Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā

    ૪. મહાવગ્ગો

    4. Mahāvaggo

    ૧. અમ્બસક્કરપેતવત્થુવણ્ણના

    1. Ambasakkarapetavatthuvaṇṇanā

    વેસાલી નામ નગરત્થિ વજ્જીનન્તિ ઇદં અમ્બસક્કરપેતવત્થુ. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવતિ જેતવને વિહરન્તે અમ્બસક્કરો નામ લિચ્છવિરાજા મિચ્છાદિટ્ઠિકો નત્થિકવાદો વેસાલિયં રજ્જં કારેસિ. તેન ચ સમયેન વેસાલિનગરે અઞ્ઞતરસ્સ વાણિજસ્સ આપણસમીપે ચિક્ખલ્લં હોતિ, તત્થ બહૂ જના ઉપ્પતિત્વા અતિક્કમન્તા કિલમન્તિ, કેચિ કદ્દમેન લિમ્પન્તિ. તં દિસ્વા સો વાણિજો ‘‘મા ઇમે મનુસ્સા કલલં અક્કમિંસૂ’’તિ અપગતદુગ્ગન્ધં સઙ્ખવણ્ણપટિભાગં ગોસીસટ્ઠિં આહરાપેત્વા નિક્ખિપાપેસિ. પકતિયા ચ સીલવા અહોસિ અક્કોધનો સણ્હવાચો, પરેસઞ્ચ યથાભૂતં ગુણં કિત્તેતિ.

    Vesālīnāma nagaratthi vajjīnanti idaṃ ambasakkarapetavatthu. Tassa kā uppatti? Bhagavati jetavane viharante ambasakkaro nāma licchavirājā micchādiṭṭhiko natthikavādo vesāliyaṃ rajjaṃ kāresi. Tena ca samayena vesālinagare aññatarassa vāṇijassa āpaṇasamīpe cikkhallaṃ hoti, tattha bahū janā uppatitvā atikkamantā kilamanti, keci kaddamena limpanti. Taṃ disvā so vāṇijo ‘‘mā ime manussā kalalaṃ akkamiṃsū’’ti apagataduggandhaṃ saṅkhavaṇṇapaṭibhāgaṃ gosīsaṭṭhiṃ āharāpetvā nikkhipāpesi. Pakatiyā ca sīlavā ahosi akkodhano saṇhavāco, paresañca yathābhūtaṃ guṇaṃ kitteti.

    સો એકસ્મિં દિવસે અત્તનો સહાયસ્સ ન્હાયન્તસ્સ પમાદેન અનોલોકેન્તસ્સ નિવાસનવત્થં કીળાધિપ્પાયેન અપનિધાય તં દુક્ખાપેત્વા અદાસિ. ભાગિનેય્યો પનસ્સ ચોરિકાય પરગેહતો ભણ્ડં આહરિત્વા તસ્સેવ આપણે નિક્ખિપિ. ભણ્ડસામિકા વીમંસન્તા ભણ્ડેન સદ્ધિં તસ્સ ભાગિનેય્યં તઞ્ચ રઞ્ઞો દસ્સેસું. રાજા ‘‘ઇમસ્સ સીસં છિન્દથ, ભાગિનેય્યં પનસ્સ સૂલે આરોપેથા’’તિ આણાપેસિ. રાજપુરિસા તથા અકંસુ. સો કાલં કત્વા ભુમ્મદેવેસુ ઉપ્પજ્જિ. સો ગોસીસેન સેતુનો કતત્તા સેતવણ્ણં દિબ્બં મનોજવં અસ્સાજાનીયં પટિલભિ, ગુણવન્તાનં વણ્ણકથનેન તસ્સ ગત્તતો દિબ્બગન્ધો વાયતિ, સાટકસ્સ પન અપનિહિતત્તા નગ્ગો અહોસિ. સો અત્તના પુબ્બે કતકમ્મં ઓલોકેન્તો તદનુસારેન અત્તનો ભાગિનેય્યં સૂલે આરોપિતં દિસ્વા કરુણાય ચોદિયમાનો મનોજવં અસ્સં અભિરુહિત્વા અડ્ઢરત્તિસમયે તસ્સ સૂલા રોપિતટ્ઠાનં ગન્ત્વા અવિદૂરે ઠિતો ‘‘જીવ, ભો, જીવિતમેવ સેય્યો’’તિ દિવસે દિવસે વદતિ.

    So ekasmiṃ divase attano sahāyassa nhāyantassa pamādena anolokentassa nivāsanavatthaṃ kīḷādhippāyena apanidhāya taṃ dukkhāpetvā adāsi. Bhāgineyyo panassa corikāya paragehato bhaṇḍaṃ āharitvā tasseva āpaṇe nikkhipi. Bhaṇḍasāmikā vīmaṃsantā bhaṇḍena saddhiṃ tassa bhāgineyyaṃ tañca rañño dassesuṃ. Rājā ‘‘imassa sīsaṃ chindatha, bhāgineyyaṃ panassa sūle āropethā’’ti āṇāpesi. Rājapurisā tathā akaṃsu. So kālaṃ katvā bhummadevesu uppajji. So gosīsena setuno katattā setavaṇṇaṃ dibbaṃ manojavaṃ assājānīyaṃ paṭilabhi, guṇavantānaṃ vaṇṇakathanena tassa gattato dibbagandho vāyati, sāṭakassa pana apanihitattā naggo ahosi. So attanā pubbe katakammaṃ olokento tadanusārena attano bhāgineyyaṃ sūle āropitaṃ disvā karuṇāya codiyamāno manojavaṃ assaṃ abhiruhitvā aḍḍharattisamaye tassa sūlā ropitaṭṭhānaṃ gantvā avidūre ṭhito ‘‘jīva, bho, jīvitameva seyyo’’ti divase divase vadati.

    તેન ચ સમયેન અમ્બસક્કરો રાજા હત્થિક્ખન્ધવરગતો નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો અઞ્ઞતરસ્મિં ગેહે વાતપાનં વિવરિત્વા રાજવિભૂતિં પસ્સન્તિં એકં ઇત્થિં દિસ્વા પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા પચ્છાસને નિસિન્નસ્સ પુરિસસ્સ ‘‘ઇમં ઘરં ઇમઞ્ચ ઇત્થિં ઉપધારેહી’’તિ સઞ્ઞં દત્વા અનુક્કમેન અત્તનો રાજગેહં પવિટ્ઠો તં પુરિસં પેસેસિ – ‘‘ગચ્છ, ભણે, તસ્સા ઇત્થિયા સસામિકભાવં વા અસામિકભાવં વા જાનાહી’’તિ. સો ગન્ત્વા તસ્સા સસામિકભાવં ઞત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા તસ્સા ઇત્થિયા પરિગ્ગહણૂપાયં ચિન્તેન્તો તસ્સા સામિકં પક્કોસાપેત્વા ‘‘એહિ, ભણે, મં ઉપટ્ઠાહી’’તિ આહ. સો અનિચ્છન્તોપિ ‘‘રાજા અત્તનો વચનં અકરોન્તે મયિ રાજદણ્ડં કરેય્યા’’તિ ભયેન રાજુપટ્ઠાનં સમ્પટિચ્છિત્વા દિવસે દિવસે રાજુપટ્ઠાનં ગચ્છતિ. રાજાપિ તસ્સ ભત્તવેતનં દાપેત્વા કતિપયદિવસાતિક્કમેન પાતોવ ઉપટ્ઠાનં આગતં એવમાહ – ‘‘ગચ્છ, ભણે, અમુમ્હિ ઠાને એકા પોક્ખરણી અત્થિ, તતો અરુણવણ્ણમત્તિકં રત્તુપ્પલાનિ ચ આનેહિ, સચે અજ્જેવ નાગચ્છેય્યાસિ, જીવિતં તે નત્થી’’તિ. તસ્મિઞ્ચ ગતે દ્વારપાલં આહ – ‘‘અજ્જ અનત્થઙ્ગતે એવ સૂરિયે સબ્બદ્વારાનિ થકેતબ્બાની’’તિ.

    Tena ca samayena ambasakkaro rājā hatthikkhandhavaragato nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto aññatarasmiṃ gehe vātapānaṃ vivaritvā rājavibhūtiṃ passantiṃ ekaṃ itthiṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā pacchāsane nisinnassa purisassa ‘‘imaṃ gharaṃ imañca itthiṃ upadhārehī’’ti saññaṃ datvā anukkamena attano rājagehaṃ paviṭṭho taṃ purisaṃ pesesi – ‘‘gaccha, bhaṇe, tassā itthiyā sasāmikabhāvaṃ vā asāmikabhāvaṃ vā jānāhī’’ti. So gantvā tassā sasāmikabhāvaṃ ñatvā rañño ārocesi. Rājā tassā itthiyā pariggahaṇūpāyaṃ cintento tassā sāmikaṃ pakkosāpetvā ‘‘ehi, bhaṇe, maṃ upaṭṭhāhī’’ti āha. So anicchantopi ‘‘rājā attano vacanaṃ akaronte mayi rājadaṇḍaṃ kareyyā’’ti bhayena rājupaṭṭhānaṃ sampaṭicchitvā divase divase rājupaṭṭhānaṃ gacchati. Rājāpi tassa bhattavetanaṃ dāpetvā katipayadivasātikkamena pātova upaṭṭhānaṃ āgataṃ evamāha – ‘‘gaccha, bhaṇe, amumhi ṭhāne ekā pokkharaṇī atthi, tato aruṇavaṇṇamattikaṃ rattuppalāni ca ānehi, sace ajjeva nāgaccheyyāsi, jīvitaṃ te natthī’’ti. Tasmiñca gate dvārapālaṃ āha – ‘‘ajja anatthaṅgate eva sūriye sabbadvārāni thaketabbānī’’ti.

    સા ચ પોક્ખરણી વેસાલિયા તિયોજનમત્થકે હોતિ, તથાપિ સો પુરિસો મરણભયતજ્જિતો વાતવેગેન પુબ્બણ્હેયેવ તં પોક્ખરણિં સમ્પાપુણિ. ‘‘સા ચ પોક્ખરણી અમનુસ્સપરિગ્ગહિતા’’તિ પગેવ સુતત્તા ભયેન સો ‘‘અત્થિ નુ ખો એત્થ કોચિ પરિસ્સયો’’તિ સમન્તતો અનુપરિયાયતિ. તં દિસ્વા પોક્ખરણિપાલકો અમનુસ્સો કરુણાયમાનરૂપો મનુસ્સરૂપેન ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિમત્થં, ભો પુરિસ, ઇધાગતોસી’’તિ આહ. સો તસ્સ તં પવત્તિં કથેસિ. સો ‘‘યદિ એવં યાવદત્થં ગણ્હાહી’’તિ અત્તનો દિબ્બરૂપં દસ્સેત્વા અન્તરધાયિ.

    Sā ca pokkharaṇī vesāliyā tiyojanamatthake hoti, tathāpi so puriso maraṇabhayatajjito vātavegena pubbaṇheyeva taṃ pokkharaṇiṃ sampāpuṇi. ‘‘Sā ca pokkharaṇī amanussapariggahitā’’ti pageva sutattā bhayena so ‘‘atthi nu kho ettha koci parissayo’’ti samantato anupariyāyati. Taṃ disvā pokkharaṇipālako amanusso karuṇāyamānarūpo manussarūpena upasaṅkamitvā ‘‘kimatthaṃ, bho purisa, idhāgatosī’’ti āha. So tassa taṃ pavattiṃ kathesi. So ‘‘yadi evaṃ yāvadatthaṃ gaṇhāhī’’ti attano dibbarūpaṃ dassetvā antaradhāyi.

    સો તત્થ અરુણવણ્ણમત્તિકં રત્તુપ્પલાનિ ચ ગહેત્વા અનત્થઙ્ગતેયેવ સૂરિયે નગરદ્વારં સમ્પાપુણિ. તં દિસ્વા દ્વારપાલો તસ્સ વિરવન્તસ્સેવ દ્વારં થકેસિ. સો થકિતે દ્વારે પવેસનં અલભન્તો દ્વારસમીપે સૂલે આરોપિતં પુરિસં દિસ્વા ‘‘એતે મયિ અનત્થઙ્ગતે એવ સૂરિયે આગતે વિરવન્તે એવં દ્વારં થકેસું. ‘અહં કાલેયેવ આગતો, મમ દાસો નત્થી’તિ તયાપિ ઞાતં હોતૂ’’તિ સક્ખિમકાસિ. તં સુત્વા સો આહ ‘‘અહં સૂલે આવુતો વજ્ઝો મરણાભિમુખો, કથં તવ સક્ખિ હોમિ. એકો પનેત્થ પેતો મહિદ્ધિકો મમ સમીપં આગમિસ્સતિ, તં સક્ખિં કરોહી’’તિ. ‘‘કથં પન સો મયા દટ્ઠબ્બો’’તિ? ઇધેવ ત્વં તિટ્ઠ, ‘‘સયમેવ દક્ખિસ્સસી’’તિ. સો તત્થ ઠિતો મજ્ઝિમયામે તં પેતં આગતં દિસ્વા સક્ખિં અકાસિ. વિભાતાય ચ રત્તિયા રઞ્ઞા ‘‘મમ આણા તયા અતિક્કન્તા, તસ્મા રાજદણ્ડં તે કરિસ્સામી’’તિ વુત્તે, દેવ, મયા તવ આણા નાતિક્કન્તા, અનત્થઙ્ગતે એવ સૂરિયે અહં ઇધાગતોતિ. તત્થ કો તે સક્ખીતિ? સો તસ્સ સૂલાવુતસ્સ પુરિસસ્સ સન્તિકે આગચ્છન્તં નગ્ગપેતં ‘‘સક્ખી’’તિ નિદ્દિસિત્વા ‘‘કથમેતં અમ્હેહિ સદ્ધાતબ્બ’’ન્તિ રઞ્ઞા વુત્તે ‘‘અજ્જ રત્તિયં તુમ્હેહિ સદ્ધાતબ્બં પુરિસં મયા સદ્ધિં પેસેથા’’તિ આહ. તં સુત્વા રાજા સયમેવ તેન સદ્ધિં તત્થ ગન્ત્વા ઠિતો પેતેન ચ તત્થાગન્ત્વા ‘‘જીવ, ભો, જીવિતમેવ સેય્યો’’તિ વુત્તે તં ‘‘સેય્યા નિસજ્જા નયિમસ્સ અત્થી’’તિઆદિના પઞ્ચહિ ગાથાહિ પટિપુચ્છિ. ઇદાનિ આદિતો પન ‘‘વેસાલિ નામ નગરત્થિ વજ્જીન’’ન્તિ ગાથા તાસં સમ્બન્ધદસ્સનત્થં સઙ્ગીતિકારેહિ ઠપિતા –

    So tattha aruṇavaṇṇamattikaṃ rattuppalāni ca gahetvā anatthaṅgateyeva sūriye nagaradvāraṃ sampāpuṇi. Taṃ disvā dvārapālo tassa viravantasseva dvāraṃ thakesi. So thakite dvāre pavesanaṃ alabhanto dvārasamīpe sūle āropitaṃ purisaṃ disvā ‘‘ete mayi anatthaṅgate eva sūriye āgate viravante evaṃ dvāraṃ thakesuṃ. ‘Ahaṃ kāleyeva āgato, mama dāso natthī’ti tayāpi ñātaṃ hotū’’ti sakkhimakāsi. Taṃ sutvā so āha ‘‘ahaṃ sūle āvuto vajjho maraṇābhimukho, kathaṃ tava sakkhi homi. Eko panettha peto mahiddhiko mama samīpaṃ āgamissati, taṃ sakkhiṃ karohī’’ti. ‘‘Kathaṃ pana so mayā daṭṭhabbo’’ti? Idheva tvaṃ tiṭṭha, ‘‘sayameva dakkhissasī’’ti. So tattha ṭhito majjhimayāme taṃ petaṃ āgataṃ disvā sakkhiṃ akāsi. Vibhātāya ca rattiyā raññā ‘‘mama āṇā tayā atikkantā, tasmā rājadaṇḍaṃ te karissāmī’’ti vutte, deva, mayā tava āṇā nātikkantā, anatthaṅgate eva sūriye ahaṃ idhāgatoti. Tattha ko te sakkhīti? So tassa sūlāvutassa purisassa santike āgacchantaṃ naggapetaṃ ‘‘sakkhī’’ti niddisitvā ‘‘kathametaṃ amhehi saddhātabba’’nti raññā vutte ‘‘ajja rattiyaṃ tumhehi saddhātabbaṃ purisaṃ mayā saddhiṃ pesethā’’ti āha. Taṃ sutvā rājā sayameva tena saddhiṃ tattha gantvā ṭhito petena ca tatthāgantvā ‘‘jīva, bho, jīvitameva seyyo’’ti vutte taṃ ‘‘seyyā nisajjā nayimassa atthī’’tiādinā pañcahi gāthāhi paṭipucchi. Idāni ādito pana ‘‘vesāli nāma nagaratthi vajjīna’’nti gāthā tāsaṃ sambandhadassanatthaṃ saṅgītikārehi ṭhapitā –

    ૫૧૭.

    517.

    ‘‘વેસાલી નામ નગરત્થિ વજ્જીનં, તત્થ અહુ લિચ્છવિ અમ્બસક્કરો;

    ‘‘Vesālī nāma nagaratthi vajjīnaṃ, tattha ahu licchavi ambasakkaro;

    દિસ્વાન પેતં નગરસ્સ બાહિરં, તત્થેવ પુચ્છિત્થ તં કારણત્થિકો.

    Disvāna petaṃ nagarassa bāhiraṃ, tattheva pucchittha taṃ kāraṇatthiko.

    ૫૧૮.

    518.

    ‘‘સેય્યા નિસજ્જા નયિમસ્સ અત્થિ, અભિક્કમો નત્થિ પટિક્કમો ચ;

    ‘‘Seyyā nisajjā nayimassa atthi, abhikkamo natthi paṭikkamo ca;

    અસિતપીતખાયિતવત્થભોગા, પરિચારણા સાપિ ઇમસ્સ નત્થિ.

    Asitapītakhāyitavatthabhogā, paricāraṇā sāpi imassa natthi.

    ૫૧૯.

    519.

    ‘‘યે ઞાતકા દિટ્ઠસુતા સુહજ્જા, અનુકમ્પકા યસ્સ અહેસું પુબ્બે;

    ‘‘Ye ñātakā diṭṭhasutā suhajjā, anukampakā yassa ahesuṃ pubbe;

    દટ્ઠુમ્પિ તે દાનિ ન તં લભન્તિ, વિરાજિતતો હિ જનેન તેન.

    Daṭṭhumpi te dāni na taṃ labhanti, virājitato hi janena tena.

    ૫૨૦.

    520.

    ‘‘ન ઓગ્ગતત્તસ્સ ભવન્તિ મિત્તા, જહન્તિ મિત્તા વિકલં વિદિત્વા;

    ‘‘Na oggatattassa bhavanti mittā, jahanti mittā vikalaṃ viditvā;

    અત્થઞ્ચ દિસ્વા પરિવારયન્તિ, બહૂ મિત્તા ઉગ્ગતત્તસ્સ હોન્તિ.

    Atthañca disvā parivārayanti, bahū mittā uggatattassa honti.

    ૫૨૧.

    521.

    ‘‘નિહીનત્તો સબ્બભોગેહિ કિચ્છો, સમ્મક્ખિતો સમ્પરિભિન્નગત્તો;

    ‘‘Nihīnatto sabbabhogehi kiccho, sammakkhito samparibhinnagatto;

    ઉસ્સાવબિન્દૂવ પલિમ્પમાના, અજ્જ સુવે જીવિતસ્સૂપરોધો.

    Ussāvabindūva palimpamānā, ajja suve jīvitassūparodho.

    ૫૨૨.

    522.

    ‘‘એતાદિસં ઉત્તમકિચ્છપ્પત્તં,

    ‘‘Etādisaṃ uttamakicchappattaṃ,

    ઉત્તાસિતં પુચિમન્દસ્સ સૂલે;

    Uttāsitaṃ pucimandassa sūle;

    અથ ત્વં કેન વણ્ણેન વદેસિ યક્ખ,

    Atha tvaṃ kena vaṇṇena vadesi yakkha,

    ‘જીવ ભો જીવિતમેવ સેય્યો’’’તિ.

    ‘Jīva bho jīvitameva seyyo’’’ti.

    ૫૧૭. તત્થ તત્થાતિ તસ્સં વેસાલિયં. નગરસ્સ બાહિરન્તિ નગરસ્સ બહિ ભવં, વેસાલિનગરસ્સ બહિ એવ જાતં પવત્તં સમ્બન્ધં. તત્થેવાતિ યત્થ તં પસ્સિ, તત્થેવ ઠાને. ન્તિ તં પેતં. કારણત્થિકોતિ ‘‘જીવ, ભો, જીવિતમેવ સેય્યો’’તિ વુત્તઅત્થસ્સ કારણેન અત્થિકો હુત્વા.

    517. Tattha tatthāti tassaṃ vesāliyaṃ. Nagarassa bāhiranti nagarassa bahi bhavaṃ, vesālinagarassa bahi eva jātaṃ pavattaṃ sambandhaṃ. Tatthevāti yattha taṃ passi, tattheva ṭhāne. Tanti taṃ petaṃ. Kāraṇatthikoti ‘‘jīva, bho, jīvitameva seyyo’’ti vuttaatthassa kāraṇena atthiko hutvā.

    ૫૧૮. સેય્યા નિસજ્જા નયિમસ્સ અત્થીતિ પિટ્ઠિપસારણલક્ખણા સેય્યા, પલ્લઙ્કાભુજનલક્ખણા નિસજ્જા ચ ઇમસ્સ સૂલે આરોપિતપુગ્ગલસ્સ નત્થિ. અભિક્કમો નત્થિ પટિક્કમો ચાતિ અભિક્કમાદિલક્ખણં અપ્પમત્તકમ્પિ ગમનં ઇમસ્સ નત્થિ. પરિચારિકા સાપીતિ યા અસિતપીતખાયિતવત્થપરિભોગાદિલક્ખણા ઇન્દ્રિયાનં પરિચારણા, સાપિ ઇમસ્સ નત્થિ. ‘‘પરિહરણા સાપી’’તિ વા પાઠો, અસિતાદિપરિભોગવસેન ઇન્દ્રિયાનં પરિહરણા, સાપિ ઇમસ્સ નત્થિ વિગતજીવિતત્તાતિ અત્થો. ‘‘પરિચારણા સાપી’’તિ કેચિ પઠન્તિ.

    518.Seyyā nisajjā nayimassa atthīti piṭṭhipasāraṇalakkhaṇā seyyā, pallaṅkābhujanalakkhaṇā nisajjā ca imassa sūle āropitapuggalassa natthi. Abhikkamo natthi paṭikkamo cāti abhikkamādilakkhaṇaṃ appamattakampi gamanaṃ imassa natthi. Paricārikā sāpīti yā asitapītakhāyitavatthaparibhogādilakkhaṇā indriyānaṃ paricāraṇā, sāpi imassa natthi. ‘‘Pariharaṇā sāpī’’ti vā pāṭho, asitādiparibhogavasena indriyānaṃ pariharaṇā, sāpi imassa natthi vigatajīvitattāti attho. ‘‘Paricāraṇā sāpī’’ti keci paṭhanti.

    ૫૧૯. દિટ્ઠસુતા સુહજ્જા, અનુકમ્પકા યસ્સ અહેસું પુબ્બેતિ સન્દિટ્ઠસહાયા ચેવ અદિટ્ઠસહાયા ચ યસ્સ મિત્તા અનુદ્દયાવન્તો યે અસ્સ ઇમસ્સ પુબ્બે અહેસું. દટ્ઠુમ્પીતિ પસ્સિતુમ્પિ ન લભન્તિ, કુતો સહ વસિતુન્તિ અત્થો. વિરાજિતત્તોતિ પરિચ્ચત્તસભાવો. જનેન તેનાતિ તેન ઞાતિઆદિજનેન.

    519.Diṭṭhasutā suhajjā, anukampakā yassa ahesuṃ pubbeti sandiṭṭhasahāyā ceva adiṭṭhasahāyā ca yassa mittā anuddayāvanto ye assa imassa pubbe ahesuṃ. Daṭṭhumpīti passitumpi na labhanti, kuto saha vasitunti attho. Virājitattoti pariccattasabhāvo. Janena tenāti tena ñātiādijanena.

    ૫૨૦. ન ઓગ્ગતત્તસ્સ ભવન્તિ મિત્તાતિ અપગતવિઞ્ઞાણસ્સ મતસ્સ મિત્તા નામ ન હોન્તિ તસ્સ મિત્તેહિ કાતબ્બકિચ્ચસ્સ અતિક્કન્તત્તા. જહન્તિ મિત્તા વિકલં વિદિત્વાતિ મતો તાવ તિટ્ઠતુ, જીવન્તમ્પિ ભોગવિકલં પુરિસં વિદિત્વા ‘‘ન ઇતો કિઞ્ચિ ગય્હૂપગ’’ન્તિ મિત્તા પજહન્તિ. અત્થઞ્ચ દિસ્વા પરિવારયન્તીતિ તસ્સ પન સન્તકં અત્થં ધનં દિસ્વા પિયવાદિનો મુખુલ્લોકિકા હુત્વા તં પરિવારેન્તિ. બહૂ મિત્તા ઉગ્ગતત્તસ્સ હોન્તીતિ વિભવસમ્પત્તિયા ઉગ્ગતસભાવસ્સ સમિદ્ધસ્સ બહૂ અનેકા મિત્તા હોન્તિ, અયં લોકિયસભાવોતિ અત્થો.

    520.Na oggatattassa bhavanti mittāti apagataviññāṇassa matassa mittā nāma na honti tassa mittehi kātabbakiccassa atikkantattā. Jahanti mittā vikalaṃ viditvāti mato tāva tiṭṭhatu, jīvantampi bhogavikalaṃ purisaṃ viditvā ‘‘na ito kiñci gayhūpaga’’nti mittā pajahanti. Atthañca disvā parivārayantīti tassa pana santakaṃ atthaṃ dhanaṃ disvā piyavādino mukhullokikā hutvā taṃ parivārenti. Bahū mittā uggatattassa hontīti vibhavasampattiyā uggatasabhāvassa samiddhassa bahū anekā mittā honti, ayaṃ lokiyasabhāvoti attho.

    ૫૨૧. નિહીનત્તો સબ્બભોગેહીતિ સબ્બેહિ ઉપભોગપરિભોગવત્થૂહિ પરિહીનત્તો. કિચ્છોતિ દુક્ખિતો. સમ્મક્ખિતોતિ રુહિરેહિ સમ્મક્ખિતસરીરો. સમ્પરિભિન્નગત્તોતિ સૂલેન અબ્ભન્તરે વિદાલિતગત્તો. ઉસ્સાવબિન્દૂવ પલિમ્પમાનોતિ તિણગ્ગે લિમ્પમાનઉસ્સાવબિન્દુસદિસો. અજ્જ સુવેતિ અજ્જ વા સુવે વા ઇમસ્સ નામ પુરિસસ્સ જીવિતસ્સ ઉપરોધો નિરોધો, તતો ઉદ્ધં નપ્પવત્તતીતિ અત્થો.

    521.Nihīnatto sabbabhogehīti sabbehi upabhogaparibhogavatthūhi parihīnatto. Kicchoti dukkhito. Sammakkhitoti ruhirehi sammakkhitasarīro. Samparibhinnagattoti sūlena abbhantare vidālitagatto. Ussāvabindūva palimpamānoti tiṇagge limpamānaussāvabindusadiso. Ajja suveti ajja vā suve vā imassa nāma purisassa jīvitassa uparodho nirodho, tato uddhaṃ nappavattatīti attho.

    ૫૨૨. ઉત્તાસિતન્તિ આવુતં આરોપિતં. પુચિમન્દસ્સ સૂલેતિ નિમ્બરુક્ખસ્સ દણ્ડેન કતસૂલે . કેન વણ્ણેનાતિ કેન કારણેન. જીવ, ભો, જીવિતમેવ સેય્યોતિ, ભો પુરિસ, જીવ. કસ્મા? સૂલં આરોપિતસ્સાપિ હિ તે ઇધ જીવિતમેવ ઇતો ચુતસ્સ જીવિતતો સતભાગેન સહસ્સભાગેન સેય્યો સુન્દરતરોતિ.

    522.Uttāsitanti āvutaṃ āropitaṃ. Pucimandassa sūleti nimbarukkhassa daṇḍena katasūle . Kena vaṇṇenāti kena kāraṇena. Jīva, bho, jīvitameva seyyoti, bho purisa, jīva. Kasmā? Sūlaṃ āropitassāpi hi te idha jīvitameva ito cutassa jīvitato satabhāgena sahassabhāgena seyyo sundarataroti.

    એવં તેન રઞ્ઞા પુચ્છિતો સો પેતો અત્તનો અધિપ્પાયં પકાસેન્તો –

    Evaṃ tena raññā pucchito so peto attano adhippāyaṃ pakāsento –

    ૫૨૩.

    523.

    ‘‘સાલોહિતો એસ અહોસિ મય્હં, અહં સરામિ પુરિમાય જાતિયા;

    ‘‘Sālohito esa ahosi mayhaṃ, ahaṃ sarāmi purimāya jātiyā;

    દિસ્વા ચ મે કારુઞ્ઞમહોસિ રાજ, મા પાપધમ્મો નિરયં પતાયં.

    Disvā ca me kāruññamahosi rāja, mā pāpadhammo nirayaṃ patāyaṃ.

    ૫૨૪.

    524.

    ‘‘ઇતો ચુતો લિચ્છવિ એસ પોસો, સત્થુસ્સદં નિરયં ઘોરરૂપં;

    ‘‘Ito cuto licchavi esa poso, satthussadaṃ nirayaṃ ghorarūpaṃ;

    ઉપપજ્જતિ દુક્કટકમ્મકારી, મહાભિતાપં કટુકં ભયાનકં.

    Upapajjati dukkaṭakammakārī, mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ bhayānakaṃ.

    ૫૨૫.

    525.

    ‘‘અનેકભાગેન ગુણેન સેય્યો, અયમેવ સૂલો નિરયેન તેન;

    ‘‘Anekabhāgena guṇena seyyo, ayameva sūlo nirayena tena;

    એકન્તદુક્ખં કટુકં ભયાનકં, એકન્તતિબ્બં નિરયં પતાયં.

    Ekantadukkhaṃ kaṭukaṃ bhayānakaṃ, ekantatibbaṃ nirayaṃ patāyaṃ.

    ૫૨૬.

    526.

    ‘‘ઇદઞ્ચ સુત્વા વચનં મમેસો, દુક્ખૂપનીતો વિજહેય્ય પાણં;

    ‘‘Idañca sutvā vacanaṃ mameso, dukkhūpanīto vijaheyya pāṇaṃ;

    તસ્મા અહં સન્તિકે ન ભણામિ, મા મેકતો જીવિતસ્સૂપરોધો’’તિ. –

    Tasmā ahaṃ santike na bhaṇāmi, mā mekato jīvitassūparodho’’ti. –

    ચતસ્સો ગાથા અભાસિ.

    Catasso gāthā abhāsi.

    ૫૨૩. તત્થ સાલોહિતો સમાનલોહિતો યોનિસમ્બન્ધેન સમ્બન્ધો, ઞાતકોતિ અત્થો. પુરિમાય જાતિયાતિ પુરિમત્તભાવે. મા પાપધમ્મો નિરયં પતાયન્તિ અયં પાપધમ્મો પુરિસો નિરયં મા પતિ, મા નિરયં ઉપપજ્જીતિ ઇમં દિસ્વા મે કારુઞ્ઞં અહોસીતિ યોજના.

    523. Tattha sālohito samānalohito yonisambandhena sambandho, ñātakoti attho. Purimāya jātiyāti purimattabhāve. Mā pāpadhammo nirayaṃ patāyanti ayaṃ pāpadhammo puriso nirayaṃ mā pati, mā nirayaṃ upapajjīti imaṃ disvā me kāruññaṃ ahosīti yojanā.

    ૫૨૪. સત્તુસ્સદન્તિ પાપકારીહિ સત્તેહિ ઉસ્સન્નં, અથ વા પઞ્ચવિધબન્ધનં, મુખે તત્તલોહસેચનં, અઙ્ગારપબ્બતારોપનં, લોહકુમ્ભિપક્ખેપનં, અસિપત્તવનપ્પવેસનં, વેત્તરણિયં સમોતરણં, મહાનિરયે પક્ખેપોતિ. ઇમેહિ સત્તહિ પઞ્ચવિધબન્ધનાદીહિ દારુણકારણેહિ ઉસ્સન્નં, ઉપરૂપરિ નિચિતન્તિ અત્થો. મહાભિતાપન્તિ મહાદુક્ખં, મહાઅગ્ગિસન્તાપં વા. કટુકન્તિ અનિટ્ઠં. ભયાનકન્તિ ભયજનકં.

    524.Sattussadanti pāpakārīhi sattehi ussannaṃ, atha vā pañcavidhabandhanaṃ, mukhe tattalohasecanaṃ, aṅgārapabbatāropanaṃ, lohakumbhipakkhepanaṃ, asipattavanappavesanaṃ, vettaraṇiyaṃ samotaraṇaṃ, mahāniraye pakkhepoti. Imehi sattahi pañcavidhabandhanādīhi dāruṇakāraṇehi ussannaṃ, uparūpari nicitanti attho. Mahābhitāpanti mahādukkhaṃ, mahāaggisantāpaṃ vā. Kaṭukanti aniṭṭhaṃ. Bhayānakanti bhayajanakaṃ.

    ૫૨૫. અનેકભાગેન ગુણેનાતિ અનેકકોટ્ઠાસેન આનિસંસેન. અયમેવ સૂલો નિરયેન તેનાતિ તતો ઇમસ્સ ઉપ્પત્તિટ્ઠાનભૂતતો નિરયતો અયમેવ સૂલો સેય્યોતિ. નિસ્સક્કે હિ ઇદં કરણવચનં. એકન્ત તિબ્બન્તિ એકન્તેનેવ તિખિણદુક્ખં, નિયતમહાદુક્ખન્તિ અત્થો.

    525.Anekabhāgenaguṇenāti anekakoṭṭhāsena ānisaṃsena. Ayameva sūlo nirayena tenāti tato imassa uppattiṭṭhānabhūtato nirayato ayameva sūlo seyyoti. Nissakke hi idaṃ karaṇavacanaṃ. Ekanta tibbanti ekanteneva tikhiṇadukkhaṃ, niyatamahādukkhanti attho.

    ૫૨૬. ઇદઞ્ચ સુત્વા વચનં મમેસોતિ ‘‘ઇતો ચુતો’’તિઆદિના વુત્તં મમ વચનં સુત્વા એસો પુરિસો દુક્ખૂપનીતો મમ વચનેન નિરયદુક્ખં ઉપનીતો વિય હુત્વા. વિજહેય્ય પાણન્તિ અત્તનો જીવિતં પરિચ્ચજેય્ય. તસ્માતિ તેન કારણેન. મા મેકતોતિ ‘‘મયા એકતો ઇમસ્સ પુરિસસ્સ જીવિતસ્સ ઉપરોધો મા હોતૂ’’તિ ઇમસ્સ સન્તિકે ઇદં વચનં અહં ન ભણામિ, અથ ખો ‘‘જીવ, ભો, જીવિતમેવ સેય્યો’’તિ ઇદમેવ ભણામીતિ અધિપ્પાયો.

    526.Idañca sutvā vacanaṃ mamesoti ‘‘ito cuto’’tiādinā vuttaṃ mama vacanaṃ sutvā eso puriso dukkhūpanīto mama vacanena nirayadukkhaṃ upanīto viya hutvā. Vijaheyya pāṇanti attano jīvitaṃ pariccajeyya. Tasmāti tena kāraṇena. Mā mekatoti ‘‘mayā ekato imassa purisassa jīvitassa uparodho mā hotū’’ti imassa santike idaṃ vacanaṃ ahaṃ na bhaṇāmi, atha kho ‘‘jīva, bho, jīvitameva seyyo’’ti idameva bhaṇāmīti adhippāyo.

    એવં પેતેન અત્તનો અધિપ્પાયે પકાસિતે પુન રાજા પેતસ્સ પવત્તિં પુચ્છિતું ઓકાસં કરોન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    Evaṃ petena attano adhippāye pakāsite puna rājā petassa pavattiṃ pucchituṃ okāsaṃ karonto imaṃ gāthamāha –

    ૫૨૭.

    527.

    ‘‘અઞ્ઞાતો એસો પુરિસસ્સ અત્થો, અઞ્ઞમ્પિ ઇચ્છામસે પુચ્છિતું તુવં;

    ‘‘Aññāto eso purisassa attho, aññampi icchāmase pucchituṃ tuvaṃ;

    ઓકાસકમ્મં સચે નો કરોસિ, પુચ્છામ તં નો ન ચ કુજ્ઝિતબ્બ’’ન્તિ.

    Okāsakammaṃ sace no karosi, pucchāma taṃ no na ca kujjhitabba’’nti.

    ૫૨૮.

    528.

    ‘‘અદ્ધા પટિઞ્ઞા મે તદા અહુ, નાચિક્ખણા અપ્પસન્નસ્સ હોતિ;

    ‘‘Addhā paṭiññā me tadā ahu, nācikkhaṇā appasannassa hoti;

    અકામા સદ્ધેય્યવચોતિ કત્વા, પુચ્છસ્સુ મં કામં યથા વિસય્હ’’ન્તિ. –

    Akāmā saddheyyavacoti katvā, pucchassu maṃ kāmaṃ yathā visayha’’nti. –

    ઇમા રઞ્ઞો પેતસ્સ ચ વચનપટિવચનગાથા.

    Imā rañño petassa ca vacanapaṭivacanagāthā.

    ૫૨૭. તત્થ અઞ્ઞાતોતિ અવગતો. ઇચ્છામસેતિ ઇચ્છામ. નોતિ અમ્હાકં. ન ચ કુજ્ઝિતબ્બન્તિ ‘‘ઇમે મનુસ્સા યંકિઞ્ચિ પુચ્છન્તી’’તિ કોધો ન કાતબ્બો.

    527. Tattha aññātoti avagato. Icchāmaseti icchāma. Noti amhākaṃ. Na ca kujjhitabbanti ‘‘ime manussā yaṃkiñci pucchantī’’ti kodho na kātabbo.

    ૫૨૮. અદ્ધાતિ એકંસેન. પટિઞ્ઞા મેતિ ઞાણવસેન મય્હં ‘‘પુચ્છસ્સૂ’’તિ પટિઞ્ઞા, ઓકાસદાનન્તિ અત્થો. તદા અહૂતિ તસ્મિં કાલે પઠમદસ્સને અહોસિ. નાચિક્ખણા અપ્પસન્નસ્સ હોતીતિ અકથના અપ્પસન્નસ્સ હોતિ. પસન્નો એવ હિ પસન્નસ્સ કિઞ્ચિ કથેતિ. ત્વં પન તદા મયિ અપ્પસન્નો, અહઞ્ચ તયિ, તેન પટિજાનિત્વા કથેતુકામો નાહોસિ. ઇદાનિ પનાહં તુય્હં અકામા સદ્ધેય્યવચો અકામો એવ સદ્ધાતબ્બવચનો ઇતિ કત્વા ઇમિના કારણેન . પુચ્છસ્સુ મં કામં યથા વિસય્હન્તિ ત્વં યથા ઇચ્છસિ, તમત્થં મં પુચ્છસ્સુ. અહં પન યથા વિસય્હં યથા મય્હં સહિતું સક્કા, તથા અત્તનો ઞાણબલાનુરૂપં કથેસ્સામીતિ અધિપ્પાયો.

    528.Addhāti ekaṃsena. Paṭiññā meti ñāṇavasena mayhaṃ ‘‘pucchassū’’ti paṭiññā, okāsadānanti attho. Tadā ahūti tasmiṃ kāle paṭhamadassane ahosi. Nācikkhaṇā appasannassa hotīti akathanā appasannassa hoti. Pasanno eva hi pasannassa kiñci katheti. Tvaṃ pana tadā mayi appasanno, ahañca tayi, tena paṭijānitvā kathetukāmo nāhosi. Idāni panāhaṃ tuyhaṃ akāmā saddheyyavaco akāmo eva saddhātabbavacano iti katvā iminā kāraṇena . Pucchassumaṃ kāmaṃ yathā visayhanti tvaṃ yathā icchasi, tamatthaṃ maṃ pucchassu. Ahaṃ pana yathā visayhaṃ yathā mayhaṃ sahituṃ sakkā, tathā attano ñāṇabalānurūpaṃ kathessāmīti adhippāyo.

    એવં પેતેન પુચ્છનાય ઓકાસે કતે રાજા –

    Evaṃ petena pucchanāya okāse kate rājā –

    ૫૨૯.

    529.

    ‘‘યં કિઞ્ચહં ચક્ખુના પસ્સિસામિ,

    ‘‘Yaṃ kiñcahaṃ cakkhunā passisāmi,

    સબ્બમ્પિ તાહં અભિસદ્દહેય્યં;

    Sabbampi tāhaṃ abhisaddaheyyaṃ;

    દિસ્વાવ તં નોપિ ચે સદ્દહેય્યં,

    Disvāva taṃ nopi ce saddaheyyaṃ,

    કરેય્યાસિ મે યક્ખ નિયસ્સકમ્મ’’ન્તિ. –

    Kareyyāsi me yakkha niyassakamma’’nti. –

    ગાથમાહ. તસ્સત્થો – અહં યં કિઞ્ચિદેવ ચક્ખુના પસ્સિસ્સામિ, તં સબ્બમ્પિ તથેવ અહં અભિસદ્દહેય્યં, તં પન દિસ્વાવ તં વચનં નોપિ ચે સદ્દહેય્યં. યક્ખ, મય્હં નિયસ્સકમ્મં નિગ્ગહકમ્મં કરેય્યાસીતિ. અથ વા યં કિઞ્ચહં ચક્ખુના પસ્સિસ્સામીતિ અહં યં કિઞ્ચિદેવ ચક્ખુના પસ્સિસ્સામિ અચક્ખુગોચરસ્સ અદસ્સનતો. સબ્બમ્પિ તાહં અભિસદ્દહેય્યન્તિ સબ્બમ્પિ તે અહં દિટ્ઠં સુતં અઞ્ઞં વા અભિસદ્દહેય્યં. તાદિસો હિ મય્હં તયિ અભિપ્પસાદોતિ અધિપ્પાયો. પચ્છિમપદસ્સ પન યથાવુત્તોવ અત્થો.

    Gāthamāha. Tassattho – ahaṃ yaṃ kiñcideva cakkhunā passissāmi, taṃ sabbampi tatheva ahaṃ abhisaddaheyyaṃ, taṃ pana disvāva taṃ vacanaṃ nopi ce saddaheyyaṃ. Yakkha, mayhaṃ niyassakammaṃ niggahakammaṃ kareyyāsīti. Atha vā yaṃ kiñcahaṃ cakkhunā passissāmīti ahaṃ yaṃ kiñcideva cakkhunā passissāmi acakkhugocarassa adassanato. Sabbampi tāhaṃ abhisaddaheyyanti sabbampi te ahaṃ diṭṭhaṃ sutaṃ aññaṃ vā abhisaddaheyyaṃ. Tādiso hi mayhaṃ tayi abhippasādoti adhippāyo. Pacchimapadassa pana yathāvuttova attho.

    તં સુત્વા પેતો –

    Taṃ sutvā peto –

    ૫૩૦.

    530.

    ‘‘સચ્ચપ્પટિઞ્ઞા તવ મેસા હોતુ, સુત્વાન ધમ્મં લભ સુપ્પસાદં;

    ‘‘Saccappaṭiññā tava mesā hotu, sutvāna dhammaṃ labha suppasādaṃ;

    અઞ્ઞત્થિકો નો ચ પદુટ્ઠચિત્તો, યં તે સુતં અસુતઞ્ચાપિ ધમ્મં;

    Aññatthiko no ca paduṭṭhacitto, yaṃ te sutaṃ asutañcāpi dhammaṃ;

    સબ્બમ્પિ અક્ખિસ્સં યથા પજાન’’ન્તિ. – ગાથમાહ ; ઇતો પરં –

    Sabbampi akkhissaṃ yathā pajāna’’nti. – gāthamāha ; Ito paraṃ –

    ૫૩૧.

    531.

    ‘‘સેતેન અસ્સેન અલઙ્કતેન, ઉપયાસિ સૂલાવુતકસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Setena assena alaṅkatena, upayāsi sūlāvutakassa santike;

    યાનં ઇદં અબ્ભુતં દસ્સનેય્યં, કિસ્સેતં કમ્મસ્સ અયં વિપાકોતિ.

    Yānaṃ idaṃ abbhutaṃ dassaneyyaṃ, kissetaṃ kammassa ayaṃ vipākoti.

    ૫૩૨.

    532.

    ‘‘વેસાલિયા નગરસ્સ મજ્ઝે, ચિક્ખલ્લમગ્ગે નરકં અહોસિ;

    ‘‘Vesāliyā nagarassa majjhe, cikkhallamagge narakaṃ ahosi;

    ગોસીસમેકાહં પસન્નચિત્તો, સેતં ગહેત્વા નરકસ્મિં નિક્ખિપિં.

    Gosīsamekāhaṃ pasannacitto, setaṃ gahetvā narakasmiṃ nikkhipiṃ.

    ૫૩૩.

    533.

    ‘‘એતસ્મિં પાદાનિ પતિટ્ઠપેત્વા, મયઞ્ચ અઞ્ઞે ચ અતિક્કમિમ્હા;

    ‘‘Etasmiṃ pādāni patiṭṭhapetvā, mayañca aññe ca atikkamimhā;

    યાનં ઇદં અબ્ભુતં દસ્સનેય્યં, તસ્સેવ કમ્મસ્સ અયં વિપાકોતિ.

    Yānaṃ idaṃ abbhutaṃ dassaneyyaṃ, tasseva kammassa ayaṃ vipākoti.

    ૫૩૪.

    534.

    ‘‘વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતિ, ગન્ધો ચ તે સબ્બદિસા પવાયતિ;

    ‘‘Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsati, gandho ca te sabbadisā pavāyati;

    યક્ખિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો, નગ્ગો ચાસિ કિસ્સ અયં વિપાકોતિ.

    Yakkhiddhipattosi mahānubhāvo, naggo cāsi kissa ayaṃ vipākoti.

    ૫૩૫.

    535.

    ‘‘અક્કોધનો નિચ્ચપસન્નચિત્તો, સણ્હાહિ વાચાહિ જનં ઉપેમિ;

    ‘‘Akkodhano niccapasannacitto, saṇhāhi vācāhi janaṃ upemi;

    તસ્સેવ કમ્મસ્સ અયં વિપાકો, દિબ્બો મે વણ્ણો સતતં પભાસતિ.

    Tasseva kammassa ayaṃ vipāko, dibbo me vaṇṇo satataṃ pabhāsati.

    ૫૩૬.

    536.

    ‘‘યસઞ્ચ કિત્તિઞ્ચ ધમ્મે ઠિતાનં, દિસ્વાન મન્તેમિ પસન્નચિત્તો;

    ‘‘Yasañca kittiñca dhamme ṭhitānaṃ, disvāna mantemi pasannacitto;

    તસ્સેવ કમ્મસ્સ અયં વિપાકો, દિબ્બો મે ગન્ધો સતતં પવાયતિ.

    Tasseva kammassa ayaṃ vipāko, dibbo me gandho satataṃ pavāyati.

    ૫૩૭.

    537.

    ‘‘સહાયાનં તિત્થસ્મિં ન્હાયન્તાનં, થલે ગહેત્વા નિદહિસ્સ દુસ્સં;

    ‘‘Sahāyānaṃ titthasmiṃ nhāyantānaṃ, thale gahetvā nidahissa dussaṃ;

    ખિડ્ડત્થિકો નો ચ પદુટ્ઠચિત્તો, તેનમ્હિ નગ્ગો કસિરા ચ વુત્તીતિ.

    Khiḍḍatthiko no ca paduṭṭhacitto, tenamhi naggo kasirā ca vuttīti.

    ૫૩૮.

    538.

    ‘‘યો કીળમાનો પકરોતિ પાપં, તસ્સેદિસં કમ્મવિપાકમાહુ;

    ‘‘Yo kīḷamāno pakaroti pāpaṃ, tassedisaṃ kammavipākamāhu;

    અકીળમાનો પન યો કરોતિ, કિં તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકમાહૂતિ.

    Akīḷamāno pana yo karoti, kiṃ tassa kammassa vipākamāhūti.

    ૫૩૯.

    539.

    ‘‘યે દુટ્ઠસઙ્કપ્પમના મનુસ્સા, કાયેન વાચાય ચ સંકિલિટ્ઠા;

    ‘‘Ye duṭṭhasaṅkappamanā manussā, kāyena vācāya ca saṃkiliṭṭhā;

    કાયસ્સ ભેદા અભિસમ્પરાયં, અસંસયં તે નિરયં ઉપેન્તિ.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ te nirayaṃ upenti.

    ૫૪૦.

    540.

    ‘‘અપરે પન સુગતિમાસમાના, દાને રતા સઙ્ગહિતત્તભાવા;

    ‘‘Apare pana sugatimāsamānā, dāne ratā saṅgahitattabhāvā;

    કાયસ્સ ભેદા અભિસમ્પરાયં, અસંસયં તે સુગતિં ઉપેન્તી’’તિ. –

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, asaṃsayaṃ te sugatiṃ upentī’’ti. –

    તેસં ઉભિન્નં વચનપટિવચનગાથા હોન્તિ.

    Tesaṃ ubhinnaṃ vacanapaṭivacanagāthā honti.

    ૫૩૦. તત્થ સચ્ચપ્પટિઞ્ઞા તવ મેસા હોતૂતિ ‘‘સબ્બમ્પિ તાહં અભિસદ્દહેય્ય’’ન્તિ તવ એસા પટિઞ્ઞા મય્હં સચ્ચં હોતુ. સુત્વાન ધમ્મં લભ સુપ્પસાદન્તિ મયા વુચ્ચમાનં ધમ્મં સુત્વા સુન્દરં પસાદં લભસ્સુ. અઞ્ઞત્થિકોતિ આજાનનત્થિકો. યથા પજાનન્તિ યથા અઞ્ઞોપિ પજાનન્તો, ‘‘યથાપિ ઞાત’’ન્તિ વા મયા યથા ઞાતન્તિ અત્થો.

    530. Tattha saccappaṭiññā tava mesā hotūti ‘‘sabbampi tāhaṃ abhisaddaheyya’’nti tava esā paṭiññā mayhaṃ saccaṃ hotu. Sutvāna dhammaṃ labha suppasādanti mayā vuccamānaṃ dhammaṃ sutvā sundaraṃ pasādaṃ labhassu. Aññatthikoti ājānanatthiko. Yathā pajānanti yathā aññopi pajānanto, ‘‘yathāpi ñāta’’nti vā mayā yathā ñātanti attho.

    ૫૩૧. કિસ્સેતં કમ્મસ્સ અયં વિપાકોતિ કિસ્સેતં કિસ્સ નામ એતં, કિસ્સ કમ્મસ્સ અયં વિપાકો. એતન્તિ વા નિપાતમત્તં, કિસ્સ કમ્મસ્સાતિ યોજના. ‘‘કિસ્સ તે’’તિ ચ કેચિ પઠન્તિ.

    531.Kissetaṃ kammassa ayaṃ vipākoti kissetaṃ kissa nāma etaṃ, kissa kammassa ayaṃ vipāko. Etanti vā nipātamattaṃ, kissa kammassāti yojanā. ‘‘Kissa te’’ti ca keci paṭhanti.

    ૫૩૨-૩૩. ચિક્ખલ્લમગ્ગેતિ ચિક્ખલ્લવતિ પથમ્હિ. નરકન્તિ આવાટં. એકાહન્તિ એકં અહં. નરકસ્મિં નિક્ખિપિન્તિ યથા કદ્દમો ન અક્કમીયતિ, એવં તસ્મિં ચિક્ખલ્લાવાટે ઠપેસિં. તસ્સાતિ તસ્સ ગોસીસેન સેતુકરણસ્સ.

    532-33.Cikkhallamaggeti cikkhallavati pathamhi. Narakanti āvāṭaṃ. Ekāhanti ekaṃ ahaṃ. Narakasmiṃ nikkhipinti yathā kaddamo na akkamīyati, evaṃ tasmiṃ cikkhallāvāṭe ṭhapesiṃ. Tassāti tassa gosīsena setukaraṇassa.

    ૫૩૬-૭. ધમ્મે ઠિતાનન્તિ ધમ્મચારીનં સમચારીનં. મન્તેમીતિ કથેમિ કિત્તયામિ. ખિડ્ડત્થિકોતિ હસાધિપ્પાયો. નો ચ પદુટ્ઠચિત્તોતિ દુસ્સસામિકે ન દૂસિતચિત્તો, ન અવહરણાધિપ્પાયો નાપિ વિનાસાધિપ્પાયોતિ અત્થો.

    536-7.Dhamme ṭhitānanti dhammacārīnaṃ samacārīnaṃ. Mantemīti kathemi kittayāmi. Khiḍḍatthikoti hasādhippāyo. No ca paduṭṭhacittoti dussasāmike na dūsitacitto, na avaharaṇādhippāyo nāpi vināsādhippāyoti attho.

    ૫૩૮. અકીળમાનોતિ અખિડ્ડાધિપ્પાયો, લોભાદીહિ દૂસિતચિત્તો. કિં તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકમાહૂતિ તસ્સ તથા કતસ્સ પાપકમ્મસ્સ કીવ કટુકં દુક્ખવિપાકં પણ્ડિતા આહુ.

    538.Akīḷamānoti akhiḍḍādhippāyo, lobhādīhi dūsitacitto. Kiṃ tassa kammassa vipākamāhūti tassa tathā katassa pāpakammassa kīva kaṭukaṃ dukkhavipākaṃ paṇḍitā āhu.

    ૫૩૯-૪૦. દુટ્ઠસઙ્કપ્પમનાતિ કામસઙ્કપ્પાદિવસેન દૂસિતમનોવિતક્કા, એતેન મનોદુચ્ચરિતમાહ. કાયેન વાચાય ચ સંકિલિટ્ઠાતિ પાણાતિપાતાદિવસેન કાયવાચાહિ મલિના. આસમાનાતિ આસીસમાના પત્થયમાના.

    539-40.Duṭṭhasaṅkappamanāti kāmasaṅkappādivasena dūsitamanovitakkā, etena manoduccaritamāha. Kāyena vācāya ca saṃkiliṭṭhāti pāṇātipātādivasena kāyavācāhi malinā. Āsamānāti āsīsamānā patthayamānā.

    એવં પેતેન સઙ્ખેપેનેવ કમ્મફલેસુ વિભજિત્વા દસ્સિતેસુ તં અસદ્દહન્તો રાજા –

    Evaṃ petena saṅkhepeneva kammaphalesu vibhajitvā dassitesu taṃ asaddahanto rājā –

    ૫૪૧.

    541.

    ‘‘તં કિન્તિ જાનેય્યમહં અવેચ્ચ, કલ્યાણપાપસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Taṃ kinti jāneyyamahaṃ avecca, kalyāṇapāpassa ayaṃ vipāko;

    કિં વાહં દિસ્વા અભિસદ્દહેય્યં, કો વાપિ મં સદ્દહાપેય્ય એત’’ન્તિ. –

    Kiṃ vāhaṃ disvā abhisaddaheyyaṃ, ko vāpi maṃ saddahāpeyya eta’’nti. –

    ગાથમાહ. તત્થ તં કિન્તિ જાનેય્યમહં અવેચ્ચાતિ યોયં તયા ‘‘યે દુટ્ઠસઙ્કપ્પમના મનુસ્સા, કાયેન વાચાય ચ સંકિલિટ્ઠા’’તિઆદિના. ‘‘અપરે પન સુગતિમાસમાના’’તિઆદિના ચ કલ્યાણસ્સ પાપસ્સ ચ કમ્મસ્સ વિપાકો વિભજિત્વા વુત્તો, તં કિન્તિ કેન કારણેન અહં અવેચ્ચ અપરપચ્ચયભાવેન સદ્દહેય્યં. કિં વાહં દિસ્વા અભિસદ્દહેય્યન્તિ કીદિસં વા પનાહં પચ્ચક્ખભૂતં નિદસ્સનં દિસ્વા પટિસદ્દહેય્યં. કો વાપિ મં સદ્દહાપેય્ય એતન્તિ કો વા વિઞ્ઞૂ પુરિસો પણ્ડિતો એતમત્થં મં સદ્દહાપેય્ય, તં કથેહીતિ અત્થો.

    Gāthamāha. Tattha taṃ kinti jāneyyamahaṃ aveccāti yoyaṃ tayā ‘‘ye duṭṭhasaṅkappamanā manussā, kāyena vācāya ca saṃkiliṭṭhā’’tiādinā. ‘‘Apare pana sugatimāsamānā’’tiādinā ca kalyāṇassa pāpassa ca kammassa vipāko vibhajitvā vutto, taṃ kinti kena kāraṇena ahaṃ avecca aparapaccayabhāvena saddaheyyaṃ. Kiṃ vāhaṃ disvā abhisaddaheyyanti kīdisaṃ vā panāhaṃ paccakkhabhūtaṃ nidassanaṃ disvā paṭisaddaheyyaṃ. Ko vāpi maṃ saddahāpeyya etanti ko vā viññū puriso paṇḍito etamatthaṃ maṃ saddahāpeyya, taṃ kathehīti attho.

    તં સુત્વા પેતો કારણેન તમત્થં તસ્સ પકાસેન્તો –

    Taṃ sutvā peto kāraṇena tamatthaṃ tassa pakāsento –

    ૫૪૨.

    542.

    ‘‘દિસ્વા ચ સુત્વા અભિસદ્દહસ્સુ, કલ્યાણપાપસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Disvā ca sutvā abhisaddahassu, kalyāṇapāpassa ayaṃ vipāko;

    કલ્યાણપાપે ઉભયે અસન્તે, સિયા નુ સત્તા સુગતા દુગ્ગતા વા.

    Kalyāṇapāpe ubhaye asante, siyā nu sattā sugatā duggatā vā.

    ૫૪૩.

    543.

    ‘‘નો ચેત્થ કમ્માનિ કરેય્યું મચ્ચા, કલ્યાણપાપાનિ મનુસ્સલોકે;

    ‘‘No cettha kammāni kareyyuṃ maccā, kalyāṇapāpāni manussaloke;

    નાહેસું સત્તા સુગતા દુગ્ગતા વા, હીના પણીતા ચ મનુસ્સલોકે.

    Nāhesuṃ sattā sugatā duggatā vā, hīnā paṇītā ca manussaloke.

    ૫૪૪.

    544.

    ‘‘યસ્મા ચ કમ્માનિ કરોન્તિ મચ્ચા, કલ્યાણપાપાનિ મનુસ્સલોકે;
