Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૫. અક્કોધસુત્તં

    5. Akkodhasuttaṃ

    ૨૭૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ…પે॰… ભગવા એતદવોચ – ‘‘ભૂતપુબ્બં, ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો સુધમ્માયં સભાયં દેવે તાવતિંસે અનુનયમાનો તાયં વેલાયં ઇમં ગાથં અભાસિ –

    271. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū…pe… bhagavā etadavoca – ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo sudhammāyaṃ sabhāyaṃ deve tāvatiṃse anunayamāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘મા વો કોધો અજ્ઝભવિ, મા ચ કુજ્ઝિત્થ કુજ્ઝતં;

    ‘‘Mā vo kodho ajjhabhavi, mā ca kujjhittha kujjhataṃ;

    અક્કોધો અવિહિંસા ચ, અરિયેસુ ચ પટિપદા 1;

    Akkodho avihiṃsā ca, ariyesu ca paṭipadā 2;

    અથ પાપજનં કોધો, પબ્બતોવાભિમદ્દતી’’તિ.

    Atha pāpajanaṃ kodho, pabbatovābhimaddatī’’ti.

    તતિયો વગ્ગો.

    Tatiyo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    છેત્વા દુબ્બણ્ણિયમાયા, અચ્ચયેન અકોધનો;

    Chetvā dubbaṇṇiyamāyā, accayena akodhano;

    દેસિતં બુદ્ધસેટ્ઠેન, ઇદઞ્હિ સક્કપઞ્ચકન્તિ.

    Desitaṃ buddhaseṭṭhena, idañhi sakkapañcakanti.

    સક્કસંયુત્તં સમત્તં.

    Sakkasaṃyuttaṃ samattaṃ.

    સગાથાવગ્ગો પઠમો.

    Sagāthāvaggo paṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દેવતા દેવપુત્તો ચ, રાજા મારો ચ ભિક્ખુની;

    Devatā devaputto ca, rājā māro ca bhikkhunī;

    બ્રહ્મા બ્રાહ્મણ વઙ્ગીસો, વનયક્ખેન વાસવોતિ.

    Brahmā brāhmaṇa vaṅgīso, vanayakkhena vāsavoti.

    સગાથાવગ્ગસંયુત્તપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Sagāthāvaggasaṃyuttapāḷi niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. વસતી સદા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. vasatī sadā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અક્કોધસુત્તવણ્ણના • 5. Akkodhasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. અક્કોધસુત્તવણ્ણના • 5. Akkodhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact