபத்தியா ச ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன ஸீலஸம்பத்தியா ச ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன. தது³ப⁴யம்பி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதங்.
‘‘Sīlasamaṅgino’’ti iminā panatthena sīlena samaṅgibhūtā samodhānaṃ gatā samannāgatā hutvā viharathāti idameva vuttaṃ hoti. Tattha dvīhi kāraṇehi sampannasīlatā hoti sīlavipattiyā ca ādīnavadassanena sīlasampattiyā ca ānisaṃsadassanena. Tadubhayampi visuddhimagge vitthāritaṃ.
தத்த² ‘‘ஸம்பன்னஸீலா’’தி எத்தாவதா கிர ப⁴க³வா சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் உத்³தி³ஸித்வா ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதா’’தி இமினா தத்த² ஜெட்ட²கஸீலங் வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸேஸீதி தீ³பவிஹாரவாஸீ ஸுமனத்தே²ரோ ஆஹ. அந்தேவாஸிகோ பனஸ்ஸ தேபிடகசூளனாக³த்தே²ரோ ஆஹ – உப⁴யத்தா²பி பாதிமொக்க²ஸங்வரோ ப⁴க³வதா வுத்தோ, பாதிமொக்க²ஸங்வரோயேவ ஹி ஸீலங். இதரானி பன தீணி ஸீலந்தி வுத்தட்டா²னங் நாம அத்தீ²தி அனநுஜானந்தோ வத்வா ஆஹ – ‘‘இந்த்³ரியஸங்வரோ நாம ச²த்³வாரரக்கா²மத்தகமேவ, ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ த⁴ம்மேன ஸமேன பச்சயுப்பத்திமத்தகங், பச்சயனிஸ்ஸிதங் படிலத்³த⁴பச்சயே இத³மத்த²ந்தி பச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனமத்தகங். நிப்பரியாயேன பாதிமொக்க²ஸங்வரோவ ஸீலங். யஸ்ஸ ஸோ பி⁴ன்னோ, அயங் சி²ன்னஸீஸோ விய புரிஸோ ஹத்த²பாதே³ ஸேஸானி ரக்கி²ஸ்ஸதீதி ந வத்தப்³போ³. யஸ்ஸ பன ஸோ அரோகோ³, அயங் அச்சி²ன்னஸீஸோ விய புரிஸோ ஜீவிதங் ஸேஸானி புன பாகதிகானி கத்வா ரக்கி²துங் ஸக்கோதி. தஸ்மா ‘ஸம்பன்னஸீலா’தி இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரங் உத்³தி³ஸித்வா ‘ஸம்பன்னபாதிமொக்கா²’தி தஸ்ஸேவ வேவசனங் வத்வா தங் வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதா’திஆதி³மாஹா’’தி.
Tattha ‘‘sampannasīlā’’ti ettāvatā kira bhagavā catupārisuddhisīlaṃ uddisitvā ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvutā’’ti iminā tattha jeṭṭhakasīlaṃ vitthāretvā dassesīti dīpavihāravāsī sumanatthero āha. Antevāsiko panassa tepiṭakacūḷanāgatthero āha – ubhayatthāpi pātimokkhasaṃvaro bhagavatā vutto, pātimokkhasaṃvaroyeva hi sīlaṃ. Itarāni pana tīṇi sīlanti vuttaṭṭhānaṃ nāma atthīti ananujānanto vatvā āha – ‘‘indriyasaṃvaro nāma chadvārarakkhāmattakameva, ājīvapārisuddhi dhammena samena paccayuppattimattakaṃ, paccayanissitaṃ paṭiladdhapaccaye idamatthanti paccavekkhitvā paribhuñjanamattakaṃ. Nippariyāyena pātimokkhasaṃvarova sīlaṃ. Yassa so bhinno, ayaṃ chinnasīso viya puriso hatthapāde sesāni rakkhissatīti na vattabbo. Yassa pana so arogo, ayaṃ acchinnasīso viya puriso jīvitaṃ sesāni puna pākatikāni katvā rakkhituṃ sakkoti. Tasmā ‘sampannasīlā’ti iminā pātimokkhasaṃvaraṃ uddisitvā ‘sampannapātimokkhā’ti tasseva vevacanaṃ vatvā taṃ vitthāretvā dassento ‘pātimokkhasaṃvarasaṃvutā’tiādimāhā’’ti.
தத்த² பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதாதி பாதிமொக்க²ஸங்வரேன ஸமன்னாக³தா. ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னாதி ஆசாரேன ச கோ³சரேன ச ஸம்பன்னா. அணுமத்தேஸூதி அப்பமத்தகேஸு. வஜ்ஜேஸூதி அகுஸலத⁴ம்மேஸு. ப⁴யத³ஸ்ஸாவீதி ப⁴யத³ஸ்ஸினோ. ஸமாதா³யாதி ஸம்மா ஆதி³யித்வா. ஸிக்க²த² ஸிக்கா²பதே³ஸூதி ஸிக்கா²பதே³ஸு தங் தங் ஸிக்கா²பத³ங் ஸமாதி³யித்வா ஸிக்க²த². அபிச ஸமாதா³ய ஸிக்க²த² ஸிக்கா²பதே³ஸூதி யங்கிஞ்சி ஸிக்கா²கொட்டா²ஸேஸு ஸிக்கி²தப்³ப³ங் காயிகங் வாசஸிகஞ்ச, தங் ஸப்³ப³ங் ஸமாதா³ய ஸிக்க²தா²தி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரதோ பன ஸப்³பா³னேதானி பாதிமொக்க²ஸங்வராதீ³னி பதா³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தானி.
Tattha pātimokkhasaṃvarasaṃvutāti pātimokkhasaṃvarena samannāgatā. Ācāragocarasampannāti ācārena ca gocarena ca sampannā. Aṇumattesūti appamattakesu. Vajjesūti akusaladhammesu. Bhayadassāvīti bhayadassino. Samādāyāti sammā ādiyitvā. Sikkhatha sikkhāpadesūti sikkhāpadesu taṃ taṃ sikkhāpadaṃ samādiyitvā sikkhatha. Apica samādāya sikkhatha sikkhāpadesūti yaṃkiñci sikkhākoṭṭhāsesu sikkhitabbaṃ kāyikaṃ vācasikañca, taṃ sabbaṃ samādāya sikkhathāti ayamettha saṅkhepo, vitthārato pana sabbānetāni pātimokkhasaṃvarādīni padāni visuddhimagge vuttāni.
65. ஆகங்கெ²ய்ய சேதி இத³ங் கஸ்மா ஆரத்³த⁴ங்? ஸீலானிஸங்ஸத³ஸ்ஸனத்த²ங். ஸசேபி அசிரபப்³ப³ஜிதானங் வா து³ப்பஞ்ஞானங் வா ஏவமஸ்ஸ ‘‘ப⁴க³வா ஸீலங் பூரேதா²தி வத³தி, கோ நு கோ² ஸீலபூரணே ஆனிஸங்ஸோ, கோ விஸேஸோ, கா வட்³டீ⁴’’தி? தேஸங் ஸத்தரஸ ஆனிஸங்ஸே த³ஸ்ஸேதுங் ஏவமாஹ. அப்பேவ நாம ஏதங் ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியமனாபதாதி³ஆஸவக்க²யபரியோஸானங் ஆனிஸங்ஸங் ஸுத்வாபி ஸீலங் பரிபூரெய்யுந்தி. விஸகண்டகவாணிஜோ விய. விஸகண்டகவாணிஜோ நாம கு³ளவாணிஜோ வுச்சதி.
65.Ākaṅkheyya ceti idaṃ kasmā āraddhaṃ? Sīlānisaṃsadassanatthaṃ. Sacepi acirapabbajitānaṃ vā duppaññānaṃ vā evamassa ‘‘bhagavā sīlaṃ pūrethāti vadati, ko nu kho sīlapūraṇe ānisaṃso, ko viseso, kā vaḍḍhī’’ti? Tesaṃ sattarasa ānisaṃse dassetuṃ evamāha. Appeva nāma etaṃ sabrahmacārīnaṃ piyamanāpatādiāsavakkhayapariyosānaṃ ānisaṃsaṃ sutvāpi sīlaṃ paripūreyyunti. Visakaṇṭakavāṇijo viya. Visakaṇṭakavāṇijo nāma guḷavāṇijo vuccati.
ஸோ கிர கு³ளபா²ணிதக²ண்ட³ஸக்க²ராதீ³னி ஸகடேனாதா³ய பச்சந்தகா³மங் க³ந்த்வா ‘‘விஸகண்டகங் க³ண்ஹத², விஸகண்டகங் க³ண்ஹதா²’’தி உக்³கோ⁴ஸேஸி. தங் ஸுத்வா கா³மிகா ‘‘விஸங் நாம கக்க²ளங், யோ நங் கா²த³தி, ஸோ மரதி, கண்டகம்பி விஜ்ஜி²த்வா மாரேதி, உபோ⁴பேதே கக்க²ளா, கோ எத்த² ஆனிஸங்ஸோ’’தி கே³ஹத்³வாரானி த²கேஸுங், தா³ரகே ச பலாபேஸுங். தங் தி³ஸ்வா வாணிஜோ ‘‘அவோஹாரகுஸலா இமே கா³மிகா, ஹந்த³ நே உபாயேன க³ண்ஹாபேமீ’’தி ‘‘அதிமது⁴ரங் க³ண்ஹத², அதிஸாது³ங் க³ண்ஹத², கு³ளங் பா²ணிதங் ஸக்க²ரங் ஸமக்³க⁴ங் லப்³ப⁴தி, கூடமாஸககூடகஹாபணாதீ³ஹிபி லப்³ப⁴தீ’’தி உக்³கோ⁴ஸேஸி. தங் ஸுத்வா கா³மிகா ஹட்ட²துட்டா² ஆக³ந்த்வா ப³ஹும்பி மூலங் த³த்வா க³ஹேஸுங். தத்த² வாணிஜஸ்ஸ ‘‘விஸகண்டகங் க³ண்ஹதா²’’தி உக்³கோ⁴ஸனங் விய ப⁴க³வதோ ‘‘ஸம்பன்னஸீலா, பி⁴க்க²வே, விஹரத²…பே॰… ஸமாதா³ய ஸிக்க²த² ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’தி வசனங். ‘‘உபோ⁴பேதே கக்க²ளா, கோ எத்த² ஆனிஸங்ஸோ’’தி கா³மிகானங் சிந்தனங் விய ப⁴க³வா ‘‘ஸம்பன்னஸீலா விஹரதா²’’தி ஆஹ, ‘‘ஸீலஞ்ச நாமேதங் கக்க²ளங் ப²ருஸங் கி²ட்³டா³தி³பச்சனீகங், கோ நு கோ² ஸம்பன்னஸீலானங் ஆனிஸங்ஸோ’’தி பி⁴க்கூ²னங் சிந்தனங். அத² தஸ்ஸ வாணிஜஸ்ஸ ‘‘அதிமது⁴ரங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³வசனங் விய ப⁴க³வதோ பியமனாபதாதி³ஆஸவக்க²யபரியோஸானங் ஸத்தரஸஆனிஸங்ஸப்பகாஸனத்த²ங் ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே’’திஆதி³வசனங் வேதி³தப்³ப³ங்.
So kira guḷaphāṇitakhaṇḍasakkharādīni sakaṭenādāya paccantagāmaṃ gantvā ‘‘visakaṇṭakaṃ gaṇhatha, visakaṇṭakaṃ gaṇhathā’’ti ugghosesi. Taṃ sutvā gāmikā ‘‘visaṃ nāma kakkhaḷaṃ, yo naṃ khādati, so marati, kaṇṭakampi vijjhitvā māreti, ubhopete kakkhaḷā, ko ettha ānisaṃso’’ti gehadvārāni thakesuṃ, dārake ca palāpesuṃ. Taṃ disvā vāṇijo ‘‘avohārakusalā ime gāmikā, handa ne upāyena gaṇhāpemī’’ti ‘‘atimadhuraṃ gaṇhatha, atisāduṃ gaṇhatha, guḷaṃ phāṇitaṃ sakkharaṃ samagghaṃ labbhati, kūṭamāsakakūṭakahāpaṇādīhipi labbhatī’’ti ugghosesi. Taṃ sutvā gāmikā haṭṭhatuṭṭhā āgantvā bahumpi mūlaṃ datvā gahesuṃ. Tattha vāṇijassa ‘‘visakaṇṭakaṃ gaṇhathā’’ti ugghosanaṃ viya bhagavato ‘‘sampannasīlā, bhikkhave, viharatha…pe… samādāya sikkhatha sikkhāpadesū’’ti vacanaṃ. ‘‘Ubhopete kakkhaḷā, ko ettha ānisaṃso’’ti gāmikānaṃ cintanaṃ viya bhagavā ‘‘sampannasīlā viharathā’’ti āha, ‘‘sīlañca nāmetaṃ kakkhaḷaṃ pharusaṃ khiḍḍādipaccanīkaṃ, ko nu kho sampannasīlānaṃ ānisaṃso’’ti bhikkhūnaṃ cintanaṃ. Atha tassa vāṇijassa ‘‘atimadhuraṃ gaṇhathā’’tiādivacanaṃ viya bhagavato piyamanāpatādiāsavakkhayapariyosānaṃ sattarasaānisaṃsappakāsanatthaṃ ‘‘ākaṅkheyya ce’’tiādivacanaṃ veditabbaṃ.
தத்த² ஆகங்கெ²ய்ய சேதி யதி³ ஆகங்கெ²ய்ய யதி³ இச்செ²ய்ய. பியோ ச அஸ்ஸந்தி பியசக்கூ²ஹி ஸம்பஸ்ஸிதப்³போ³, ஸினேஹுப்பத்தியா பத³ட்டா²னபூ⁴தோ ப⁴வெய்யந்தி வுத்தங் ஹோதி. மனாபோதி தேஸங் மனவட்³ட⁴னகோ, தேஸங் வா மனேன பத்தப்³போ³, மெத்தசித்தேன ப²ரிதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி. க³ரூதி தேஸங் க³ருட்டா²னியோ பாஸாணச்ச²த்தஸதி³ஸோ. பா⁴வனீயோதி ‘‘அத்³தா⁴ அயமாயஸ்மா ஜானங் ஜானாதி பஸ்ஸங் பஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் ஸம்பா⁴வனீயோ. ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீதி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேஸுயேவ பரிபூரகாரீ அஸ்ஸ, அனூனேன பரிபூரிதாகாரேன ஸமன்னாக³தோ ப⁴வெய்யாதி வுத்தங் ஹோதி. அஜ்ஜ²த்தங் சேதோஸமத²மனுயுத்தோதி அத்தனோ சித்தஸமதே² யுத்தோ, எத்த² ஹி அஜ்ஜ²த்தந்தி வா அத்தனோதி வா ஏதங் ஏகத்த²ங், ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங். பு⁴ம்மத்தே² பனேதங் ஸமத²ந்தி உபயோக³வசனங். அனூதி இமினா உபஸக்³கே³ன யோகே³ ஸித்³த⁴ங். அனிராகதஜ்ஜா²னோதி ப³ஹி அனீஹடஜ்ஜா²னோ, அவினாஸிதஜ்ஜா²னோ வா, நீஹரணவினாஸத்த²ஞ்ஹி இத³ங் நிராகரணங் நாம. த²ம்ப⁴ங் நிரங்கத்வா நிவாதவுத்தீதிஆதீ³ஸு சஸ்ஸ பயோகோ³ த³ட்ட²ப்³போ³.
Tattha ākaṅkheyya ceti yadi ākaṅkheyya yadi iccheyya. Piyo ca assanti piyacakkhūhi sampassitabbo, sinehuppattiyā padaṭṭhānabhūto bhaveyyanti vuttaṃ hoti. Manāpoti tesaṃ manavaḍḍhanako, tesaṃ vā manena pattabbo, mettacittena pharitabboti vuttaṃ hoti. Garūti tesaṃ garuṭṭhāniyo pāsāṇacchattasadiso. Bhāvanīyoti ‘‘addhā ayamāyasmā jānaṃ jānāti passaṃ passatī’’ti evaṃ sambhāvanīyo. Sīlesvevassa paripūrakārīti catupārisuddhisīlesuyeva paripūrakārī assa, anūnena paripūritākārena samannāgato bhaveyyāti vuttaṃ hoti. Ajjhattaṃ cetosamathamanuyuttoti attano cittasamathe yutto, ettha hi ajjhattanti vā attanoti vā etaṃ ekatthaṃ, byañjanameva nānaṃ. Bhummatthe panetaṃ samathanti upayogavacanaṃ. Anūti iminā upasaggena yoge siddhaṃ. Anirākatajjhānoti bahi anīhaṭajjhāno, avināsitajjhāno vā, nīharaṇavināsatthañhi idaṃ nirākaraṇaṃ nāma. Thambhaṃ niraṃkatvā nivātavuttītiādīsu cassa payogo daṭṭhabbo.
விபஸ்ஸனாய ஸமன்னாக³தோதி ஸத்தவிதா⁴ய அனுபஸ்ஸனாய யுத்தோ, ஸத்தவிதா⁴ அனுபஸ்ஸனா நாம அனிச்சானுபஸ்ஸனா து³க்கா²னுபஸ்ஸனா அனத்தானுபஸ்ஸனா நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனா விராகா³னுபஸ்ஸனா நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனா படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனாதி. தா விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வித்தா²ரிதா. ப்³ரூஹேதா ஸுஞ்ஞாகா³ரானந்தி வட்³டே⁴தா ஸுஞ்ஞாகா³ரானங், எத்த² ச ஸமத²விபஸ்ஸனாவஸேன கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ரத்திந்தி³வங் ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிஸித்வா நிஸீத³மானோ பி⁴க்கு² ‘‘ப்³ரூஹேதா ஸுஞ்ஞாகா³ரான’’ந்தி வேதி³தப்³போ³. ஏகபூ⁴மகாதி³பாஸாதே³ குருமானோபி பன நேவ ஸுஞ்ஞாகா³ரானங் ப்³ரூஹேதாதி த³ட்ட²ப்³போ³தி.
Vipassanāya samannāgatoti sattavidhāya anupassanāya yutto, sattavidhā anupassanā nāma aniccānupassanā dukkhānupassanā anattānupassanā nibbidānupassanā virāgānupassanā nirodhānupassanā paṭinissaggānupassanāti. Tā visuddhimagge vitthāritā. Brūhetā suññāgārānanti vaḍḍhetā suññāgārānaṃ, ettha ca samathavipassanāvasena kammaṭṭhānaṃ gahetvā rattindivaṃ suññāgāraṃ pavisitvā nisīdamāno bhikkhu ‘‘brūhetā suññāgārāna’’nti veditabbo. Ekabhūmakādipāsāde kurumānopi pana neva suññāgārānaṃ brūhetāti daṭṭhabboti.
எத்தாவதா ச யதா² தண்ஹாவிசரிததே³ஸனா பட²மங் தண்ஹாவஸேன ஆரத்³தா⁴பி தண்ஹாபத³ட்டா²னத்தா மானதி³ட்டீ²னங் மானதி³ட்டி²யோ ஓஸரித்வா கமேன பபஞ்சத்தயதே³ஸனா ஜாதா, ஏவமயங் தே³ஸனா பட²மங் அதி⁴ஸீலஸிக்கா²வஸேன ஆரத்³தா⁴பி ஸீலபத³ட்டா²னத்தா ஸமத²விபஸ்ஸனானங் ஸமத²விபஸ்ஸனாயோ ஓஸரித்வா கமேன ஸிக்க²த்தயதே³ஸனா ஜாதாதி வேதி³தப்³பா³.
Ettāvatā ca yathā taṇhāvicaritadesanā paṭhamaṃ taṇhāvasena āraddhāpi taṇhāpadaṭṭhānattā mānadiṭṭhīnaṃ mānadiṭṭhiyo osaritvā kamena papañcattayadesanā jātā, evamayaṃ desanā paṭhamaṃ adhisīlasikkhāvasena āraddhāpi sīlapadaṭṭhānattā samathavipassanānaṃ samathavipassanāyo osaritvā kamena sikkhattayadesanā jātāti veditabbā.
எத்த² ஹி ‘‘ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீ’’தி எத்தாவதா அதி⁴ஸீலஸிக்கா² வுத்தா. ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் சேதோஸமத²மனுயுத்தோ அனிராகதஜ்ஜா²னோ’’தி எத்தாவதா அதி⁴சித்தஸிக்கா², ‘‘விபஸ்ஸனாய ஸமன்னாக³தோ’’தி எத்தாவதா அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா², ‘‘ப்³ரூஹேதா ஸுஞ்ஞாகா³ரான’’ந்தி இமினா பன ஸமத²வஸேன ஸுஞ்ஞாகா³ரவட்³ட⁴னே அதி⁴சித்தஸிக்கா², விபஸ்ஸனாவஸேன அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²தி ஏவங் த்³வேபி ஸிக்கா² ஸங்க³ஹெத்வா வுத்தா. எத்த² ச ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் சேதோஸமத²மனுயுத்தோ அனிராகதஜ்ஜா²னோ’’தி இமேஹி பதே³ஹி ஸீலானுரக்கி²கா ஏவ சித்தேகக்³க³தா கதி²தா. ‘‘விபஸ்ஸனாயா’’தி இமினா பதே³ன ஸீலானுரக்கி²கோ ஸங்கா²ரபரிக்³க³ஹோ.
Ettha hi ‘‘sīlesvevassa paripūrakārī’’ti ettāvatā adhisīlasikkhā vuttā. ‘‘Ajjhattaṃ cetosamathamanuyutto anirākatajjhāno’’ti ettāvatā adhicittasikkhā, ‘‘vipassanāya samannāgato’’ti ettāvatā adhipaññāsikkhā, ‘‘brūhetā suññāgārāna’’nti iminā pana samathavasena suññāgāravaḍḍhane adhicittasikkhā, vipassanāvasena adhipaññāsikkhāti evaṃ dvepi sikkhā saṅgahetvā vuttā. Ettha ca ‘‘ajjhattaṃ cetosamathamanuyutto anirākatajjhāno’’ti imehi padehi sīlānurakkhikā eva cittekaggatā kathitā. ‘‘Vipassanāyā’’ti iminā padena sīlānurakkhiko saṅkhārapariggaho.
கத²ங் சித்தேகக்³க³தா ஸீலமனுரக்க²தி? யஸ்ஸ ஹி சித்தேகக்³க³தா நத்தி², ஸோ ப்³யாதி⁴ம்ஹி உப்பன்னே விஹஞ்ஞதி, ஸோ ப்³யாதி⁴விஹதோ விக்கி²த்தசித்தோ ஸீலங் வினாஸெத்வாபி ப்³யாதி⁴வூபஸமங் கத்தா ஹோதி. யஸ்ஸ பன சித்தேகக்³க³தா அத்தி², ஸோ தங் ப்³யாதி⁴து³க்க²ங் விக்க²ம்பெ⁴த்வா ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜதி, ஸமாபன்னக்க²ணே து³க்க²ங் தூ³ராபகதங் ஹோதி, ப³லவதரஸுக²முப்பஜ்ஜதி. ஏவங் சித்தேகக்³க³தா ஸீலங் அனுரக்க²தி.
Kathaṃ cittekaggatā sīlamanurakkhati? Yassa hi cittekaggatā natthi, so byādhimhi uppanne vihaññati, so byādhivihato vikkhittacitto sīlaṃ vināsetvāpi byādhivūpasamaṃ kattā hoti. Yassa pana cittekaggatā atthi, so taṃ byādhidukkhaṃ vikkhambhetvā samāpattiṃ samāpajjati, samāpannakkhaṇe dukkhaṃ dūrāpakataṃ hoti, balavatarasukhamuppajjati. Evaṃ cittekaggatā sīlaṃ anurakkhati.
கத²ங் ஸங்கா²ரபரிக்³க³ஹோ ஸீலமனுரக்க²தி? யஸ்ஸ ஹி ஸங்கா²ரபரிக்³க³ஹோ நத்தி², தஸ்ஸ ‘‘மம ரூபங் மம விஞ்ஞாண’’ந்தி அத்தபா⁴வே ப³லவமமத்தங் ஹோதி, ஸோ ததா²ரூபேஸு து³ப்³பி⁴க்க²ப்³யாதி⁴ப⁴யாதீ³ஸு ஸம்பத்தேஸு ஸீலங் வினாஸெத்வாபி அத்தபா⁴வங் போஸேதா ஹோதி. யஸ்ஸ பன ஸங்கா²ரபரிக்³க³ஹோ அத்தி², தஸ்ஸ அத்தபா⁴வே ப³லவமமத்தங் வா ஸினேஹோ வா ந ஹோதி, ஸோ ததா²ரூபேஸு து³ப்³பி⁴க்க²ப்³யாதி⁴ப⁴யாதீ³ஸு ஸம்பத்தேஸு ஸசேபிஸ்ஸ அந்தானி ப³ஹி நிக்க²மந்தி, ஸசேபி உஸ்ஸுஸ்ஸதி விஸுஸ்ஸதி, க²ண்டா³க²ண்டி³கோ வா ஹோதி ஸததா⁴பி ஸஹஸ்ஸதா⁴பி, நேவ ஸீலங் வினாஸெத்வா அத்தபா⁴வங் போஸேதா ஹோதி. ஏவங் ஸங்கா²ரபரிக்³க³ஹோ ஸீலமனுரக்க²தி. ‘‘ப்³ரூஹேதா ஸுஞ்ஞாகா³ரான’’ந்தி இமினா பன தஸ்ஸேவ உப⁴யஸ்ஸ ப்³ரூஹனா வட்³ட⁴னா ஸாதச்சகிரியா த³ஸ்ஸிதா.
Kathaṃ saṅkhārapariggaho sīlamanurakkhati? Yassa hi saṅkhārapariggaho natthi, tassa ‘‘mama rūpaṃ mama viññāṇa’’nti attabhāve balavamamattaṃ hoti, so tathārūpesu dubbhikkhabyādhibhayādīsu sampattesu sīlaṃ vināsetvāpi attabhāvaṃ posetā hoti. Yassa pana saṅkhārapariggaho atthi, tassa attabhāve balavamamattaṃ vā sineho vā na hoti, so tathārūpesu dubbhikkhabyādhibhayādīsu sampattesu sacepissa antāni bahi nikkhamanti, sacepi ussussati visussati, khaṇḍākhaṇḍiko vā hoti satadhāpi sahassadhāpi, neva sīlaṃ vināsetvā attabhāvaṃ posetā hoti. Evaṃ saṅkhārapariggaho sīlamanurakkhati. ‘‘Brūhetā suññāgārāna’’nti iminā pana tasseva ubhayassa brūhanā vaḍḍhanā sātaccakiriyā dassitā.
ஏவங் ப⁴க³வா யஸ்மா ‘‘ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ சஸ்ஸங் மனாபோ ச க³ரு ச பா⁴வனீயோ சா’’தி இமே சத்தாரோ த⁴ம்மே ஆகங்க²ந்தேன நத்த²ஞ்ஞங் கிஞ்சி காதப்³ப³ங், அஞ்ஞத³த்து² ஸீலாதி³கு³ணஸமன்னாக³தேன ப⁴விதப்³ப³ங், இதி³ஸோ ஹி ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ ஹோதி மனாபோ க³ரு பா⁴வனீயோ. வுத்தம்பி ஹேதங் –
Evaṃ bhagavā yasmā ‘‘sabrahmacārīnaṃ piyo cassaṃ manāpo ca garu ca bhāvanīyo cā’’ti ime cattāro dhamme ākaṅkhantena natthaññaṃ kiñci kātabbaṃ, aññadatthu sīlādiguṇasamannāgatena bhavitabbaṃ, idiso hi sabrahmacārīnaṃ piyo hoti manāpo garu bhāvanīyo. Vuttampi hetaṃ –
‘‘ஸீலத³ஸ்ஸனஸம்பன்னங் , த⁴ம்மட்ட²ங் ஸச்சவாதி³னங்;
‘‘Sīladassanasampannaṃ , dhammaṭṭhaṃ saccavādinaṃ;
அத்தனோ கம்ம குப்³பா³னங், தங் ஜனோ குருதே பிய’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 217);
Attano kamma kubbānaṃ, taṃ jano kurute piya’’nti. (dha. pa. 217);
தஸ்மா ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பியோ சஸ்ஸங் மனாபோ ச க³ரு ச பா⁴வனீயோ சாதி ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீ…பே॰… ஸுஞ்ஞாகா³ரான’’ந்தி வத்வா இதா³னி யஸ்மா பச்சயலாபா⁴தி³ங் பத்த²யந்தேனாபி இத³மேவ கரணீயங், ந அஞ்ஞங் கிஞ்சி, தஸ்மா ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² லாபீ⁴ அஸ்ஸ’’ந்திஆதி³மாஹ. ந செத்த² ப⁴க³வா லாப⁴னிமித்தங் ஸீலாதி³பரிபூரணங் கதே²தீதி வேதி³தப்³போ³. ப⁴க³வா ஹி கா⁴ஸேஸனங் சி²ன்னகதோ² ந வாசங் பயுத்தங் ப⁴ணேதி, ஏவங் ஸாவகே ஓவத³தி, ஸோ கத²ங் லாப⁴னிமித்தங் ஸீலாதி³பரிபூரணங் கதெ²ஸ்ஸதி, புக்³க³லஜ்ஜா²ஸயவஸேன பனேதங் வுத்தங். யேஸஞ்ஹி ஏவங் அஜ்ஜா²ஸயோ ப⁴வெய்ய ‘‘ஸசே மயங் சதூஹி பச்சயேஹி ந கிலமெய்யாம, ஸீலாதி³ங் பூரேதுங் ஸக்குணெய்யாமா’’தி, தேஸங் அஜ்ஜா²ஸயவஸேன ப⁴க³வா ஏவமாஹ. அபிச ரஸானிஸங்ஸோ ஏஸ ஸீலஸ்ஸ, யதி³த³ங் சத்தாரோ பச்சயா நாம. ததா² ஹி பண்டி³தமனுஸ்ஸா கொட்டா²தீ³ஸு ட²பிதங் நீஹரித்வா புத்தாதீ³னம்பி அத³த்வா அத்தனாபி அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸீலவந்தானங் தெ³ந்தீதி ஸீலஸ்ஸ ஸரஸானிஸங்ஸத³ஸ்ஸனத்த²ங் பேதங் வுத்தங்.
Tasmā ‘‘ākaṅkheyya ce, bhikkhave, bhikkhu sabrahmacārīnaṃ piyo cassaṃ manāpo ca garu ca bhāvanīyo cāti sīlesvevassa paripūrakārī…pe… suññāgārāna’’nti vatvā idāni yasmā paccayalābhādiṃ patthayantenāpi idameva karaṇīyaṃ, na aññaṃ kiñci, tasmā ‘‘ākaṅkheyya ce, bhikkhave, bhikkhu lābhī assa’’ntiādimāha. Na cettha bhagavā lābhanimittaṃ sīlādiparipūraṇaṃ kathetīti veditabbo. Bhagavā hi ghāsesanaṃ chinnakatho na vācaṃ payuttaṃ bhaṇeti, evaṃ sāvake ovadati, so kathaṃ lābhanimittaṃ sīlādiparipūraṇaṃ kathessati, puggalajjhāsayavasena panetaṃ vuttaṃ. Yesañhi evaṃ ajjhāsayo bhaveyya ‘‘sace mayaṃ catūhi paccayehi na kilameyyāma, sīlādiṃ pūretuṃ sakkuṇeyyāmā’’ti, tesaṃ ajjhāsayavasena bhagavā evamāha. Apica rasānisaṃso esa sīlassa, yadidaṃ cattāro paccayā nāma. Tathā hi paṇḍitamanussā koṭṭhādīsu ṭhapitaṃ nīharitvā puttādīnampi adatvā attanāpi aparibhuñjitvā sīlavantānaṃ dentīti sīlassa sarasānisaṃsadassanatthaṃ petaṃ vuttaṃ.
ததியவாரே யேஸாஹந்தி யேஸங் அஹங். தேஸங் தே காராதி தேஸங் தே³வானங் வா மனுஸ்ஸானங் வா தே மயி கதா பச்சயதா³னகாரா. தே³வாபி ஹி ஸீலாதி³கு³ணயுத்தானங் பச்சயே தெ³ந்தி, ந கேவலங் மனுஸ்ஸாயேவ, ஸக்கோ விய ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ. மஹப்ப²லா மஹானிஸங்ஸாதி உப⁴யமேதங் அத்த²தோ ஏகங், ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங். மஹந்தங் வா லோகியஸுக²ங் ப²லந்தீதி மஹப்ப²லா . மஹதோ லோகுத்தரஸுக²ஸ்ஸ ச பச்சயா ஹொந்தீதி மஹானிஸங்ஸா. ஸீலாதி³கு³ணயுத்தஸ்ஸ ஹி கடச்சு²பி⁴க்கா²பி பஞ்சரதனமத்தாய பூ⁴மியா பண்ணஸாலாபி கத்வா தி³ன்னா அனேகானி கப்பஸஹஸ்ஸானி து³க்³க³திவினிபாததோ ரக்க²தி, பரியோஸானே ச அமதாய பரினிப்³பா³னதா⁴துயாபச்சயோ ஹோதி. ‘‘கீ²ரோத³னங் அஹமதா³ஸி’’ந்திஆதீ³னி (வி॰ வ॰ 413) செத்த² வத்தூ²னி, ஸகலமேவ வா பேதவத்து² விமானவத்து² ச ஸாத⁴கங். தஸ்மா பச்சயதா³யகேஹி அத்தனி கதானங் காரானங் மஹப்ப²லதங் இச்ச²ந்தேனாபி ஸீலாதி³கு³ணயுத்தேனேவ ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Tatiyavāre yesāhanti yesaṃ ahaṃ. Tesaṃ te kārāti tesaṃ devānaṃ vā manussānaṃ vā te mayi katā paccayadānakārā. Devāpi hi sīlādiguṇayuttānaṃ paccaye denti, na kevalaṃ manussāyeva, sakko viya āyasmato mahākassapassa. Mahapphalā mahānisaṃsāti ubhayametaṃ atthato ekaṃ, byañjanameva nānaṃ. Mahantaṃ vā lokiyasukhaṃ phalantīti mahapphalā. Mahato lokuttarasukhassa ca paccayā hontīti mahānisaṃsā. Sīlādiguṇayuttassa hi kaṭacchubhikkhāpi pañcaratanamattāya bhūmiyā paṇṇasālāpi katvā dinnā anekāni kappasahassāni duggativinipātato rakkhati, pariyosāne ca amatāya parinibbānadhātuyāpaccayo hoti. ‘‘Khīrodanaṃ ahamadāsi’’ntiādīni (vi. va. 413) cettha vatthūni, sakalameva vā petavatthu vimānavatthu ca sādhakaṃ. Tasmā paccayadāyakehi attani katānaṃ kārānaṃ mahapphalataṃ icchantenāpi sīlādiguṇayutteneva bhavitabbanti dasseti.
சதுத்த²வாரே ஞாதீதி ஸஸ்ஸுஸஸுரபக்கி²கா. ஸாலோஹிதாதி ஏகலோஹிதஸம்ப³த்³தா⁴ பீதிபிதாமஹாத³யோ . பேதாதி பேச்சபா⁴வங் க³தா. காலங்கதாதி மதா. தேஸங் தந்தி தேஸங் தங் மயி பஸன்னசித்ததங் வா பஸன்னேன சித்தேன அனுஸ்ஸரணங் வா. யஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ காலங்கதோ பிதா வா மாதா வா ‘‘அம்ஹாகங் ஞாதகோ தே²ரோ ஸீலவா கல்யாணத⁴ம்மோ’’தி பஸன்னசித்தோ ஹுத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் அனுஸ்ஸரதி, தஸ்ஸ ஸோ சித்தப்பஸாதோ³பி தங் அனுஸ்ஸரணமத்தம்பி மஹப்ப²லங் மஹானிஸங்ஸமேவ ஹோதி, அனேகானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி து³க்³க³திதோ வாரேதுங் அந்தே ச அமதங் பாபேதுங் ஸமத்த²மேவ ஹோதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா ‘‘யே தே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² ஸீலஸம்பன்னா ஸமாதி⁴ஸம்பன்னா பஞ்ஞா, விமுத்தி, விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸம்பன்னா, த³ஸ்ஸனங்பாஹங், பி⁴க்க²வே, தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ப³ஹுகாரங் வதா³மி. ஸவனங், அனுஸ்ஸதிங், அனுபப்³ப³ஜ்ஜங், உபஸங்கமனங், பயிருபாஸனங்பாஹங், பி⁴க்க²வே, தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ப³ஹுகாரங் வதா³மீ’’தி (இதிவு॰ 104). தஸ்மா ஞாதிஸாலோஹிதானங் அத்தனி சித்தப்பஸாத³ஸ்ஸ அனுஸ்ஸதியா ச மஹப்ப²லதங் இச்ச²ந்தேனாபி ஸீலாதி³கு³ணயுத்தேனேவ, ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Catutthavāre ñātīti sassusasurapakkhikā. Sālohitāti ekalohitasambaddhā pītipitāmahādayo . Petāti peccabhāvaṃ gatā. Kālaṅkatāti matā. Tesaṃ tanti tesaṃ taṃ mayi pasannacittataṃ vā pasannena cittena anussaraṇaṃ vā. Yassa hi bhikkhuno kālaṅkato pitā vā mātā vā ‘‘amhākaṃ ñātako thero sīlavā kalyāṇadhammo’’ti pasannacitto hutvā taṃ bhikkhuṃ anussarati, tassa so cittappasādopi taṃ anussaraṇamattampi mahapphalaṃ mahānisaṃsameva hoti, anekāni kappasatasahassāni duggatito vāretuṃ ante ca amataṃ pāpetuṃ samatthameva hoti. Vuttañhetaṃ bhagavatā ‘‘ye te, bhikkhave, bhikkhū sīlasampannā samādhisampannā paññā, vimutti, vimuttiñāṇadassanasampannā, dassanaṃpāhaṃ, bhikkhave, tesaṃ bhikkhūnaṃ bahukāraṃ vadāmi. Savanaṃ, anussatiṃ, anupabbajjaṃ, upasaṅkamanaṃ, payirupāsanaṃpāhaṃ, bhikkhave, tesaṃ bhikkhūnaṃ bahukāraṃ vadāmī’’ti (itivu. 104). Tasmā ñātisālohitānaṃ attani cittappasādassa anussatiyā ca mahapphalataṃ icchantenāpi sīlādiguṇayutteneva, bhavitabbanti dasseti.
66. பஞ்சமவாரே அரதிரதிஸஹோ அஸ்ஸந்தி அரதியா ரதியா ச ஸஹோ அபி⁴ப⁴விதா அஜ்ஜொ²த்த²ரிதா ப⁴வெய்யங். எத்த² ச அரதீதி அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு பந்தஸேனாஸனேஸு ச உக்கண்டா². ரதீதி பஞ்சகாமகு³ணரதி. ந ச மங் அரதி ஸஹெய்யாதி மஞ்ச அரதி ந அபி⁴ப⁴வெய்ய ந மத்³தெ³ய்ய ந அஜ்ஜொ²த்த²ரெய்ய. உப்பன்னந்தி ஜாதங் நிப்³ப³த்தங். ஸீலாதி³கு³ணயுத்தோ ஹி அரதிஞ்ச ரதிஞ்ச ஸஹதி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி மத்³தி³த்வா திட்ட²தி. தஸ்மா ஈதி³ஸங் அத்தானங் இச்ச²ந்தேனாபி ஸீலாதி³கு³ணயுத்தேனேவ ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
66. Pañcamavāre aratiratisaho assanti aratiyā ratiyā ca saho abhibhavitā ajjhottharitā bhaveyyaṃ. Ettha ca aratīti adhikusalesu dhammesu pantasenāsanesu ca ukkaṇṭhā. Ratīti pañcakāmaguṇarati. Na ca maṃ arati saheyyāti mañca arati na abhibhaveyya na maddeyya na ajjhotthareyya. Uppannanti jātaṃ nibbattaṃ. Sīlādiguṇayutto hi aratiñca ratiñca sahati ajjhottharati madditvā tiṭṭhati. Tasmā īdisaṃ attānaṃ icchantenāpi sīlādiguṇayutteneva bhavitabbanti dasseti.
ச²ட்ட²வாரே ப⁴யங் சித்துத்ராஸோபி ஆரம்மணம்பி. பே⁴ரவங் ஆரம்மணமேவ. ஸேஸங் பஞ்சமவாரே வுத்தனயமேவ. ஸீலாதி³கு³ணயுத்தோ ஹி ப⁴யபே⁴ரவங் ஸஹதி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி மத்³தி³த்வா திட்ட²தி அரியகோடியவாஸீமஹாத³த்தத்தே²ரோ விய.
Chaṭṭhavāre bhayaṃ cittutrāsopi ārammaṇampi. Bheravaṃ ārammaṇameva. Sesaṃ pañcamavāre vuttanayameva. Sīlādiguṇayutto hi bhayabheravaṃ sahati ajjhottharati madditvā tiṭṭhati ariyakoṭiyavāsīmahādattatthero viya.
தே²ரோ கிர மக்³க³ங் படிபன்னோ அஞ்ஞதரங் பாஸாதி³கங் அரஞ்ஞங் தி³ஸ்வா ‘‘இதே⁴வஜ்ஜ ஸமணத⁴ம்மங் கத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி மக்³கா³ ஓக்கம்ம அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞபெத்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³. ருக்க²தே³வதாய தா³ரகா தே²ரஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தா விஸ்ஸரமகங்ஸு. தே³வதாபி ருக்க²ங் சாலேஸி. தே²ரோ அசலோவ நிஸீதி³. ஸா தே³வதா தூ⁴மாயி, பஜ்ஜலி, நேவ ஸக்கி² தே²ரங் சாலேதுங், ததோ உபாஸகவண்ணேனாக³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. ‘‘கோ ஏஸோ’’தி வுத்தா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஏதஸ்மிங் ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா’’தி அவோச. த்வங் ஏதே விகாரே அகாஸீதி. ஆம ப⁴ந்தேதி. கஸ்மாதி ச வுத்தா ஆஹ – ‘‘தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே , ஸீலதேஜேன தா³ரகா ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தா விஸ்ஸரமகங்ஸு, ஸாஹங் தும்ஹே பலாபேதுங் ஏவமகாஸி’’ந்தி. தே²ரோ ஆஹ – ‘‘அத² கஸ்மா இத⁴, ப⁴ந்தே, மா வஸத², மய்ஹங் அபா²ஸூதி படிகச்சேவ நாவசாஸி. இதா³னி பன மா கிஞ்சி அவச, அரியகோடியமஹாத³த்தோ அமனுஸ்ஸப⁴யேன க³தோதி வசனதோ லஜ்ஜாமி, தேனாஹங் இதே⁴வ வஸிஸ்ஸங், த்வங் பன அஜ்ஜேகதி³வஸங் யத்த² கத்த²சி வஸாஹீ’’தி. ஏவங் ஸீலாதி³கு³ணயுத்தோ ப⁴யபே⁴ரவஸஹோ ஹோதி. தஸ்மா ஈதி³ஸமத்தானங் இச்ச²ந்தேனாபி ஸீலாதி³கு³ணயுத்தேனேவ ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Thero kira maggaṃ paṭipanno aññataraṃ pāsādikaṃ araññaṃ disvā ‘‘idhevajja samaṇadhammaṃ katvā gamissāmī’’ti maggā okkamma aññatarasmiṃ rukkhamūle saṅghāṭiṃ paññapetvā pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdi. Rukkhadevatāya dārakā therassa sīlatejena sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontā vissaramakaṃsu. Devatāpi rukkhaṃ cālesi. Thero acalova nisīdi. Sā devatā dhūmāyi, pajjali, neva sakkhi theraṃ cāletuṃ, tato upāsakavaṇṇenāgantvā vanditvā aṭṭhāsi. ‘‘Ko eso’’ti vuttā ‘‘ahaṃ, bhante, etasmiṃ rukkhe adhivatthā devatā’’ti avoca. Tvaṃ ete vikāre akāsīti. Āma bhanteti. Kasmāti ca vuttā āha – ‘‘tumhākaṃ, bhante , sīlatejena dārakā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontā vissaramakaṃsu, sāhaṃ tumhe palāpetuṃ evamakāsi’’nti. Thero āha – ‘‘atha kasmā idha, bhante, mā vasatha, mayhaṃ aphāsūti paṭikacceva nāvacāsi. Idāni pana mā kiñci avaca, ariyakoṭiyamahādatto amanussabhayena gatoti vacanato lajjāmi, tenāhaṃ idheva vasissaṃ, tvaṃ pana ajjekadivasaṃ yattha katthaci vasāhī’’ti. Evaṃ sīlādiguṇayutto bhayabheravasaho hoti. Tasmā īdisamattānaṃ icchantenāpi sīlādiguṇayutteneva bhavitabbanti dasseti.
ஸத்தமவாரே ஆபி⁴சேதஸிகானந்தி அபி⁴சேதோதி அபி⁴க்கந்தங் விஸுத்³த⁴சித்தங் வுச்சதி, அதி⁴சித்தங் வா, அபி⁴சேதஸி ஜாதானி ஆபி⁴சேதஸிகானி, அபி⁴சேதோ ஸன்னிஸ்ஸிதானீதி வா ஆபி⁴சேதஸிகானி. தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரானந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மே ஸுக²விஹாரானங். தி³ட்ட²த⁴ம்மோதி பச்சக்கோ² அத்தபா⁴வோ வுச்சதி, தத்த² ஸுக²விஹாரபூ⁴தானந்தி அத்தோ², ரூபாவசரஜ்ஜா²னானமேதங் அதி⁴வசனங். தானி ஹி அப்பெத்வா நிஸின்னா ஜா²யினோ இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே அஸங்கிலிட்ட²ங் நெக்க²ம்மஸுக²ங் விந்த³ந்தி, தஸ்மா ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரானீ’’தி வுச்சந்தி. நிகாமலாபீ⁴தி நிகாமேன லாபீ⁴ அத்தனோ இச்சா²வஸேன லாபீ⁴, இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே ஸமாபஜ்ஜிதுங் ஸமத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதி. அகிச்ச²லாபீ⁴தி ஸுகே²னேவ பச்சனீகத⁴ம்மே விக்க²ம்பெ⁴த்வா ஸமாபஜ்ஜிதுங் ஸமத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதி. அகஸிரலாபீ⁴தி அகஸிரானங் விபுலானங் லாபீ⁴, யதா²பரிச்சே²தே³யேவ வுட்டா²துங் ஸமத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதி. ஏகச்சோ ஹி லாபீ⁴யேவ ஹோதி, ந பன ஸக்கோதி இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே ஸமாபஜ்ஜிதுங். ஏகச்சோ ஸக்கோதி ததா² ஸமாபஜ்ஜிதுங், பாரிப³ந்தி⁴கே பன கிச்சே²ன விக்க²ம்பே⁴தி. ஏகச்சோ ததா² ஸமாபஜ்ஜதி, பாரிப³ந்தி⁴கே ச அகிச்சே²னேவ விக்க²ம்பே⁴தி, ந ஸக்கோதி நாளிகாயந்தங் விய யதா²பரிச்சே²தே³யேவ ச வுட்டா²துங். யோ பன இமங் திவித⁴ம்பி ஸம்பத³ங் இச்ச²தி, ஸோபி ஸீலெஸ்வேவஸ்ஸ பரிபூரகாரீதி.
Sattamavāre ābhicetasikānanti abhicetoti abhikkantaṃ visuddhacittaṃ vuccati, adhicittaṃ vā, abhicetasi jātāni ābhicetasikāni, abhiceto sannissitānīti vā ābhicetasikāni. Diṭṭhadhammasukhavihārānanti diṭṭhadhamme sukhavihārānaṃ. Diṭṭhadhammoti paccakkho attabhāvo vuccati, tattha sukhavihārabhūtānanti attho, rūpāvacarajjhānānametaṃ adhivacanaṃ. Tāni hi appetvā nisinnā jhāyino imasmiṃyeva attabhāve asaṃkiliṭṭhaṃ nekkhammasukhaṃ vindanti, tasmā ‘‘diṭṭhadhammasukhavihārānī’’ti vuccanti. Nikāmalābhīti nikāmena lābhī attano icchāvasena lābhī, icchiticchitakkhaṇe samāpajjituṃ samatthoti vuttaṃ hoti. Akicchalābhīti sukheneva paccanīkadhamme vikkhambhetvā samāpajjituṃ samatthoti vuttaṃ hoti. Akasiralābhīti akasirānaṃ vipulānaṃ lābhī, yathāparicchedeyeva vuṭṭhātuṃ samatthoti vuttaṃ hoti. Ekacco hi lābhīyeva hoti, na pana sakkoti icchiticchitakkhaṇe samāpajjituṃ. Ekacco sakkoti tathā samāpajjituṃ, pāribandhike pana kicchena vikkhambheti. Ekacco tathā samāpajjati, pāribandhike ca akiccheneva vikkhambheti, na sakkoti nāḷikāyantaṃ viya yathāparicchedeyeva ca vuṭṭhātuṃ. Yo pana imaṃ tividhampi sampadaṃ icchati, sopi sīlesvevassa paripūrakārīti.
ஏவங் அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கே ஜா²னே வுத்தே கிஞ்சாபி அபி⁴ஞ்ஞானங் வாரோ ஆக³தோ, அத² கோ² நங் ப⁴க³வா அக்³க³ஹெத்வாவ யஸ்மா ந கேவலங் அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கஜ்ஜா²னானி ச அபி⁴ஞ்ஞாயோயேவ ச ஸீலானங் ஆனிஸங்ஸோ, அபிச கோ² சத்தாரி ஆருப்பஜா²னானிபி தயோ ச ஹெட்டி²மா அரியமக்³கா³, தஸ்மா தங் ஸப்³ப³ங் பரியாதி³யித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ஆகங்கெ²ய்ய சே…பே॰… யே தே ஸந்தாதி ஏவமாதி³மாஹ.
Evaṃ abhiññāpādake jhāne vutte kiñcāpi abhiññānaṃ vāro āgato, atha kho naṃ bhagavā aggahetvāva yasmā na kevalaṃ abhiññāpādakajjhānāni ca abhiññāyoyeva ca sīlānaṃ ānisaṃso, apica kho cattāri āruppajhānānipi tayo ca heṭṭhimā ariyamaggā, tasmā taṃ sabbaṃ pariyādiyitvā dassetuṃ ākaṅkheyya ce…pe… ye te santāti evamādimāha.