Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    523. அலம்பு³ஸாஜாதகங் (3)

    523. Alambusājātakaṃ (3)

    95.

    95.

    ‘‘அத² ப்³ரவி ப்³ரஹா இந்தோ³, வத்ரபூ⁴ ஜயதங் பிதா;

    ‘‘Atha bravi brahā indo, vatrabhū jayataṃ pitā;

    தே³வகஞ்ஞங் பராபெ⁴த்வா, ஸுத⁴ம்மாயங் அலம்பு³ஸங்.

    Devakaññaṃ parābhetvā, sudhammāyaṃ alambusaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘மிஸ்ஸே தே³வா தங் யாசந்தி, தாவதிங்ஸா ஸஇந்த³கா;

    ‘‘Misse devā taṃ yācanti, tāvatiṃsā saindakā;

    இஸிப்பலோப⁴னே 1 க³ச்ச², இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸே.

    Isippalobhane 2 gaccha, isisiṅgaṃ alambuse.

    97.

    97.

    ‘‘புராயங் அம்ஹே அச்சேதி 3, வத்தவா 4 ப்³ரஹ்மசரியவா;

    ‘‘Purāyaṃ amhe acceti 5, vattavā 6 brahmacariyavā;

    நிப்³பா³னாபி⁴ரதோ வுத்³தோ⁴ 7, தஸ்ஸ மக்³கா³னி ஆவர’’.

    Nibbānābhirato vuddho 8, tassa maggāni āvara’’.

    98.

    98.

    ‘‘தே³வராஜ கிமேவ த்வங், மமேவ துவங் ஸிக்க²ஸி;

    ‘‘Devarāja kimeva tvaṃ, mameva tuvaṃ sikkhasi;

    இஸிப்பலோப⁴னே 9 க³ச்ச², ஸந்தி அஞ்ஞாபி அச்ச²ரா.

    Isippalobhane 10 gaccha, santi aññāpi accharā.

    99.

    99.

    ‘‘மாதி³ஸியோ பவரா சேவ, அஸோகே நந்த³னே வனே;

    ‘‘Mādisiyo pavarā ceva, asoke nandane vane;

    தாஸம்பி ஹோது பரியாயோ, தாபி யந்து பலோப⁴னா’’ 11.

    Tāsampi hotu pariyāyo, tāpi yantu palobhanā’’ 12.

    100.

    100.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஸந்தி அஞ்ஞாபி அச்ச²ரா;

    ‘‘Addhā hi saccaṃ bhaṇasi, santi aññāpi accharā;

    தாதி³ஸியோ பவரா சேவ, அஸோகே நந்த³னே வனே.

    Tādisiyo pavarā ceva, asoke nandane vane.

    101.

    101.

    ‘‘ந தா ஏவங் பஜானந்தி, பாரிசரியங் புமங் க³தா;

    ‘‘Na tā evaṃ pajānanti, pāricariyaṃ pumaṃ gatā;

    யாதி³ஸங் த்வங் பஜானாஸி, நாரி ஸப்³ப³ங்க³ஸோப⁴னே.

    Yādisaṃ tvaṃ pajānāsi, nāri sabbaṅgasobhane.

    102.

    102.

    ‘‘த்வமேவ க³ச்ச² கல்யாணி, இத்தீ²னங் பவரா சஸி;

    ‘‘Tvameva gaccha kalyāṇi, itthīnaṃ pavarā casi;

    தவேவ வண்ணரூபேன, ஸவஸமானயிஸ்ஸஸி’’ 13.

    Taveva vaṇṇarūpena, savasamānayissasi’’ 14.

    103.

    103.

    ‘‘ந வாஹங் ந க³மிஸ்ஸாமி, தே³வராஜேன பேஸிதா;

    ‘‘Na vāhaṃ na gamissāmi, devarājena pesitā;

    விபே⁴மி சேதங் ஆஸாது³ங், உக்³க³தேஜோ ஹி ப்³ராஹ்மணோ.

    Vibhemi cetaṃ āsāduṃ, uggatejo hi brāhmaṇo.

    104.

    104.

    ‘‘அனேகே நிரயங் பத்தா, இஸிமாஸாதி³யா ஜனா;

    ‘‘Aneke nirayaṃ pattā, isimāsādiyā janā;

    ஆபன்னா மோஹஸங்ஸாரங், தஸ்மா லோமானி ஹங்ஸயே’’.

    Āpannā mohasaṃsāraṃ, tasmā lomāni haṃsaye’’.

    105.

    105.

    ‘‘இத³ங் வத்வான பக்காமி, அச்ச²ரா காமவண்ணினீ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, accharā kāmavaṇṇinī;

    மிஸ்ஸா மிஸ்ஸிது 15 மிச்ச²ந்தீ, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா.

    Missā missitu 16 micchantī, isisiṅgaṃ alambusā.

    106.

    106.

    ‘‘ஸா ச தங் வனமோக³ய்ஹ, இஸிஸிங்கே³ன ரக்கி²தங்;

    ‘‘Sā ca taṃ vanamogayha, isisiṅgena rakkhitaṃ;

    பி³ம்ப³ஜாலகஸஞ்ச²ன்னங் , ஸமந்தா அட்³ட⁴யோஜனங்.

    Bimbajālakasañchannaṃ , samantā aḍḍhayojanaṃ.

    107.

    107.

    ‘‘பாதோவ பாதராஸம்ஹி, உத³ண்ஹஸமயங் 17 பதி;

    ‘‘Pātova pātarāsamhi, udaṇhasamayaṃ 18 pati;

    அக்³கி³ட்ட²ங் பரிமஜ்ஜந்தங், இஸிஸிங்க³ங் உபாக³மி’’.

    Aggiṭṭhaṃ parimajjantaṃ, isisiṅgaṃ upāgami’’.

    108.

    108.

    ‘‘கா நு விஜ்ஜுரிவாபா⁴ஸி, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா;

    ‘‘Kā nu vijjurivābhāsi, osadhī viya tārakā;

    விசித்தஹத்தா²ப⁴ரணா 19, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா 20.

    Vicittahatthābharaṇā 21, āmuttamaṇikuṇḍalā 22.

    109.

    109.

    ‘‘ஆதி³ச்சவண்ணஸங்காஸா, ஹேமசந்த³னக³ந்தி⁴னீ;

    ‘‘Ādiccavaṇṇasaṅkāsā, hemacandanagandhinī;

    ஸஞ்ஞதூரூ மஹாமாயா, குமாரீ சாருத³ஸ்ஸனா.

    Saññatūrū mahāmāyā, kumārī cārudassanā.

    110.

    110.

    ‘‘விலக்³கா³ 23 முது³கா ஸுத்³தா⁴, பாதா³ தே ஸுப்பதிட்டி²தா;

    ‘‘Vilaggā 24 mudukā suddhā, pādā te suppatiṭṭhitā;

    க³மனா காமனீயா 25 தே, ஹரந்தியேவ மே மனோ.

    Gamanā kāmanīyā 26 te, harantiyeva me mano.

    111.

    111.

    ‘‘அனுபுப்³பா³வ தே ஊரூ, நாக³னாஸஸமூபமா;

    ‘‘Anupubbāva te ūrū, nāganāsasamūpamā;

    விமட்டா² துய்ஹங் ஸுஸ்ஸோணீ, அக்க²ஸ்ஸ ப²லகங் யதா².

    Vimaṭṭhā tuyhaṃ sussoṇī, akkhassa phalakaṃ yathā.

    112.

    112.

    ‘‘உப்பலஸ்ஸேவ கிஞ்ஜக்கா², நாபி⁴ தே ஸாது⁴ ஸண்டி²தா;

    ‘‘Uppalasseva kiñjakkhā, nābhi te sādhu saṇṭhitā;

    பூரா கண்ஹஞ்ஜனஸ்ஸேவ, தூ³ரதோ படிதி³ஸ்ஸதி.

    Pūrā kaṇhañjanasseva, dūrato paṭidissati.

    113.

    113.

    ‘‘து³விதா⁴ ஜாதா உரஜா, அவண்டா ஸாது⁴ பச்சுதா³;

    ‘‘Duvidhā jātā urajā, avaṇṭā sādhu paccudā;

    பயோத⁴ரா அபதிதா 27, அட்³ட⁴லாபு³ஸமா த²னா.

    Payodharā apatitā 28, aḍḍhalābusamā thanā.

    114.

    114.

    ‘‘தீ³கா⁴ கம்பு³தலாபா⁴ஸா, கீ³வா ஏணெய்யகா யதா²;

    ‘‘Dīghā kambutalābhāsā, gīvā eṇeyyakā yathā;

    பண்ட³ராவரணா வக்³கு³, சதுத்த²மனஸன்னிபா⁴.

    Paṇḍarāvaraṇā vaggu, catutthamanasannibhā.

    115.

    115.

    ‘‘உத்³த⁴க்³கா³ ச அத⁴க்³கா³ ச, து³மக்³க³பரிமஜ்ஜிதா;

    ‘‘Uddhaggā ca adhaggā ca, dumaggaparimajjitā;

    து³விஜா நேலஸம்பூ⁴தா, த³ந்தா தவ ஸுத³ஸ்ஸனா.

    Duvijā nelasambhūtā, dantā tava sudassanā.

    116.

    116.

    ‘‘அபண்ட³ரா லோஹிதந்தா, ஜிஞ்ஜூக 29 ப²லஸன்னிபா⁴;

    ‘‘Apaṇḍarā lohitantā, jiñjūka 30 phalasannibhā;

    ஆயதா ச விஸாலா ச, நெத்தா தவ ஸுத³ஸ்ஸனா.

    Āyatā ca visālā ca, nettā tava sudassanā.

    117.

    117.

    ‘‘நாதிதீ³கா⁴ ஸுஸம்மட்டா², கனகப்³யா 31 ஸமோசிதா;

    ‘‘Nātidīghā susammaṭṭhā, kanakabyā 32 samocitā;

    உத்தமங்க³ருஹா துய்ஹங், கேஸா சந்த³னக³ந்தி⁴கா.

    Uttamaṅgaruhā tuyhaṃ, kesā candanagandhikā.

    118.

    118.

    ‘‘யாவதா கஸிகோ³ரக்கா², வாணிஜானங் 33 ச யா க³தி;

    ‘‘Yāvatā kasigorakkhā, vāṇijānaṃ 34 ca yā gati;

    இஸீனஞ்ச பரக்கந்தங், ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்.

    Isīnañca parakkantaṃ, saññatānaṃ tapassinaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘ந தே ஸமஸமங் பஸ்ஸே, அஸ்மிங் பத²வி 35 மண்ட³லே;

    ‘‘Na te samasamaṃ passe, asmiṃ pathavi 36 maṇḍale;

    கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்’’.

    Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ’’.

    120.

    120.

    ‘‘ந பஞ்ஹகாலோ ப⁴த்³த³ந்தே, கஸ்ஸபேவங் க³தே ஸதி;

    ‘‘Na pañhakālo bhaddante, kassapevaṃ gate sati;

    ஏஹி ஸம்ம ரமிஸ்ஸாம, உபோ⁴ அஸ்மாகமஸ்ஸமே;

    Ehi samma ramissāma, ubho asmākamassame;

    ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங் 37, ரதீனங் குஸலோ ப⁴வ’’.

    Ehi taṃ upagūhissaṃ 38, ratīnaṃ kusalo bhava’’.

    121.

    121.

    ‘‘இத³ங் வத்வான பக்காமி, அச்ச²ரா காமவண்ணினீ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, accharā kāmavaṇṇinī;

    மிஸ்ஸா மிஸ்ஸிதுமிச்ச²ந்தீ, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா’’.

    Missā missitumicchantī, isisiṅgaṃ alambusā’’.

    122.

    122.

    ‘‘ஸோ ச வேகே³ன நிக்க²ம்ம, செ²த்வா த³ந்த⁴பரக்கமங் 39;

    ‘‘So ca vegena nikkhamma, chetvā dandhaparakkamaṃ 40;

    தமுத்தமாஸு வேணீஸு, அஜ்ஜ²ப்பத்தோ 41 பராமஸி;

    Tamuttamāsu veṇīsu, ajjhappatto 42 parāmasi;

    123.

    123.

    ‘‘தமுதா³வத்த கல்யாணீ, பலிஸ்ஸஜி ஸுஸோப⁴னா 43;

    ‘‘Tamudāvatta kalyāṇī, palissaji susobhanā 44;

    சவிதம்ஹி 45 ப்³ரஹ்மசரியா, யதா² தங் அத² தோஸிதா.

    Cavitamhi 46 brahmacariyā, yathā taṃ atha tositā.

    124.

    124.

    ‘‘மனஸா அக³மா இந்த³ங், வஸந்தங் நந்த³னே வனே;

    ‘‘Manasā agamā indaṃ, vasantaṃ nandane vane;

    தஸ்ஸா ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, மக⁴வா தே³வகுஞ்ஜரோ.

    Tassā saṅkappamaññāya, maghavā devakuñjaro.

    125.

    125.

    ‘‘பல்லங்கங் பஹிணீ கி²ப்பங், ஸோவண்ணங் ஸோபவாஹனங்;

    ‘‘Pallaṅkaṃ pahiṇī khippaṃ, sovaṇṇaṃ sopavāhanaṃ;

    ஸஉத்தரச்ச²த³பஞ்ஞாஸங், ஸஹஸ்ஸபடியத்த²தங் 47.

    Sauttaracchadapaññāsaṃ, sahassapaṭiyatthataṃ 48.

    126.

    126.

    ‘‘தமேனங் தத்த² தா⁴ரேஸி, உரே கத்வான ஸோப⁴னா;

    ‘‘Tamenaṃ tattha dhāresi, ure katvāna sobhanā;

    யதா² ஏகமுஹுத்தங்வ, தீணி வஸ்ஸானி தா⁴ரயி.

    Yathā ekamuhuttaṃva, tīṇi vassāni dhārayi.

    127.

    127.

    ‘‘விமதோ³ தீஹி வஸ்ஸேஹி, பபு³ஜ்ஜி²த்வான ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Vimado tīhi vassehi, pabujjhitvāna brāhmaṇo;

    அத்³த³ஸாஸி ஹரித 49 ருக்கே², ஸமந்தா அக்³கி³யாயனங்.

    Addasāsi harita 50 rukkhe, samantā aggiyāyanaṃ.

    128.

    128.

    ‘‘நவபத்தவனங் பு²ல்லங், கோகிலக்³க³ணகோ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Navapattavanaṃ phullaṃ, kokilaggaṇaghositaṃ;

    ஸமந்தா பவிலோகெத்வா, ருத³ங் அஸ்ஸூனி வத்தயி.

    Samantā paviloketvā, rudaṃ assūni vattayi.

    129.

    129.

    ‘‘ந ஜுஹே ந ஜபே 51 மந்தே, அக்³கி³ஹுத்தங் பஹாபிதங்;

    ‘‘Na juhe na jape 52 mante, aggihuttaṃ pahāpitaṃ;

    கோ நு மே பாரிசரியாய, புப்³பே³ சித்தங் பலோப⁴யி.

    Ko nu me pāricariyāya, pubbe cittaṃ palobhayi.

    130.

    130.

    ‘‘அரஞ்ஞே மே விஹரதோ, யோ மே தேஜா ஹ ஸம்பு⁴தங் 53;

    ‘‘Araññe me viharato, yo me tejā ha sambhutaṃ 54;

    நானாரத்னபரிபூரங், நாவங்வ க³ண்ஹி அண்ணவே’’.

    Nānāratnaparipūraṃ, nāvaṃva gaṇhi aṇṇave’’.

    131.

    131.

    ‘‘அஹங் தே பாரிசரியாய, தே³வராஜேன பேஸிதா;

    ‘‘Ahaṃ te pāricariyāya, devarājena pesitā;

    அவதி⁴ங் 55 சித்தங் சித்தேன, பமாதோ³ 56 த்வங் ந பு³ஜ்ஜ²ஸி’’.

    Avadhiṃ 57 cittaṃ cittena, pamādo 58 tvaṃ na bujjhasi’’.

    132.

    132.

    ‘‘இமானி கிர மங் தாதோ, கஸ்ஸபோ அனுஸாஸதி;

    ‘‘Imāni kira maṃ tāto, kassapo anusāsati;

    கமலாஸதி³ஸித்தி²யோ 59, தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி மாணவ.

    Kamalāsadisitthiyo 60, tāyo bujjhesi māṇava.

    133.

    133.

    ‘‘உரே க³ண்டா³யோ பு³ஜ்ஜே²ஸி, தாயோ பு³ஜ்ஜே²ஸி மாணவ;

    ‘‘Ure gaṇḍāyo bujjhesi, tāyo bujjhesi māṇava;

    இச்சானுஸாஸி மங் தாதோ, யதா² மங் அனுகம்பகோ.

    Iccānusāsi maṃ tāto, yathā maṃ anukampako.

    134.

    134.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் நாகங், பிது வுத்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ nākaṃ, pitu vuddhassa sāsanaṃ;

    அரஞ்ஞே நிம்மனுஸ்ஸம்ஹி, ஸ்வஜ்ஜ ஜா²யாமி 61 ஏககோ.

    Araññe nimmanussamhi, svajja jhāyāmi 62 ekako.

    135.

    135.

    ‘‘ஸோஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, தி⁴ரத்து² ஜீவிதேன மே;

    ‘‘Sohaṃ tathā karissāmi, dhiratthu jīvitena me;

    புன வா தாதி³ஸோ ஹெஸ்ஸங், மரணங் மே ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Puna vā tādiso hessaṃ, maraṇaṃ me bhavissati’’.

    136.

    136.

    ‘‘தஸ்ஸ தேஜங் 63 வீரியஞ்ச, தி⁴திங் 64 ஞத்வா அவட்டி²தங் 65;

    ‘‘Tassa tejaṃ 66 vīriyañca, dhitiṃ 67 ñatvā avaṭṭhitaṃ 68;

    ஸிரஸா அக்³க³ஹீ பாதே³, இஸிஸிங்க³ங் அலம்பு³ஸா.

    Sirasā aggahī pāde, isisiṅgaṃ alambusā.

    137.

    137.

    ‘‘மா மே குஜ்ஜ² 69 மஹாவீர, மா மே குஜ்ஜ² 70 மஹாஇஸே;

    ‘‘Mā me kujjha 71 mahāvīra, mā me kujjha 72 mahāise;

    மஹா அத்தோ² மயா சிண்ணோ, தித³ஸானங் யஸஸ்ஸினங்;

    Mahā attho mayā ciṇṇo, tidasānaṃ yasassinaṃ;

    தயா ஸங்கம்பிதங் ஆஸி, ஸப்³ப³ங் தே³வபுரங் ததா³’’.

    Tayā saṃkampitaṃ āsi, sabbaṃ devapuraṃ tadā’’.

    138.

    138.

    ‘‘தாவதிங்ஸா ச யே தே³வா, தித³ஸானஞ்ச வாஸவோ;

    ‘‘Tāvatiṃsā ca ye devā, tidasānañca vāsavo;

    த்வஞ்ச ப⁴த்³தே³ ஸுகீ² ஹோஹி, க³ச்ச² கஞ்ஞே யதா²ஸுக²ங்’’.

    Tvañca bhadde sukhī hohi, gaccha kaññe yathāsukhaṃ’’.

    139.

    139.

    ‘‘தஸ்ஸ பாதே³ க³ஹெத்வான, கத்வா ச நங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Tassa pāde gahetvāna, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, தம்ஹா டா²னா அபக்கமி.

    Añjaliṃ paggahetvāna, tamhā ṭhānā apakkami.

    140.

    140.

    ‘‘யோ ச தஸ்ஸாஸி பல்லங்கோ, ஸோவண்ணோ ஸோபவாஹனோ;

    ‘‘Yo ca tassāsi pallaṅko, sovaṇṇo sopavāhano;

    ஸஉத்தரச்ச²த³பஞ்ஞாஸோ, ஸஹஸ்ஸபடியத்த²தோ;

    Sauttaracchadapaññāso, sahassapaṭiyatthato;

    தமேவ பல்லங்கமாருய்ஹ, அகா³ தே³வான ஸந்திகே.

    Tameva pallaṅkamāruyha, agā devāna santike.

    141.

    141.

    ‘‘தமோக்கமிவ ஆயந்திங், ஜலந்திங் விஜ்ஜுதங் யதா²;

    ‘‘Tamokkamiva āyantiṃ, jalantiṃ vijjutaṃ yathā;

    பதீதோ ஸுமனோ வித்தோ, தே³விந்தோ³ அத³தா³ வரங்’’.

    Patīto sumano vitto, devindo adadā varaṃ’’.

    142.

    142.

    ‘‘வரஞ்சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    ‘‘Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    நிஸிப்பலோபி⁴கா 73 க³ச்சே², ஏதங் ஸக்க வரங் வரே’’தி.

    Nisippalobhikā 74 gacche, etaṃ sakka varaṃ vare’’ti.

    அலம்பு³ஸாஜாதகங் ததியங்.

    Alambusājātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. இஸிபலோபி⁴கே (ஸீ॰ ஸ்யா॰), இஸிங் பலோபி⁴கே (பீ॰)
    2. isipalobhike (sī. syā.), isiṃ palobhike (pī.)
    3. நாச்சேதி (ஸ்யா॰ க॰)
    4. வதவா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    5. nācceti (syā. ka.)
    6. vatavā (sī. syā. pī.)
    7. வத்³தோ⁴ (பீ॰), பு³த்³தோ⁴ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. vaddho (pī.), buddho (syā. ka.)
    9. இஸிபலோபி⁴கே (ஸீ॰ ஸ்யா॰), இஸிங் பலோபி⁴கே (பீ॰)
    10. isipalobhike (sī. syā.), isiṃ palobhike (pī.)
    11. பலோபி⁴கா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. palobhikā (syā. pī.)
    13. வஸமானாபயிஸ்ஸஸி (ஸ்யா॰), வஸமானாமயிஸ்ஸஸி (பீ॰), தங் வஸமானயிஸ்ஸஸி (க॰)
    14. vasamānāpayissasi (syā.), vasamānāmayissasi (pī.), taṃ vasamānayissasi (ka.)
    15. மிஸ்ஸேது (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. missetu (sī. syā. pī.)
    17. உத³யஸமயங் (ஸ்யா॰), உத³ந்தஸமயங் (க॰)
    18. udayasamayaṃ (syā.), udantasamayaṃ (ka.)
    19. விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா (ஸீ॰)
    20. ஆமுக்கமணிகுண்ட³லா (?)
    21. vicittavatthābharaṇā (sī.)
    22. āmukkamaṇikuṇḍalā (?)
    23. விலாகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. vilākā (sī. syā. pī.)
    25. கமனா கமனீயா (ஸீ॰ பீ॰)
    26. kamanā kamanīyā (sī. pī.)
    27. அப்பதீதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. appatītā (sī. syā. pī.)
    29. ஜிஞ்ஜுக (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. jiñjuka (sī. syā. pī.)
    31. கனகக்³கா³ (பீ॰)
    32. kanakaggā (pī.)
    33. வணிஜானங் (பீ॰)
    34. vaṇijānaṃ (pī.)
    35. புது²வி (பீ॰)
    36. puthuvi (pī.)
    37. உபகு³ய்ஹிஸ்ஸங் (ஸ்யா॰)
    38. upaguyhissaṃ (syā.)
    39. த³ந்த⁴பத³க்கமங் (க॰)
    40. dandhapadakkamaṃ (ka.)
    41. அஜ்ஜா²பத்தோ (பீ॰)
    42. ajjhāpatto (pī.)
    43. ஸுஸோப⁴ணீ (ஸ்யா॰ க॰)
    44. susobhaṇī (syā. ka.)
    45. சவி தம்ஹா (ஸ்யா॰ க॰)
    46. cavi tamhā (syā. ka.)
    47. படிகத்த²தங் (ஸீ॰)
    48. paṭikatthataṃ (sī.)
    49. ஹரீ (பீ॰)
    50. harī (pī.)
    51. ஜப்பே (க॰)
    52. jappe (ka.)
    53. ஸம்ப⁴தங் (பீ॰)
    54. sambhataṃ (pī.)
    55. அவதீ⁴ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    56. பமாதா³ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    57. avadhī (syā. pī. ka.)
    58. pamādā (syā. pī.)
    59. ஸரிஸித்தி²யோ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    60. sarisitthiyo (syā. pī.)
    61. ஸ்வாஜ்ஜஜ்ஜா²யாமி (ஸீ॰ பீ॰)
    62. svājjajjhāyāmi (sī. pī.)
    63. தேஜஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    64. தி⁴திஞ்ச (பீ॰)
    65. ஸுவட்³டி⁴தங் (ஸீ॰)
    66. tejañca (sī. pī.)
    67. dhitiñca (pī.)
    68. suvaḍḍhitaṃ (sī.)
    69. குஜ்ஜி² (பீ॰)
    70. குஜ்ஜி² (பீ॰)
    71. kujjhi (pī.)
    72. kujjhi (pī.)
    73. ந இஸிபலோபி⁴கா (ஸ்யா॰), ந இஸிபலோபி⁴யங் (பீ॰)
    74. na isipalobhikā (syā.), na isipalobhiyaṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [523] 3. அலம்பு³ஸாஜாதகவண்ணனா • [523] 3. Alambusājātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact