Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૧૩. તેરસકનિપાતો
13. Terasakanipāto
[૪૭૪] ૧. અમ્બજાતકવણ્ણના
[474] 1. Ambajātakavaṇṇanā
અહાસિ મે અમ્બફલાનિ પુબ્બેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. દેવદત્તો હિ ‘‘અહં બુદ્ધો ભવિસ્સામિ, મય્હં સમણો ગોતમો નેવ આચરિયો ન ઉપજ્ઝાયો’’તિ આચરિયં પચ્ચક્ખાય ઝાનપરિહીનો સઙ્ઘં ભિન્દિત્વા અનુપુબ્બેન સાવત્થિં આગચ્છન્તો બહિજેતવને પથવિયા વિવરે દિન્ને અવીચિં પાવિસિ. તદા ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, દેવદત્તો આચરિયં પચ્ચક્ખાય મહાવિનાસં પત્તો, અવીચિમહાનિરયે નિબ્બત્તો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો આચરિયં પચ્ચક્ખાય મહાવિનાસં પત્તોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Ahāsime ambaphalāni pubbeti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Devadatto hi ‘‘ahaṃ buddho bhavissāmi, mayhaṃ samaṇo gotamo neva ācariyo na upajjhāyo’’ti ācariyaṃ paccakkhāya jhānaparihīno saṅghaṃ bhinditvā anupubbena sāvatthiṃ āgacchanto bahijetavane pathaviyā vivare dinne avīciṃ pāvisi. Tadā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto ācariyaṃ paccakkhāya mahāvināsaṃ patto, avīcimahāniraye nibbatto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto ācariyaṃ paccakkhāya mahāvināsaṃ pattoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે તસ્સ પુરોહિતકુલં અહિવાતરોગેન વિનસ્સિ. એકોવ પુત્તો ભિત્તિં ભિન્દિત્વા પલાતો. સો તક્કસિલં ગન્ત્વા દિસાપામોક્ખસ્સાચરિયસ્સ સન્તિકે તયો વેદે ચ અવસેસસિપ્પાનિ ચ ઉગ્ગહેત્વા આચરિયં વન્દિત્વા નિક્ખન્તો ‘‘દેસચારિત્તં જાનિસ્સામી’’તિ ચરન્તો એકં પચ્ચન્તનગરં પાપુણિ. તં નિસ્સાય મહાચણ્ડાલગામકો અહોસિ. તદા બોધિસત્તો તસ્મિં ગામે પટિવસતિ, પણ્ડિતો બ્યત્તો અકાલે ફલં ગણ્હાપનમન્તં જાનાતિ. સો પાતોવ વુટ્ઠાય કાજં આદાય તતો ગામા નિક્ખિમિત્વા અરઞ્ઞે એકં અમ્બરુક્ખં ઉપસઙ્કમિત્વા સત્તપદમત્થકે ઠિતો તં મન્તં પરિવત્તેત્વા અમ્બરુક્ખં એકેન ઉદકપસતેન પહરતિ. રુક્ખતો તઙ્ખણઞ્ઞેવ પુરાણપણ્ણાનિ પતન્તિ, નવાનિ ઉટ્ઠહન્તિ, પુપ્ફાનિ પુપ્ફિત્વા પતન્તિ, અમ્બફલાનિ ઉટ્ઠાય મુહુત્તેનેવ પચ્ચિત્વા મધુરાનિ ઓજવન્તાનિ દિબ્બરસસદિસાનિ હુત્વા રુક્ખતો પતન્તિ. મહાસત્તો તાનિ ઉચ્ચિનિત્વા યાવદત્થં ખાદિત્વા કાજં પૂરાપેત્વા ગેહં ગન્ત્વા તાનિ વિક્કિણિત્વા પુત્તદારં પોસેસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa purohitakulaṃ ahivātarogena vinassi. Ekova putto bhittiṃ bhinditvā palāto. So takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhassācariyassa santike tayo vede ca avasesasippāni ca uggahetvā ācariyaṃ vanditvā nikkhanto ‘‘desacārittaṃ jānissāmī’’ti caranto ekaṃ paccantanagaraṃ pāpuṇi. Taṃ nissāya mahācaṇḍālagāmako ahosi. Tadā bodhisatto tasmiṃ gāme paṭivasati, paṇḍito byatto akāle phalaṃ gaṇhāpanamantaṃ jānāti. So pātova vuṭṭhāya kājaṃ ādāya tato gāmā nikkhimitvā araññe ekaṃ ambarukkhaṃ upasaṅkamitvā sattapadamatthake ṭhito taṃ mantaṃ parivattetvā ambarukkhaṃ ekena udakapasatena paharati. Rukkhato taṅkhaṇaññeva purāṇapaṇṇāni patanti, navāni uṭṭhahanti, pupphāni pupphitvā patanti, ambaphalāni uṭṭhāya muhutteneva paccitvā madhurāni ojavantāni dibbarasasadisāni hutvā rukkhato patanti. Mahāsatto tāni uccinitvā yāvadatthaṃ khāditvā kājaṃ pūrāpetvā gehaṃ gantvā tāni vikkiṇitvā puttadāraṃ posesi.
સો બ્રાહ્મણકુમારો મહાસત્તં અકાલે અમ્બપક્કાનિ આહરિત્વા વિક્કિણન્તં દિસ્વા ‘‘નિસ્સંસયેન તેહિ મન્તબલેન ઉપ્પન્નેહિ ભવિતબ્બં, ઇમં પુરિસં નિસ્સાય ઇદં અનગ્ઘમન્તં લભિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા મહાસત્તસ્સ અમ્બાનિ આહરણનિયામં પરિગ્ગણ્હન્તો તથતો ઞત્વા તસ્મિં અરઞ્ઞતો અનાગતેયેવ તસ્સ ગેહં ગન્ત્વા અજાનન્તો વિય હુત્વા તસ્સ ભરિયં ‘‘કુહિં અય્યો, આચરિયો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અરઞ્ઞં ગતો’’તિ વુત્તે તં આગતં આગમયમાનોવ ઠત્વા આગચ્છન્તં દિસ્વા હત્થતો પચ્છિં ગહેત્વા આહરિત્વા ગેહે ઠપેસિ. મહાસત્તો તં ઓલોકેત્વા ભરિયં આહ – ‘‘ભદ્દે, અયં માણવો મન્તત્થાય આગતો, તસ્સ હત્થે મન્તો નસ્સતિ, અસપ્પુરિસો એસો’’તિ. માણવોપિ ‘‘અહં ઇમં મન્તં આચરિયસ્સ ઉપકારકો હુત્વા લભિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તતો પટ્ઠાય તસ્સ ગેહે સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ. દારૂનિ આહરતિ, વીહિં કોટ્ટેતિ, ભત્તં પચતિ, દન્તકટ્ઠમુખધોવનાદીનિ દેતિ, પાદં ધોવતિ.
So brāhmaṇakumāro mahāsattaṃ akāle ambapakkāni āharitvā vikkiṇantaṃ disvā ‘‘nissaṃsayena tehi mantabalena uppannehi bhavitabbaṃ, imaṃ purisaṃ nissāya idaṃ anagghamantaṃ labhissāmī’’ti cintetvā mahāsattassa ambāni āharaṇaniyāmaṃ pariggaṇhanto tathato ñatvā tasmiṃ araññato anāgateyeva tassa gehaṃ gantvā ajānanto viya hutvā tassa bhariyaṃ ‘‘kuhiṃ ayyo, ācariyo’’ti pucchitvā ‘‘araññaṃ gato’’ti vutte taṃ āgataṃ āgamayamānova ṭhatvā āgacchantaṃ disvā hatthato pacchiṃ gahetvā āharitvā gehe ṭhapesi. Mahāsatto taṃ oloketvā bhariyaṃ āha – ‘‘bhadde, ayaṃ māṇavo mantatthāya āgato, tassa hatthe manto nassati, asappuriso eso’’ti. Māṇavopi ‘‘ahaṃ imaṃ mantaṃ ācariyassa upakārako hutvā labhissāmī’’ti cintetvā tato paṭṭhāya tassa gehe sabbakiccāni karoti. Dārūni āharati, vīhiṃ koṭṭeti, bhattaṃ pacati, dantakaṭṭhamukhadhovanādīni deti, pādaṃ dhovati.
એકદિવસં મહાસત્તેન ‘‘તાત માણવ, મઞ્ચપાદાનં મે ઉપધાનં દેહી’’તિ વુત્તે અઞ્ઞં અપસ્સિત્વા સબ્બરત્તિં ઊરુમ્હિ ઠપેત્વા નિસીદિ. અપરભાગે મહાસત્તસ્સ ભરિયા પુત્તં વિજાયિ. તસ્સા પસૂતિકાલે પરિકમ્મં સબ્બમકાસિ. સા એકદિવસં મહાસત્તં આહ ‘‘સામિ, અયં માણવો જાતિસમ્પન્નો હુત્વા મન્તત્થાય અમ્હાકં વેય્યાવચ્ચં કરોતિ, એતસ્સ હત્થે મન્તો તિટ્ઠતુ વા મા વા, દેથ તસ્સ મન્ત’’ન્તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તસ્સ મન્તં દત્વા એવમાહ – ‘‘તાત, અનગ્ઘોયં મન્તો, તવ ઇમં નિસ્સાય મહાલાભસક્કારો ભવિસ્સતિ, રઞ્ઞા વા રાજમહામત્તેન વા ‘કો તે આચરિયો’તિ પુટ્ઠકાલે મા મં નિગૂહિત્થો, સચે હિ ‘ચણ્ડાલસ્સ મે સન્તિકા મન્તો ગહિતો’તિ લજ્જન્તો ‘બ્રાહ્મણમહાસાલો મે આચરિયો’તિ કથેસ્સસિ, ઇમસ્સ મન્તસ્સ ફલં ન લભિસ્સસી’’તિ. સો ‘‘કિં કારણા તં નિગૂહિસ્સામિ, કેનચિ પુટ્ઠકાલે તુમ્હેયેવ કથેસ્સામી’’તિ વત્વા તં વન્દિત્વા ચણ્ડાલગામતો નિક્ખમિત્વા મન્તં વીમંસિત્વા અનુપુબ્બેન બારાણસિં પત્વા અમ્બાનિ વિક્કિણિત્વા બહું ધનં લભિ.
Ekadivasaṃ mahāsattena ‘‘tāta māṇava, mañcapādānaṃ me upadhānaṃ dehī’’ti vutte aññaṃ apassitvā sabbarattiṃ ūrumhi ṭhapetvā nisīdi. Aparabhāge mahāsattassa bhariyā puttaṃ vijāyi. Tassā pasūtikāle parikammaṃ sabbamakāsi. Sā ekadivasaṃ mahāsattaṃ āha ‘‘sāmi, ayaṃ māṇavo jātisampanno hutvā mantatthāya amhākaṃ veyyāvaccaṃ karoti, etassa hatthe manto tiṭṭhatu vā mā vā, detha tassa manta’’nti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa mantaṃ datvā evamāha – ‘‘tāta, anagghoyaṃ manto, tava imaṃ nissāya mahālābhasakkāro bhavissati, raññā vā rājamahāmattena vā ‘ko te ācariyo’ti puṭṭhakāle mā maṃ nigūhittho, sace hi ‘caṇḍālassa me santikā manto gahito’ti lajjanto ‘brāhmaṇamahāsālo me ācariyo’ti kathessasi, imassa mantassa phalaṃ na labhissasī’’ti. So ‘‘kiṃ kāraṇā taṃ nigūhissāmi, kenaci puṭṭhakāle tumheyeva kathessāmī’’ti vatvā taṃ vanditvā caṇḍālagāmato nikkhamitvā mantaṃ vīmaṃsitvā anupubbena bārāṇasiṃ patvā ambāni vikkiṇitvā bahuṃ dhanaṃ labhi.
અથેકદિવસં ઉય્યાનપાલો તસ્સ હત્થતો અમ્બં કિણિત્વા રઞ્ઞો અદાસિ. રાજા તં પરિભુઞ્જિત્વા ‘‘કુતો સમ્મ, તયા એવરૂપં અમ્બં લદ્ધ’’ન્તિ પુચ્છિ. દેવ, એકો માણવો અકાલઅમ્બફલાનિ આનેત્વા વિક્કિણાતિ, તતો મે ગહિતન્તિ. તેન હિ ‘‘ઇતો પટ્ઠાય ઇધેવ અમ્બાનિ આહરતૂ’’તિ નં વદેહીતિ. સો તથા અકાસિ. માણવોપિ તતો પટ્ઠાય અમ્બાનિ રાજકુલં હરતિ. અથ રઞ્ઞા ‘‘ઉપટ્ઠહ મ’’ન્તિ વુત્તે રાજાનં ઉપટ્ઠહન્તો બહું ધનં લભિત્વા અનુક્કમેન વિસ્સાસિકો જાતો. અથ નં એકદિવસં રાજા પુચ્છિ ‘‘માણવ, કુતો અકાલે એવં વણ્ણગન્ધરસસમ્પન્નાનિ અમ્બાનિ લભસિ, કિં તે નાગો વા સુપણ્ણો વા દેવો વા કોચિ દેતિ, ઉદાહુ મન્તબલં એત’’ન્તિ? ‘‘ન મે મહારાજ, કોચિ દેતિ, અનગ્ઘો પન મે મન્તો અત્થિ, તસ્સેવ બલ’’ન્તિ. ‘‘તેન હિ મયમ્પિ તે એકદિવસં મન્તબલં દટ્ઠુકામા’’તિ. ‘‘સાધુ, દેવ, દસ્સેસ્સામી’’તિ. રાજા પુનદિવસે તેન સદ્ધિં ઉય્યાનં ગન્ત્વા ‘‘દસ્સેહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ અમ્બરુક્ખં ઉપગન્ત્વા સત્તપદમત્થકે ઠિતો મન્તં પરિવત્તેત્વા રુક્ખં ઉદકેન પહરિ. તઙ્ખણઞ્ઞેવ અમ્બરુક્ખો હેટ્ઠા વુત્તનિયામેનેવ ફલં ગહેત્વા મહામેઘો વિય અમ્બવસ્સં વસ્સિ. મહાજનો સાધુકારં અદાસિ, ચેલુક્ખેપા પવત્તિંસુ.
Athekadivasaṃ uyyānapālo tassa hatthato ambaṃ kiṇitvā rañño adāsi. Rājā taṃ paribhuñjitvā ‘‘kuto samma, tayā evarūpaṃ ambaṃ laddha’’nti pucchi. Deva, eko māṇavo akālaambaphalāni ānetvā vikkiṇāti, tato me gahitanti. Tena hi ‘‘ito paṭṭhāya idheva ambāni āharatū’’ti naṃ vadehīti. So tathā akāsi. Māṇavopi tato paṭṭhāya ambāni rājakulaṃ harati. Atha raññā ‘‘upaṭṭhaha ma’’nti vutte rājānaṃ upaṭṭhahanto bahuṃ dhanaṃ labhitvā anukkamena vissāsiko jāto. Atha naṃ ekadivasaṃ rājā pucchi ‘‘māṇava, kuto akāle evaṃ vaṇṇagandharasasampannāni ambāni labhasi, kiṃ te nāgo vā supaṇṇo vā devo vā koci deti, udāhu mantabalaṃ eta’’nti? ‘‘Na me mahārāja, koci deti, anaggho pana me manto atthi, tasseva bala’’nti. ‘‘Tena hi mayampi te ekadivasaṃ mantabalaṃ daṭṭhukāmā’’ti. ‘‘Sādhu, deva, dassessāmī’’ti. Rājā punadivase tena saddhiṃ uyyānaṃ gantvā ‘‘dassehī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti ambarukkhaṃ upagantvā sattapadamatthake ṭhito mantaṃ parivattetvā rukkhaṃ udakena pahari. Taṅkhaṇaññeva ambarukkho heṭṭhā vuttaniyāmeneva phalaṃ gahetvā mahāmegho viya ambavassaṃ vassi. Mahājano sādhukāraṃ adāsi, celukkhepā pavattiṃsu.
રાજા અમ્બફલાનિ ખાદિત્વા તસ્સ બહું ધનં દત્વા ‘‘માણવક, એવરૂપો તે અચ્છરિયમન્તો કસ્સ સન્તિકે ગહિતો’’તિ પુચ્છિ. માણવો ‘‘સચાહં ‘ચણ્ડાલસ્સ સન્તિકે’તિ વક્ખામિ, લજ્જિતબ્બકં ભવિસ્સતિ, મઞ્ચ ગરહિસ્સન્તિ, મન્તો ખો પન મે પગુણો, ઇદાનિ ન નસ્સિસ્સતિ, દિસાપામોક્ખં આચરિયં અપદિસામી’’તિ ચિન્તેત્વા મુસાવાદં કત્વા ‘‘તક્કસિલાયં દિસાપામોક્ખાચરિયસ્સ સન્તિકે ગહિતો મે’’તિ વદન્તો આચરિયં પચ્ચક્ખાસિ. તઙ્ખણઞ્ઞેવ મન્તો અન્તરધાયિ. રાજા સોમનસ્સજાતો તં આદાય નગરં પવિસિત્વા પુનદિવસે ‘‘અમ્બાનિ ખાદિસ્સામી’’તિ ઉય્યાનં ગન્ત્વા મઙ્ગલસિલાપટ્ટે નિસીદિત્વા માણવ, અમ્બાનિ આહરાતિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ અમ્બં ઉપગન્ત્વા સત્તપદમત્થકે ઠિતો ‘‘મન્તં પરિવત્તેસ્સામી’’તિ મન્તે અનુપટ્ઠહન્તે અન્તરહિતભાવં ઞત્વા લજ્જિતો અટ્ઠાસિ. રાજા ‘‘અયં પુબ્બે પરિસમજ્ઝેયેવ અમ્બાનિ આહરિત્વા અમ્હાકં દેતિ, ઘનમેઘવસ્સં વિય અમ્બવસ્સં વસ્સાપેતિ, ઇદાનિ થદ્ધો વિય ઠિતો, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તં પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Rājā ambaphalāni khāditvā tassa bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘māṇavaka, evarūpo te acchariyamanto kassa santike gahito’’ti pucchi. Māṇavo ‘‘sacāhaṃ ‘caṇḍālassa santike’ti vakkhāmi, lajjitabbakaṃ bhavissati, mañca garahissanti, manto kho pana me paguṇo, idāni na nassissati, disāpāmokkhaṃ ācariyaṃ apadisāmī’’ti cintetvā musāvādaṃ katvā ‘‘takkasilāyaṃ disāpāmokkhācariyassa santike gahito me’’ti vadanto ācariyaṃ paccakkhāsi. Taṅkhaṇaññeva manto antaradhāyi. Rājā somanassajāto taṃ ādāya nagaraṃ pavisitvā punadivase ‘‘ambāni khādissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā maṅgalasilāpaṭṭe nisīditvā māṇava, ambāni āharāti āha. So ‘‘sādhū’’ti ambaṃ upagantvā sattapadamatthake ṭhito ‘‘mantaṃ parivattessāmī’’ti mante anupaṭṭhahante antarahitabhāvaṃ ñatvā lajjito aṭṭhāsi. Rājā ‘‘ayaṃ pubbe parisamajjheyeva ambāni āharitvā amhākaṃ deti, ghanameghavassaṃ viya ambavassaṃ vassāpeti, idāni thaddho viya ṭhito, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti cintetvā taṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૧.
1.
‘‘અહાસિ મે અમ્બફલાનિ પુબ્બે, અણૂનિ થૂલાનિ ચ બ્રહ્મચારિ;
‘‘Ahāsi me ambaphalāni pubbe, aṇūni thūlāni ca brahmacāri;
તેહેવ મન્તેહિ ન દાનિ તુય્હં, દુમપ્ફલા પાતુભવન્તિ બ્રહ્મે’’તિ.
Teheva mantehi na dāni tuyhaṃ, dumapphalā pātubhavanti brahme’’ti.
તત્થ અહાસીતિ આહરિ. દુમપ્ફલાતિ રુક્ખફલાનિ.
Tattha ahāsīti āhari. Dumapphalāti rukkhaphalāni.
તં સુત્વા માણવો ‘‘સચે ‘અજ્જ અમ્બફલં ન ગણ્હામી’તિ વક્ખામિ, રાજા મે કુજ્ઝિસ્સતિ, મુસાવાદેન નં વઞ્ચેસ્સામી’’તિ દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā māṇavo ‘‘sace ‘ajja ambaphalaṃ na gaṇhāmī’ti vakkhāmi, rājā me kujjhissati, musāvādena naṃ vañcessāmī’’ti dutiyaṃ gāthamāha –
૨.
2.
‘‘નક્ખત્તયોગં પટિમાનયામિ, ખણં મુહુત્તઞ્ચ મન્તે ન પસ્સં;
‘‘Nakkhattayogaṃ paṭimānayāmi, khaṇaṃ muhuttañca mante na passaṃ;
નક્ખત્તયોગઞ્ચ ખણઞ્ચ લદ્ધા, અદ્ધા હરિસ્સમ્બફલં પહૂત’’ન્તિ.
Nakkhattayogañca khaṇañca laddhā, addhā harissambaphalaṃ pahūta’’nti.
તત્થ અદ્ધાહરિસ્સમ્બફલન્તિ અદ્ધા અમ્બફલં આહરિસ્સામિ.
Tattha addhāharissambaphalanti addhā ambaphalaṃ āharissāmi.
રાજા ‘‘અયં અઞ્ઞદા નક્ખત્તયોગં ન વદતિ, કિં નુ ખો એત’’ન્તિ પુચ્છન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Rājā ‘‘ayaṃ aññadā nakkhattayogaṃ na vadati, kiṃ nu kho eta’’nti pucchanto dve gāthā abhāsi –
૩.
3.
‘‘નક્ખત્તયોગં ન પુરે અભાણિ, ખણં મુહુત્તં ન પુરે અસંસિ;
‘‘Nakkhattayogaṃ na pure abhāṇi, khaṇaṃ muhuttaṃ na pure asaṃsi;
સયં હરી અમ્બફલં પહૂતં, વણ્ણેન ગન્ધેન રસેનુપેતં.
Sayaṃ harī ambaphalaṃ pahūtaṃ, vaṇṇena gandhena rasenupetaṃ.
૪.
4.
‘‘મન્તાભિજપ્પેન પુરે હિ તુય્હં, દુમપ્ફલા પાતુભવન્તિ બ્રહ્મે;
‘‘Mantābhijappena pure hi tuyhaṃ, dumapphalā pātubhavanti brahme;
સ્વાજ્જ ન પારેસિ જપ્પમ્પિ મન્તં, અયં સો કો નામ તવજ્જ ધમ્મો’’તિ.
Svājja na pāresi jappampi mantaṃ, ayaṃ so ko nāma tavajja dhammo’’ti.
તત્થ ન પારેસીતિ ન સક્કોસિ. જપ્પમ્પીતિ જપ્પન્તોપિ પરિવત્તેન્તોપિ. અયં સોતિ અયમેવ સો તવ સભાવો અજ્જ કો નામ જાતોતિ.
Tattha na pāresīti na sakkosi. Jappampīti jappantopi parivattentopi. Ayaṃ soti ayameva so tava sabhāvo ajja ko nāma jātoti.
તં સુત્વા માણવો ‘‘ન સક્કા રાજાનં મુસાવાદેન વઞ્ચેતું, સચેપિ મે સભાવે કથિતે આણં કરેય્ય, કરોતુ, સભાવમેવ કથેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા દ્વે ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā māṇavo ‘‘na sakkā rājānaṃ musāvādena vañcetuṃ, sacepi me sabhāve kathite āṇaṃ kareyya, karotu, sabhāvameva kathessāmī’’ti cintetvā dve gāthā abhāsi –
૫.
5.
‘‘ચણ્ડાલપુત્તો મમ સમ્પદાસિ, ધમ્મેન મન્તે પકતિઞ્ચ સંસિ;
‘‘Caṇḍālaputto mama sampadāsi, dhammena mante pakatiñca saṃsi;
મા ચસ્સુ મે પુચ્છિતો નામગોત્તં, ગુય્હિત્થો અત્થં વિજહેય્ય મન્તો.
Mā cassu me pucchito nāmagottaṃ, guyhittho atthaṃ vijaheyya manto.
૬.
6.
‘‘સોહં જનિન્દેન જનમ્હિ પુટ્ઠો, મક્ખાભિભૂતો અલિકં અભાણિં;
‘‘Sohaṃ janindena janamhi puṭṭho, makkhābhibhūto alikaṃ abhāṇiṃ;
‘મન્તા ઇમે બ્રાહ્મણસ્સા’તિ મિચ્છા, પહીનમન્તો કપણો રુદામી’’તિ.
‘Mantā ime brāhmaṇassā’ti micchā, pahīnamanto kapaṇo rudāmī’’ti.
તત્થ ધમ્મેનાતિ સમેન કારણેન અપ્પટિચ્છાદેત્વાવ અદાસિ. પકતિઞ્ચ સંસીતિ ‘‘મા મે પુચ્છિતો નામગોત્તં ગુય્હિત્થો, સચે ગૂહસિ , મન્તા તે નસ્સિસ્સન્તી’’તિ તેસં નસ્સનપકતિઞ્ચ મય્હં સંસિ. બ્રાહ્મણસ્સાતિ મિચ્છાતિ ‘‘બ્રાહ્મણસ્સ સન્તિકે મયા ઇમે મન્તા ગહિતા’’તિ મિચ્છાય અભણિં, તેન મે તે મન્તા નટ્ઠા, સ્વાહં પહીનમન્તો ઇદાનિ કપણો રુદામીતિ.
Tattha dhammenāti samena kāraṇena appaṭicchādetvāva adāsi. Pakatiñca saṃsīti ‘‘mā me pucchito nāmagottaṃ guyhittho, sace gūhasi , mantā te nassissantī’’ti tesaṃ nassanapakatiñca mayhaṃ saṃsi. Brāhmaṇassāti micchāti ‘‘brāhmaṇassa santike mayā ime mantā gahitā’’ti micchāya abhaṇiṃ, tena me te mantā naṭṭhā, svāhaṃ pahīnamanto idāni kapaṇo rudāmīti.
તં સુત્વા રાજા ‘‘અયં પાપધમ્મો એવરૂપં રતનમન્તં ન ઓલોકેસિ, એવરૂપસ્મિઞ્હિ ઉત્તમરતનમન્તે લદ્ધે જાતિ કિં કરિસ્સતી’’તિ કુજ્ઝિત્વા તસ્સ ગરહન્તો –
Taṃ sutvā rājā ‘‘ayaṃ pāpadhammo evarūpaṃ ratanamantaṃ na olokesi, evarūpasmiñhi uttamaratanamante laddhe jāti kiṃ karissatī’’ti kujjhitvā tassa garahanto –
૭.
7.
‘‘એરણ્ડા પુચિમન્દા વા, અથ વા પાલિભદ્દકા;
‘‘Eraṇḍā pucimandā vā, atha vā pālibhaddakā;
મધું મધુત્થિકો વિન્દે, સો હિ તસ્સ દુમુત્તમો.
Madhuṃ madhutthiko vinde, so hi tassa dumuttamo.
૮.
8.
‘‘ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા, સુદ્દા ચણ્ડાલપુક્કુસા;
‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;
યમ્હા ધમ્મં વિજાનેય્ય, સો હિ તસ્સ નરુત્તમો.
Yamhā dhammaṃ vijāneyya, so hi tassa naruttamo.
૯.
9.
‘‘ઇમસ્સ દણ્ડઞ્ચ વધઞ્ચ દત્વા, ગલે ગહેત્વા ખલયાથ જમ્મં;
‘‘Imassa daṇḍañca vadhañca datvā, gale gahetvā khalayātha jammaṃ;
યો ઉત્તમત્થં કસિરેન લદ્ધં, માનાતિમાનેન વિનાસયિત્થા’’તિ. –
Yo uttamatthaṃ kasirena laddhaṃ, mānātimānena vināsayitthā’’ti. –
ઇમા ગાથા આહ.
Imā gāthā āha.
તત્થ મધુત્થિકોતિ મધુઅત્થિકો પુરિસો અરઞ્ઞે મધું ઓલોકેન્તો એતેસં રુક્ખાનં યતો મધું લભતિ, સોવ દુમો તસ્સ દુમુત્તમો નામ. તથેવ ખત્તિયાદીસુ યમ્હા પુરિસા ધમ્મં કારણં યુત્તં અત્થં વિજાનેય્ય, સોવ તસ્સ ઉત્તમો નરો નામ. ઇમસ્સ દણ્ડઞ્ચાતિ ઇમસ્સ પાપધમ્મસ્સ સબ્બસ્સહરણદણ્ડઞ્ચ વેળુપેસિકાદીહિ પિટ્ઠિચમ્મં ઉપ્પાટેત્વા વધઞ્ચ દત્વા ઇમં જમ્મં ગલે ગહેત્વા ખલયાથ, ખલિકારત્તં પાપેત્વા નિદ્ધમથ નિક્કડ્ઢથ, કિં ઇમિના ઇધ વસન્તેનાતિ.
Tattha madhutthikoti madhuatthiko puriso araññe madhuṃ olokento etesaṃ rukkhānaṃ yato madhuṃ labhati, sova dumo tassa dumuttamo nāma. Tatheva khattiyādīsu yamhā purisā dhammaṃ kāraṇaṃ yuttaṃ atthaṃ vijāneyya, sova tassa uttamo naro nāma. Imassa daṇḍañcāti imassa pāpadhammassa sabbassaharaṇadaṇḍañca veḷupesikādīhi piṭṭhicammaṃ uppāṭetvā vadhañca datvā imaṃ jammaṃ gale gahetvā khalayātha, khalikārattaṃ pāpetvā niddhamatha nikkaḍḍhatha, kiṃ iminā idha vasantenāti.
રાજપુરિસા તથા કત્વા ‘‘તવાચરિયસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા તં આરાધેત્વાવ સચે પુન મન્તે લભિસ્સસિ, ઇધ આગચ્છેય્યાસિ, નો ચે, ઇમં દિસં મા ઓલોકેય્યાસી’’તિ તં નિબ્બિસયમકંસુ. સો અનાથો હુત્વા ‘‘ઠપેત્વા આચરિયં ન મે અઞ્ઞં પટિસરણં અત્થિ, તસ્સેવ સન્તિકં ગન્ત્વા તં આરાધેત્વા પુન મન્તં યાચિસ્સામી’’તિ રોદન્તો તં ગામં અગમાસિ. અથ નં આગચ્છન્તં દિસ્વા મહાસત્તો ભરિયં આમન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, પસ્સ તં પાપધમ્મં પરિહીનમન્તં પુન આગચ્છન્ત’’ન્તિ આહ. સો મહાસત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો ‘‘કિંકારણા આગતોસી’’તિ પુટ્ઠો ‘‘આચરિય, મુસાવાદં કત્વા આચરિયં પચ્ચક્ખિત્વા મહાવિનાસં પત્તોમ્હી’’તિ વત્વા અચ્ચયં દસ્સેત્વા પુન મન્તે યાચન્તો –
Rājapurisā tathā katvā ‘‘tavācariyassa santikaṃ gantvā taṃ ārādhetvāva sace puna mante labhissasi, idha āgaccheyyāsi, no ce, imaṃ disaṃ mā olokeyyāsī’’ti taṃ nibbisayamakaṃsu. So anātho hutvā ‘‘ṭhapetvā ācariyaṃ na me aññaṃ paṭisaraṇaṃ atthi, tasseva santikaṃ gantvā taṃ ārādhetvā puna mantaṃ yācissāmī’’ti rodanto taṃ gāmaṃ agamāsi. Atha naṃ āgacchantaṃ disvā mahāsatto bhariyaṃ āmantetvā ‘‘bhadde, passa taṃ pāpadhammaṃ parihīnamantaṃ puna āgacchanta’’nti āha. So mahāsattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisinno ‘‘kiṃkāraṇā āgatosī’’ti puṭṭho ‘‘ācariya, musāvādaṃ katvā ācariyaṃ paccakkhitvā mahāvināsaṃ pattomhī’’ti vatvā accayaṃ dassetvā puna mante yācanto –
૧૦.
10.
‘‘યથા સમં મઞ્ઞમાનો પતેય્ય, સોબ્ભં ગુહં નરકં પૂતિપાદં;
‘‘Yathā samaṃ maññamāno pateyya, sobbhaṃ guhaṃ narakaṃ pūtipādaṃ;
રજ્જૂતિ વા અક્કમે કણ્હસપ્પં, અન્ધો યથા જોતિમધિટ્ઠહેય્ય;
Rajjūti vā akkame kaṇhasappaṃ, andho yathā jotimadhiṭṭhaheyya;
એવમ્પિ મં તં ખલિતં સપઞ્ઞ, પહીનમન્તસ્સ પુનપ્પદાહી’’તિ. – ગાથમાહ;
Evampi maṃ taṃ khalitaṃ sapañña, pahīnamantassa punappadāhī’’ti. – gāthamāha;
તત્થ યથા સમન્તિ યથા પુરિસો ઇદં સમં ઠાનન્તિ મઞ્ઞમાનો સોબ્ભં વા ગુહં વા ભૂમિયા ફલિતટ્ઠાનસઙ્ખાતં નરકં વા પૂતિપાદં વા પતેય્ય. પૂતિપાદોતિ હિમવન્તપદેસે મહારુક્ખે સુસ્સિત્વા મતે તસ્સ મૂલેસુ પૂતિકેસુ જાતેસુ તસ્મિં ઠાને મહાઆવાટો હોતિ, તસ્સ નામં. જોતિમધિટ્ઠહેય્યાતિ અગ્ગિં અક્કમેય્ય. એવમ્પીતિ એવં અહમ્પિ પઞ્ઞાચક્ખુનો અભાવા અન્ધો તુમ્હાકં વિસેસં અજાનન્તો તુમ્હેસુ ખલિતો, તં મં ખલિતં વિદિત્વા સપઞ્ઞ ઞાણસમ્પન્ન પહીનમન્તસ્સ મમ પુનપિ દેથાતિ.
Tattha yathā samanti yathā puriso idaṃ samaṃ ṭhānanti maññamāno sobbhaṃ vā guhaṃ vā bhūmiyā phalitaṭṭhānasaṅkhātaṃ narakaṃ vā pūtipādaṃ vā pateyya. Pūtipādoti himavantapadese mahārukkhe sussitvā mate tassa mūlesu pūtikesu jātesu tasmiṃ ṭhāne mahāāvāṭo hoti, tassa nāmaṃ. Jotimadhiṭṭhaheyyāti aggiṃ akkameyya. Evampīti evaṃ ahampi paññācakkhuno abhāvā andho tumhākaṃ visesaṃ ajānanto tumhesu khalito, taṃ maṃ khalitaṃ viditvā sapañña ñāṇasampanna pahīnamantassa mama punapi dethāti.
અથ નં આચરિયો ‘‘તાત, કિં કથેસિ, અન્ધો હિ સઞ્ઞાય દિન્નાય સોબ્ભાદીનિ પરિહરતિ, મયા પઠમમેવ તવ કથિતં, ઇદાનિ કિમત્થં મમ સન્તિકં આગતોસી’’તિ વત્વા –
Atha naṃ ācariyo ‘‘tāta, kiṃ kathesi, andho hi saññāya dinnāya sobbhādīni pariharati, mayā paṭhamameva tava kathitaṃ, idāni kimatthaṃ mama santikaṃ āgatosī’’ti vatvā –
૧૧.
11.
‘‘ધમ્મેન મન્તં તવ સમ્પદાસિં, તુવમ્પિ ધમ્મેન પટિગ્ગહેસિ;
‘‘Dhammena mantaṃ tava sampadāsiṃ, tuvampi dhammena paṭiggahesi;
પકતિમ્પિ તે અત્તમનો અસંસિં, ધમ્મે ઠિતં તં ન જહેય્ય મન્તો.
Pakatimpi te attamano asaṃsiṃ, dhamme ṭhitaṃ taṃ na jaheyya manto.
૧૨.
12.
‘‘યો બાલ-મન્તં કસિરેન લદ્ધં, યં દુલ્લભં અજ્જ મનુસ્સલોકે;
‘‘Yo bāla-mantaṃ kasirena laddhaṃ, yaṃ dullabhaṃ ajja manussaloke;
કિઞ્ચાપિ લદ્ધા જીવિતું અપ્પપઞ્ઞો, વિનાસયી અલિકં ભાસમાનો.
Kiñcāpi laddhā jīvituṃ appapañño, vināsayī alikaṃ bhāsamāno.
૧૩.
13.
‘‘બાલસ્સ મૂળ્હસ્સ અકતઞ્ઞુનો ચ, મુસા ભણન્તસ્સ અસઞ્ઞતસ્સ;
‘‘Bālassa mūḷhassa akataññuno ca, musā bhaṇantassa asaññatassa;
મન્તે મયં તાદિસકે ન દેમ, કુતો મન્તા ગચ્છ ન મય્હં રુચ્ચસી’’તિ. –
Mante mayaṃ tādisake na dema, kuto mantā gaccha na mayhaṃ ruccasī’’ti. –
ઇમા ગાથા આહ.
Imā gāthā āha.
તત્થ ધમ્મેનાતિ અહમ્પિ તવ આચરિયભાગં હિરઞ્ઞં વા સુવણ્ણં વા અગ્ગહેત્વા ધમ્મેનેવ મન્તં સમ્પદાસિં, ત્વમ્પિ કિઞ્ચિ અદત્વા ધમ્મેન સમેનેવ પટિગ્ગહેસિ. ધમ્મે ઠિતન્તિ આચરિયપૂજકધમ્મે ઠિતં. તાદિસકેતિ તથારૂપે અકાલફલગણ્હાપકે મન્તે ન દેમ, ગચ્છ ન મે રુચ્ચસીતિ.
Tattha dhammenāti ahampi tava ācariyabhāgaṃ hiraññaṃ vā suvaṇṇaṃ vā aggahetvā dhammeneva mantaṃ sampadāsiṃ, tvampi kiñci adatvā dhammena sameneva paṭiggahesi. Dhamme ṭhitanti ācariyapūjakadhamme ṭhitaṃ. Tādisaketi tathārūpe akālaphalagaṇhāpake mante na dema, gaccha na me ruccasīti.
સો એવં આચરિયેન ઉય્યોજિતો ‘‘કિં મય્હં જીવિતેના’’તિ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા અનાથમરણં મરિ.
So evaṃ ācariyena uyyojito ‘‘kiṃ mayhaṃ jīvitenā’’ti araññaṃ pavisitvā anāthamaraṇaṃ mari.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો આચરિયં પચ્ચક્ખાય મહાવિનાસં પત્તો’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા અકતઞ્ઞૂ માણવો દેવદત્તો અહોસિ, રાજા આનન્દો, ચણ્ડાલપુત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto ācariyaṃ paccakkhāya mahāvināsaṃ patto’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā akataññū māṇavo devadatto ahosi, rājā ānando, caṇḍālaputto pana ahameva ahosi’’nti.
અમ્બજાતકવણ્ણના પઠમા.
Ambajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૭૪. અમ્બજાતકં • 474. Ambajātakaṃ