Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
(૮૫) ૨. અમતારમ્મણકથા
(85) 2. Amatārammaṇakathā
૫૪૯. અમતારમ્મણં સંયોજનન્તિ? આમન્તા. અમતં સંયોજનિયં ગન્થનિયં ઓઘનિયં યોગનિયં નીવરણિયં પરામટ્ઠં ઉપાદાનિયં સંકિલેસિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અમતં અસંયોજનિયં અગન્થનિયં…પે॰… અસંકિલેસિયન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અમતં અસંયોજનિયં…પે॰… અસંકિલેસિયં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અમતારમ્મણં સંયોજન’’ન્તિ.
549. Amatārammaṇaṃ saṃyojananti? Āmantā. Amataṃ saṃyojaniyaṃ ganthaniyaṃ oghaniyaṃ yoganiyaṃ nīvaraṇiyaṃ parāmaṭṭhaṃ upādāniyaṃ saṃkilesiyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu amataṃ asaṃyojaniyaṃ aganthaniyaṃ…pe… asaṃkilesiyanti? Āmantā. Hañci amataṃ asaṃyojaniyaṃ…pe… asaṃkilesiyaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘amatārammaṇaṃ saṃyojana’’nti.
અમતં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. અમતં રાગટ્ઠાનિયં રજનિયં કમનિયં મદનિયં બન્ધનિયં મુચ્છનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અમતં ન રાગટ્ઠાનિયં ન રજનિયં ન કમનિયં ન મદનિયં ન બન્ધનિયં ન મુચ્છનિયન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અમતં ન રાગટ્ઠાનિયં ન રજનિયં ન કમનિયં ન મદનિયં ન બન્ધનિયં ન મુચ્છનિયં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અમતં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતી’’તિ.
Amataṃ ārabbha rāgo uppajjatīti? Āmantā. Amataṃ rāgaṭṭhāniyaṃ rajaniyaṃ kamaniyaṃ madaniyaṃ bandhaniyaṃ mucchaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu amataṃ na rāgaṭṭhāniyaṃ na rajaniyaṃ na kamaniyaṃ na madaniyaṃ na bandhaniyaṃ na mucchaniyanti? Āmantā. Hañci amataṃ na rāgaṭṭhāniyaṃ na rajaniyaṃ na kamaniyaṃ na madaniyaṃ na bandhaniyaṃ na mucchaniyaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘amataṃ ārabbha rāgo uppajjatī’’ti.
અમતં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. અમતં દોસટ્ઠાનિયં કોપટ્ઠાનિયં પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અમતં ન દોસટ્ઠાનિયં ન કોપટ્ઠાનિયં ન પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અમતં ન દોસટ્ઠાનિયં ન કોપટ્ઠાનિયં ન પટિઘટ્ઠાનિયં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અમતં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતી’’તિ.
Amataṃ ārabbha doso uppajjatīti? Āmantā. Amataṃ dosaṭṭhāniyaṃ kopaṭṭhāniyaṃ paṭighaṭṭhāniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu amataṃ na dosaṭṭhāniyaṃ na kopaṭṭhāniyaṃ na paṭighaṭṭhāniyanti? Āmantā. Hañci amataṃ na dosaṭṭhāniyaṃ na kopaṭṭhāniyaṃ na paṭighaṭṭhāniyaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘amataṃ ārabbha doso uppajjatī’’ti.
અમતં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. અમતં મોહટ્ઠાનિયં અઞ્ઞાણકરણં અચક્ખુકરણં પઞ્ઞાનિરોધિયં વિઘાતપક્ખિયં અનિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અમતં ન મોહટ્ઠાનિયં ન અઞ્ઞાણકરણં ન અચક્ખુકરણં પઞ્ઞાબુદ્ધિયં અવિઘાતપક્ખિયં નિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અમતં ન મોહટ્ઠાનિયં ન અઞ્ઞાણકરણં…પે॰… નિબ્બાનસંવત્તનિયં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અમતં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતી’’તિ.
Amataṃ ārabbha moho uppajjatīti? Āmantā. Amataṃ mohaṭṭhāniyaṃ aññāṇakaraṇaṃ acakkhukaraṇaṃ paññānirodhiyaṃ vighātapakkhiyaṃ anibbānasaṃvattaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu amataṃ na mohaṭṭhāniyaṃ na aññāṇakaraṇaṃ na acakkhukaraṇaṃ paññābuddhiyaṃ avighātapakkhiyaṃ nibbānasaṃvattaniyanti? Āmantā. Hañci amataṃ na mohaṭṭhāniyaṃ na aññāṇakaraṇaṃ…pe… nibbānasaṃvattaniyaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘amataṃ ārabbha moho uppajjatī’’ti.
૫૫૦. રૂપં આરબ્ભ સંયોજના ઉપ્પજ્જન્તિ, રૂપં સંયોજનિયં ગન્થનિયં…પે॰… સંકિલેસિયન્તિ? આમન્તા . અમતં આરબ્ભ સંયોજના ઉપ્પજ્જન્તિ, અમતં સંયોજનિયં…પે॰… સંકિલેસિયન્તિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
550. Rūpaṃ ārabbha saṃyojanā uppajjanti, rūpaṃ saṃyojaniyaṃ ganthaniyaṃ…pe… saṃkilesiyanti? Āmantā . Amataṃ ārabbha saṃyojanā uppajjanti, amataṃ saṃyojaniyaṃ…pe… saṃkilesiyanti ? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં રાગટ્ઠાનિયં રજનિયં કમનિયં મદનિયં બન્ધનિયં મુચ્છનિયન્તિ? આમન્તા. અમતં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં રાગટ્ઠાનિયં…પે॰… મુચ્છનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpaṃ ārabbha rāgo uppajjati, rūpaṃ rāgaṭṭhāniyaṃ rajaniyaṃ kamaniyaṃ madaniyaṃ bandhaniyaṃ mucchaniyanti? Āmantā. Amataṃ ārabbha rāgo uppajjati, amataṃ rāgaṭṭhāniyaṃ…pe… mucchaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં દોસટ્ઠાનિયં કોપટ્ઠાનિયં પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? આમન્તા. અમતં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં દોસટ્ઠાનિયં કોપટ્ઠાનિયં પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpaṃ ārabbha doso uppajjati, rūpaṃ dosaṭṭhāniyaṃ kopaṭṭhāniyaṃ paṭighaṭṭhāniyanti? Āmantā. Amataṃ ārabbha doso uppajjati, amataṃ dosaṭṭhāniyaṃ kopaṭṭhāniyaṃ paṭighaṭṭhāniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં મોહટ્ઠાનિયં અઞ્ઞાણકરણં…પે॰… અનિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? આમન્તા. અમતં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં મોહટ્ઠાનિયં અઞ્ઞાણકરણં…પે॰… અનિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpaṃ ārabbha moho uppajjati, rūpaṃ mohaṭṭhāniyaṃ aññāṇakaraṇaṃ…pe… anibbānasaṃvattaniyanti? Āmantā. Amataṃ ārabbha moho uppajjati, amataṃ mohaṭṭhāniyaṃ aññāṇakaraṇaṃ…pe… anibbānasaṃvattaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અમતં આરબ્ભ સંયોજના ઉપ્પજ્જન્તિ, અમતં અસંયોજનિયં અગન્થનિયં અનોઘનિયં અયોગનિયં અનીવરણિયં અપરામટ્ઠં અનુપાદાનિયં અસંકિલેસિયન્તિ? આમન્તા. રૂપં આરબ્ભ સંયોજના ઉપ્પજ્જન્તિ, રૂપં અસંયોજનિયં અગન્થનિયં…પે॰… અસંકિલેસિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Amataṃ ārabbha saṃyojanā uppajjanti, amataṃ asaṃyojaniyaṃ aganthaniyaṃ anoghaniyaṃ ayoganiyaṃ anīvaraṇiyaṃ aparāmaṭṭhaṃ anupādāniyaṃ asaṃkilesiyanti? Āmantā. Rūpaṃ ārabbha saṃyojanā uppajjanti, rūpaṃ asaṃyojaniyaṃ aganthaniyaṃ…pe… asaṃkilesiyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અમતં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં ન રાગટ્ઠાનિયં ન રજનિયં ન કમનિયં ન મદનિયં ન બન્ધનિયં ન મુચ્છનિયન્તિ? આમન્તા . રૂપં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં ન રાગટ્ઠાનિયં…પે॰… ન મુચ્છનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Amataṃ ārabbha rāgo uppajjati, amataṃ na rāgaṭṭhāniyaṃ na rajaniyaṃ na kamaniyaṃ na madaniyaṃ na bandhaniyaṃ na mucchaniyanti? Āmantā . Rūpaṃ ārabbha rāgo uppajjati, rūpaṃ na rāgaṭṭhāniyaṃ…pe… na mucchaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અમતં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં ન દોસટ્ઠાનિયં ન કોપટ્ઠાનિયં ન પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? આમન્તા. રૂપં આરબ્ભ દોસો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં ન દોસટ્ઠાનિયં ન કોપટ્ઠાનિયં ન પટિઘટ્ઠાનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Amataṃ ārabbha doso uppajjati, amataṃ na dosaṭṭhāniyaṃ na kopaṭṭhāniyaṃ na paṭighaṭṭhāniyanti? Āmantā. Rūpaṃ ārabbha doso uppajjati, rūpaṃ na dosaṭṭhāniyaṃ na kopaṭṭhāniyaṃ na paṭighaṭṭhāniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અમતં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતિ, અમતં ન મોહટ્ઠાનિયં ન અઞ્ઞાણકરણં…પે॰… નિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? આમન્તા. રૂપં આરબ્ભ મોહો ઉપ્પજ્જતિ, રૂપં ન મોહટ્ઠાનિયં ન અઞ્ઞાણકરણં…પે॰… નિબ્બાનસંવત્તનિયન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Amataṃ ārabbha moho uppajjati, amataṃ na mohaṭṭhāniyaṃ na aññāṇakaraṇaṃ…pe… nibbānasaṃvattaniyanti? Āmantā. Rūpaṃ ārabbha moho uppajjati, rūpaṃ na mohaṭṭhāniyaṃ na aññāṇakaraṇaṃ…pe… nibbānasaṃvattaniyanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૫૧. ન વત્તબ્બં – ‘‘અમતારમ્મણં સંયોજન’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘નિબ્બાનં નિબ્બાનતો સઞ્જાનાતિ, નિબ્બાનં નિબ્બાનતો સઞ્જાનિત્વા નિબ્બાનં મઞ્ઞતિ, નિબ્બાનસ્મિં મઞ્ઞતિ, નિબ્બાનતો મઞ્ઞતિ, નિબ્બાનં મેતિ મઞ્ઞતિ, નિબ્બાનં અભિનન્દતી’’તિ 1! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અમતારમ્મણં સંયોજનન્તિ.
551. Na vattabbaṃ – ‘‘amatārammaṇaṃ saṃyojana’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘nibbānaṃ nibbānato sañjānāti, nibbānaṃ nibbānato sañjānitvā nibbānaṃ maññati, nibbānasmiṃ maññati, nibbānato maññati, nibbānaṃ meti maññati, nibbānaṃ abhinandatī’’ti 2! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi amatārammaṇaṃ saṃyojananti.
અમતારમ્મણકથા નિટ્ઠિતા.
Amatārammaṇakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. અમતારમ્મણકથાવણ્ણના • 2. Amatārammaṇakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. અમતારમ્મણકથાવણ્ણના • 2. Amatārammaṇakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. અમતારમ્મણકથાવણ્ણના • 2. Amatārammaṇakathāvaṇṇanā