Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૮. અમ્બદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    8. Ambadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    અનોમદસ્સી ભગવાતિઆદિકં આયસ્મતો અમ્બદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો અનોમદસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે વાનરયોનિયં નિબ્બત્તો હિમવન્તે કપિરાજા હુત્વા પટિવસતિ. તસ્મિં સમયે અનોમદસ્સી ભગવા તસ્સાનુકમ્પાય હિમવન્તમગમાસિ. અથ સો કપિરાજા ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો સુમધુરં અમ્બફલં ખુદ્દમધુના અદાસિ. અથ ભગવા તસ્સ પસ્સન્તસ્સેવ તં સબ્બં પરિભુઞ્જિત્વા અનુમોદનં વત્વા પક્કામિ. અથ સો સોમનસ્સસમ્પન્નહદયો તેનેવ પીતિસોમનસ્સેન યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચુતો દેવલોકે નિબ્બત્તો અપરાપરં તત્થ દિબ્બસુખમનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ મનુસ્સસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ છળભિઞ્ઞપ્પત્તો અહોસિ. પુબ્બપુઞ્ઞનામેન અમ્બદાયકત્થેરોતિ પાકટો.

    Anomadassī bhagavātiādikaṃ āyasmato ambadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto anomadassissa bhagavato kāle vānarayoniyaṃ nibbatto himavante kapirājā hutvā paṭivasati. Tasmiṃ samaye anomadassī bhagavā tassānukampāya himavantamagamāsi. Atha so kapirājā bhagavantaṃ disvā pasannamānaso sumadhuraṃ ambaphalaṃ khuddamadhunā adāsi. Atha bhagavā tassa passantasseva taṃ sabbaṃ paribhuñjitvā anumodanaṃ vatvā pakkāmi. Atha so somanassasampannahadayo teneva pītisomanassena yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto devaloke nibbatto aparāparaṃ tattha dibbasukhamanubhavitvā manussesu ca manussasampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto satthari pasīditvā pabbajitvā nacirasseva chaḷabhiññappatto ahosi. Pubbapuññanāmena ambadāyakattheroti pākaṭo.

    ૫૩. સો અપરભાગે અત્તના કતકુસલબીજં દિસ્વા સોમનસ્સજાતો અત્તનો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અનોમદસ્સી ભગવાતિઆદિમાહ. મેત્તાય અફરિ લોકે, અપ્પમાણે નિરૂપધીતિ સો ભગવા સબ્બલોકે અપ્પમાણે સત્તે ‘‘સુખી હોન્તૂ’’તિઆદિના નિરુપધિ ઉપધિવિરહિતં કત્વા મેત્તાય મેત્તચિત્તેન અફરિ પત્થરિ વડ્ઢેસીતિ અત્થો.

    53. So aparabhāge attanā katakusalabījaṃ disvā somanassajāto attano pubbacaritāpadānaṃ pakāsento anomadassī bhagavātiādimāha. Mettāya aphari loke, appamāṇe nirūpadhīti so bhagavā sabbaloke appamāṇe satte ‘‘sukhī hontū’’tiādinā nirupadhi upadhivirahitaṃ katvā mettāya mettacittena aphari patthari vaḍḍhesīti attho.

    ૫૪. કપિ અહં તદા આસિન્તિ તદા તસ્સાગમનકાલે કપિરાજા અહોસિન્તિ અત્થો.

    54.Kapi ahaṃ tadā āsinti tadā tassāgamanakāle kapirājā ahosinti attho.

    અમ્બદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Ambadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. અમ્બદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Ambadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact