Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    13. தேரஸகனிபாதோ

    13. Terasakanipāto

    474. அம்ப³ஜாதகங் (1)

    474. Ambajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    அஹாஸி 1 மே அம்ப³ப²லானி புப்³பே³, அணூனி தூ²லானி ச ப்³ரஹ்மசாரி;

    Ahāsi 2 me ambaphalāni pubbe, aṇūni thūlāni ca brahmacāri;

    தேஹேவ மந்தேஹி ந தா³னி துய்ஹங், து³மப்ப²லா பாதுப⁴வந்தி ப்³ரஹ்மே.

    Teheva mantehi na dāni tuyhaṃ, dumapphalā pātubhavanti brahme.

    2.

    2.

    நக்க²த்தயோக³ங் படிமானயாமி, க²ணங் முஹுத்தஞ்ச மந்தே ந பஸ்ஸங் 3;

    Nakkhattayogaṃ paṭimānayāmi, khaṇaṃ muhuttañca mante na passaṃ 4;

    நக்க²த்தயோக³ஞ்ச க²ணஞ்ச லத்³தா⁴, அத்³தா⁴ஹரிஸ்ஸம்ப³ப²லங் 5 பஹூதங்.

    Nakkhattayogañca khaṇañca laddhā, addhāharissambaphalaṃ 6 pahūtaṃ.

    3.

    3.

    நக்க²த்தயோக³ங் ந புரே அபா⁴ணி, க²ணங் முஹுத்தங் ந புரே அஸங்ஸி;

    Nakkhattayogaṃ na pure abhāṇi, khaṇaṃ muhuttaṃ na pure asaṃsi;

    ஸயங் ஹரீ 7 அம்ப³ப²லங் பஹூதங், வண்ணேன க³ந்தே⁴ன ரஸேனுபேதங்.

    Sayaṃ harī 8 ambaphalaṃ pahūtaṃ, vaṇṇena gandhena rasenupetaṃ.

    4.

    4.

    மந்தாபி⁴ஜப்பேன புரே ஹி 9 துய்ஹங், து³மப்ப²லா பாதுப⁴வந்தி ப்³ரஹ்மே;

    Mantābhijappena pure hi 10 tuyhaṃ, dumapphalā pātubhavanti brahme;

    ஸ்வாஜ்ஜ ந பாரேஸி ஜப்பம்பி மந்தங் 11, அயங் ஸோ கோ நாம தவஜ்ஜ த⁴ம்மோ.

    Svājja na pāresi jappampi mantaṃ 12, ayaṃ so ko nāma tavajja dhammo.

    5.

    5.

    சண்டா³லபுத்தோ மம ஸம்பதா³ஸி, த⁴ம்மேன மந்தே பகதிஞ்ச ஸங்ஸி;

    Caṇḍālaputto mama sampadāsi, dhammena mante pakatiñca saṃsi;

    மா சஸ்ஸு மே புச்சி²தோ நாமகொ³த்தங், கு³ய்ஹித்தோ² அத்த²ங் 13 விஜஹெய்ய மந்தோ 14.

    Mā cassu me pucchito nāmagottaṃ, guyhittho atthaṃ 15 vijaheyya manto 16.

    6.

    6.

    ஸோஹங் ஜனிந்தே³ன ஜனம்ஹி புட்டோ², மக்கா²பி⁴பூ⁴தோ அலிகங் அபா⁴ணிங்;

    Sohaṃ janindena janamhi puṭṭho, makkhābhibhūto alikaṃ abhāṇiṃ;

    ‘‘மந்தா இமே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸா’’தி மிச்சா², பஹீனமந்தோ கபணோ ருதா³மி.

    ‘‘Mantā ime brāhmaṇassā’’ti micchā, pahīnamanto kapaṇo rudāmi.

    7.

    7.

    ஏரண்டா³ புசிமந்தா³ வா, அத² வா பாலிப⁴த்³த³கா;

    Eraṇḍā pucimandā vā, atha vā pālibhaddakā;

    மது⁴ங் மது⁴த்தி²கோ விந்தே³, ஸோ ஹி தஸ்ஸ து³முத்தமோ.

    Madhuṃ madhutthiko vinde, so hi tassa dumuttamo.

    8.

    8.

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    யம்ஹா த⁴ம்மங் விஜானெய்ய, ஸோ ஹி தஸ்ஸ நருத்தமோ.

    Yamhā dhammaṃ vijāneyya, so hi tassa naruttamo.

    9.

    9.

    இமஸ்ஸ த³ண்ட³ஞ்ச வத⁴ஞ்ச த³த்வா, க³லே க³ஹெத்வா க²லயாத² 17 ஜம்மங்;

    Imassa daṇḍañca vadhañca datvā, gale gahetvā khalayātha 18 jammaṃ;

    யோ உத்தமத்த²ங் கஸிரேன லத்³த⁴ங், மானாதிமானேன வினாஸயித்த².

    Yo uttamatthaṃ kasirena laddhaṃ, mānātimānena vināsayittha.

    10.

    10.

    யதா² ஸமங் மஞ்ஞமானோ பதெய்ய, ஸொப்³ப⁴ங் கு³ஹங் நரகங் பூதிபாத³ங்;

    Yathā samaṃ maññamāno pateyya, sobbhaṃ guhaṃ narakaṃ pūtipādaṃ;

    ரஜ்ஜூதி வா அக்கமே கண்ஹஸப்பங், அந்தோ⁴ யதா² ஜோதிமதி⁴ட்ட²ஹெய்ய;

    Rajjūti vā akkame kaṇhasappaṃ, andho yathā jotimadhiṭṭhaheyya;

    ஏவம்பி மங் த்வங் க²லிதங் ஸபஞ்ஞ 19, பஹீனமந்தஸ்ஸ புனப்பதா³ஹி 20.

    Evampi maṃ tvaṃ khalitaṃ sapañña 21, pahīnamantassa punappadāhi 22.

    11.

    11.

    த⁴ம்மேன மந்தங் 23 தவ ஸம்பதா³ஸிங், துவம்பி த⁴ம்மேன 24 பரிக்³க³ஹேஸி;

    Dhammena mantaṃ 25 tava sampadāsiṃ, tuvampi dhammena 26 pariggahesi;

    பகதிம்பி தே அத்தமனோ அஸங்ஸிங், த⁴ம்மே டி²தங் தங் 27 ந ஜஹெய்ய மந்தோ.

    Pakatimpi te attamano asaṃsiṃ, dhamme ṭhitaṃ taṃ 28 na jaheyya manto.

    12.

    12.

    யோ பா³ல மந்தங் 29 கஸிரேன லத்³த⁴ங், யங் து³ல்லப⁴ங் அஜ்ஜ மனுஸ்ஸலோகே;

    Yo bāla mantaṃ 30 kasirena laddhaṃ, yaṃ dullabhaṃ ajja manussaloke;

    கிஞ்சாபி லத்³தா⁴ ஜீவிதுங் அப்பபஞ்ஞோ 31, வினாஸயீ அலிகங் பா⁴ஸமானோ.

    Kiñcāpi laddhā jīvituṃ appapañño 32, vināsayī alikaṃ bhāsamāno.

    13.

    13.

    பா³லஸ்ஸ மூள்ஹஸ்ஸ அகதஞ்ஞுனோ ச, முஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ அஸஞ்ஞதஸ்ஸ;

    Bālassa mūḷhassa akataññuno ca, musā bhaṇantassa asaññatassa;

    மந்தே மயங் தாதி³ஸகே ந தே³ம, குதோ மந்தா க³ச்ச² ந மய்ஹ ருச்சஸீதி.

    Mante mayaṃ tādisake na dema, kuto mantā gaccha na mayha ruccasīti.

    அம்ப³ஜாதகங் பட²மங்.

    Ambajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆஹாஸி (?)
    2. āhāsi (?)
    3. க²ணங் முஹுத்தங் ந மங் தோஸயந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. khaṇaṃ muhuttaṃ na maṃ tosayanti (sī. pī.)
    5. அதா²ஹரிஸ்ஸம்ப³ப²லங் (ஸீ॰ பீ॰)
    6. athāharissambaphalaṃ (sī. pī.)
    7. அதா²ஹரீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. athāharī (sī. syā. pī.)
    9. புர’ஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰), புரேபி (ஸ்யா॰)
    10. pura’ssa (sī. pī.), purepi (syā.)
    11. ஜபம்பி மந்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    12. japampi mante (sī. pī.)
    13. மா தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. விஜஹெய்யுமந்தா (ஸ்யா॰)
    15. mā taṃ (sī. syā. pī.)
    16. vijaheyyumantā (syā.)
    17. ப³லயாத² (ஸ்யா॰), க³லயாத² (க॰)
    18. balayātha (syā.), galayātha (ka.)
    19. ஸபஞ்ஞா (பீ॰)
    20. புன ஸம்பதா³ஹி (ஸ்யா॰), புனப்பஸீத³ (ஸீ॰ பீ॰)
    21. sapaññā (pī.)
    22. puna sampadāhi (syā.), punappasīda (sī. pī.)
    23. மந்தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. த்வம்பி த⁴ம்மேனேவ (க॰)
    25. mante (sī. syā. pī.)
    26. tvampi dhammeneva (ka.)
    27. பதிட்ட²ங் (க॰)
    28. patiṭṭhaṃ (ka.)
    29. ப³லமந்தங் (க॰)
    30. balamantaṃ (ka.)
    31. கிச்சா² லத்³த⁴ங் ஜீவிகங் அப்பபஞ்ஞோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கச்சா²பி லத்³தா⁴ ஜீவிகங் அப்பஞ்ஞ (பீ॰)
    32. kicchā laddhaṃ jīvikaṃ appapañño (sī. syā.), kacchāpi laddhā jīvikaṃ appañña (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [474] 1. அம்ப³ஜாதகவண்ணனா • [474] 1. Ambajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact