Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi |
૧૩. વીસતિનિપાતો
13. Vīsatinipāto
૧. અમ્બપાલીથેરીગાથા
1. Ambapālītherīgāthā
૨૫૨.
252.
‘‘કાળકા ભમરવણ્ણસાદિસા, વેલ્લિતગ્ગા મમ મુદ્ધજા અહું;
‘‘Kāḷakā bhamaravaṇṇasādisā, vellitaggā mama muddhajā ahuṃ;
તે જરાય સાણવાકસાદિસા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāya sāṇavākasādisā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૩.
253.
‘‘વાસિતોવ સુરભી કરણ્ડકો, પુપ્ફપૂર મમ ઉત્તમઙ્ગજો 1.
‘‘Vāsitova surabhī karaṇḍako, pupphapūra mama uttamaṅgajo 2.
તં જરાયથ સલોમગન્ધિકં, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Taṃ jarāyatha salomagandhikaṃ, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૪.
254.
‘‘કાનનંવ સહિતં સુરોપિતં, કોચ્છસૂચિવિચિતગ્ગસોભિતં;
‘‘Kānanaṃva sahitaṃ suropitaṃ, kocchasūcivicitaggasobhitaṃ;
તં જરાય વિરલં તહિં તહિં, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Taṃ jarāya viralaṃ tahiṃ tahiṃ, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૫.
255.
‘‘કણ્હખન્ધકસુવણ્ણમણ્ડિતં, સોભતે સુવેણીહિલઙ્કતં;
‘‘Kaṇhakhandhakasuvaṇṇamaṇḍitaṃ, sobhate suveṇīhilaṅkataṃ;
તં જરાય ખલિતં સિરં કતં, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Taṃ jarāya khalitaṃ siraṃ kataṃ, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૬.
256.
‘‘ચિત્તકારસુકતાવ લેખિકા, સોભરે સુ ભમુકા પુરે મમ;
‘‘Cittakārasukatāva lekhikā, sobhare su bhamukā pure mama;
તા જરાય વલિભિપ્પલમ્બિતા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Tā jarāya valibhippalambitā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૭.
257.
‘‘ભસ્સરા સુરુચિરા યથા મણી, નેત્તહેસુમભિનીલમાયતા;
‘‘Bhassarā surucirā yathā maṇī, nettahesumabhinīlamāyatā;
તે જરાયભિહતા ન સોભરે, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāyabhihatā na sobhare, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૮.
258.
‘‘સણ્હતુઙ્ગસદિસી ચ નાસિકા, સોભતે સુ અભિયોબ્બનં પતિ;
‘‘Saṇhatuṅgasadisī ca nāsikā, sobhate su abhiyobbanaṃ pati;
સા જરાય ઉપકૂલિતા વિય, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Sā jarāya upakūlitā viya, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૫૯.
259.
‘‘કઙ્કણં વ સુકતં સુનિટ્ઠિતં, સોભરે સુ મમ કણ્ણપાળિયો;
‘‘Kaṅkaṇaṃ va sukataṃ suniṭṭhitaṃ, sobhare su mama kaṇṇapāḷiyo;
તા જરાય વલિભિપ્પલમ્બિતા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Tā jarāya valibhippalambitā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૦.
260.
‘‘પત્તલીમકુલવણ્ણસાદિસા, સોભરે સુ દન્તા પુરે મમ;
‘‘Pattalīmakulavaṇṇasādisā, sobhare su dantā pure mama;
તે જરાય ખણ્ડિતા ચાસિતા 3, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāya khaṇḍitā cāsitā 4, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૧.
261.
‘‘કાનનમ્હિ વનસણ્ડચારિની, કોકિલાવ મધુરં નિકૂજિહં;
‘‘Kānanamhi vanasaṇḍacārinī, kokilāva madhuraṃ nikūjihaṃ;
તં જરાય ખલિતં તહિં તહિં, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Taṃ jarāya khalitaṃ tahiṃ tahiṃ, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૨.
262.
‘‘સણ્હકમ્બુરિવ સુપ્પમજ્જિતા, સોભતે સુ ગીવા પુરે મમ;
‘‘Saṇhakamburiva suppamajjitā, sobhate su gīvā pure mama;
સા જરાય ભગ્ગા 5 વિનામિતા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Sā jarāya bhaggā 6 vināmitā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૩.
263.
‘‘વટ્ટપલિઘસદિસોપમા ઉભો, સોભરે સુ બાહા પુરે મમ;
‘‘Vaṭṭapalighasadisopamā ubho, sobhare su bāhā pure mama;
તા જરાય યથ પાટલિબ્બલિતા 7, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Tā jarāya yatha pāṭalibbalitā 8, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૪.
264.
‘‘સણ્હમુદ્દિકસુવણ્ણમણ્ડિતા, સોભરે સુ હત્થા પુરે મમ;
‘‘Saṇhamuddikasuvaṇṇamaṇḍitā, sobhare su hatthā pure mama;
તે જરાય યથા મૂલમૂલિકા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāya yathā mūlamūlikā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૫.
265.
‘‘પીનવટ્ટસહિતુગ્ગતા ઉભો, સોભરે 9 સુ થનકા પુરે મમ;
‘‘Pīnavaṭṭasahituggatā ubho, sobhare 10 su thanakā pure mama;
થેવિકીવ લમ્બન્તિ નોદકા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Thevikīva lambanti nodakā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૬.
266.
‘‘કઞ્ચનસ્સફલકંવ સમ્મટ્ઠં, સોભતે સુ કાયો પુરે મમ;
‘‘Kañcanassaphalakaṃva sammaṭṭhaṃ, sobhate su kāyo pure mama;
સો વલીહિ સુખુમાહિ ઓતતો, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
So valīhi sukhumāhi otato, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૭.
267.
‘‘નાગભોગસદિસોપમા ઉભો, સોભરે સુ ઊરૂ પુરે મમ;
‘‘Nāgabhogasadisopamā ubho, sobhare su ūrū pure mama;
તે જરાય યથા વેળુનાળિયો, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāya yathā veḷunāḷiyo, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૮.
268.
‘‘સણ્હનૂપુરસુવણ્ણમણ્ડિતા , સોભરે સુ જઙ્ઘા પુરે મમ;
‘‘Saṇhanūpurasuvaṇṇamaṇḍitā , sobhare su jaṅghā pure mama;
તા જરાય તિલદણ્ડકારિવ, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Tā jarāya tiladaṇḍakāriva, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૬૯.
269.
‘‘તૂલપુણ્ણસદિસોપમા ઉભો, સોભરે સુ પાદા પુરે મમ;
‘‘Tūlapuṇṇasadisopamā ubho, sobhare su pādā pure mama;
તે જરાય ફુટિતા વલીમતા, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા.
Te jarāya phuṭitā valīmatā, saccavādivacanaṃ anaññathā.
૨૭૦.
270.
‘‘એદિસો અહુ અયં સમુસ્સયો, જજ્જરો બહુદુક્ખાનમાલયો;
‘‘Ediso ahu ayaṃ samussayo, jajjaro bahudukkhānamālayo;
સોપલેપપતિતો જરાઘરો, સચ્ચવાદિવચનં અનઞ્ઞથા’’.
Sopalepapatito jarāgharo, saccavādivacanaṃ anaññathā’’.
… અમ્બપાલી થેરી….
… Ambapālī therī….
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૧. અમ્બપાલીથેરીગાથાવણ્ણના • 1. Ambapālītherīgāthāvaṇṇanā