Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫. આમકમંસસુત્તવણ્ણના
5. Āmakamaṃsasuttavaṇṇanā
૧૧૫૫. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પઞ્ચ વસાનિ ભેસજ્જાનિ – અચ્છવસં, મચ્છવસં, સુસુકાવસં, સૂકરવસં, ગદ્રભવસ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૬૨; પારા॰ અટ્ઠ॰ ૬૨૩) વુત્તત્તા ઇદં ઉદ્દિસ્સ અનુઞ્ઞાતં નામ. તસ્સ પન ‘‘કાલે પટિગ્ગહિત’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૬૨) વુત્તત્તા પટિગ્ગહણં વટ્ટતીતિ આહ – ‘‘અઞ્ઞત્ર ઉદ્દિસ્સ અનુઞ્ઞાતા’’તિ. વિનયવસેન ઉપપરિક્ખિતબ્બો, તસ્મા સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય વુત્તનયેનેત્થ વિનિચ્છયો વેદિતબ્બો.
1155. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pañca vasāni bhesajjāni – acchavasaṃ, macchavasaṃ, susukāvasaṃ, sūkaravasaṃ, gadrabhavasa’’nti (mahāva. 262; pārā. aṭṭha. 623) vuttattā idaṃ uddissa anuññātaṃ nāma. Tassa pana ‘‘kāle paṭiggahita’’nti (mahāva. 262) vuttattā paṭiggahaṇaṃ vaṭṭatīti āha – ‘‘aññatra uddissa anuññātā’’ti. Vinayavasena upaparikkhitabbo, tasmā samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya vuttanayenettha vinicchayo veditabbo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. આમકમંસસુત્તં • 5. Āmakamaṃsasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. આમકમંસસુત્તવણ્ણના • 5. Āmakamaṃsasuttavaṇṇanā