Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. અક્કોસસુત્તવણ્ણના

    2. Akkosasuttavaṇṇanā

    ૧૮૮. ભારદ્વાજોવ સોતિ ભારદ્વાજો નામ એવ સો બ્રાહ્મણો. ગોત્તવસેન હિ તયિદં નામં, વિસેસેન પનેતં જાતન્તિ દસ્સેતું ‘‘પઞ્ચમત્તેહી’’તિઆદિ વુત્તં. જાનિકતાતિ ઞાતિવગ્ગહાનિકતા. પક્ખો ભિન્નોતિ તતો એવ ઞાતિપક્ખો નટ્ઠો. યથા દોમનસ્સિતો અનત્તમનોતિ વત્તબ્બં લભતિ, એવં કુપિતોતિ આહ ‘‘દોમનસ્સેન ચા’’તિ. દસહીતિ અનવસેસપરિયાદાનવસેન વુત્તં પઞ્ચહિ ગાથાસતેહિ અક્કોસન્તો તથા અક્કોસેય્યાતિ કત્વા. તત્થ પન યેન કેનચિ અક્કોસન્તોપિ અક્કોસતિયેવ નામ. કરોસિ મમ ભાતિકસ્સ પબ્બજ્જં.

    188.Bhāradvājova soti bhāradvājo nāma eva so brāhmaṇo. Gottavasena hi tayidaṃ nāmaṃ, visesena panetaṃ jātanti dassetuṃ ‘‘pañcamattehī’’tiādi vuttaṃ. Jānikatāti ñātivaggahānikatā. Pakkho bhinnoti tato eva ñātipakkho naṭṭho. Yathā domanassito anattamanoti vattabbaṃ labhati, evaṃ kupitoti āha ‘‘domanassena cā’’ti. Dasahīti anavasesapariyādānavasena vuttaṃ pañcahi gāthāsatehi akkosanto tathā akkoseyyāti katvā. Tattha pana yena kenaci akkosantopi akkosatiyeva nāma. Karosi mama bhātikassa pabbajjaṃ.

    સમ્ભુઞ્જતીતિ સમ્ભોગં કરોતિ. અક્કોસાદીહિ એકતો ભુઞ્જતિ. વીતિહરતીતિ બ્યતિહારં કરોતિ, અક્કોસતો પચ્ચક્કોસનાદિના વિનિમયં કરોતીતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘કતસ્સ પટિકારં કરોતી’’તિ. અસ્સ અનુસ્સવવસેન સુત્વા ‘‘સપતિ મ’’ન્તિ સઞ્ઞિનો ભયં ઉપ્પજ્જીતિ યોજના. અસ્સાતિ બ્રાહ્મણસ્સ. સુત્વાતિ પદં ઉભયત્થાપિ યોજેતબ્બં ‘‘તવેવેતં બ્રાહ્મણાતિ સુત્વા, અનુસ્સવવસેન સુત્વા’’તિ ચ. કામં કિસવચ્છાદયો સપનં નાદંસુ, દેવતાનંયેવ હિ સો અત્થો, સત્તાનં પન તથા સઞ્ઞા ઉપ્પન્ના, સોપિ તથાસઞ્ઞી અહોસિ. તેનાહ ‘‘અનુસ્સવવસેના’’તિ.

    Sambhuñjatīti sambhogaṃ karoti. Akkosādīhi ekato bhuñjati. Vītiharatīti byatihāraṃ karoti, akkosato paccakkosanādinā vinimayaṃ karotīti attho. Tenāha ‘‘katassa paṭikāraṃ karotī’’ti. Assa anussavavasena sutvā ‘‘sapati ma’’nti saññino bhayaṃ uppajjīti yojanā. Assāti brāhmaṇassa. Sutvāti padaṃ ubhayatthāpi yojetabbaṃ ‘‘tavevetaṃ brāhmaṇāti sutvā, anussavavasena sutvā’’ti ca. Kāmaṃ kisavacchādayo sapanaṃ nādaṃsu, devatānaṃyeva hi so attho, sattānaṃ pana tathā saññā uppannā, sopi tathāsaññī ahosi. Tenāha ‘‘anussavavasenā’’ti.

    દન્તસ્સ સબ્બસો દમથં ઉપગતત્તા. નિબ્બિસેવનસ્સાતિ રાગદોસાદિહેતુકવિપ્ફન્દનરહિતસ્સ. તસ્સેવાતિ પટિકુજ્ઝન્તસ્સેવ પુગ્ગલસ્સ તેન કોધેન પાપં હોતિ પાપસ્સ સન્તાનન્તરસઙ્કન્તિયા અભાવતો. કેચિ પન ‘‘તસ્સેવાતિ તસ્સેવ પટિકુજ્ઝન્તપુરિસસ્સ તેન પટિકુજ્ઝનેન. પાપિયોતિ પટિકુજ્ઝન્તપુગ્ગલસ્સ લામકતરો’’તિ એવમેત્થ અત્થં વદન્તિ. સતિયા સમન્નાગતો હુત્વા પટિસઙ્ખાને ઠિતો અધિવાસેતિ, ન સહો મૂળ્હો હુત્વાતિ અધિપ્પાયો. ઉભિન્નં તિકિચ્છન્તન્તિ ઉભિન્નં ઉપ્પન્નકોધસઙ્ખાતં કિલેસબ્યાધિં તિકિચ્છન્તં વૂપસમેન્તં તં પુગ્ગલં. યો પુગ્ગલોતિઆદિના પુરિમાસુ ગાથાસુ પવત્તિતાનિ પદાનિ સમ્બન્ધિત્વા દસ્સેતિ. પઞ્ચસુ ખન્ધેસુ યાથાવતો વિનીતા અરિયધમ્મસ્સ કોવિદા નામ હોન્તીતિ આહ ‘‘ધમ્મસ્સાતિ પઞ્ચક્ખન્ધધમ્મસ્સા’’તિ. ઇદાનિ તમત્થં પરિપુણ્ણં કત્વા દસ્સેન્તો આહ ‘‘ચતુસચ્ચધમ્મસ્સ વા’’તિ.

    Dantassa sabbaso damathaṃ upagatattā. Nibbisevanassāti rāgadosādihetukavipphandanarahitassa. Tassevāti paṭikujjhantasseva puggalassa tena kodhena pāpaṃ hoti pāpassa santānantarasaṅkantiyā abhāvato. Keci pana ‘‘tassevāti tasseva paṭikujjhantapurisassa tena paṭikujjhanena. Pāpiyoti paṭikujjhantapuggalassa lāmakataro’’ti evamettha atthaṃ vadanti. Satiyā samannāgato hutvā paṭisaṅkhāne ṭhito adhivāseti, na saho mūḷho hutvāti adhippāyo. Ubhinnaṃ tikicchantanti ubhinnaṃ uppannakodhasaṅkhātaṃ kilesabyādhiṃ tikicchantaṃ vūpasamentaṃ taṃ puggalaṃ. Yo puggalotiādinā purimāsu gāthāsu pavattitāni padāni sambandhitvā dasseti. Pañcasu khandhesu yāthāvato vinītā ariyadhammassa kovidā nāma hontīti āha ‘‘dhammassāti pañcakkhandhadhammassā’’ti. Idāni tamatthaṃ paripuṇṇaṃ katvā dassento āha ‘‘catusaccadhammassa vā’’ti.

    અક્કોસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Akkosasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. અક્કોસસુત્તં • 2. Akkosasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. અક્કોસસુત્તવણ્ણના • 2. Akkosasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact