Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના
Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā
૧૨૦. ‘‘ન , ભિક્ખવે, અલજ્જીનં નિસ્સયો દાતબ્બો’’તિ ઇમિના અલજ્જીહિ ભિક્ખૂહિ, સામણેરેહિ વા સદ્ધિં દ્વેપિ ધમ્મામિસપરિભોગા પટિક્ખિત્તા હોન્તિ નિસ્સયભાવે ભાવતો તેસં. યથાહ ‘‘આચરિયેન, ભિક્ખવે, અન્તેવાસિકો સઙ્ગહેતબ્બો અનુગ્ગહેતબ્બો ઉદ્દેસેન પરિપુચ્છાય ઓવાદેન અનુસાસનિયા’’તિઆદિ (મહાવ॰ ૭૯) ઉપજ્ઝાયસ્સપિ નિસ્સયપ્પણામનસમ્ભવતો, સોપિ સદ્ધિવિહારિકસ્સ નિસ્સયોતિ વેદિતબ્બં, તસ્મા ઉપજ્ઝાયો ચે અલજ્જી હોતિ, ન તં નિસ્સાય વસિતબ્બન્તિ સિદ્ધં હોતિ. ભિક્ખૂનં સમ્માપટિપત્તિયા સમાનભાગો ભિક્ખુ સભાગો. તસ્સભાવો ભિક્ખુસભાગતા. તં ભિક્ખુસભાગતં. યાવ જાનામીતિ અધિપ્પાયેન વસિતું વટ્ટતિ. ભિક્ખૂહિ સભાગતં. કિં તં? લજ્જિભાવં. ‘‘સત્તાહં…પે॰… ગહેતબ્બો’’તિ એત્થ ‘‘સત્તાહમત્તં વસિસ્સામિ, કિં ભિક્ખુસભાગતાજાનનેનાતિ જાનને ધુરં નિક્ખિપિત્વા વસિતું ન લભતીતિ અત્થો’’તિ લિખિતં. ‘‘ભિક્ખુસભાગતં પન જાનન્તો સ્વેવ ગમિસ્સામિ, કિં મે નિસ્સયારોચનેના’’તિ અરુણં ઉટ્ઠપેતું ન લભતિ. ‘‘પુરે અરુણં ઉટ્ઠહિત્વા ગમિસ્સામી’’તિ આભોગેન સયન્તસ્સ ચે અરુણો ઉગ્ગચ્છતિ, વટ્ટતિ.
120. ‘‘Na , bhikkhave, alajjīnaṃ nissayo dātabbo’’ti iminā alajjīhi bhikkhūhi, sāmaṇerehi vā saddhiṃ dvepi dhammāmisaparibhogā paṭikkhittā honti nissayabhāve bhāvato tesaṃ. Yathāha ‘‘ācariyena, bhikkhave, antevāsiko saṅgahetabbo anuggahetabbo uddesena paripucchāya ovādena anusāsaniyā’’tiādi (mahāva. 79) upajjhāyassapi nissayappaṇāmanasambhavato, sopi saddhivihārikassa nissayoti veditabbaṃ, tasmā upajjhāyo ce alajjī hoti, na taṃ nissāya vasitabbanti siddhaṃ hoti. Bhikkhūnaṃ sammāpaṭipattiyā samānabhāgo bhikkhu sabhāgo. Tassabhāvo bhikkhusabhāgatā. Taṃ bhikkhusabhāgataṃ. Yāva jānāmīti adhippāyena vasituṃ vaṭṭati. Bhikkhūhi sabhāgataṃ. Kiṃ taṃ? Lajjibhāvaṃ. ‘‘Sattāhaṃ…pe… gahetabbo’’ti ettha ‘‘sattāhamattaṃ vasissāmi, kiṃ bhikkhusabhāgatājānanenāti jānane dhuraṃ nikkhipitvā vasituṃ na labhatīti attho’’ti likhitaṃ. ‘‘Bhikkhusabhāgataṃ pana jānanto sveva gamissāmi, kiṃ me nissayārocanenā’’ti aruṇaṃ uṭṭhapetuṃ na labhati. ‘‘Pure aruṇaṃ uṭṭhahitvā gamissāmī’’ti ābhogena sayantassa ce aruṇo uggacchati, vaṭṭati.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થૂનિ • 58. Alajjīnissayavatthūni
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા • Alajjīnissayavatthukathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અલજ્જિનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjinissayavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા • 58. Alajjīnissayavatthukathā