Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    480. அகித்திஜாதகங் (7)

    480. Akittijātakaṃ (7)

    83.

    83.

    அகித்திங் 1 தி³ஸ்வா ஸம்மந்தங், ஸக்கோ பூ⁴தபதீ ப்³ரவி;

    Akittiṃ 2 disvā sammantaṃ, sakko bhūtapatī bravi;

    கிங் பத்த²யங் மஹாப்³ரஹ்மே, ஏகோ ஸம்மஸி க⁴ம்மனி.

    Kiṃ patthayaṃ mahābrahme, eko sammasi ghammani.

    84.

    84.

    து³க்கோ² புனப்³ப⁴வோ ஸக்க, ஸரீரஸ்ஸ ச பே⁴த³னங்;

    Dukkho punabbhavo sakka, sarīrassa ca bhedanaṃ;

    ஸம்மோஹமரணங் து³க்க²ங், தஸ்மா ஸம்மாமி வாஸவ.

    Sammohamaraṇaṃ dukkhaṃ, tasmā sammāmi vāsava.

    85.

    85.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    86.

    86.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    யேன புத்தே ச தா³ரே ச, த⁴னத⁴ஞ்ஞங் பியானி ச;

    Yena putte ca dāre ca, dhanadhaññaṃ piyāni ca;

    லத்³தா⁴ நரா ந 3 தப்பந்தி, ஸோ லோபோ⁴ ந மயீ வஸே.

    Laddhā narā na 4 tappanti, so lobho na mayī vase.

    87.

    87.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    88.

    88.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞஞ்ச, க³வஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸங்;

    Khettaṃ vatthuṃ hiraññañca, gavassaṃ dāsaporisaṃ;

    யேன ஜாதேன ஜீயந்தி, ஸோ தோ³ஸோ ந மயீ வஸே.

    Yena jātena jīyanti, so doso na mayī vase.

    89.

    89.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    90.

    90.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    பா³லங் ந பஸ்ஸே ந ஸுணே, ந ச பா³லேன ஸங்வஸே;

    Bālaṃ na passe na suṇe, na ca bālena saṃvase;

    பா³லேனல்லாப 5 ஸல்லாபங், ந கரே ந ச ரோசயே.

    Bālenallāpa 6 sallāpaṃ, na kare na ca rocaye.

    91.

    91.

    கிங் நு தே அகரங் பா³லோ, வத³ கஸ்ஸப காரணங்;

    Kiṃ nu te akaraṃ bālo, vada kassapa kāraṇaṃ;

    கேன கஸ்ஸப பா³லஸ்ஸ, த³ஸ்ஸனங் நாபி⁴கங்க²ஸி.

    Kena kassapa bālassa, dassanaṃ nābhikaṅkhasi.

    92.

    92.

    அனயங் நயதி து³ம்மேதோ⁴, அது⁴ராயங் நியுஞ்ஜதி;

    Anayaṃ nayati dummedho, adhurāyaṃ niyuñjati;

    து³ன்னயோ ஸெய்யஸோ ஹோதி, ஸம்மா வுத்தோ பகுப்பதி;

    Dunnayo seyyaso hoti, sammā vutto pakuppati;

    வினயங் ஸோ ந ஜானாதி, ஸாது⁴ தஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனங்.

    Vinayaṃ so na jānāti, sādhu tassa adassanaṃ.

    93.

    93.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    94.

    94.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    தீ⁴ரங் பஸ்ஸே ஸுணே தீ⁴ரங், தீ⁴ரேன ஸஹ ஸங்வஸே;

    Dhīraṃ passe suṇe dhīraṃ, dhīrena saha saṃvase;

    தீ⁴ரேனல்லாபஸல்லாபங், தங் கரே தஞ்ச ரோசயே.

    Dhīrenallāpasallāpaṃ, taṃ kare tañca rocaye.

    95.

    95.

    கிங் நு தே அகரங் தீ⁴ரோ, வத³ கஸ்ஸப காரணங்;

    Kiṃ nu te akaraṃ dhīro, vada kassapa kāraṇaṃ;

    கேன கஸ்ஸப தீ⁴ரஸ்ஸ, த³ஸ்ஸனங் அபி⁴கங்க²ஸி.

    Kena kassapa dhīrassa, dassanaṃ abhikaṅkhasi.

    96.

    96.

    நயங் நயதி மேதா⁴வீ, அது⁴ராயங் ந யுஞ்ஜதி;

    Nayaṃ nayati medhāvī, adhurāyaṃ na yuñjati;

    ஸுனயோ ஸெய்யஸோ ஹோதி, ஸம்மா வுத்தோ ந குப்பதி;

    Sunayo seyyaso hoti, sammā vutto na kuppati;

    வினயங் ஸோ பஜானாதி, ஸாது⁴ தேன ஸமாக³மோ.

    Vinayaṃ so pajānāti, sādhu tena samāgamo.

    97.

    97.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    98.

    98.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ததோ ரத்யா விவஸானே 7, ஸூரியுக்³க³மனங் 8 பதி;

    Tato ratyā vivasāne 9, sūriyuggamanaṃ 10 pati;

    தி³ப்³பா³ ப⁴க்கா² பாதுப⁴வெய்யுங், ஸீலவந்தோ ச யாசகா.

    Dibbā bhakkhā pātubhaveyyuṃ, sīlavanto ca yācakā.

    99.

    99.

    த³த³தோ மே 11 ந கீ²யேத², த³த்வா நானுதபெய்யஹங்;

    Dadato me 12 na khīyetha, datvā nānutapeyyahaṃ;

    த³த³ங் சித்தங் பஸாதெ³ய்யங், ஏதங் ஸக்க வரங் வரே.

    Dadaṃ cittaṃ pasādeyyaṃ, etaṃ sakka varaṃ vare.

    100.

    100.

    ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    வரங் கஸ்ஸப தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    101.

    101.

    வரங் சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ந மங் புன உபெய்யாஸி, ஏதங் ஸக்க வரங் வரே.

    Na maṃ puna upeyyāsi, etaṃ sakka varaṃ vare.

    102.

    102.

    ப³ஹூஹி வதசரியாஹி 13, நரா ச அத² நாரியோ;

    Bahūhi vatacariyāhi 14, narā ca atha nāriyo;

    த³ஸ்ஸனங் அபி⁴கங்க²ந்தி, கிங் நு மே த³ஸ்ஸனே ப⁴யங்.

    Dassanaṃ abhikaṅkhanti, kiṃ nu me dassane bhayaṃ.

    103.

    103.

    தங் தாதி³ஸங் தே³வவண்ணங் 15, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னங்;

    Taṃ tādisaṃ devavaṇṇaṃ 16, sabbakāmasamiddhinaṃ;

    தி³ஸ்வா தபோ பமஜ்ஜெய்ய 17, ஏதங் தே த³ஸ்ஸனே ப⁴யந்தி.

    Disvā tapo pamajjeyya 18, etaṃ te dassane bhayanti.

    அகித்திஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Akittijātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. அகத்திங் (க॰)
    2. akattiṃ (ka.)
    3. லத்³தா⁴ நஞ்ஞானி (க॰)
    4. laddhā naññāni (ka.)
    5. பா³லேனா’லாப (?)
    6. bālenā’lāpa (?)
    7. விவஸனே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. ஸுரியஸ்ஸுக்³க³மனங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    9. vivasane (sī. syā. pī.)
    10. suriyassuggamanaṃ (sī. syā. pī.)
    11. த³த³தோ ச மே (பீ॰)
    12. dadato ca me (pī.)
    13. வத்தசரியாஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    14. vattacariyāhi (sī. syā. ka.)
    15. தே³வவண்ணிங் (பீ॰)
    16. devavaṇṇiṃ (pī.)
    17. தி³ஸ்வா தபோ பமஜ்ஜெய்யங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), தி³ஸ்வானஹங் பமஜ்ஜெய்யங் (சரியாபிடகட்ட²கதா²)
    18. disvā tapo pamajjeyyaṃ (sī. syā. pī.), disvānahaṃ pamajjeyyaṃ (cariyāpiṭakaṭṭhakathā)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [480] 7. அகித்திஜாதகவண்ணனா • [480] 7. Akittijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact