Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā |
૧૨. અમ્બવનપેતવત્થુવણ્ણના
12. Ambavanapetavatthuvaṇṇanā
અયઞ્ચ તે પોક્ખરણી સુરમ્માતિ ઇદં સત્થરિ સાવત્થિયં વિહરન્તે અમ્બપેતં આરબ્ભ વુત્તં . સાવત્થિયં કિર અઞ્ઞતરો ગહપતિ પરિક્ખીણભોગો અહોસિ. તસ્સ ભરિયા કાલમકાસિ, એકા ધીતાયેવ હોતિ. સો તં અત્તનો મિત્તસ્સ ગેહે ઠપેત્વા ઇણવસેન ગહિતેન કહાપણસતેન ભણ્ડં ગહેત્વા સત્થેન સદ્ધિં વણિજ્જાય ગતો, ન ચિરેનેવ મૂલેન સહ ઉદયભૂતાનિ પઞ્ચ કહાપણસતાનિ લભિત્વા સત્થેન સહ પટિનિવત્તિ. અન્તરામગ્ગે ચોરા પરિયુટ્ઠાય સત્થં પાપુણિંસુ, સત્થિકા ઇતો ચિતો ચ પલાયિંસુ. સો પન ગહપતિ અઞ્ઞતરસ્મિં ગચ્છે કહાપણે નિક્ખિપિત્વા અવિદૂરે નિલીયિ. ચોરા તં ગહેત્વા જીવિતા વોરોપેસું. સો ધનલોભેન તત્થેવ પેતો હુત્વા નિબ્બત્તિ.
Ayañca te pokkharaṇī surammāti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante ambapetaṃ ārabbha vuttaṃ . Sāvatthiyaṃ kira aññataro gahapati parikkhīṇabhogo ahosi. Tassa bhariyā kālamakāsi, ekā dhītāyeva hoti. So taṃ attano mittassa gehe ṭhapetvā iṇavasena gahitena kahāpaṇasatena bhaṇḍaṃ gahetvā satthena saddhiṃ vaṇijjāya gato, na cireneva mūlena saha udayabhūtāni pañca kahāpaṇasatāni labhitvā satthena saha paṭinivatti. Antarāmagge corā pariyuṭṭhāya satthaṃ pāpuṇiṃsu, satthikā ito cito ca palāyiṃsu. So pana gahapati aññatarasmiṃ gacche kahāpaṇe nikkhipitvā avidūre nilīyi. Corā taṃ gahetvā jīvitā voropesuṃ. So dhanalobhena tattheva peto hutvā nibbatti.
વાણિજા સાવત્થિં ગન્ત્વા તસ્સ ધીતુયા તં પવત્તિં આરોચેસું. સા પિતુ મરણેન આજીવિકાભયેન ચ અતિવિય સઞ્જાતદોમનસ્સા બાળ્હં પરિદેવિ. અથ નં સો પિતુ સહાયો કુટુમ્બિકો ‘‘યથા નામ કુલાલભાજનં સબ્બં ભેદનપરિયન્તં, એવમેવ સત્તાનં જીવિતં ભેદનપરિયન્તં. મરણં નામ સબ્બસાધારણં અપ્પટિકારઞ્ચ, તસ્મા મા ત્વં પિતરિ અતિબાળ્હં સોચિ, મા પરિદેવિ, અહં તે પિતા, ત્વં મય્હં ધીતા, અહં તવ પિતુ કિચ્ચં કરોમિ, ત્વં પિતુનો ગેહે વિય ઇમસ્મિં ગેહે અવિમના અભિરમસ્સૂ’’તિ વત્વા સમસ્સાસેસિ. સા તસ્સ વચનેન પટિપ્પસ્સદ્ધસોકા પિતરિ વિય તસ્મિં સઞ્જાતગારવબહુમાના અત્તનો કપણભાવેન તસ્સ વેય્યાવચ્ચકારિની હુત્વા વત્તમાના પિતરં ઉદ્દિસ્સ મતકિચ્ચં કાતુકામા યાગું પચિત્વા મનોસિલાવણ્ણાનિ સુપરિપક્કાનિ મધુરાનિ અમ્બફલાનિ કંસપાતિયં ઠપેત્વા યાગું અમ્બફલાનિ ચ દાસિયા ગાહાપેત્વા વિહારં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા એવમાહ – ‘‘ભગવા મય્હં દક્ખિણાય પટિગ્ગહણેન અનુગ્ગહં કરોથા’’તિ. સત્થા મહાકરુણાય સઞ્ચોદિતમાનસો તસ્સા મનોરથં પૂરેન્તો નિસજ્જાકારં દસ્સેસિ. સા હટ્ઠતુટ્ઠા પઞ્ઞત્તવરબુદ્ધાસને અત્તના ઉપનીતં સુવિસુદ્ધવત્થં અત્થરિત્વા અદાસિ, નિસીદિ ભગવા પઞ્ઞત્તે આસને.
Vāṇijā sāvatthiṃ gantvā tassa dhītuyā taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Sā pitu maraṇena ājīvikābhayena ca ativiya sañjātadomanassā bāḷhaṃ paridevi. Atha naṃ so pitu sahāyo kuṭumbiko ‘‘yathā nāma kulālabhājanaṃ sabbaṃ bhedanapariyantaṃ, evameva sattānaṃ jīvitaṃ bhedanapariyantaṃ. Maraṇaṃ nāma sabbasādhāraṇaṃ appaṭikārañca, tasmā mā tvaṃ pitari atibāḷhaṃ soci, mā paridevi, ahaṃ te pitā, tvaṃ mayhaṃ dhītā, ahaṃ tava pitu kiccaṃ karomi, tvaṃ pituno gehe viya imasmiṃ gehe avimanā abhiramassū’’ti vatvā samassāsesi. Sā tassa vacanena paṭippassaddhasokā pitari viya tasmiṃ sañjātagāravabahumānā attano kapaṇabhāvena tassa veyyāvaccakārinī hutvā vattamānā pitaraṃ uddissa matakiccaṃ kātukāmā yāguṃ pacitvā manosilāvaṇṇāni suparipakkāni madhurāni ambaphalāni kaṃsapātiyaṃ ṭhapetvā yāguṃ ambaphalāni ca dāsiyā gāhāpetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā evamāha – ‘‘bhagavā mayhaṃ dakkhiṇāya paṭiggahaṇena anuggahaṃ karothā’’ti. Satthā mahākaruṇāya sañcoditamānaso tassā manorathaṃ pūrento nisajjākāraṃ dassesi. Sā haṭṭhatuṭṭhā paññattavarabuddhāsane attanā upanītaṃ suvisuddhavatthaṃ attharitvā adāsi, nisīdi bhagavā paññatte āsane.
અથ સા ભગવતો યાગું ઉપનામેસિ, પટિગ્ગહેસિ ભગવા યાગું. અથ સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ ભિક્ખૂનમ્પિ યાગું દત્વા પુન ધોતહત્થા અમ્બફલાનિ ભગવતો ઉપનામેસિ, ભગવા તાનિ પરિભુઞ્જિ. સા ભગવન્તં વન્દિત્વા એવમાહ – ‘‘યા મે, ભન્તે, પચ્ચત્થરણયાગુઅમ્બફલદાનવસેન પવત્તા દક્ખિણા, સા મે પિતરં પાપુણાતૂ’’તિ. ભગવા ‘‘એવં હોતૂ’’તિ વત્વા અનુમોદનં અકાસિ. સા ભગવન્તં વન્દિત્વા પદક્ખિણં કત્વા પક્કામિ. તાય દક્ખિણાય સમુદ્દિટ્ઠમત્તાય સો પેતો અમ્બવનઉય્યાનવિમાનકપ્પરુક્ખપોક્ખરણિયો મહતિઞ્ચ દિબ્બસમ્પત્તિં પટિલભિ.
Atha sā bhagavato yāguṃ upanāmesi, paṭiggahesi bhagavā yāguṃ. Atha saṅghaṃ uddissa bhikkhūnampi yāguṃ datvā puna dhotahatthā ambaphalāni bhagavato upanāmesi, bhagavā tāni paribhuñji. Sā bhagavantaṃ vanditvā evamāha – ‘‘yā me, bhante, paccattharaṇayāguambaphaladānavasena pavattā dakkhiṇā, sā me pitaraṃ pāpuṇātū’’ti. Bhagavā ‘‘evaṃ hotū’’ti vatvā anumodanaṃ akāsi. Sā bhagavantaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Tāya dakkhiṇāya samuddiṭṭhamattāya so peto ambavanauyyānavimānakapparukkhapokkharaṇiyo mahatiñca dibbasampattiṃ paṭilabhi.
અથ તે વાણિજા અપરેન સમયેન વણિજ્જાય ગચ્છન્તા તમેવ મગ્ગં પટિપન્ના પુબ્બે વસિતટ્ઠાને એકરત્તિં વાસં કપ્પેસું. તે દિસ્વા સો વિમાનપેતો ઉય્યાનવિમાનાદીહિ સદ્ધિં તેસં અત્તાનં દસ્સેસિ. તે વાણિજા તં દિસ્વા તેન લદ્ધસમ્પત્તિં પુચ્છન્તા –
Atha te vāṇijā aparena samayena vaṇijjāya gacchantā tameva maggaṃ paṭipannā pubbe vasitaṭṭhāne ekarattiṃ vāsaṃ kappesuṃ. Te disvā so vimānapeto uyyānavimānādīhi saddhiṃ tesaṃ attānaṃ dassesi. Te vāṇijā taṃ disvā tena laddhasampattiṃ pucchantā –
૭૯૬.
796.
‘‘અયઞ્ચ તે પોક્ખરણી સુરમ્મા, સમા સુતિત્થા ચ મહોદકા ચ;
‘‘Ayañca te pokkharaṇī surammā, samā sutitthā ca mahodakā ca;
સુપુપ્ફિતા ભમરગણાનુકિણ્ણા, કથં તયા લદ્ધા અયં મનુઞ્ઞા.
Supupphitā bhamaragaṇānukiṇṇā, kathaṃ tayā laddhā ayaṃ manuññā.
૭૯૭.
797.
‘‘ઇદઞ્ચ તે અમ્બવનં સુરમ્મં, સબ્બોતુકં ધારયતે ફલાનિ;
‘‘Idañca te ambavanaṃ surammaṃ, sabbotukaṃ dhārayate phalāni;
સુપુપ્ફિતં ભમરગણાનુકિણ્ણં, કથં તયા લદ્ધમિદં વિમાન’’ન્તિ. –
Supupphitaṃ bhamaragaṇānukiṇṇaṃ, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimāna’’nti. –
ઇમા દ્વે ગાથા અવોચું.
Imā dve gāthā avocuṃ.
૭૯૬. તત્થ સુરમ્માતિ સુટ્ઠુ રમણીયા. સમાતિ સમતલા. સુતિત્થાતિ રતનમયસોપાનતાય સુન્દરતિત્થા. મહોદકાતિ બહુજલા.
796. Tattha surammāti suṭṭhu ramaṇīyā. Samāti samatalā. Sutitthāti ratanamayasopānatāya sundaratitthā. Mahodakāti bahujalā.
૭૯૭. સબ્બોતુકન્તિ પુપ્ફૂપગફલૂપગરુક્ખાદીહિ સબ્બેસુ ઉતૂસુ સુખાવહં. તેનાહ ‘‘ધારયતે ફલાની’’તિ. સુપુપ્ફિતન્તિ નિચ્ચં સુપુપ્ફિતં.
797.Sabbotukanti pupphūpagaphalūpagarukkhādīhi sabbesu utūsu sukhāvahaṃ. Tenāha ‘‘dhārayate phalānī’’ti. Supupphitanti niccaṃ supupphitaṃ.
તં સુત્વા પેતો પોક્ખરણિઆદીનં પટિલાભકારણં આચિક્ખન્તો –
Taṃ sutvā peto pokkharaṇiādīnaṃ paṭilābhakāraṇaṃ ācikkhanto –
૭૯૮.
798.
‘‘અમ્બપક્કં દકં યાગુ, સીતચ્છાયા મનોરમા;
‘‘Ambapakkaṃ dakaṃ yāgu, sītacchāyā manoramā;
ધીતાય દિન્નદાનેન, તેન મે ઇધ લબ્ભતી’’તિ. –
Dhītāya dinnadānena, tena me idha labbhatī’’ti. –
ગાથમાહ. તત્થ તેન મે ઇધ લબ્ભતીતિ યં તં ભગવતો ભિક્ખૂનઞ્ચ અમ્બપક્કં ઉદકં યાગુઞ્ચ મમં ઉદ્દિસ્સ દેન્તિયા મય્હં ધીતાય દિન્નં દાનં, તેન મે ધીતાય દિન્નદાનેન ઇધ ઇમસ્મિં દિબ્બે અમ્બવને સબ્બોતુકં અમ્બપક્કં, ઇમિસ્સા દિબ્બાય મનુઞ્ઞાય પોક્ખરણિયા દિબ્બં ઉદકં, યાગુયા અત્થરણસ્સ ચ દાનેન ઉય્યાનવિમાનકપ્પરુક્ખાદીસુ સીતચ્છાયા મનોરમા ઇધ લબ્ભતિ, સમિજ્ઝતીતિ અત્થો.
Gāthamāha. Tattha tena me idha labbhatīti yaṃ taṃ bhagavato bhikkhūnañca ambapakkaṃ udakaṃ yāguñca mamaṃ uddissa dentiyā mayhaṃ dhītāya dinnaṃ dānaṃ, tena me dhītāya dinnadānena idha imasmiṃ dibbe ambavane sabbotukaṃ ambapakkaṃ, imissā dibbāya manuññāya pokkharaṇiyā dibbaṃ udakaṃ, yāguyā attharaṇassa ca dānena uyyānavimānakapparukkhādīsu sītacchāyā manoramā idha labbhati, samijjhatīti attho.
એવઞ્ચ પન વત્વા સો પેતો તે વાણિજે નેત્વા તાનિ પઞ્ચ કહાપણસતાનિ દસ્સેત્વા ‘‘ઇતો ઉપડ્ઢં તુમ્હે ગણ્હથ, ઉપડ્ઢં મયા ગહિતં ઇણં સોધેત્વા સુખેન જીવતૂતિ મય્હં ધીતાય દેથા’’તિ આહ. વાણિજા અનુક્કમેન સાવત્થિં પત્વા તસ્સ ધીતાય કથેત્વા તેન અત્તનો દિન્નભાગમ્પિ તસ્સા એવ અદંસુ. સા કહાપણસતં ધનિકાનં દત્વા ઇતરં અત્તનો પિતુ સહાયસ્સ તસ્સ કુટુમ્બિકસ્સ દત્વા સયં વેય્યાવચ્ચં કરોન્તિ નિવસતિ. સો ‘‘ઇદં સબ્બં તુય્હંયેવ હોતૂ’’તિ તસ્સાયેવ પટિદત્વા તં અત્તનો જેટ્ઠપુત્તસ્સ ઘરસામિનિં અકાસિ.
Evañca pana vatvā so peto te vāṇije netvā tāni pañca kahāpaṇasatāni dassetvā ‘‘ito upaḍḍhaṃ tumhe gaṇhatha, upaḍḍhaṃ mayā gahitaṃ iṇaṃ sodhetvā sukhena jīvatūti mayhaṃ dhītāya dethā’’ti āha. Vāṇijā anukkamena sāvatthiṃ patvā tassa dhītāya kathetvā tena attano dinnabhāgampi tassā eva adaṃsu. Sā kahāpaṇasataṃ dhanikānaṃ datvā itaraṃ attano pitu sahāyassa tassa kuṭumbikassa datvā sayaṃ veyyāvaccaṃ karonti nivasati. So ‘‘idaṃ sabbaṃ tuyhaṃyeva hotū’’ti tassāyeva paṭidatvā taṃ attano jeṭṭhaputtassa gharasāminiṃ akāsi.
સા ગચ્છન્તે કાલે એકં પુત્તં લભિત્વા તં ઉપલાલેન્તી –
Sā gacchante kāle ekaṃ puttaṃ labhitvā taṃ upalālentī –
૭૯૯.
799.
‘‘સન્દિટ્ઠિકં કમ્મં એવં પસ્સથ, દાનસ્સ દમસ્સ સંયમસ્સ વિપાકં;
‘‘Sandiṭṭhikaṃ kammaṃ evaṃ passatha, dānassa damassa saṃyamassa vipākaṃ;
દાસી અહં અય્યકુલેસુ હુત્વા, સુણિસા હોમિ અગારસ્સ ઇસ્સરા’’તિ. –
Dāsī ahaṃ ayyakulesu hutvā, suṇisā homi agārassa issarā’’ti. –
ઇમં ગાથં વદતિ.
Imaṃ gāthaṃ vadati.
અથેકદિવસં સત્થા તસ્સા ઞાણપરિપાકં ઓલોકેત્વા ઓભાસં ફરિત્વા સમ્મુખે ઠિતો વિય અત્તાનં દસ્સેત્વા –
Athekadivasaṃ satthā tassā ñāṇaparipākaṃ oloketvā obhāsaṃ pharitvā sammukhe ṭhito viya attānaṃ dassetvā –
‘‘અસાતં સાતરૂપેન, પિયરૂપેન અપ્પિયં;
‘‘Asātaṃ sātarūpena, piyarūpena appiyaṃ;
દુક્ખં સુખસ્સ રૂપેન, પમત્તં અતિવત્તતી’’તિ. (ઉદા॰ ૧૮; જા॰ ૧.૧.૧૦૦) –
Dukkhaṃ sukhassa rūpena, pamattaṃ ativattatī’’ti. (udā. 18; jā. 1.1.100) –
ઇમં ગાથમાહ. સા ગાથાપરિયોસાને સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠિતા. સા દુતિયદિવસે બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દાનં દત્વા તં પવત્તિં ભગવતો આરોચેસિ. ભગવા તમત્થં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા સમ્પત્તપરિસાય ધમ્મં દેસેસિ. સા દેસના મહાજનસ્સ સાત્થિકા અહોસીતિ.
Imaṃ gāthamāha. Sā gāthāpariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhitā. Sā dutiyadivase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
અમ્બવનપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ambavanapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૧૨. અમ્બવનપેતવત્થુ • 12. Ambavanapetavatthu