Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
12. ஆளவகஸுத்தவண்ணனா
12. Āḷavakasuttavaṇṇanā
246. ஆளவியந்தி இத்தி²லிங்க³வஸேன தங் ரட்ட²ம்பி நக³ரம்பி வுச்சதி. ரட்டே² அதி⁴ப்பேதேபி ந எத்த² ப³ஹுவசனங் ததா²ருள்ஹியா அபா⁴வதோ. தஞ்ச ப⁴வனந்தி தஞ்ச ஆளவகஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனங். தத்தா²தி ஆளவகஸ்ஸ ப⁴வனே. ‘‘அத² கோ² ஆளவகோ யக்கோ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீ’’தி எத்த² தஸ்மிங் பாட²பதே³ஸே. அயமனுபுப்³பி³கதா²தி அயங் இதா³னி வுச்சமானா அனுபுப்³ப³தோ ஆக³தா கதா². ஆளவியா இஸ்ஸரோதி ஆளவோ, ஆளவகோதி ச ராஜா வுத்தோ. கதா³சி சோரபடிபா³ஹனத்த²ங், கதா³சி உஸ்ஸாஹஸத்திவிபா⁴வனவஸேன படிராஜனிஸேத⁴னத்த²ங், கதா³சி லக்க²யொக்³யவினியோக³வஸேன ப்³யாயாமகரணத்த²ஞ்ச. மிகா³னங் வனநதோ வஸனதோ வானதோ வா ‘‘மிக³வா’’தி லத்³த⁴ஸமஞ்ஞங் மிக³வங். தஸ்ஸேவாதி ரஞ்ஞோ ஏவ. மிகோ³தி ஏகோ ஏணிமிகோ³. தியோஜனந்தி அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங். உத³கங் விய பவிஸித்வா டி²தந்தி யதா² பரிஸ்ஸமப்பத்தோ உத³கங் பவிஸித்வா டி²தோ நிரஸ்ஸாஸோ ஹோதி, ஏவங் விய டி²தங். மூலந்தி ஸமீபங். யக்க²ங் தி³ஸ்வாவ ரஞ்ஞோ ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் ஊருத்த²ம்ப⁴ங் அஹோஸி, தஸ்மா ராஜா பலாயிதுங் நாஸக்கி². தேன வுத்தங் ‘‘கா²தி³துங் உபக³தோ’’தி. அத² ராஜா த்³விதா⁴ சி²ன்னங் மிக³ங் த³த்வா அத்தானங் மோசேதுகாமோ அஹோஸி. யக்கோ² ‘‘நனு மம ஹத்த²க³தகாலதோ பட்டா²ய மிகோ³பி மம ஸந்தகோ, தத்த² கின்னாம தே கேராடியமித³ங் த³த்வா அத்தனோ மோசன’’ந்தி ராஜானங் ந முஞ்சி. அத² ராஜா தஸ்ஸ தாதி³ஸங் படிஞ்ஞாதங் அகாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ராஜா தேன ஸத்³தி⁴’’ந்திஆதி³. ப⁴வனங் அனுபக³தந்தி இத³ங் மம ப⁴வனங் அனுபக³தங். அனநுஞ்ஞாதந்தி உபக³தேன ஸாமிபூ⁴தேன அனநுஞ்ஞாதஞ்ச. ஏதேன உபக³தங் தங், இதா³னி தாதி³ஸேன அனுஞ்ஞாதஞ்ச கா²தி³துங் லபா⁴மீதி த³ஸ்ஸேதி.
246.Āḷaviyanti itthiliṅgavasena taṃ raṭṭhampi nagarampi vuccati. Raṭṭhe adhippetepi na ettha bahuvacanaṃ tathāruḷhiyā abhāvato. Tañca bhavananti tañca āḷavakassa yakkhassa bhavanaṃ. Tatthāti āḷavakassa bhavane. ‘‘Atha kho āḷavako yakkho yena bhagavā tenupasaṅkamī’’ti ettha tasmiṃ pāṭhapadese. Ayamanupubbikathāti ayaṃ idāni vuccamānā anupubbato āgatā kathā. Āḷaviyā issaroti āḷavo, āḷavakoti ca rājā vutto. Kadāci corapaṭibāhanatthaṃ, kadāci ussāhasattivibhāvanavasena paṭirājanisedhanatthaṃ, kadāci lakkhayogyaviniyogavasena byāyāmakaraṇatthañca. Migānaṃ vananato vasanato vānato vā ‘‘migavā’’ti laddhasamaññaṃ migavaṃ. Tassevāti rañño eva. Migoti eko eṇimigo. Tiyojananti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Udakaṃ viya pavisitvā ṭhitanti yathā parissamappatto udakaṃ pavisitvā ṭhito nirassāso hoti, evaṃ viya ṭhitaṃ. Mūlanti samīpaṃ. Yakkhaṃ disvāva rañño bhayaṃ chambhitattaṃ ūrutthambhaṃ ahosi, tasmā rājā palāyituṃ nāsakkhi. Tena vuttaṃ ‘‘khādituṃ upagato’’ti. Atha rājā dvidhā chinnaṃ migaṃ datvā attānaṃ mocetukāmo ahosi. Yakkho ‘‘nanu mama hatthagatakālato paṭṭhāya migopi mama santako, tattha kinnāma te kerāṭiyamidaṃ datvā attano mocana’’nti rājānaṃ na muñci. Atha rājā tassa tādisaṃ paṭiññātaṃ akāsi. Tena vuttaṃ ‘‘rājā tena saddhi’’ntiādi. Bhavanaṃ anupagatanti idaṃ mama bhavanaṃ anupagataṃ. Ananuññātanti upagatena sāmibhūtena ananuññātañca. Etena upagataṃ taṃ, idāni tādisena anuññātañca khādituṃ labhāmīti dasseti.
மச்சுபதே²தி மச்சுகோ³சரே. ஆஸன்னமரணதாய ஏவமாஹங்ஸு.
Maccupatheti maccugocare. Āsannamaraṇatāya evamāhaṃsu.
தங் ஆளவககுமாரங் ஆதா³ய பக்கமிங்ஸூதி யோஜனா. தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ மஹேஸீ ஆளவககுமாரஸ்ஸ மாதாதி வுத்தா. தே³விஸஹஸ்ஸானங் விப்பலபந்தீனந்தி வசனங் பரிணாமேதப்³ப³ங்.
Taṃ āḷavakakumāraṃ ādāya pakkamiṃsūti yojanā. Tassa rañño mahesī āḷavakakumārassa mātāti vuttā. Devisahassānaṃ vippalapantīnanti vacanaṃ pariṇāmetabbaṃ.
தே³ஸனாபரியோஸானேதி யக்க²ங் த³மெத்வா பச்சாக³ந்த்வா நக³ரத்³வாரஸமீபே ருக்க²மூலே நிஸின்னேன ப⁴க³வதா ஸராஜிகாய மஹதியா பரிஸாய தே³ஸிததே³ஸனாய பரியோஸானே. ஸோதி ப⁴க³வா. ப⁴வனே ஏவாதி விமானே ஏவ. ப⁴க³வாபி பஸ்ஸதி பகதிசக்கு²னாவ நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ உபரி நிப்³ப³த்தத்தா.
Desanāpariyosāneti yakkhaṃ dametvā paccāgantvā nagaradvārasamīpe rukkhamūle nisinnena bhagavatā sarājikāya mahatiyā parisāya desitadesanāya pariyosāne. Soti bhagavā. Bhavane evāti vimāne eva. Bhagavāpi passati pakaticakkhunāva nigrodhassa upari nibbattattā.
தத்ராதி தஸ்மிங் ‘‘ரோஸேதுகாமதாயா’’தி வசனே. தேஸந்தி ஸாதாகி³ரிஹேமவதானங். காலதீ³பதே³ஸகுலஜனெத்திஆயுப்பமாணவிஸயங் பஞ்சமஹாவிலோகிதங். ‘‘ஸீதங் ப்³யபக³தங் ஹோதி, உண்ஹஞ்ச உபஸம்மதீ’’திஆதி³னா (பு³॰ வங்॰ 2.83) ஆக³தானி த்³வத்திங்ஸ புப்³ப³னிமித்தானி. கடிப்பதே³ஸவத்தி²கோஸகண்ணதோ திதா⁴. ஸத்³தோ³தி ஆளவகஸ்ஸ உக்³கோ⁴ஸிதஸத்³தோ³.
Tatrāti tasmiṃ ‘‘rosetukāmatāyā’’ti vacane. Tesanti sātāgirihemavatānaṃ. Kāladīpadesakulajanettiāyuppamāṇavisayaṃ pañcamahāvilokitaṃ. ‘‘Sītaṃ byapagataṃ hoti, uṇhañca upasammatī’’tiādinā (bu. vaṃ. 2.83) āgatāni dvattiṃsa pubbanimittāni. Kaṭippadesavatthikosakaṇṇato tidhā. Saddoti āḷavakassa ugghositasaddo.
இமினா பஸங்கே³ன ஸகலஜம்பு³தீ³பங் ப்³யாபெத்வா பவத்தே அபரேபி தயோ ஸத்³தே³ யதா² ஏதே, ஏவங் ஆளவகஸ்ஸ உக்³கோ⁴ஸிதஸத்³தோ³பீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சத்தாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். ஓஸக்கந்தேதி பரிஹாயமானே.
Iminā pasaṅgena sakalajambudīpaṃ byāpetvā pavatte aparepi tayo sadde yathā ete, evaṃ āḷavakassa ugghositasaddopīti dassetuṃ ‘‘cattāro’’tiādi vuttaṃ. Osakkanteti parihāyamāne.
சுண்ணெந்தாதி சுண்ணேதுங் ஸமத்த²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந பன சுண்ணனவஸேன வுத்தங். தேனாஹ ‘‘மா கஸ்ஸசீ’’திஆதி³. உஸ்ஸாவபி³ந்து³மத்தம்பீதி உஸ்ஸாவபதனமத்தம்பி. கு²ரப்பங் ஸல்லங்.
Cuṇṇentāti cuṇṇetuṃ samatthataṃ sandhāya vuttaṃ, na pana cuṇṇanavasena vuttaṃ. Tenāha ‘‘mā kassacī’’tiādi. Ussāvabindumattampīti ussāvapatanamattampi. Khurappaṃ sallaṃ.
ஸெட்டா²னீதி அஜெய்யேன அப்படிஹதபா⁴வேன உத்தமானி. து³ஸ்ஸாவுத⁴ந்தி ஆவுத⁴கிச்சகரங் உத்தரியங் து³ஸ்ஸங். இமானி கிர ஸக்காதீ³னங் புஞ்ஞானுபா⁴வேன நிப்³ப³த்தானி அப்படிஹதப்பபா⁴வானி படிபக்க²வித⁴மனயுத்தானி அவஜ்ஜா²னி ஆவுதா⁴னி. தேனாஹ ‘‘யதி³ ஹீ’’திஆதி³.
Seṭṭhānīti ajeyyena appaṭihatabhāvena uttamāni. Dussāvudhanti āvudhakiccakaraṃ uttariyaṃ dussaṃ. Imāni kira sakkādīnaṃ puññānubhāvena nibbattāni appaṭihatappabhāvāni paṭipakkhavidhamanayuttāni avajjhāni āvudhāni. Tenāha ‘‘yadi hī’’tiādi.
அஸனிவிசக்கங் வியாதி அஸனிமண்ட³லங் விய.
Asanivicakkaṃ viyāti asanimaṇḍalaṃ viya.
பித்தந்தி அலக³த்³த³பித்தங். பி⁴ந்தெ³ய்யாதி ஆஸிஞ்செய்ய. ஸுக²ந்தி ஸுகரங். முது³பூ⁴தசித்தவவத்தா²னகரணத்த²ந்தி முது³பூ⁴தங் அத்தனோ சித்தே வவத்தா²னஸ்ஸ கரணத்த²ங்.
Pittanti alagaddapittaṃ. Bhindeyyāti āsiñceyya. Sukhanti sukaraṃ. Mudubhūtacittavavatthānakaraṇatthanti mudubhūtaṃ attano citte vavatthānassa karaṇatthaṃ.
ஏவங் வுத்தேதி ‘‘ந க்²வாஹ’’ந்தி ஏவங் வுத்தே. ப⁴க³வதோ ஸாஸனே டி²தே பயிருபாஸித்வா உக்³க³ஹிதங் ப⁴க³வந்தங் பயிரூபாஸித்வா உக்³க³ஹிதமேவ நாமாதி ஆஹ ‘‘கஸ்ஸபங்…பே॰.. உக்³க³ஹேஸு’’ந்தி. புட்ட²பஞ்ஹாதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன புட்ட²பஞ்ஹா. யஸ்மா பு³த்³த⁴விஸயே புட்ட²பஞ்ஹா, தஸ்மா பு³த்³த⁴விஸயாவ ஹொந்தி.
Evaṃ vutteti ‘‘na khvāha’’nti evaṃ vutte. Bhagavato sāsane ṭhite payirupāsitvā uggahitaṃ bhagavantaṃ payirūpāsitvā uggahitameva nāmāti āha ‘‘kassapaṃ…pe... uggahesu’’nti. Puṭṭhapañhāti sammāsambuddhena puṭṭhapañhā. Yasmā buddhavisaye puṭṭhapañhā, tasmā buddhavisayāva honti.
படிஸேதெ⁴த்வாதி வாசாய அஸக்குணெய்யபா⁴வேனேவ படிஸேதெ⁴த்வா. ‘‘யதா³கங்க²ஸீ’’தி பத³ஸந்தி⁴வஸேன நித்³தே³ஸோதி ஆஹ ‘‘யதி³ ஆகங்க²ஸீ’’தி. தேன துய்ஹங் புச்ச²ங் தாவ ஸுத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸந்தி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘ந மே’’திஆதி³. து³தியவிகப்பே த³-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோதி ஆஹ ‘‘யங் ஆகங்க²ஸீ’’தி. ‘‘புச்ச², ஆவுஸோ, ஸுத்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அவத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ அனியமெத்வா வசனங் ஸப்³ப³விஸயங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸப்³ப³ங் தே’’திஆதி³.
Paṭisedhetvāti vācāya asakkuṇeyyabhāveneva paṭisedhetvā. ‘‘Yadākaṅkhasī’’ti padasandhivasena niddesoti āha ‘‘yadi ākaṅkhasī’’ti. Tena tuyhaṃ pucchaṃ tāva sutvā vissajjessanti dasseti. Tenāha ‘‘na me’’tiādi. Dutiyavikappe da-kāro padasandhikaroti āha ‘‘yaṃ ākaṅkhasī’’ti. ‘‘Puccha, āvuso, sutvā jānissāmī’’ti avatvā sabbaññubuddhassa aniyametvā vacanaṃ sabbavisayaṃ hotīti āha ‘‘sabbaṃ te’’tiādi.
கிங் ஸூதி எத்த² கிந்தி புச்சா²யங், ஸூதி ஸங்ஸயே, கிங் நூதி அத்தோ²? இதா⁴தி இமஸ்மிங் லோகே. தஸ்மா வித்தந்தி யஸ்மா வித்திகரணதோ வித்தங். ஸுகதந்தி ஸுட்டு² ஸக்கச்சங் கதங். ஸுக²ந்தி இட்ட²ப²லங். தத்த² யங் பதா⁴னங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘காயிகசேதஸிகங் ஸாத’’ந்திஆதி³ வுத்தங். நிஸ்ஸந்த³ப²லஞ்ஹி தக்³க³ஹணேன க³ஹிதமேவ ஹோதி. அப்பேதீதி பாபேதி. அதிஸயத்த²ஜோதனோ தர-ஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘அதிஸயேன ஸாதூ³’’தி. ரஸஸஞ்ஞிதாய இட்டா²னங் ராகா³தி³த⁴ம்மானங். கேன பகாரேனாதி கத²ங்-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²மாஹ. கத²ங்ஜீவிந்தி யதி³ ஸமாஸபத³மேதங், ‘‘கத²’’ந்தி ஸானுனாஸிகா கதாதி ஆஹ ‘‘கா³தா²ப³ந்த⁴ஸுக²த்த²’’ந்திஆதி³.
Kiṃsūti ettha kinti pucchāyaṃ, sūti saṃsaye, kiṃ nūti attho? Idhāti imasmiṃ loke. Tasmā vittanti yasmā vittikaraṇato vittaṃ. Sukatanti suṭṭhu sakkaccaṃ kataṃ. Sukhanti iṭṭhaphalaṃ. Tattha yaṃ padhānaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘kāyikacetasikaṃ sāta’’ntiādi vuttaṃ. Nissandaphalañhi taggahaṇena gahitameva hoti. Appetīti pāpeti. Atisayatthajotano tara-saddoti āha ‘‘atisayena sādū’’ti. Rasasaññitāya iṭṭhānaṃ rāgādidhammānaṃ. Kena pakārenāti kathaṃ-saddassa atthamāha. Kathaṃjīvinti yadi samāsapadametaṃ, ‘‘katha’’nti sānunāsikā katāti āha ‘‘gāthābandhasukhattha’’ntiādi.
ஸத்³தீ⁴த⁴ வித்தந்தி ஏகதே³ஸேன ஸமுதா³யத³ஸ்ஸனங் ஸமுத்³த³பப்³ப³தனித³ஸ்ஸனங் விய. இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘வித்திகரணதோ வித்த’’ந்தி வுத்தமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ஹேதூபமாஹி யோஜெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தேன ஸுகா²வஹனதோ, து³க்க²படிபா³ஹனதோ, தா³லித்³தி³யூபஸமனதோ, ரதனபடிலாப⁴ஹேதுதோ, லோகஸந்ததிஆவஹனதோ ச ஸத்³தா⁴ வித்தங் யதா² தங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதீ³னி. தேனாஹ ‘‘ஏவ’’ந்திஆதி³. நனு சேதனா ஸம்மாதி³ட்டி²ஆத³யோ ச ஸாதிஸயங் விபாகஸுக²ங் ஆவஹந்தி, தங் கத²ங் ஸத்³தா⁴ ஆவஹதீதி? ஸத்³தா⁴து⁴ரபா⁴வஸபா⁴வதோ. தேனாஹ ‘‘ஸத்³தா⁴து⁴ரேன படிபன்னான’’ந்தி. தஸ்ஸ ச ஸேஸபதே³ஸுபி யோஜேதப்³ப³ங்.
Saddhīdha vittanti ekadesena samudāyadassanaṃ samuddapabbatanidassanaṃ viya. Iti-saddo ādiattho daṭṭhabbo. ‘‘Vittikaraṇato vitta’’nti vuttamatthaṃ sandhāya hetūpamāhi yojetvā dassetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Tena sukhāvahanato, dukkhapaṭibāhanato, dāliddiyūpasamanato, ratanapaṭilābhahetuto, lokasantatiāvahanato ca saddhā vittaṃ yathā taṃ hiraññasuvaṇṇādīni. Tenāha ‘‘eva’’ntiādi. Nanu cetanā sammādiṭṭhiādayo ca sātisayaṃ vipākasukhaṃ āvahanti, taṃ kathaṃ saddhā āvahatīti? Saddhādhurabhāvasabhāvato. Tenāha ‘‘saddhādhurena paṭipannāna’’nti. Tassa ca sesapadesupi yojetabbaṃ.
இதா³னி யங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³ ஸத்³தா⁴வித்தஸ்ஸ ஓபம்மங், தங் ஹீனங், ஸத்³தா⁴வித்தமேவ உத்தமந்தி பாளியங் ஸெட்ட²க்³க³ஹணங் கதந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்மா பனா’’திஆதி³ வுத்தங். பரலோகங் க³தங் அனுக³ச்ச²தீதி அனுகா³மிகங். அஞ்ஞேஹி ந ஸாதா⁴ரணந்தி அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணங். ஸப்³ப³ஸம்பத்திஹேதூதி ஸப்³பா³ஸங் ஸீலஸம்பதா³தீ³னங் லோகியலோகுத்தரானங் ஸம்பத்தீனங் ஹேது. அனத்தா²ய ஹோதி அனுபாயபடிபத்திதோ. தஸ்மா அனுகா³மிகத்தா. அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணத்தா ஸப்³ப³ஸம்பத்திஹேதுபா⁴வதோ ஹிரஞ்ஞாதி³வித்தனிதா³னத்தா ச ஸத்³தா⁴வித்தமேவ ஸெட்ட²ங். உக்கட்ட²பரிச்சே²த³தே³ஸனா யதா² ‘‘ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸான’’ந்தி.
Idāni yaṃ hiraññasuvaṇṇādi saddhāvittassa opammaṃ, taṃ hīnaṃ, saddhāvittameva uttamanti pāḷiyaṃ seṭṭhaggahaṇaṃ katanti dassetuṃ ‘‘yasmā panā’’tiādi vuttaṃ. Paralokaṃ gataṃ anugacchatīti anugāmikaṃ. Aññehi na sādhāraṇanti anaññasādhāraṇaṃ. Sabbasampattihetūti sabbāsaṃ sīlasampadādīnaṃ lokiyalokuttarānaṃ sampattīnaṃ hetu. Anatthāya hoti anupāyapaṭipattito. Tasmā anugāmikattā. Anaññasādhāraṇattā sabbasampattihetubhāvato hiraññādivittanidānattā ca saddhāvittameva seṭṭhaṃ. Ukkaṭṭhaparicchedadesanā yathā ‘‘satthā devamanussāna’’nti.
‘‘த³ஸகுஸலத⁴ம்மோ’’தி இமினா ஏகச்சானங்யேவ தா³னாதி³த⁴ம்மானங் ஸங்க³ஹோ, ந ஸப்³பே³ஸந்தி அஸங்க³ஹிதஸங்க³ண்ஹனத்த²ங் ‘‘தா³னஸீலபா⁴வனாத⁴ம்மோ வா’’தி வுத்தங். ‘‘ஸுக²’’ந்தி திவித⁴ஸ்ஸபி ஸுக²ஸ்ஸ ஸாதா⁴ரணக்³க³ஹணமேதந்தி தங் ஸவிஸேஸலத்³த⁴ங் புக்³க³லவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸோணஸெட்டி²…பே॰… ஆவஹதீ’’தி ஆஹ. யோ ஸோ பது³மவதியா தே³வியா புத்தோ மஹாபது³மோ நாம ராஜா தி³ப்³ப³ஸுக²ஸதி³ஸங் ரஜ்ஜஸுக²மனுப⁴வித்வா பச்சா² பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா நிப்³பா³னஸுக²மனுப⁴வி, தங் நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன க³ஹெத்வா ஆஹ ‘‘மஹாபது³மாதீ³னங் விய நிப்³பா³னஸுக²ஞ்ச ஆவஹதீ’’தி.
‘‘Dasakusaladhammo’’ti iminā ekaccānaṃyeva dānādidhammānaṃ saṅgaho, na sabbesanti asaṅgahitasaṅgaṇhanatthaṃ ‘‘dānasīlabhāvanādhammo vā’’ti vuttaṃ. ‘‘Sukha’’nti tividhassapi sukhassa sādhāraṇaggahaṇametanti taṃ savisesaladdhaṃ puggalavasena dassento ‘‘soṇaseṭṭhi…pe… āvahatī’’ti āha. Yo so padumavatiyā deviyā putto mahāpadumo nāma rājā dibbasukhasadisaṃ rajjasukhamanubhavitvā pacchā paccekabuddho hutvā nibbānasukhamanubhavi, taṃ nidassanabhāvena gahetvā āha ‘‘mahāpadumādīnaṃ viya nibbānasukhañca āvahatī’’ti.
அத்து²த்³தா⁴ரனயேன ஸச்சஸத்³த³ங் ஸங்வண்ணெந்தோ ‘‘அனேகேஸு அத்தே²ஸு தி³ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. வாசாஸச்சே தி³ஸ்ஸதி ஸச்சஸத்³தோ³ ‘‘ப⁴ணே’’தி வுத்தத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. விரதிஸச்சே தி³ஸ்ஸதி. வேரமணீஸு ஹி பதிட்டி²தா ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘‘ஸச்சே டி²தா’’தி வுச்சந்தி. அத்தாகாரம்பி வத்து²ங் இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞந்தி பவத்தியாகாரங் உபாதா³ய தி³ட்டி² ஏவ ஸச்சந்தி தி³ட்டி²ஸச்சங், தஸ்மிங் தி³ட்டி²ஸச்சே தி³ஸ்ஸதீதி யோஜனா. ப்³ராஹ்மணஸச்சானீதி பரமத்த²ப்³ரஹ்மானங் ஸச்சானி, யானி ‘‘ஸப்³பே³ பாணா அவஜ்ஜா², ஸப்³பே³ காமா அனிச்சா, ஸப்³பே³ ப⁴வா அனிச்சா, நாஹங் க்வசனி கஸ்ஸசி கிஞ்சனதஸ்மி’’ந்திஆதி³னா (அ॰ நி॰ 4.185) சதுக்கனிபாதே ஆக³தானி. பரமத்த²பூ⁴தங் ஸச்சங் நிப்³பா³னங். அப்³ப⁴ந்தரங் கத்வாதி அந்தோக³த⁴மேவ கத்வா, தேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி அத்தோ² பரமத்த²ஸச்சானம்பி ஸாது³தரத்தா. யஸ்ஸானுபா⁴வேனாதி யஸ்ஸ வாசாஸச்சஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன.
Atthuddhāranayena saccasaddaṃ saṃvaṇṇento ‘‘anekesu atthesu dissatī’’ti āha. Vācāsacce dissati saccasaddo ‘‘bhaṇe’’ti vuttattāti adhippāyo. Viratisacce dissati. Veramaṇīsu hi patiṭṭhitā samaṇabrāhmaṇā ‘‘sacce ṭhitā’’ti vuccanti. Attākārampi vatthuṃ idameva saccaṃ moghamaññanti pavattiyākāraṃ upādāya diṭṭhi eva saccanti diṭṭhisaccaṃ, tasmiṃ diṭṭhisacce dissatīti yojanā. Brāhmaṇasaccānīti paramatthabrahmānaṃ saccāni, yāni ‘‘sabbe pāṇā avajjhā, sabbe kāmā aniccā, sabbe bhavā aniccā, nāhaṃ kvacani kassaci kiñcanatasmi’’ntiādinā (a. ni. 4.185) catukkanipāte āgatāni. Paramatthabhūtaṃ saccaṃ nibbānaṃ. Abbhantaraṃ katvāti antogadhameva katvā, tehi saddhinti attho paramatthasaccānampi sādutarattā. Yassānubhāvenāti yassa vācāsaccassa ānubhāvena.
உத³கம்ஹி தா⁴வதீதி உத³கபிட்டி²யங் அபி⁴ஜ்ஜமானாயங் பத²வியா விய தா⁴வதி க³ச்ச²தி மஹாகப்பினராஜா விய. விஸம்பி ஸச்சேன ஹனந்தி பண்டி³தாதி கண்ஹதீ³பாயனாத³யோ விய. ஸச்சேனாதி மச்ச²ஜாதகே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ விய ஸச்சேன தே³வோ த²னயங் பவஸ்ஸதி. ஸச்சே டி²தாதி விரதிஸச்சே வாசாஸச்சே ச டி²தா தயோபி போ³தி⁴ஸத்தா. நிப்³பு³திந்தி நிப்³பா³னங் பத்த²யந்தி. ஸாது³தரந்தி ஸாததரங் இட்ட²தரவிபாகதா³னதோ.
Udakamhi dhāvatīti udakapiṭṭhiyaṃ abhijjamānāyaṃ pathaviyā viya dhāvati gacchati mahākappinarājā viya. Visampi saccena hananti paṇḍitāti kaṇhadīpāyanādayo viya. Saccenāti macchajātake bodhisattassa viya saccena devo thanayaṃ pavassati. Sacce ṭhitāti viratisacce vācāsacce ca ṭhitā tayopi bodhisattā. Nibbutinti nibbānaṃ patthayanti. Sādutaranti sātataraṃ iṭṭhataravipākadānato.
ரஸானந்தி நித்³தா⁴ரணத்தே² ஸாமிவசனங். நித்³தா⁴ரணஞ்ச கோசி குதோசி கேனசி இமந்தி கஸ்ஸசி வசனங் ந ஸாதே⁴தீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யே இமே’’திஆதி³மாஹ. தேன ஹி நிப்³பா³னங் ரஸஸமுதா³யதோ ஸாது³தரதாவிஸேஸேன நித்³தா⁴ரீயதி. தத்த² யே இமே வுச்சந்தீதி யோஜனா. ஸாயனீயத⁴ம்மாதி ஜிவ்ஹாய ஸாயிதப்³பா³ த⁴ம்மா. ரஸாயதனங் ரஸோதி ஆஹ ‘‘மூலரஸோ க²ந்த⁴ரஸோ’’திஆதி³. ப²லரஸந்தி ப²லஸ்ஸ ரஸங், ப²லங் பீளெத்வா தாபெத்வா க³ஹேதப்³ப³ரஸந்தி அத்தோ². அரஸரூபோதி ஆசாரரஹிதஸபா⁴வோ. ரூபஸ்ஸ அஸ்ஸாத³னவஸேன உப்பஜ்ஜனகஸுக²த⁴ம்மா ரூபரஸா. ஏஸ நயோ ஸத்³த³ரஸாதீ³ஸு. ஸத்³த³ரஸோதி ப்³யஞ்ஜனஸம்பூ⁴தோ ரஸோ. விமுத்திரஸோதி விமுத்திஸம்பத்திகோ ரஸோ. அத்த²ரஸோதி அத்த²ஸ்ஸ படிவிஜ்ஜ²னவஸேன உப்பஜ்ஜனகஸுக²ங் அத்த²ரஸோ, ததா² த⁴ம்மரஸோ வேதி³தப்³போ³. ரூபாசாராதிஆதீ³ஸு ரஸக்³க³ஹணேன ப²லரஸங் வத³தி. ஸோ ஹி ப²லஸ்ஸ ரூபோ ச, ரஸிதப்³ப³தோ ஆஸாதே³தப்³ப³தோ ரஸோ சாதி ‘‘ரூபரஸோ’’தி வுச்சதி. ஆசாரோ பன ஸாமக்³கீ³ரஸஹேதுதாய ‘‘ரஸோ’’தி வுத்தோ. ஸச்சங் ஹவேதி எத்த² ஹவேதி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ, ஏகங்ஸத்தோ² ச அவதா⁴ரணமேவாதி ஆஹ ‘‘ஸச்சமேவ ஸாது³தர’’ந்திஆதி³. ஸரீரமுபப்³ரூஹெந்தி, ந சித்தங். நனு ச ஸுகு²ப்பத்திபயோஜனத்தா சித்தம்பி உபப்³ரூஹெந்தீதி? ந, ஸுக²ஸ்ஸ ஸரீரப்³ரூஹனங் படிச்ச உப்பன்னத்தா. விரதிஸச்சவாசாதி ஸச்சவிஸேஸேன ஸம்பஜ்ஜனங் வத³தி. சித்தமுபப்³ரூஹேதி பதா³லிகாய விரதிவாசாய ஸச்சரஸே ஸதி ஸமத²விபஸ்ஸனாதீ³ஹி சித்தபரிப்³ரூஹனஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ மக்³க³ப²லானிஸங்ஸங் க³ண்ஹாதி. அஸங்கிலேஸிகஞ்ச ஸுக²மாவஹதி விவட்டஸன்னிஸ்ஸிதத்தா. விமுத்திரஸோதி ப²லஸுக²ங் வத³தி நிப்³பா³னஸுக²ம்பி வா. பரமத்த²ஸச்சரஸோ நாம நிப்³பா³னரஸோ. ததா² ஹி தங் ‘‘அச்சுதிரஸங் அஸ்ஸாஸகரணரஸ’’ந்திபி வுச்சதி. தேன பரிபா⁴விதத்தாதி விமுத்திரஸஸ்ஸ ஸாது³தரபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘விமுத்திரஸபரிபா⁴விதத்தா’’தி ஏதேன காமங் விமுத்திரஸோ வா பரமத்த²ஸச்சரஸோ வா ஸாது³தரரஸாதி த³ஸ்ஸேதி. தத³தி⁴க³மூபாயபூ⁴தந்தி தஸ்ஸ பரமத்த²ஸச்சஸ்ஸ அதி⁴க³மூபாயபூ⁴தங். அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்சாதி ப²லஞ்ச காரணஞ்ச நிஸ்ஸாய பவத்திதோ அத்த²ரஸா த⁴ம்மரஸா ச ஸாதூ³, ததோபி பரமத்த²ஸச்சமேவ ஸாது³ரஸந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
Rasānanti niddhāraṇatthe sāmivacanaṃ. Niddhāraṇañca koci kutoci kenaci imanti kassaci vacanaṃ na sādhetīti dassento ‘‘ye ime’’tiādimāha. Tena hi nibbānaṃ rasasamudāyato sādutaratāvisesena niddhārīyati. Tattha ye ime vuccantīti yojanā. Sāyanīyadhammāti jivhāya sāyitabbā dhammā. Rasāyatanaṃ rasoti āha ‘‘mūlaraso khandharaso’’tiādi. Phalarasanti phalassa rasaṃ, phalaṃ pīḷetvā tāpetvā gahetabbarasanti attho. Arasarūpoti ācārarahitasabhāvo. Rūpassa assādanavasena uppajjanakasukhadhammā rūparasā. Esa nayo saddarasādīsu. Saddarasoti byañjanasambhūto raso. Vimuttirasoti vimuttisampattiko raso. Attharasoti atthassa paṭivijjhanavasena uppajjanakasukhaṃ attharaso, tathā dhammaraso veditabbo. Rūpācārātiādīsu rasaggahaṇena phalarasaṃ vadati. So hi phalassa rūpo ca, rasitabbato āsādetabbato raso cāti ‘‘rūparaso’’ti vuccati. Ācāro pana sāmaggīrasahetutāya ‘‘raso’’ti vutto. Saccaṃ haveti ettha haveti ekaṃsatthe nipāto, ekaṃsattho ca avadhāraṇamevāti āha ‘‘saccameva sādutara’’ntiādi. Sarīramupabrūhenti, na cittaṃ. Nanu ca sukhuppattipayojanattā cittampi upabrūhentīti? Na, sukhassa sarīrabrūhanaṃ paṭicca uppannattā. Viratisaccavācāti saccavisesena sampajjanaṃ vadati. Cittamupabrūheti padālikāya virativācāya saccarase sati samathavipassanādīhi cittaparibrūhanassa sambhavato maggaphalānisaṃsaṃ gaṇhāti. Asaṃkilesikañca sukhamāvahati vivaṭṭasannissitattā. Vimuttirasoti phalasukhaṃ vadati nibbānasukhampi vā. Paramatthasaccaraso nāma nibbānaraso. Tathā hi taṃ ‘‘accutirasaṃ assāsakaraṇarasa’’ntipi vuccati. Tena paribhāvitattāti vimuttirasassa sādutarabhāvadassanatthaṃ. Evaṃ santepi ‘‘vimuttirasaparibhāvitattā’’ti etena kāmaṃ vimuttiraso vā paramatthasaccaraso vā sādutararasāti dasseti. Tadadhigamūpāyabhūtanti tassa paramatthasaccassa adhigamūpāyabhūtaṃ. Atthañca dhammañcāti phalañca kāraṇañca nissāya pavattito attharasā dhammarasā ca sādū, tatopi paramatthasaccameva sādurasanti adhippāyo.
லோகுத்தரங் லோகியஞ்ச அத்த²ங் அஜானந்தோ அந்தோ⁴, லோகியத்த²மேவ ஜானந்தோ ஏகசக்கு², உப⁴யங் ஜானந்தோ த்³விசக்கு². பரஹிதங் அத்தஹிதஞ்ச அஜானந்தோ அந்தோ⁴, அத்தஹிதமேவ ஜானந்தோ ஏகசக்கு², உப⁴யத்த²ங் ஜானந்தோ த்³விசக்கு². ஸோ த்³விசக்கு²புக்³க³லோ பஞ்ஞாஜீவீ. தங் பன க³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதவஸேன விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘க³ஹட்டோ² வா’’திஆதி³ வுத்தங். க³ஹட்ட²படிபத³ங் ஆராதெ⁴த்வா சாதி யோஜனா. ஆராதெ⁴த்வாதி ச ஸாதெ⁴த்வாதி அத்தோ².
Lokuttaraṃ lokiyañca atthaṃ ajānanto andho, lokiyatthameva jānanto ekacakkhu, ubhayaṃ jānanto dvicakkhu. Parahitaṃ attahitañca ajānanto andho, attahitameva jānanto ekacakkhu, ubhayatthaṃ jānanto dvicakkhu. So dvicakkhupuggalo paññājīvī. Taṃ pana gahaṭṭhapabbajitavasena vibhajitvā dassetuṃ ‘‘gahaṭṭho vā’’tiādi vuttaṃ. Gahaṭṭhapaṭipadaṃ ārādhetvā cāti yojanā. Ārādhetvāti ca sādhetvāti attho.
புரிமனயேனேவாதி கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴விஸ்ஸஜ்ஜிதனயேனேவ. கிஞ்சாபீதி அனுஜானநஸந்த³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ. கிங் அனுஜானாதீதி? கா³தா²ய சதூஹி பதே³ஹி வுத்தேஸு அத்தே²ஸு ஏகஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஸித்³தி⁴யங் இதரேஸம்பி ஸித்³தி⁴ங் அனுஜானாதி. தேனாஹ ‘‘யோ சதுப்³பி³த⁴மோக⁴ங்…பே॰… பரிஸுஜ்ஜ²தீ’’தி. கிங் ஸந்த³ஸ்ஸேதீதி? யேஸங் பாபத⁴ம்மானங் ப³லவபா⁴வேன ஓக⁴தரணாதி³ ந ஸிஜ்ஜ²தி, தேஸங் படிபக்கா²னங் நிஸ்ஸந்தே³ஹவஸேன ஸந்த³ஸ்ஸனங். தேனாஹ ‘‘ஏவங் ஸந்தேபீ’’திஆதி³. ஓக⁴தரணந்தி ஓக⁴தரணபடிபத்திங். அஸத்³த³ஹந்தோதி ஏவங் படிபஜ்ஜந்தோ இமாய படிபத்தியா ஓக⁴ங் தரதீதி ந ஸத்³த³ஹந்தோ. ந பக்க²ந்த³தீதி பக்க²ந்த³னலக்க²ணாய ஸத்³தா⁴ய ந உக்³கா⁴டீயதீதி ந ஓதரதி. சித்தவொஸ்ஸக்³கே³னாதி யதா²காமாசாரவஸேன சித்தஸ்ஸ வொஸ்ஸஜ்ஜனேன. பமத்தோ பமாத³ங் ஆபன்னோ. தத்தே²வாதி காமேஸு ஏவ. விஸத்தத்தா லக்³க³த்தா. வோகிண்ணோதி விஸேவிதோ. தஸ்மாதி வுத்தஸ்ஸ சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸபி அத்த²ஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வேன பச்சாமஸனங். தப்படிபக்க²ந்தி அஸ்ஸத்³தி⁴யாதீ³னங் படிபக்க²ங் ஸத்³தா⁴தீ³னங் ஓகாஸத்தா.
Purimanayenevāti kassapasammāsambuddhavissajjitanayeneva. Kiñcāpīti anujānanasandassanatthe nipāto. Kiṃ anujānātīti? Gāthāya catūhi padehi vuttesu atthesu ekassa atthassa siddhiyaṃ itaresampi siddhiṃ anujānāti. Tenāha ‘‘yo catubbidhamoghaṃ…pe… parisujjhatī’’ti. Kiṃ sandassetīti? Yesaṃ pāpadhammānaṃ balavabhāvena oghataraṇādi na sijjhati, tesaṃ paṭipakkhānaṃ nissandehavasena sandassanaṃ. Tenāha ‘‘evaṃ santepī’’tiādi. Oghataraṇanti oghataraṇapaṭipattiṃ. Asaddahantoti evaṃ paṭipajjanto imāya paṭipattiyā oghaṃ taratīti na saddahanto. Na pakkhandatīti pakkhandanalakkhaṇāya saddhāya na ugghāṭīyatīti na otarati. Cittavossaggenāti yathākāmācāravasena cittassa vossajjanena. Pamatto pamādaṃ āpanno. Tatthevāti kāmesu eva. Visattattā laggattā. Vokiṇṇoti visevito. Tasmāti vuttassa catubbidhassapi atthassa hetubhāvena paccāmasanaṃ. Tappaṭipakkhanti assaddhiyādīnaṃ paṭipakkhaṃ saddhādīnaṃ okāsattā.
ஏதாயாதி கா³தா²யங் இமினா பதே³னாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸப்புரிஸஸங்ஸேவோ ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங் யோனிஸோமனஸிகாரோ த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்தீதி இமேஸங் ஸோதாபத்திமக்³கா³தி⁴க³மஸ்ஸ அங்கா³னங் ஆஸன்னகாரணங் ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியந்தி ஆஹ ‘‘ஸோதாபத்தியங்க³பத³ட்டா²னங் ஸத்³தி⁴ந்த்³ரிய’’ந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘ஸத்³தா⁴ஜாதோ உபஸங்கமதி , உபஸங்கமந்தோ பயிருபாஸதி, பயிருபாஸந்தோ ஸோதங் ஓத³ஹதி, ஓஹிதஸோதோ த⁴ம்மங் ஸுணாதீ’’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 2.183, 432). தி³ட்டோ²க⁴ங் தரதி ஏதேனாதி தி³ட்டோ²க⁴தரணங், தி³ட்டோ²க⁴ஸ்ஸ தரணங். காமஞ்செத்த² ‘‘தரதி ஓக⁴’’ந்தி வுத்தங், வத்தமானஸமீபேபி பன வத்தமானங் விய வோஹரணங் யுத்தங் தி³ட்டோ²க⁴ஸ்ஸ திண்ணபா⁴வஸ்ஸ ஏகந்திகத்தாதி ‘‘ஸோதாபன்னஞ்ச பகாஸேதீ’’தி வுத்தங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. தி³ட்டி²விசிகிச்சா²தி³படிபத்தந்தராயகரானங் பாபத⁴ம்மானங் ஸமுச்சி²ன்னத்தா ஸோதாபன்னோ…பே॰… அப்பமாதே³ன ஸமன்னாக³தோ. ‘‘ஸோதாபத்தி…பே॰… தரதீ’’தி எத்தகே வுத்தே ஸகிதே³வ இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஆக³மனம்பி க³ஹிதங் ஸியாதி தன்னிவத்தனத்த²ங் ‘‘ஆராதெ⁴த்வா…பே॰… அவஸேஸ’’ந்தி வுத்தங். நனு ‘‘அவஸேஸ’’ந்தி வுத்தத்தா ஸோதாபத்திமக்³கே³ன அதிண்ணங் அனவஸேஸங் ப⁴வோக⁴வத்து² க³ஹிதமேவ ஸியாதி? ந, உபரி த்³வீஹி மக்³கே³ஹி தரிதப்³பா³னங் தேஸங் பரதோ த்³வின்னங் பஹானவஸேன வுச்சமானத்தா. அபவாத³விஸயம்பி பரிஹரதி – ‘‘ஏவங் ஏஸா சோத³னா அத்தனோ விஸயே ந பதிட்டா²தீ’’தி. அனாதி³காலபா⁴வத்தா காமஸஞ்ஞாய காமோக⁴தரணங் மஹதா ஏவ வீரியேன ஸாதே⁴தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘வீரியேனா’’தி. ததியங் மக்³க³ங் ஆராதெ⁴த்வா. காமோக⁴ஸ்ஸ வத்து² காமோக⁴வத்து², காமகு³ணேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³போ³ காமப⁴வோ. காமோக⁴ஸஞ்ஞிதந்தி காமோக⁴ஸங்கா²தங். காமனட்டே²ன காமோ ச ஸோ து³க்கோ² சாதி காமது³க்க²ங். அஸ்ஸாத³னட்டே²ன காமோ ஏவ ஸஞ்ஞாதி காமஸஞ்ஞா, ஸப்³ப³ஸோ ஸமுச்சி²ன்னத்தா விக³தா காமஸஞ்ஞா ஏதிஸ்ஸாதி விக³தகாமஸஞ்ஞா . ஸப்³பே³ஸங் ராகா³தி³மலானங் மூலபூ⁴தத்தா ஸத்தஸந்தானஸ்ஸ விஸேஸதோ மலீனஸபா⁴வாபாத³னதோ பரமங் உக்கங்ஸக³தங் மலந்தி பரமமலங், அவிஜ்ஜா. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘அவிஜ்ஜாபரமங் மல’’ந்தி (த⁴॰ ப॰ 243).
Etāyāti gāthāyaṃ iminā padenāti sambandho. Sappurisasaṃsevo saddhammassavanaṃ yonisomanasikāro dhammānudhammapaṭipattīti imesaṃ sotāpattimaggādhigamassa aṅgānaṃ āsannakāraṇaṃ saddhindriyanti āha ‘‘sotāpattiyaṅgapadaṭṭhānaṃ saddhindriya’’nti. Vuttañhetaṃ – ‘‘saddhājāto upasaṅkamati , upasaṅkamanto payirupāsati, payirupāsanto sotaṃ odahati, ohitasoto dhammaṃ suṇātī’’tiādi (ma. ni. 2.183, 432). Diṭṭhoghaṃ tarati etenāti diṭṭhoghataraṇaṃ, diṭṭhoghassa taraṇaṃ. Kāmañcettha ‘‘tarati ogha’’nti vuttaṃ, vattamānasamīpepi pana vattamānaṃ viya voharaṇaṃ yuttaṃ diṭṭhoghassa tiṇṇabhāvassa ekantikattāti ‘‘sotāpannañca pakāsetī’’ti vuttaṃ. Esa nayo sesesupi. Diṭṭhivicikicchādipaṭipattantarāyakarānaṃ pāpadhammānaṃ samucchinnattā sotāpanno…pe… appamādena samannāgato. ‘‘Sotāpatti…pe… taratī’’ti ettake vutte sakideva imassa lokassa āgamanampi gahitaṃ siyāti tannivattanatthaṃ ‘‘ārādhetvā…pe… avasesa’’nti vuttaṃ. Nanu ‘‘avasesa’’nti vuttattā sotāpattimaggena atiṇṇaṃ anavasesaṃ bhavoghavatthu gahitameva siyāti? Na, upari dvīhi maggehi taritabbānaṃ tesaṃ parato dvinnaṃ pahānavasena vuccamānattā. Apavādavisayampi pariharati – ‘‘evaṃ esā codanā attano visaye na patiṭṭhātī’’ti. Anādikālabhāvattā kāmasaññāya kāmoghataraṇaṃ mahatā eva vīriyena sādhetabbanti āha ‘‘vīriyenā’’ti. Tatiyaṃ maggaṃ ārādhetvā. Kāmoghassa vatthu kāmoghavatthu, kāmaguṇehi saddhiṃ sabbo kāmabhavo. Kāmoghasaññitanti kāmoghasaṅkhātaṃ. Kāmanaṭṭhena kāmo ca so dukkho cāti kāmadukkhaṃ. Assādanaṭṭhena kāmo eva saññāti kāmasaññā, sabbaso samucchinnattā vigatā kāmasaññā etissāti vigatakāmasaññā. Sabbesaṃ rāgādimalānaṃ mūlabhūtattā sattasantānassa visesato malīnasabhāvāpādanato paramaṃ ukkaṃsagataṃ malanti paramamalaṃ, avijjā. Tenāha bhagavā – ‘‘avijjāparamaṃ mala’’nti (dha. pa. 243).
பஞ்ஞாபத³ங் க³ஹெத்வாதி யதா²வுத்தங் பஞ்ஞாபத³ங் ஹத³யே ட²பெத்வா. தப்பஸங்கே³ன அத்தனோ படிபா⁴னேன ஸப்³பே³ஹி விய உக்³க³ஹிதனியாமேன. ஸப்³ப³த்தே²வாதி பஞ்சஸுபி டா²னேஸு. அத்த²யுத்திபுச்சா²தி பஞ்ஞாதி³அத்த²ஸமதி⁴க³மஸ்ஸ யுத்தியா காரணஸ்ஸ புச்சா². தேனாஹ ‘‘அயங் ஹீ’’திஆதி³. பஞ்ஞாதி³அத்த²ங் ஞத்வாதி பஞ்ஞாத⁴ன-கித்தி-மித்த-அபி⁴ஸம்பராயஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஸரூபதோ ஸச்சபடிவேத⁴னிப்பா²த³னேன ஞாணேன ஜானித்வா. நனு ஏஸ லோகுத்தரங் ஸோதாபத்திமக்³க³ப²லபஞ்ஞங் தத³தி⁴க³மூபாயங் லோகியபஞ்ஞஞ்ச அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ, ஸோ கஸ்மா தத்த² அத்த²யுத்திங் புச்ச²தீதி? ஸச்சமேதங், உபரி பன ஸமாதி⁴ஸ்ஸ யுத்திங் புச்சி²துகாமோ பஞ்ஞாய ஸெட்ட²பா⁴வதோ, தஸ்ஸ ச ஏகதே³ஸேனேவ அதி⁴க³தத்தா தமேவ ஆதி³ங் கத்வா புச்ச²தி. ‘‘காய யுத்தியா’’திஆதி³ அத்த²வண்ணனங் அதிதி³ஸ்ஸதி ‘‘ஏஸ நயோ த⁴னாதீ³ஸூ’’தி. தத்தா²பி அத்த²யுத்திபுச்சா²பா⁴வோ பன ‘‘ஸப்³ப³த்தே²வா’’தி இமினா விபா⁴விதோதி.
Paññāpadaṃ gahetvāti yathāvuttaṃ paññāpadaṃ hadaye ṭhapetvā. Tappasaṅgena attano paṭibhānena sabbehi viya uggahitaniyāmena. Sabbatthevāti pañcasupi ṭhānesu. Atthayuttipucchāti paññādiatthasamadhigamassa yuttiyā kāraṇassa pucchā. Tenāha ‘‘ayaṃ hī’’tiādi. Paññādiatthaṃ ñatvāti paññādhana-kitti-mitta-abhisamparāyasaṅkhātaṃ atthaṃ sarūpato saccapaṭivedhanipphādanena ñāṇena jānitvā. Nanu esa lokuttaraṃ sotāpattimaggaphalapaññaṃ tadadhigamūpāyaṃ lokiyapaññañca abhibhavitvā ṭhito, so kasmā tattha atthayuttiṃ pucchatīti? Saccametaṃ, upari pana samādhissa yuttiṃ pucchitukāmo paññāya seṭṭhabhāvato, tassa ca ekadeseneva adhigatattā tameva ādiṃ katvā pucchati. ‘‘Kāya yuttiyā’’tiādi atthavaṇṇanaṃ atidissati ‘‘esa nayo dhanādīsū’’ti. Tatthāpi atthayuttipucchābhāvo pana ‘‘sabbatthevā’’ti iminā vibhāvitoti.
ஸத்³தா⁴ஸுஸ்ஸூஸாஅப்பமாத³உட்டா²னஸங்கா²தேஹி சதூஹி காரணேஹி. காயஸுசரிதாதி³பே⁴தே³ன ஆஜீவட்ட²மகஸீலபூ⁴தேன. ஸமத²விபஸ்ஸனாபூ⁴தேன நிப்பரியாயேன போ³தி⁴பக்கி²யே ஏவ க³ண்ஹந்தோ ‘‘அபரபா⁴கே³’’தி ஆஹ. பரியாயபோ³தி⁴பக்கி²யா பன விஸேஸதோ வுட்டா²னகா³மினிவிபஸ்ஸனாகாலேபி லப்³ப⁴ந்தி. புப்³ப³பா⁴கே³தி வா தருணவிபஸ்ஸனாகாலங். ததோ புப்³ப³ஸாத⁴னஞ்ச ஸந்தா⁴ய ‘‘அபரபா⁴கே³’’தி புனாஹ, ததோ பரந்தி அத்தோ². த⁴ம்மந்தி படிபத்தித⁴ம்மங். ந ஸத்³தா⁴மத்தகேனேவ பஞ்ஞங் லப⁴தீதி யோஜனா. யதி³ ஏவங் கஸ்மா ‘‘ஸத்³த³ஹானோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யஸ்மா பனா’’திஆதி³. கிங் வுத்தங் ஹோதீதிஆதி³னா வுத்தமேவ அத்த²ங் விவரதி. ந கேவலங் ஸுஸ்ஸூஸாமத்தேன பஞ்ஞாபடிலாபோ⁴, அத² கோ² அப்பமாதே³ன பஞ்ஞங் லப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதுங் பாளியங் ‘‘அப்பமத்தோ விசக்க²ணோ’’தி வுத்தந்தி தத³த்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏவ’’ந்திஆதி³மாஹ.
Saddhāsussūsāappamādauṭṭhānasaṅkhātehi catūhi kāraṇehi. Kāyasucaritādibhedena ājīvaṭṭhamakasīlabhūtena. Samathavipassanābhūtena nippariyāyena bodhipakkhiye eva gaṇhanto ‘‘aparabhāge’’ti āha. Pariyāyabodhipakkhiyā pana visesato vuṭṭhānagāminivipassanākālepi labbhanti. Pubbabhāgeti vā taruṇavipassanākālaṃ. Tato pubbasādhanañca sandhāya ‘‘aparabhāge’’ti punāha, tato paranti attho. Dhammanti paṭipattidhammaṃ. Na saddhāmattakeneva paññaṃ labhatīti yojanā. Yadi evaṃ kasmā ‘‘saddahāno’’ti vuttanti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Kiṃ vuttaṃ hotītiādinā vuttameva atthaṃ vivarati. Na kevalaṃ sussūsāmattena paññāpaṭilābho, atha kho appamādena paññaṃ labhatīti dassetuṃ pāḷiyaṃ ‘‘appamatto vicakkhaṇo’’ti vuttanti tadatthaṃ dassento ‘‘eva’’ntiādimāha.
இதா³னி ஸத்³தா⁴தீ³னங் பஞ்ஞாபடிலாப⁴ஸ்ஸ தங்தங்விஸேஸபச்சயானி நீஹரித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏவ’’ந்தி வுத்தங். ஸுஸ்ஸூஸாயாதி ஸோதுகாமதாய. ஸா அத்த²தோ உபஸங்கமனாதி³. பஞ்ஞாதி⁴க³மூபாயந்தி பரியத்தித⁴ம்மமாஹ. தேனாஹ ‘‘ஸுணாதீ’’தி. க³ஹிதங் ந பமுஸ்ஸதி, ஸதிஅவிப்பவாஸலக்க²ணோ ஹி அப்பமாதோ³தி. ந கேவலங் யாதா²வதோ க³ஹணகோஸல்லமேவ விசக்க²ணதா, அத² கோ² யாதா²வதோ பஞ்ஞாஸம்பவேத⁴னஞ்சாதி ஆஹ ‘‘வித்தா²ரிகங் கரோதீ’’தி. இதா³னி பஞ்ஞாபடிலாப⁴ஹேதுங் மத்த²கங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸுஸ்ஸூஸாய வா’’திஆதி³ வுத்தங். அத்த²முபபரிக்க²தீதி ஸுதகதானங் த⁴ம்மானங் பாளிஅத்தூ²பபரிக்கா²புப்³ப³கங் ரூபாரூபவிபா⁴க³ங் பரமத்த²ங் ஸலக்க²ணதோ ஸாமஞ்ஞலக்க²ணதோ ச உபபரிக்க²தி வீமங்ஸதி. அனுபுப்³பே³னாதி ஏவங் ஞாதபரிஞ்ஞங் பத்வா தீரணபரிஞ்ஞாய ததோ அனுக்கமேன தீரணபரிஞ்ஞங் பஹானபரிஞ்ஞஞ்ச மத்த²கங் பாபெந்தோ மக்³க³ப்படிபாடியா பரமத்த²ஸச்சபூ⁴தங் நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி.
Idāni saddhādīnaṃ paññāpaṭilābhassa taṃtaṃvisesapaccayāni nīharitvā dassetuṃ ‘‘eva’’nti vuttaṃ. Sussūsāyāti sotukāmatāya. Sā atthato upasaṅkamanādi. Paññādhigamūpāyanti pariyattidhammamāha. Tenāha ‘‘suṇātī’’ti. Gahitaṃ na pamussati, satiavippavāsalakkhaṇo hi appamādoti. Na kevalaṃ yāthāvato gahaṇakosallameva vicakkhaṇatā, atha kho yāthāvato paññāsampavedhanañcāti āha ‘‘vitthārikaṃ karotī’’ti. Idāni paññāpaṭilābhahetuṃ matthakaṃ pāpetvā dassetuṃ ‘‘sussūsāya vā’’tiādi vuttaṃ. Atthamupaparikkhatīti sutakatānaṃ dhammānaṃ pāḷiatthūpaparikkhāpubbakaṃ rūpārūpavibhāgaṃ paramatthaṃ salakkhaṇato sāmaññalakkhaṇato ca upaparikkhati vīmaṃsati. Anupubbenāti evaṃ ñātapariññaṃ patvā tīraṇapariññāya tato anukkamena tīraṇapariññaṃ pahānapariññañca matthakaṃ pāpento maggappaṭipāṭiyā paramatthasaccabhūtaṃ nibbānaṃ sacchikaroti.
இமானி ஸத்³தா⁴தீ³னி சத்தாரி காரணானி மத்த²கங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தே³ஸகாலாதீ³னி அஹாபெத்வா’’தி. யஸ்மிங் தே³ஸே யஸ்மிங் காலே யே ச ஸஹாயகே நிஸ்ஸாய யங் கிச்சங் திரேதப்³ப³ங், தானி தே³ஸகாலாதீ³னி அனதிக்கமித்வா அத்தனோ அபி⁴வுட்³டி⁴ங் இச்ச²ந்தேன ‘‘அயங் நாம தே³ஸோ, யத்தா²ஹங் ஏதரஹி வஸாமி, அயங் காலோ, இமே மித்தா, இமே அமித்தா, இமே ஆயவயா, அஹஞ்ச ஏதி³ஸோ ஜாதி-குல-பதே³ஸ-ப³லபோ⁴க³-பரிவாராதீ³ஹி, தங் கிச்சங் இதா³னி ஆரத்³த⁴ப்³ப³ங், இதா³னி நாரத்³த⁴ப்³ப³’’ந்தி ஸப்³ப³ங் உபபரிக்கி²த்வா படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஏவங் படிபஜ்ஜந்தோ ஹி லோகியஸ்ஸ த⁴னஸ்ஸ படிரூபாதி⁴க³மூபாயங் கரோதி நாம. லோகுத்தரஸ்ஸ பன ஸீலவிஸோத⁴னாதி³வஸேன வேதி³தப்³ப³ங். வஹிதப்³ப³பா⁴வேன து⁴ரோ வியாதி து⁴ரோ, பா⁴ரோ. இத⁴ பன து⁴ரஸம்பக்³க³ஹோ உத்தரபத³லோபேன து⁴ரோ, வீரியங். ஸோ ஸாதிஸயோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி து⁴ரவா. ‘‘உட்டா²தா’’தி பதே³ன காயிகவீரியஸ்ஸ வக்க²மானத்தா ‘‘சேதஸிகவீரியவஸேனா’’தி விஸேஸிதங். அனிக்கி²த்தது⁴ரோ தோ⁴ரய்ஹபா⁴வதோ. திணா பி⁴ய்யோ ந மஞ்ஞதீதி திணங் விய பரிப⁴வந்தோ அதிபு⁴ய்ய வத்ததீதி அத்தோ². ஆதி³னா நயேனாதி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன –