Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૨૪] ૪. અમ્બજાતકવણ્ણના
[124] 4. Ambajātakavaṇṇanā
વાયમેથેવ પુરિસોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં વત્તસમ્પન્નં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર સાવત્થિવાસી કુલપુત્તો સાસને ઉરં દત્વા પબ્બજિતો વત્તસમ્પન્નો અહોસિ, આચરિયુપજ્ઝાયવત્તાનિ પાનીયપરિભોજનીયઉપોસથાગારજન્તાઘરાદિવત્તાનિ ચ સાધુકં કરોતિ, ચુદ્દસસુ મહાવત્તેસુ અસીતિખન્ધકવત્તેસુ ચ પરિપૂરકારીયેવ હોતિ, વિહારં સમ્મજ્જતિ, પરિવેણં વિતક્કમાળકં વિહારમગ્ગં સમ્મજ્જતિ, મનુસ્સાનં પાનીયં દેતિ. મનુસ્સા તસ્સ વત્તસમ્પત્તિયં પસીદિત્વા પઞ્ચસતમત્તાનિ ધુવભત્તાનિ અદંસુ, મહાલાભસક્કારો ઉપ્પજ્જિ. તં નિસ્સાય બહૂનં ફાસુવિહારો જાતો. અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, અસુકો નામ ભિક્ખુ અત્તનો વત્તસમ્પત્તિયા મહન્તં લાભસક્કારં નિબ્બત્તેસિ, એતં એકં નિસ્સાય બહૂનં ફાસુવિહારો જાતો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે , એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપાયં ભિક્ખુ વત્તસમ્પન્નો, પુબ્બેપેતં એકં નિસ્સાય પઞ્ચ ઇસિસતાનિ ફલાફલત્થાય અરઞ્ઞં અગન્ત્વા એતેનેવ આનીતફલાફલેહિ યાપેસુ’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Vāyamethevapurisoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ vattasampannaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajito vattasampanno ahosi, ācariyupajjhāyavattāni pānīyaparibhojanīyauposathāgārajantāgharādivattāni ca sādhukaṃ karoti, cuddasasu mahāvattesu asītikhandhakavattesu ca paripūrakārīyeva hoti, vihāraṃ sammajjati, pariveṇaṃ vitakkamāḷakaṃ vihāramaggaṃ sammajjati, manussānaṃ pānīyaṃ deti. Manussā tassa vattasampattiyaṃ pasīditvā pañcasatamattāni dhuvabhattāni adaṃsu, mahālābhasakkāro uppajji. Taṃ nissāya bahūnaṃ phāsuvihāro jāto. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu attano vattasampattiyā mahantaṃ lābhasakkāraṃ nibbattesi, etaṃ ekaṃ nissāya bahūnaṃ phāsuvihāro jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave , etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāyaṃ bhikkhu vattasampanno, pubbepetaṃ ekaṃ nissāya pañca isisatāni phalāphalatthāya araññaṃ agantvā eteneva ānītaphalāphalehi yāpesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ઉદિચ્ચબ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા પઞ્ચસતઇસિપરિવારો પબ્બતપાદે વિહાસિ. તદા હિમવન્તે ચણ્ડો નિદાઘો અહોસિ, તત્થ તત્થ પાનીયાનિ છિજ્જિંસુ, તિરચ્છાના પાનીયં અલભમાના કિલમન્તિ. અથ તેસુ તાપસેસુ એકો તાપસો તેસં પિપાસદુક્ખં દિસ્વા એકં રુક્ખં છિન્દિત્વા દોણિં કત્વા પાનીયં ઉસ્સિઞ્ચિત્વા દોણિં પૂરેત્વા તેસં પાનીયં અદાસિ. બહૂસુ સન્નિપતિત્વા પાનીયં પિવન્તેસુ તાપસસ્સ ફલાફલત્થાય ગમનોકાસો નાહોસિ. સો નિરાહારોપિ પાનીયં દેતિયેવ. મિગગણા ચિન્તેસું ‘‘અયં અમ્હાકં પાનીયં દેન્તો ફલાફલત્થાય ગન્તું ઓકાસં ન લભતિ, નિરાહારતાય અતિવિય કિલમતિ, હન્દમયં કતિકં કરોમા’’તિ. તે કતિકં અકંસુ ‘‘ઇતો પટ્ઠાય પાનીયં પિવનત્થાય આગચ્છન્તેન અત્તનો બલાનુરૂપેન ફલાફલં ગહેત્વાવ આગન્તબ્બ’’ન્તિ. તે તતો પટ્ઠાય એકેકો તિરચ્છાનો અત્તનો અત્તનો બલાનુરૂપેન મધુરમધુરાનિ અમ્બજમ્બુપનસાદીનિગહેત્વાવ આગચ્છતિ. એકસ્સ અત્થાય આભતં ફલાફલં અડ્ઢતેય્યસકટભારપ્પમાણં અહોસિ. પઞ્ચસતતાપસા તદેવ પરિભુઞ્જન્તિ. અતિરેકં છડ્ડિયિત્થ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto isipabbajjaṃ pabbajitvā pañcasataisiparivāro pabbatapāde vihāsi. Tadā himavante caṇḍo nidāgho ahosi, tattha tattha pānīyāni chijjiṃsu, tiracchānā pānīyaṃ alabhamānā kilamanti. Atha tesu tāpasesu eko tāpaso tesaṃ pipāsadukkhaṃ disvā ekaṃ rukkhaṃ chinditvā doṇiṃ katvā pānīyaṃ ussiñcitvā doṇiṃ pūretvā tesaṃ pānīyaṃ adāsi. Bahūsu sannipatitvā pānīyaṃ pivantesu tāpasassa phalāphalatthāya gamanokāso nāhosi. So nirāhāropi pānīyaṃ detiyeva. Migagaṇā cintesuṃ ‘‘ayaṃ amhākaṃ pānīyaṃ dento phalāphalatthāya gantuṃ okāsaṃ na labhati, nirāhāratāya ativiya kilamati, handamayaṃ katikaṃ karomā’’ti. Te katikaṃ akaṃsu ‘‘ito paṭṭhāya pānīyaṃ pivanatthāya āgacchantena attano balānurūpena phalāphalaṃ gahetvāva āgantabba’’nti. Te tato paṭṭhāya ekeko tiracchāno attano attano balānurūpena madhuramadhurāni ambajambupanasādīnigahetvāva āgacchati. Ekassa atthāya ābhataṃ phalāphalaṃ aḍḍhateyyasakaṭabhārappamāṇaṃ ahosi. Pañcasatatāpasā tadeva paribhuñjanti. Atirekaṃ chaḍḍiyittha.
બોધિસત્તો તં દિસ્વા ‘‘એકં નામ વત્તસમ્પન્નં નિસ્સાય એત્તકાનં તાપસાનં ફલાફલત્થાય અગન્ત્વા યાપનં ઉપ્પન્નં, વીરિયં નામ કાતબ્બમેવા’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Bodhisatto taṃ disvā ‘‘ekaṃ nāma vattasampannaṃ nissāya ettakānaṃ tāpasānaṃ phalāphalatthāya agantvā yāpanaṃ uppannaṃ, vīriyaṃ nāma kātabbamevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
૧૨૪.
124.
‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
વાયામસ્સ ફલં પસ્સ, ભુત્તા અમ્બા અનીતિહ’’ન્તિ.
Vāyāmassa phalaṃ passa, bhuttā ambā anītiha’’nti.
તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – પણ્ડિતો અત્તનો વત્તપૂરણાદિકે કમ્મસ્મિં વાયમેથેવ, ન ઉક્કણ્ઠેય્ય. કિંકારણા? વાયામસ્સ નિપ્ફલતાય અભાવતો. ઇતિ મહાસત્તો ‘‘વાયામો નામેસ સફલોવ હોતી’’તિ ઇસિગણં આલપન્તો ‘‘વાયામસ્સ ફલં પસ્સા’’તિ આહ. કીદિસં? ભુત્તા અમ્બા અનીતિહં. તત્થ અમ્બાતિ દેસનામત્તં, તેહિ પન નાનપ્પકારાનિ ફલાફલાનિ આભતાનિ. તેસુ સમ્પન્નતરાનં ઉસ્સન્નતરાનં વા વસેન ‘‘અમ્બા’’તિ વુત્તં. યે ઇમેહિ પઞ્ચહિ ઇસિસતેહિ સયં અરઞ્ઞં અગન્ત્વા એકસ્સ અત્થાય આનીતા અમ્બા ભુત્તા, ઇદં વાયામસ્સ ફલં. તઞ્ચ ખો પન અનીતિહં, ‘‘ઇતિ આહ ઇતિ આહા’’તિ એવં ઇતિહીતિહેન ગહેતબ્બં ન હોતિ, પચ્ચક્ખમેવ તં ફલં પસ્સાતિ. એવં મહાસત્તો ઇસિગણસ્સ ઓવાદં અદાસિ.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – paṇḍito attano vattapūraṇādike kammasmiṃ vāyametheva, na ukkaṇṭheyya. Kiṃkāraṇā? Vāyāmassa nipphalatāya abhāvato. Iti mahāsatto ‘‘vāyāmo nāmesa saphalova hotī’’ti isigaṇaṃ ālapanto ‘‘vāyāmassa phalaṃ passā’’ti āha. Kīdisaṃ? Bhuttā ambā anītihaṃ. Tattha ambāti desanāmattaṃ, tehi pana nānappakārāni phalāphalāni ābhatāni. Tesu sampannatarānaṃ ussannatarānaṃ vā vasena ‘‘ambā’’ti vuttaṃ. Ye imehi pañcahi isisatehi sayaṃ araññaṃ agantvā ekassa atthāya ānītā ambā bhuttā, idaṃ vāyāmassa phalaṃ. Tañca kho pana anītihaṃ, ‘‘iti āha iti āhā’’ti evaṃ itihītihena gahetabbaṃ na hoti, paccakkhameva taṃ phalaṃ passāti. Evaṃ mahāsatto isigaṇassa ovādaṃ adāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા વત્તસમ્પન્નો તાપસો અયં ભિક્ખુ અહોસિ, ગણસત્થા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vattasampanno tāpaso ayaṃ bhikkhu ahosi, gaṇasatthā pana ahameva ahosi’’nti.
અમ્બજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Ambajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૨૪. અમ્બજાતકં • 124. Ambajātakaṃ